Το πρόταγμα της σύγχρονης αριστεράς

Η πολιτική γεννήθηκε για να υπηρετεί τους πολίτες, το συλλογικό συμφέρον. Γεννήθηκε για να υπερασπίζεται τα κοινωνικά και εθνικά κεκτημένα. Γεννήθηκε για να διασφαλίζει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σε κάθε άνθρωπο μια ζωή άξια του ονόματός του. Στη σύγχρονη εποχή που η ηθική, οι ιδέες, οι αξίες, τα ιδανικά, αποτελούν για πολλούς «βαρίδια», εν ονόματι ενός δήθεν πραγματισμού και ρεαλισμού, όλοι οι ρομαντικοί, ενεργοί πολίτες οι οποίοι δρούμε στα όρια του αξιακού πλαισίου μας, βρισκόμαστε σε απόγνωση.
Alkis Konstantinidis / Reuters

Η πολιτική γεννήθηκε για να υπηρετεί τους πολίτες, το συλλογικό συμφέρον. Γεννήθηκε για να υπερασπίζεται τα κοινωνικά και εθνικά κεκτημένα. Γεννήθηκε για να διασφαλίζει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σε κάθε άνθρωπο μια ζωή άξια του ονόματός του.

Στη σύγχρονη εποχή που η ηθική, οι ιδέες, οι αξίες, τα ιδανικά, αποτελούν για πολλούς «βαρίδια», εν ονόματι ενός δήθεν πραγματισμού και ρεαλισμού, όλοι οι ρομαντικοί, ενεργοί πολίτες οι οποίοι δρούμε στα όρια του αξιακού πλαισίου μας, βρισκόμαστε σε απόγνωση. Παρακολουθούμε την καθημερινή απαξίωση της έννοιας της εντιμότητας, της ηθικής, της ανθρωπιάς, όλων των υψηλών εκείνων αξιών για τις οποίες κάποτε πάλευαν οι λαοί συλλογικά και ο κάθε άνθρωπος ατομικά.

Σε αυτό λοιπόν το a priori (εκ των προτέρων) καθορισμένο πλαίσιο, καθήκον όλων μας αποτελεί η εύρεση ενός οδηγού, μιας πυξίδας αξιακής που θα καθορίσει τις πράξεις μας.

Λύση στα καθημερινά προβλήματα δεν είναι δυνατόν να έρθει εάν πρωτύτερα δεν αναλογιστούμε όλοι τις αξίες που μας καθοδηγούν. Οι πολιτικές πράξεις από μόνες τους, χωρίς ιδεολογικό στίγμα και πρόσημο ξεκάθαρο, αποτελούν ένα ημίμετρο που ακόμη και αν προσφέρει μια λύση βραχυπρόθεσμα, αδυνατεί να καθοδηγήσει τον νου και την ψυχή των ανθρώπων όταν βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση.

Έτσι λοιπόν, εάν φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο, τον πολίτη, εάν φιλοδοξούμε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου στις μέρες μας, πρέπει πάνω από όλα να προσδιορίσουμε το πρόταγμά μας.

Υποχρέωσή μας δεν είναι ούτε να βοηθήσουμε κάποιον να σχηματίσει κυβέρνηση, ούτε να εγκλωβιστούμε στη «μάχη» για την επιστροφή σε μια δήθεν κανονικότητα. Υποχρέωσή μας είναι να θέσουμε εκείνους τους ιδεολογικούς στόχους που θα μας οδηγήσουν στην εξύψωση του ανθρώπου ως ιδέα.

Και αυτό γιατί, η διαχείριση της μίζερης καθημερινότητας και πραγματικότητας, την οποία πολλοί επιθυμούν, δεν είναι δυνατόν να προσφέρει την αναγκαία εκείνη δυναμική για δράση προς την Αλλαγή, την πρόοδο και την υπέρβαση του αδιεξόδου. Δεν είναι δυνατόν αυτή η διαχείριση να ωφελήσει τη χώρα και τους πολίτες αφού θα τους εγκλωβίσει στη σημερινή, ομολογουμένως άσχημη, κατάσταση.

Ενώ, παράλληλα, οι συμβιβασμοί με άλλες πολιτικές δυνάμεις το μόνο που είναι ικανές να δώσουν είναι μια επίπλαστη σταθερότητα η οποία θα οικοδομηθεί πάνω σε μια βάση διανομής και κατάκτησης της εξουσίας.

Στις μέρες μας και στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, το πρόταγμα της σύγχρονης αριστεράς οφείλει να έχει ξεκάθαρο σοσιαλιστικό, ριζοσπαστικό και επαναστατικό πρόσωπο. Οφείλει να υπηρετεί πάνω από όλα τον άνθρωπο και τις σοσιαλιστικές αξίες που αποτελούν την πρακτική έκφραση της ιδέας του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας.

Γιατί πάνω από όλα αυτό απαιτούν οι προκλήσεις του καιρού μας. Άμεσες, ριζοσπαστικές και ξεκάθαρες λύσεις προς όφελος των ανθρώπων συλλογικά, της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και όχι προς όφελος μικρών ισχυρών μειοψηφιών που λυμαίνονται τους κόπους του.

