Unesco

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο στην επίσημη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO.
«Πίσω από κάθε κλεμμένο έργο κρύβεται ένα κομμάτι της ιστορίας, της ταυτότητας και της ανθρωπότητας που έχει απομακρυνθεί από τους θεματοφύλακές του και κινδυνεύει να λησμονηθεί».
Πρώτη φορά εγγράφεται παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου.
Σε ποιες χώρες και ποια μνημεία πολιτιστικά μνημεία και φυσικές τοποθεσίες είναι στην λίστα κινδύνου της Unesco και ποια κινδυνεύουν να μπουν (χάρτης infographic).
Λόγω υπερτουρισμού και κλιματικής αλλαγής, που «απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές». «Ανεπαρκή» τα μέτρα που έχει λάβει η Ιταλία.
Τι αναφέρεται στην έκθεση των 70 σελίδων για τις διαδρομές, το αναβατόριο, τον φωτισμό, το γενικότερο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αναστήλωσης.
Η γενική διευθύντρια Οντρέ Αζουλέ Αζουλέ εκτιμά τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του πολιτισμού σε 6,4 δισ. ευρώ.
Κατατέθηκε ο φάκελος από το ΥΠΠΟΑ. Το έθιμο με τις πανάρχαιες ρίζες που αναβιώνει σε έναν μικρό μεταβυζαντινό ναό εκεί όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.
«Η σειριακή εγγραφή επιτρέπει να προβληθούν τα μεγάλα ανακτορικά κέντρα, αλλά συγχρόνως να υπάρξει πλήρης εκπροσώπηση όλων των πτυχών του μινωικού πολιτισμού».
Το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο από τους Χετταίους και επεκτάθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2o-4o αιώνα μ.Χ.