Τι λένε 10 κάτοικοι του Κατάκολου για την εξόρυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος της περιοχής;

Στο άρθρο αυτό δεν γίνεται τίποτα περισσότερο από την αποτύπωση της γνώμης 10 κατοίκων του Κατάκολου, οι οποίοι απάντησαν (χωρίς καμία εκ των προτέρων ενημέρωση από εμάς σχετικά με το θέμα) στην ερώτηση «Τι έχετε ακούσει ή διαβάσει σχετικά με το κοίτασμα και ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την εκμετάλλευσή του;» (η επιλογή του τηλεφώνου τους έγινε φυσικά τυχαία). Τέλος, να επισημανθεί πως στην έρευνα συμμετείχαν 30 κάτοικοι από τον οικισμό του Κατάκολου, εκ των οποίων 10 δέχθηκαν να απαντήσουν αναλυτικά στη συγκεκριμένη ερώτηση.
nik wheeler via Getty Images

Με αφορμή την προ λίγων ημερών απόφαση του κράτους να δοθεί στην Energean Oil & Gas άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Κατάκολου, θεώρησα σκόπιμο να παραθέσω τις ανώνυμες μαρτυρίες και απόψεις 10 τυχαίων κατοίκων του Κατάκολου σχετικά με το θέμα. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου του 2012 (ως τμήμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε σε προηγούμενο άρθρο της Huffington Post Greece). Εντούτοις, από τότε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στη χώρα, η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα με την οποία έχουμε μάθει να ζούμε και συνεπώς θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι απόψεις αυτές έχουν κάποια αξία και ίσως είναι εξίσου επίκαιρες με τότε.

Αξίζει να αναφερθεί πως αν και ένα έργο του μεγέθους της πετρελαϊκής εξόρυξης, ακόμα και ενός μικρού κοιτάσματος όπως αυτό του Κατάκολου*, είναι αναμενόμενο να επηρεάσει είτε αρνητικά (περιβαλλοντικές επιπτώσεις), είτε θετικά (οικονομική ανάπτυξη) ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, οι κάτοικοι του οικισμού του Κατάκολου είναι βέβαιο ότι θα υποστούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της εξορυκτικής δραστηριότητας. Φυσικά, ωστόσο, ισότιμο λόγο στην απόφαση εξόρυξης έχουν οι κάτοικοι της Αμαλιάδας, του Πύργου, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και όλων των γύρω περιοχών του Ιονίου πελάγους, καθώς εάν συμβεί οικολογική καταστροφή, αυτή πιθανότατα δεν θα περιοριστεί στα στενά όρια της παραλίας του Κατάκολου. Βέβαια οι πιθανότητες μιας οικολογικής καταστροφής ελαχιστοποιούνται σημαντικά λόγω της απόφασης της Energean Oil & Gas για από ξηράς εξόρυξη του κοιτάσματος μέσω οριζόντιας γεώτρησης.

Στο άρθρο αυτό δε γίνεται τίποτα περισσότερο από την αποτύπωση της γνώμης 10 κατοίκων του Κατάκολου, οι οποίοι απάντησαν (χωρίς καμία εκ των προτέρων ενημέρωση από εμάς σχετικά με το θέμα) στην ερώτηση «Τι έχετε ακούσει ή διαβάσει σχετικά με το κοίτασμα και ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την εκμετάλλευσή του;» (η επιλογή του τηλεφώνου τους έγινε φυσικά τυχαία).

Τέλος, να επισημανθεί πως στην έρευνα συμμετείχαν 30 κάτοικοι από τον οικισμό του Κατάκολου, εκ των οποίων 10 δέχθηκαν να απαντήσουν αναλυτικά στη συγκεκριμένη ερώτηση. Από το σύνολο των 30 ερωτώμενων, οι 20 εμφανίστηκαν θετικοί προς την εξόρυξη του πετρελαίου της περιοχής τους (ποσοστό 66,7%).

