Η φρίκη του φρικασέ (freecase) ή εμείς ποτέ δεν θα

Μου ζήτησαν να γράψω κάτι που θα ταίριαζε στην εξαιρετικά επικίνδυνη ονομασία: «Απολογισμός του 2016». Στην αρχή απόρησα, ανησύχησα και πρότεινα να γράψω έναν σούπερ ντούπερ απολογισμό του 1821 ή έστω του 452 (π.Χ.), αλλά δεν δέχτηκαν και για κάποιο εντελώς ακατανόητο λόγο επέμειναν στο 2016. Το μυαλό μου άρχισε να παίρνει άσχημες στροφές (στην αρχή δύο αριστερές και καπάκι τρεις απότομες δεξιές). Πώς θα μπορούσα να περιγράψω τα πανέμορφα γεγονότα ετούτης της χρονιάς;
LEON NEAL via Getty Images

Μου ζήτησαν να γράψω κάτι που θα ταίριαζε στην εξαιρετικά επικίνδυνη ονομασία: «Απολογισμός του 2016». Στην αρχή απόρησα, ανησύχησα και πρότεινα να γράψω έναν σούπερ ντούπερ απολογισμό του 1821 ή έστω του 452 (π.Χ.), αλλά δεν δέχτηκαν και για κάποιο εντελώς ακατανόητο λόγο επέμειναν στο 2016. Το μυαλό μου άρχισε να παίρνει άσχημες στροφές (στην αρχή δύο αριστερές και καπάκι τρεις απότομες δεξιές). Πώς θα μπορούσα να περιγράψω τα πανέμορφα γεγονότα ετούτης της χρονιάς;

Νομίζω ότι το φαντασμαγορικό οικόπεδο-μπακλαβάς-γωνία-φάτσα-θάλασσα που λέγεται «Griechenland» (μα ακούει επίσης στα ονόματα «Greece» και «Hellas», αλλά ακόμα και «Ελλάδα» σύμφωνα με πολλούς αρχαιοδίφες) έπαιξε φέτος τα ρέστα του. Οι νίκες ήταν συντριπτικές και έπεφταν σερί (ακριβώς σαν τα ούζα στου Μπελαμί το ουζερί).

Καταργήθηκαν επιτέλους τα καταστροφικά μνημόνια μ' έναν νόμο, μ' ένα άρθρο, μια ανάσα, μια πνοή. Και αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι για όσα τραβάγαμε έφταιγαν οι Γερμανοί, η Γερμένη βάρκα, οι Οστρογότθοι, οι Φιλανδοί, οι Φοίνικες, η Ανγκέλα, Μαρία Αντουανέτα, η σχολή του Chicago, οι Chicago Bulls, το Red Bull, το IMF, το PCP, ο Βασιλεύς ο Παύλος ο Πρώτος, και κυρίως ο Απόστολος Παύλος ο Τρίτος. Πάντως σε καμία περίπτωση, και ποτέ των ποτών, και με τίποτα ρε παιδί μου, ξέχασέ το, με τίποτα σου λέω, δεν φταίνε στο παραμικρό οι.... Αυτοί δεν είναι παρά τα μοιραία θύματα μιας ανάλγητης....

Η οικονομία βούτηξε απότομα προς τα πάνω και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν έρποντας προς το «Οπουνάναι» για να μην πνιγούν από την ακατάσχετη ροή χρήματος. Η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Γαλλία, ακόμα και η πανέμορφη Εσθονία μας ευχαρίστησαν που τους στείλαμε πακέτο όλες τις υγιείς επιχειρήσεις και όλους τους αρτιμελείς ενηλίκους. Έμειναν πίσω ελάχιστοι ετοιμοθάνατοι παγιδευμένοι εργαζόμενοι, μερικά παιδάκια ανίκανα ακόμα να τρέξουν, 2.000.000 άνεργοι λόγω φιλοσοφικών διλημμάτων και 2.000.000 συνταξιούχοι που το κράτος δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξολοθρεύσει με ικανοποιητικά γρήγορο ρυθμό.

Το άγνωστο και επικίνδυνο ζιζάνιο που ακούει στο όνομα «κοινωνική συνείδηση» καταπολεμήθηκε και πάλι με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η φοροδιαφυγή ανακηρύχθηκε σε επίσημο και υποχρεωτικό πλέον σπορ (Το καινούργιο σλόγκαν του Υπουργείου Παραοικονομικών κάνει θραύση: «Δεν έκλεψες; Δεν έφαγες!»). Οι ράμπες αναπήρων και όλα τα πεζοδρόμια πουλήθηκαν στην αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρία-κωλοσό με την επωνυμία «ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΡΕ;». Το κάπνισμα πούρου (Αβάνας, παρακαλώ) επιτράπηκε στα νοσοκομεία και έγινε υποχρεωτικό στα νηπιαγωγεία. Διάφορα αξιοπρεπή σκυλάδικα αναγκάστηκαν να κάνουν έρανο προκειμένου να στηρίξουν τους άπορους τραγουδιστές που δίνουν πλέον ιερό αγώνα για να ξεμπλοκάρουν τους ελβετικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Δεν χρειάζονται πλέον περισσότερα από 12 χρόνια για μια μικροδιαφορά, σίγουρα όχι παραπάνω από 112 χρόνια για μια υπόθεση κατά του Ελληνικού Δημοσίου και σε καμία περίπτωση όχι περισσότερα από 2212 χρόνια μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται εδώ μέσα.

