Η ελληνική μπύρα στο επίκεντρο!

«Η άνοδος της ελληνικής μικροζυθοποιίας αξίζει της προσοχής μας!», με αυτήν την πρόταση ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με τον κ. Tim Hampson, συγγραφέα μπύρας και πρόεδρο του British Guild of Beer Writers. «Πριν είκοσι χρόνια, είχα έρθει στην Ελλάδα για οικογενειακές διακοπές, στις οποίες περάσαμε υπέροχα. Τότε δεν υπήρχαν οι μπύρες που δοκιμάζω τον τελευταίο καιρό. Η ελληνική ζυθοποιία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον παλιό της εαυτό. Ζυθοποιίες, ζυθοποιοί και μπύρες υψηλού επιπέδου, που συναγωνίζονται με χαρακτηριστική άνεση ετικέτες του εξωτερικού».
Dimitris Tzouris/Flickr

«Η άνοδος της ελληνικής μικροζυθοποιίας αξίζει της προσοχής μας!» με αυτήν την πρόταση ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με τον κ. Tim Hampson, συγγραφέα μπύρας και πρόεδρο του British Guild of Beer Writers. «Πριν είκοσι χρόνια, είχα έρθει στην Ελλάδα για οικογενειακές διακοπές, στις οποίες περάσαμε υπέροχα. Τότε δεν υπήρχαν οι μπύρες που δοκιμάζω τον τελευταίο καιρό. Η ελληνική ζυθοποιία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον παλιό της εαυτό. Ζυθοποιίες, ζυθοποιοί και μπύρες υψηλού επιπέδου, που συναγωνίζονται με χαρακτηριστική άνεση ετικέτες του εξωτερικού. Πρόσφατα μάλιστα ήμουν σε ένα ακόμα πάνελ κριτών, στο Βέλγιο όπου διακρίθηκε η Voreia Stout, ενώ παλιότερα ήμουν σε άλλο πάνελ στο οποίο δοκίμασα ένα δείγμα μπύρας που με ξετρέλανε και τελικά ήταν μια από τις Septem. Νομίζω ότι η Septem είναι μια από τις καλύτερες και ίσως η πρωτοπόρα ελληνική μικροζυθοποιία.»

Την άποψη του συμμερίζεται και το ελληνικό κοινό το οποίο έδειξε την προτίμηση του μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των 3 BeerBartender Awards. Την εκδήλωση που διοργάνωσε η BeerBartender για τρίτη συνεχή χρονιά, τίμησε με την παρουσία του ο κ. Hampson. «Πρόκειται για μια εκδήλωση κόσμημα για την ελληνική ζυθοποιία, άψογη διοργάνωση σε έναν εκπληκτικό χώρο (σ.σ. Ζάππειο Μέγαρο) που προσθέτει κύρος στην προσπάθεια τόσο της ομάδας της BeerBartender, όσο και των πρωταγωνιστών της βιομηχανίας. Λίγες είναι οι εκδηλώσεις αυτού του επιπέδου στο εξωτερικό και πιστέψτε με, με καλούν σε παρά πολλές.»

Κατά την διάρκεια της συζήτησης μας απολαμβάναμε μια μπύρα Pils και Weiss από ελληνικά ζυθοποιία, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο. «Αν οι Έλληνες αντιληφθούν την εξαιρετική προσπάθεια που κάνουν και συνεργαστούν με τους σωστούς ανθρώπους κάτω από ένα μελετημένο πλάνο, τότε ίσως να βρουν κάτι ακόμα να εξάγουν.»

Σίγουρα η ικανοποίηση που θα προσφέρουν στους επισκέπτες της χώρας σας κατά την τουριστική περίοδο αυτή η εξαιρετική Pils και η γευστική και αρωματική Weiss, θα δώσει το κίνητρο στις ζυθοποιίες να επενδύσουν ακόμα περισσότερο και να βγουν κερδισμένοι στις δύσκολες εποχές που διανύετε στα οικονομικά της χώρας και των επιχειρήσεων σας

Κλείσαμε την σύντομη αλλά ουσιώδη κουβέντα μας η οποία είχε και πολλές άλλες όμορφες ιστορίες για την μπύρα, αφού προσκλήθηκε στο βήμα για να δώσει την τιμητική διάκριση, ενός βραβείου που θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά με σκοπό να επιβραβεύσει άτομα ή ομάδες που έχουν μακροχρόνια και ουσιώδη προσφορά στην ελληνική ζυθοποιία. Η διάκριση αυτή γίνεται με κριτήρια της ομάδας της BeerBartender και δεν συμπεριλαμβάνεται στα υπόλοιπα δώδεκα βραβεία (βραβεία καταναλωτών). Την πρώτη τιμητική διάκριση έλαβε από τα χέρια του κ. Tim Hampson, ο γενικός διευθυντής της Volkan Beers κ. Παύλος Κοτσίδης. Ήταν μια ευχάριστη κουβέντα που όταν έχω χρόνο στο μέλλον θα ήθελα σίγουρα να επαναλάβω.

Για την ιστορία οι νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών των 3 BeerBartender Awards ήταν:

  1. Ελληνική Ζυθοποιία: Ολυμπιακή Ζυθοποιία
  2. Ελληνική Μικροζυθοποιία: Μικροζυθοποιία Septem
  3. Ελληνική Εταιρεία Μπύρας: Β. Σ. Καρούλιας
  4. Εισαγωγική Εταιρεία: Β. Σ. Καρούλιας
  5. Ετικέτα (Συσκευασία) Μπύρας: Septem Lava
  6. Πρωτοεμφανιζόμενη Μπύρα: Septem 8η Μέρα
  7. Cider (Μηλίτης): Strongbow
  8. E-Shop για μπύρα: Beer-Shop.gr
  9. Τηλεοπτικό Σποτ [Νέα κατηγορία]: Fix Hellas «Ποια να συγκριθεί μαζί σου!»
  10. Homebrew Shop [Νέα κατηγορία]: Beer & Deli
  11. Specialty Beer [Νέα κατηγορία]: Volkan Grey
  12. Μπύρα που παράγεται στο εξωτερικό [Νέα κατηγορία]: Odyssey Red

Πληροφορίες στα www.beerbartender.gr και www.beerbartenderawards.gr

Περισσότερες φωτογραφίες στο Facebook page της BeerBartender

Δημοφιλή