Οι απόψεις τριών κατοίκων του Κατάκολου που απάντησαν πως δεν θα επιθυμούσαν την εξόρυξη:

  • Το 1950 είχαν έρθει κάποιες Ρουμάνικες και Γιουγκοσλάβικες εταιρείες σε συνεργασία με κάποιον Χέλη και κάνανε γεωτρήσεις στην περιοχή. Τρύπησαν 2 σημεία. Το ένα το ξέρω πολύ καλά και το έχω δει. Αυτά που λέω για το 1950 δεν τα είδα ο ίδιος, γιατί δεν είχα γεννηθεί αλλά τα έχω ακούσει. Αφού έκαναν τις γεωτρήσεις μετά τις σφράγισαν με τσιμέντο 2 επί 2. Τώρα ακούω στην τηλεόραση ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και θα γίνει εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Για την περιοχή το πετρέλαιο θα είναι η καταστροφή της. Ήδη επιβαρύνεται από τις απορροές των λιπασμάτων και του Αλφειού, οπότε αν γίνει και αυτό δεν θα μπορούμε πλέον ούτε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα. Έχουμε δει τι συμβαίνει στην θάλασσα της Ελευσίνας εξαιτίας διαρροών κ.λπ.
  • Γίνονται 5 χρόνια γεωτρήσεις στην περιοχή. Το κοίτασμα όμως είναι πολύ μικρό και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα κρατήσουν μόνο για 15-20 χρόνια. Είμαι αρνητικός προς την εξόρυξη, γιατί το Κατάκολο είναι πολύ τουριστικό, τα κρουαζιερόπλοια φέρνουν καθημερινά 4000 τουρίστες. Ο τουρισμός θα ζημιωθεί, η θάλασσα θα ρυπανθεί και εγώ μένω σε έναν λόφο ψηλά και βλέπω τη θάλασσα και φοβάμαι ότι θα χαλάσει η ατμόσφαιρα και ο καθαρός αέρας.
  • Υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα στο Κατάκολο τα οποία όμως δεν είναι μεγάλες ποσότητες, οπότε δεν θα κατασκευαστούν πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις. Θα γίνει μια εξέδρα στη θάλασσα, κοντά στην ακτή, και από εκεί το πετρέλαιο θα διοχετεύεται με αγωγό στο λιμάνι. Εκεί στην περιοχή του λιμανιού θα γίνεται η αποθείωσή του και η επεξεργασία του, ώστε να φορτώνεται σε τάνκερ και να πωλείται. Η συμβίωση μιας τέτοιας δραστηριότητας με τον τουρισμό κρουαζιέρας δεν θα ήταν εφικτή. Θα ήμουν θετικός αν τηρούνταν οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, ώστε να μην πληγεί το τουριστικό ρεύμα (τουρισμός κρουαζιέρας), και αν λαμβάνονταν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της απασχόλησης του κόσμου. Δηλαδή εάν διασφαλιζόταν η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της περιοχής, καθώς ανάλογα με τα χρήματα που έχει επενδύσει ο καθένας στην περιοχή πρέπει να αποζημιωθεί αναλόγως εφ' όσων πληγούν τα επαγγελματικά του συμφέροντα.

Οι απόψεις επτά κατοίκων του Κατάκολου που απάντησαν πως θα επιθυμούσαν να γίνει η εξόρυξη:

