Google News: Άμεσος και έγκυρος τρόπος πληροφόρησης

Το Google News είναι στην ουσία μια μηχανή αναζήτησης άρθρων σχετικά με την ενημέρωση και τα τελευταία νέα. Η Google εκμεταλλεύεται την εκπληκτική τεχνογνωσία της για άλλη μια φορά και δημιουργεί μια πλατφόρμα που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε υπολογιστικούς αλγόριθμους, προκειμένου να παρουσιάσει και να ομαδοποιήσει σχετικές ειδήσεις στο διαδίκτυο. Η υπηρεσία προσφέρεται σε πάνω από 35 γλώσσες ενώ πάνω από 50,000 εκδότες είναι ήδη μέρος της πλατφόρμας.
AOL

Το Google News είναι στην ουσία μια μηχανή αναζήτησης άρθρων σχετικά με την ενημέρωση και τα τελευταία νέα. Η Google εκμεταλλεύεται την εκπληκτική τεχνογνωσία της για άλλη μια φορά και δημιουργεί μια πλατφόρμα που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε υπολογιστικούς αλγόριθμους, προκειμένου να παρουσιάσει και να ομαδοποιήσει σχετικές ειδήσεις στο διαδίκτυο. Η υπηρεσία προσφέρεται σε πάνω από 35 γλώσσες ενώ πάνω από 50,000 εκδότες είναι ήδη μέρος της πλατφόρμας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα πάνω από το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν το Google News πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης σε σύγκριση με τα οργανικά αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.

Το Google News λοιπόν, είναι εύκολα προσβάσιμο είτε από την παρακάτω διεύθυνση https://news.google.gr/ (υπάρχει διαθέσιμη έκδοση για την Ελλάδα) είτε από την καρτέλα «Ειδήσεις» στο Google Search.

Η εν λόγω καρτέλα προσφέρει πιο άμεση πρόσβαση κατά τη γνώμη μου καθώς περνάμε τόσο χρόνο καθημερινά κάνοντας αναζητήσεις. Το Google News ομαδοποιεί τις ειδήσεις ανάλογα με το θέμα τους και έτσι εμείς δεν έχουμε παρά να επισκεφτούμε τη σελίδα του εκδότη ή απλά να διαβάσουμε τους τίτλους των ειδήσεων.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη επίσης και ως εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ και μπορεί να βρεθεί στο Google Play Store καθώς και στο iTunes.

Ανοίγοντας το https://news.google.gr/ απευθείας αποκτάμε πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας από γνωστές ιστοσελίδες ειδήσεων. Όλες οι εφημερίδες ανοίγουν διάπλατα μπροστά μας και μπορούμε να φιλτράρουμε τα αποτελέσματα, επιλέγοντας για παράδειγμα Αθλητικά όπως στο παρακάτω στιγμιότυπο.

Το κυριότερο νέο της ημέρας συχνά επιβραβεύεται με ζωντανή και συνεχή κάλυψη. Έτσι επιλέγοντας «Ζωντανή κάλυψη» οδηγούμαστε σε αποτελέσματα που αφορούν μόνο το συγκεκριμένο θέμα και ανανεώνονται διαρκώς.

Για να ελέγξουμε αν το αγαπημένο μας site έχει παρουσία στις Ειδήσεις αρκεί να γράψουμε το όνομά του στη καρτέλα των ειδήσεων ή στο https://news.google.gr/. Για πιο ενδελεχή αποτελέσματα αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τον τελεστή "site:" που μας εμφανίζει μια πλήρη λίστα όλων των άρθρων που έχουν συμπεριληφθεί διαχρονικά. Για τον πλήρη οδηγό των τελεστών σας παραπέμπω σε παλαιότερο άρθρο μου.

Για να συμπεριληφθεί ένας εκδότης/ιστοσελίδα στις Ειδήσεις υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο ακόλουθος σύνδεσμος περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τελευταία λόγια:

Για τους εκδότες το Google News προσφέρει επιπλέον επισκεψιμότητα επομένως δεν έχουν λόγο να μην συμπεριληφθούν στη πλατφόρμα. Είναι σημαντικό να πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν πρωτότυπο και ποιοτικό κείμενο και η σελίδα να είναι τεχνικά άρτια. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται και ο αναγνώστης από φτωχό και ανακριβές περιεχόμενο. Όσον αφορά τους αναγνώστες, οι Ειδήσεις της Google προσφέρουν άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση. Επίσης, η ομαδοποίηση και τα φίλτρα παρέχουν πλουραλισμό ενημέρωσης, απόψεων και θεματικής κατηγορίας.