Ένας από τους πιο προβεβλημένους υποψηφίους για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς κατέθεσε μία διακήρυξη από την οποία απουσιάζει η λέξη «Κεντροαριστερά»! Και όχι μόνο η λέξη. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην ιστορία, στην πολιτική και στο έργο της Κεντροαριστεράς τα τελευταία 60 χρόνια, από την Ένωση Κέντρου ως το ΠΑΣΟΚ στις διαφορετικές εκδοχές του (εκτός αν υποθέσουμε ότι την Κεντροαριστερά εκπροσωπούν μόνο τα κομματίδια που ιδρύονται κατά καιρούς από παρέες και εξαφανίζονται μόλις διαπιστώνεται ότι η εκλογική τους εμβέλεια περιορίζεται σε ποσοστά νικοτίνης).
SOOC

Διάβασα τη διακήρυξη του Γιώργου Καμίνη με την οποία ο δήμαρχος Αθηναίων διεκδικεί την ηγεσία του «νέου φορέα» της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για 2.558 λέξεις ιωνικού ρυθμού όπου το στρογγύλεμα όλων των εννοιών και η συστηματική απουσία οποιασδήποτε αντίθεσης αφαιρεί από το κείμενο την οξείδωση του πρόσκαιρου και το αναγάγει περισσότερο σε έργο τέχνης κατάλληλο για να εκτεθεί π.χ. σε μια προθήκη στη Δημοτική Πινακοθήκη για να το παρουσιάσει ο καλλιτέχνης κρατώντας ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Tα τελευταία επτά χρόνια ο κ. Καμίνης απλώς παρακολουθεί με τη χαρακτηριστική προοδευτική αταραξία του σχεδόν το 80% της πόλης που διοικεί να διολισθαίνει στην κατηγορία των υποβαθμισμένων συνοικιών. Ή μήπως δεν παρακολουθεί καν; Μήπως επιλέγει να αποδράσει μέσω του Google Earth σε ξένες πρωτεύουσες συνδυάζοντας την αδυναμία για την τεχνολογία με την αφοσίωση στο αφηρημένο ιδανικό κάποιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης;

Οι Kaministas υπενθυμίζουν τη σθεναρή αντίδρασή του κατά της Χρυσής Αυγής, όταν απαγόρευσε τη ρατσιστική (και γελοία) δράση «πατάτες μόνο για Έλληνες» στο Σύνταγμα, αλλά και την υποστήριξή του στο «Μένουμε Ευρώπη» όταν η κυβέρνηση απέτυχε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη παρά το γεγονός ότι κέρδισε το σχετικό δημοψήφισμα (δεν εξασφάλισε όμως τα κεφάλαια που θα επέτρεπαν να ζήσουμε αυτή την ιστορική τραγωδία, όπως ουσιαστικά παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός λίγες ημέρες μετά στην ΕΡΤ). Πράγματι η πολιτική συμμετοχή του κ. Καμίνη χαρακτηρίζεται από εξαιρέσεις τολμηρής παρέμβασης. Ωστόσο, οι αμφισβητίες του δημάρχου λένε ότι η πρόσφατη προσπάθειά του να αυτοαναγορευτεί ως «αρχηγός του ναι» ήταν κωμική ιδίως μάλιστα όταν παρεμβαίνει στην πόλη πιο σπάνια και από την Παναγία, η οποία κατά κοινή ομολογία έχει καιρό να εμφανιστεί σε κάποιο αθηναϊκό θαύμα.

οι αμφισβητίες του δημάρχου λένε ότι η πρόσφατη προσπάθειά του να αυτοαναγορευτεί ως «αρχηγός του ναι» ήταν κωμική ιδίως μάλιστα όταν παρεμβαίνει στην πόλη πιο σπάνια και από την Παναγία, η οποία κατά κοινή ομολογία έχει καιρό να εμφανιστεί σε κάποιο αθηναϊκό θαύμα.

Πάντως, το πιο αδιάψευστο δηλωτικό του πολιτικού κενού μέσα στο οποίο αιωρείται η διακήρυξη είναι η πλήρης απουσία της λέξης «Κεντροαριστερά». Ένας από τους πιο προβεβλημένους υποψηφίους για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς κατέθεσε μία διακήρυξη από την οποία απουσιάζει η λέξη «Κεντροαριστερά»! Και όχι μόνο η λέξη. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην ιστορία, στην πολιτική και στο έργο της Κεντροαριστεράς τα τελευταία 60 χρόνια, από την Ένωση Κέντρου ως το ΠΑΣΟΚ στις διαφορετικές εκδοχές του (εκτός αν υποθέσουμε ότι την Κεντροαριστερά εκπροσωπούν μόνο τα κομματίδια που ιδρύονται κατά καιρούς από παρέες και εξαφανίζονται μόλις διαπιστώνεται ότι η εκλογική τους εμβέλεια περιορίζεται σε ποσοστά νικοτίνης).

Βέβαια, ζούμε στην εποχή που το ΠΑΣΟΚ μοιάζει σαν τον απαγορευμένο έρωτα αφού είναι το κόμμα που δεν τολμά να πει το όνομά του. Ας μείνουμε όμως στο καλλιτεχνικό μανιφέστο Καμίνη. Τα μεγάλα έργα της μοντέρνας τέχνης είναι εκείνα που μέσα στην καρδιά του αφηρημένου περιέχουν - και επιτρέπουν στον παρατηρητή να ανακαλύψει και να αισθανθεί - το δέος ενός οξύμωρου. Και το οξύμωρο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο κ. Καμίνης έχει αποφασίσει να ηγηθεί μιας παράταξης που πρώτος ο ίδιος δεν αναγνωρίζει.

Δημοφιλή