  • Υπάρχει πετρέλαιο. Υπάρχουν και συμφέροντα. Ο κόσμος είναι διχασμένος στο αν προτιμάει να γίνει ή όχι η εξόρυξη. Έχω ενημερωθεί αρκετά γιατί μας αφορά το θέμα. Θέλω να γίνει το έργο για την οικονομία της χώρας και την τοπική. Επίσης πιστεύω ότι έχουν τον τρόπο με τα σύγχρονα μέσα να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Επειδή είμαι μεγάλη έχω δει και έχω ακούσει προπολεμικά που υπήρχε μια έρευνα ενός αμερικανού με το όνομα Χέλης. Κάτι είχαν βρει τότε. Μετά είχε έρθει μια ρουμάνικη εταιρεία, η Rompetrol, η οποία έκανε χερσαία γεωτρήσεις και είπε ότι βρήκε τόσο γκάζι ικανό για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Πελοποννήσου σε φυσικό αέριο. Τώρα καθυστερούν πολύ να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Αν τελικά γίνει η εξόρυξη το καλό για την περιοχή θα είναι πολύ σημαντικό.
  • Υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 είδα ένα καράβι (ερευνητικό σκάφος) ανοιχτά του Κατάκολου. Πιστεύω ότι ο τόπος θα γίνει παράδεισος. Δεν έχω δει να καταστρέφεται τίποτα από το φυσικό περιβάλλον, όμως όλοι είναι φοβισμένοι ότι θα έρθει η καταστροφή εάν γίνει η εξόρυξη.
  • Όταν γίνονταν οι πρώτες δοκιμές στη γεώτρηση που έκανε ένα πλοίο 1 μίλι περίπου από την ακτή βλέπαμε επί μία βδομάδα αναμμένη φωτιά που έκαιγε φυσικό αέριο (γιατί το κοίτασμα έχει και φυσικό αέριο εκτός από πετρέλαιο). Μετά στην κατοχή κάνανε και άλλες γεωτρήσεις στην αμμουδιά τις οποίες τις σφραγίσανε. Να γίνει η εξόρυξη με περιβαλλοντικούς όρους ώστε να μην καταστραφούν τα μαγαζιά μας και ο τουρισμός. Μόνο αν γίνει με σωστό τρόπο ώστε να βελτιωθεί η ζωή μας και να κερδίσει η χώρα μας.
  • Το κοίτασμα είναι 3 εκ. βαρέλια σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αλλά εγώ ξέρω ότι είναι μεγαλύτερο. Είναι από τα σημαντικότερα κοιτάσματα στο Ιόνιο και η περιοχή έχει την βάση που απαιτείται ώστε να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικά σπουδαίο πυλώνα οικονομίας για ολόκληρη τη χώρα. Θα είχε θετικότατα αποτελέσματα για όλους. Μια μικρή διαρροή που θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος δεν είναι σοβαρός λόγος για να μην γίνει ένα τόσο σημαντικό έργο.
  • Υπάρχουν πολλά πετρέλαια στην περιοχή αλλά υπάρχουν πολλά συμφέροντα και δεν αφήνουν να τα βγάλουν. Πιστεύω ότι το έργο θα μειώσει την ανεργία που μαστίζει την περιοχή.
  • Πριν από πολλά χρόνια είχαν γίνει υποθαλάσσιες και υπόγειες γεωτρήσεις, είχαν βρει έτσι ότι υπάρχει πετρέλαιο όμως τα έκλεισαν και σηκώθηκαν και έφυγαν. Δοκιμαστικές γεωτρήσεις για έρευνα υδρογονανθράκων είχαν γίνει στον Άγιο Ανδρέα και εδώ από κάτω. Θυμάμαι ότι την περίοδο που γίνονταν αυτές οι έρευνες για πετρέλαιο δεν υπήρχε ούτε ένα ψάρι στη θάλασσα. Τον ρομαντισμό μας τον έχουμε χάσει, είναι κάτι που θα κάνει καλό στον τόπο και ας παίρνουμε από αλλού ψάρια.

*Αν και οι νέες εκτιμήσεις της Energean Oil & Gas αναφέρονται σε ποσότητες πετρελαίου δεκαπλάσιες της αρχικής συντηρητικής -όπως είχε χαρακτηριστεί- κοινά αποδεκτής ωστόσο μέχρι σήμερα εκτίμησης του -τότε- ΥΠΕΚΑ.

Δημοφιλή