Λύθηκε βέβαια και το πρόβλημα της τηλεόρασης! Μάθαμε με τον πλέον επιστημονικό και έγκυρο τρόπο ότι, αν υπάρχουν λιγότερα από 5 (και ταυτοχρόνως όχι περισσότερα από 2) τηλεοπτικά κανάλια, και κλείσεις τουλάχιστον 8 (και σίγουρα όχι λιγότερους από 5) καναλάρχες σ' ένα κτίριο με τουλάχιστον 9 ξεχωριστά δωμάτια (και πάντως όχι λιγότερα από 5) και τους αφήσεις πρόσβαση σε πολύχρωμες οθόνες και ψεύτικους τραπεζικούς λογαριασμούς και ιπτάμενα αγροτεμάχια μπορείς γρήγορα, εύκολα και αβασάνιστα να κερδίσεις 250.000.000 bitcoin τουλάχιστον για κάνα μισάωρο (αλλά σε κάθε περίπτωση όχι για περισσότερο από 12 λεπτά της ώρας ή της χώρας, δεν θυμάμαι καλά).

Η πολιτική ζωή ανανεώθηκε και είδαμε επιτέλους καινούργια, ελπιδοφόρα, άφθαρτα, δυναμικά πρόσωπα που δεν έχουν πρωταγωνιστήσει στην ζωή του τόπου για περισσότερες από 12 στενά συνεχιζόμενες γενιές. Στην όμορφη πλειοψηφία τους πιστεύουν στον Χίτλερ, στον Χίμλερ, στον Χίρο Χίτο, στο Μοχίτο, στον Μάο, στους Μάο Μάο, στον Λεωνίδα (και τους 300), στον Λεωνίδα με την ψησταριά και στην Ψησταριά από μόνη της.

Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Δεν χρειάζονται πλέον περισσότερα από 12 χρόνια για μια μικροδιαφορά, σίγουρα όχι παραπάνω από 112 χρόνια για μια υπόθεση κατά του Ελληνικού Δημοσίου και σε καμία περίπτωση όχι περισσότερα από 2212 χρόνια μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται εδώ μέσα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η εκδίκαση των αγωγών των δικαστικών για τις συντάξεις και τους μισθούς τους, που δικάζεται σε 12 λεπτά και κερδίζουν φυσικά οι... (Μπράβο, σωστά μαντέψατε!).

Το τραπεζικό σύστημα επιτέλους θωρακίστηκε και μπορείς πλέον κάθε εβδομάδα να πηγαίνεις στην τράπεζα και να καταθέτεις λεφτά με τη σέσουλα. Υπάρχει μια μικρή και καθαρά τυπική διαδικασία, αν τύχει και τα θελήσεις πίσω, αλλά έτσι συμβαίνει σ' όλα τα θωρακισμένα συστήματα.

Σε γενικές γραμμές αλλάξαμε και την Ευρώπη, όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί, και εμείς τις υποσχέσεις μας τις τηρούμε, όχι σαν κάποιους άλλους. Συγκεκριμένα αλλάξαμε δυο κάδους στην νότια Γαλλία (έχουμε τον δικό μας τον Βαγγελάρα που δουλεύει στο απορριμματοφόρο), δεκαεννιά τραπεζομάντηλα την μέρα στην Γερμανία (ο Μήτσος είναι το πιο μόρτικο γκαρσόνι της Βαυαρίας) και έξι ομπρέλες στην Αγγλία (κάτι καψεροί τις πουλάνε αλλά έχουν μείνει και σε μας και μιλάνε ελληνικά γιατί είναι γνωστό ότι πας μην Έλλην γάργαρος).

Κι αφού φτάσαμε αισίως στις αρχές αυτού του καινούργιου έτους, σας αποκαλύπτω (σε αποκλειστικότητα) τι ακριβώς θα συμβεί το 2017, σύμφωνα με όσα κατόρθωσα να υποκλέψω από έγκυρα χείλη:

«Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα, η υπερταχεία της ανάπτυξης που, μα αυτοί έδωσαν γη και ύδωρ, ποτέ των ποτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, αλλά όχι και πάλι όχι, εντάξει υπήρξε μια ελάχιστη παρέκκλιση αφού, γιατί είχαμε ήδη κατακρίνει αυτή την στάση χωρίς, αλλά ποτέ επειδή μόνο, εμείς θα βροντοφωνάξουμε όχι και πάλι όχι, αυτός ο άνθρωπος δεν κατανόησε το σημαντικό διακύβευμα των καιρών δηλαδή, όταν θέλει κάτι το σύμπαν, θα καταπολεμηθεί, εγώ όμως όχι μόνο δεν, συνωμοτεί για τα πάρεις τα, το πλεόνασμα επιτέλους χωρίς, εγώ, μα δεν υποσχεθήκαμε ακριβώς, πίσω απ' όλη την πλεκτάνη κρύβεται φυσικά ο, που δεν αφορά παρά μόνο, αφού το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πέναλτι που δεν είδε ο, κατατροπώσουμε για ένα καλύτερο αύριο, στραβός είσαι ρεεε;, το 2017 θα είναι μια χρονιά που επιτέλους θα, καθαρό πέναλτι ήταν, θα δοθεί με καθαρά κοινωνικά κριτήρια έτσι ώστε να, πέναλτι όχι ρε μα- Γκολ!»