Το πρόταγμά μας, οφείλει να εγκολπώνει όλα εκείνα τα δίκαια ηθικά και πρακτικά αιτήματα της μεγάλης μερίδας του λαού μας για δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου, για κοινωνική απελευθέρωση, πρόοδο, δημιουργία, πνευματική εξύψωση του ανθρώπου και εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων ώστε κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει ουσιαστική ελευθερία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να δώσουμε νόημα στην πολιτική διαδικασία, να εντοπίσουμε την ουσία της. Όταν αυτή υπηρετεί όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, όταν σπάσουμε τους δεσμούς διαπλοκής , όταν θέσουμε πρώτα από όλα τον πολίτη και το εθνικό συμφέρον.

Η σύγχρονη αριστερά είναι αυτή που οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μπορεί ο Έλληνας να λαμβάνει ο ίδιος τις αποφάσεις για την τύχη της πατρίδος του. Ώστε να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να είναι κυρίαρχος της ζωής του, απελευθερωμένος από το καπιταλιστικό μοντέλο του ατομικισμού το οποίο του επιβάλλεται καθημερινά. Απαλλαγμένος από τις τρομερές ανισότητες που προκύπτουν από την ελεύθερη αγορά. Είναι το ιδεολογικό κίνημα του ανθρωπισμού και της ουσιαστικής ελευθερίας, της πραγμάτωσης των υψηλών ιδανικών μέσω της σοσιαλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας.

Γι' αυτό και οι δημοκράτες και σοσιαλιστές της εποχής μας έχουν ηθική δέσμευση να δώσουν μάχη για την πραγματική δημοκρατία, την οικονομική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη που σήμερα είναι αναγκαίες όσο ποτέ για να αναγεννηθεί ο ανθρωπισμός και οι υψηλές αξίες, λαμβάνοντας στο σημερινό αξιακό σύστημα τη θέση που τους αξίζει.

Η σύγχρονη αριστερά οφείλει πάνω από όλα να παλέψει για την ανατροπή του σημερινού συστήματος κοινωνικής οργάνωσης, και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας. Ριζοσπαστικά, άμεσα, προκαλώντας μια δημιουργική ρήξη και οδηγώντας τους μη προνομιούχους σε μια ειρηνική επανάσταση του αυτονόητου.

Η εξασφάλιση του κοινωνικού κράτους, η εγγύηση ενός κατώτατου ορίου διαβίωσης για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, η προσπάθεια για την κάμψη των συμφερόντων και των lobbies που απομυζούν τους κόπους των λαών είναι πρώτες προτεραιότητες μιας παράταξης που θέτει σε πρώτη μοίρα τη δημιουργία μιας κοινωνίας βασισμένη στις αρχές της αγάπης, της αλληλεγγύης, της πραγματικής δημοκρατίας, της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, απέναντι σε μια καπιταλιστική κοινωνία του αθέμιτου ανταγωνισμού, του ατομικισμού, του συγκεντρωτικού κράτους, της κοινωνικής αδικίας και του αποκλεισμού.

Οι μετριοπάθειες, η υπακοή σε συμφέροντα και οι συμβιβασμοί το μόνο που θα προσφέρουν είναι κάποιες βουλευτικές καρέκλες σε μερικούς «δεινόσαυρους» της πολιτικής. Ο κόσμος όμως διψάει για άμεσο και ουσιαστικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Διψά για μια Αλλαγή, ανάλογη εκείνης του 1981, διψά να διεκδικήσει και πάλι αυτά που του αξίζουν και του αφαιρέθηκαν βίαια κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Διψά για ένα κοινωνικό σύστημα το οποίο δεν θα υποτάσσει συνειδήσεις, ανθρώπους και ιδέες στο χρήμα, αλλά θα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά σαν εργαλείο κοινωνικής ευημερίας.

Αυτό είναι το πρόταγμα της σύγχρονης αριστεράς. Η ουσιαστική πραγμάτωση του ανθρωπισμού, με την εφαρμογή του σοσιαλισμού στις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις.

Γιατί αυτός ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός ενσαρκώνει στο σύστημα κοινωνικής οργάνωσής του, τις αξίες που θέτουν τον κάθε άνθρωπο ισότιμο με τον άλλον, τις αξίες της ουσιαστικής, συμμετοχικής δημοκρατίας. Ο σοσιαλισμός είναι εκείνο το σύστημα που θέτει τον άνθρωπο, κυρίαρχο για τη ζωή του, το σύστημα που του δίνει την ικανότητα να τη διαμορφώσει. Απελευθερώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα από εσωτερικούς και εξωτερικούς καταναγκασμούς και αποτελεί λύτρωση για όλους όσοι πνίγονται μέσα στο άδικο και σαθρό σύστημα του καπιταλισμού.

Γιατί σύγχρονη αριστερά σημαίνει διαρκής πάλη για καλύτερη και περισσότερη δημοκρατία, για καλύτερο σύστημα διανομής του πλούτου, για καλύτερη, πιο ηθική, πιο αθώα, πιο αλληλέγγυα κοινωνία.

Και εμείς, ως αγνοί σοσιαλιστές αυτή τη διαρκή πάλη θα υπηρετούμε πάντοτε.

Δημοφιλή