Η μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ευκαιρία όλων των εποχών

Η Σύνοδος του COP21 συνιστά μια από αυτές τις σπάνιες ευκαιρίες για την αλλαγή πορείας της ανθρώπινης ιστορίας. Με μια δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου μέχρι το 2050, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να για ένα πραγματοποιήσιμο και ξεκάθαρο μακροπρόθεσμο στόχο, μια αναπτυσσόμενη και δίκαιη παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2050. Είναι δική μας ευθύνη να ενθαρρύνουμε αυτό το αποτέλεσμα και να καταστήσουμε τους ηγέτες των μεγάλων χωρών υπεύθυνους.
Terry Hassan/Flickr

Όταν το 1987 η Gro Brundtland, πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας και νυν Αντιπρόεδρος του οργανισμού "The Elders", παρουσίαζε την πρωτοποριακή έκθεσή της «Το κοινό μας μέλλον» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είχε τονίσει την ανάγκη για ένα διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζουμε το «επιχειρείν». «Πρέπεινα ξεφύγουμε λίγο από τον παγιωμένο τρόπο που βλέπουμε την οικονομία και την οικολογία. Πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες και η οικονομική ανάπτυξη είναι μέρη μιας ενιαίας διαχείρισης του πλανήτη μας. Το ένα εξαρτάται από το άλλο».

Καθώς διανύουμε τη Σύνοδο Κορυφής COP21, οι σκέψεις αυτές μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Αντιπρόσωποι από περισσότερες από 190 χώρες θα συναντηθούν για να διαπραγματευθούν μια νέα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η ευκαιρία να μειωθούν σε παγκόσμια κλίμακα οι εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και να μετριαστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής συνιστά τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ευκαιρία όλων των εποχών.

Μόλις μου ζήτησε ο Michael Bloombeg να συμμετάσχω στη σειρά των άρθρων "Businesses for Climate" έσπευσα να απαντήσω θετικά. Ο μόνος τρόπος που ο κόσμος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι αν οι επιχειρήσεις παίξουν ένα κεντρικό ρόλο, αν ενθαρρύνουμε τις πρωτοπόρες λύσεις και αν οι άνθρωποι συνεργαστούν. Για αυτό το λόγο συνεργαστήκαμε με με τον οργανισμό Carbon War Room για να επιταχύνουμε τη διαδικασία υιοθέτησης επιχειρηματικών λύσεων που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και για αυτό το λόγο το Carbon War Room ένωσε τις δυνάμεις με το Ινστιτούτο Rocky Mountain στο πλαίσιο της περαιτέρω προώθησης μιας οικονομίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε την B Team, που θα ενώσει τους ηγέτες των επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια για θετική κοινωνική και οικονομική αλλαγή.

Η Σύνοδος του COP21 συνιστά μια από αυτές τις σπάνιες ευκαιρίες για την αλλαγή πορείας της ανθρώπινης ιστορίας. Με μια δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου μέχρι το 2050, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να για ένα πραγματοποιήσιμο και ξεκάθαρο μακροπρόθεσμο στόχο, μια αναπτυσσόμενη και δίκαιη παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2050. Είναι δική μας ευθύνη να ενθαρρύνουμε αυτό το αποτέλεσμα και να καταστήσουμε τους ηγέτες των μεγάλων χωρών υπεύθυνους. Μαζί με τους συνεργάτες μου στο B Team πιστεύουμε ότι ο στόχος για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 είναι πραγματοποιήσιμος. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Για να είμαι ειλικρινής, δε μπορώ να σκεφτώ πιο συναρπαστική ευκαιρία. Μια ισχυρή συμφωνία θα στείλει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα στις ιδιωτικές αγορές -επέκταση της έρευνας και ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, νέες καινοτομίες, απελευθέρωση επενδύσεων «καθαρής ενέργειας», τόνωση των θέσεων εργασίας και συνεισφορά σε μια πιο ελαστική, πράσινη οικονομία και κοινωνική ευημερία.

Υπάρχει μια σειρά από πρωτοβουλίες στο γκρουπ των εταιρειών Virgin που φιλοδοξούν να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα μέχρι το 2050, είτε μέσω της ευρείας μείωσης των εκπομπών είτε μέσω αντίστοιχων ενεργειών. Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε πιο αποδοτική αεροπλοΐα και στόλους αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, η βιομηχανία της αεροπλοΐας έχει ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά το διοξείδιο και οι αερογραμμές μας έχουν αφοσιωθεί στο να φέρουν ένα βιώσιμο μέλλον για τη βιομηχανία της. Την περασμένη χρονιά, το 2014, ήταν η πρώτη χρονιά που η Virgin Atlantic προχώρησε επιτυχώς στην αποσύνδεση των εννοιών της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της οικονομικής ανάπτυξης που σχετίζεται με τις εκπομπές του άνθρακα, επιτυγχάνοντας μια συνολική μείωση 12% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις αερογραμμές της στο διάστημα 2007-2014. Σε άλλους τομείς, η Virgin Active επικεντρώνεται σε τρόπους μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στα κλαμπ της - ήδη αναφέρεται μια μείωση της τάξης του 25% από το 2011, με στόχο το 30% μέχρι το 2015.

Η Σύνοδος του COP21 συνιστά μια από αυτές τις σπάνιες ευκαιρίες για την αλλαγή πορείας της ανθρώπινης ιστορίας.

Την τελευταία δεκαετία, η Virgin έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια στις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια. Δεν ήταν όλες επιτυχημένες, αλλά παραμένουμε πιστοί στα επενδυτικά μας σχέδια αναπτύσσοντας τις πηγές ενέργειας του μέλλοντος. Ενθαρρύνουμε κάθε επιχείρηση της Virgin να βάλει στόχους και να τους επανεξετάζει κάθε τόσο, με σκοπό την εφαρμογή των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Πιστεύουμε πως όλες οι επιχειρήσεις , ανεξαρτήτως σε ποια βιομηχανία ανήκουν, πρέπει και οφείλουν να υιοθετήσουν αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και να επικεντρωθούν στο να εξαλείψουν εντελώς τις εκπομπές των αερίων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όταν η Gro Brundtland μιλούσε για το όραμά της για βιώσιμη ανάπτυξη το 1987, η οπτική της δεν ενθουσίασε μεγάλη μερίδα των ηγετών μεγάλων εταιρειών. Τώρα, όλο και περισσότεροι ηγέτες επιχειρήσεων συμφωνούν με τους επιστήμονες και ένα αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ότι χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για την κλιματική αλλαγή. Η «όρεξη» των εταιρειών να μετατρέψουν την κλιματική αλλαγή σε ευκαιρία είναι μεγαλύτερη από ποτέ, και η εντολή στους μεγάλους ηγέτες του κόσμου να θέσουν φιλόδοξους στόχους -με βάση την επιστήμη πάντα- είναι ξεκάθαρη.

Είτε μιλάμε για την προστασία των ωκεανών ανά τον κόσμο είτε για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, οι πιθανότητες για μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ατελείωτες. Η Σύνοδος COP21 δεν είναι το τελείωμα των διαδικασιών αυτών, αλλά ένα σημείο ορόσημο σε μια πιο μεγάλη διαδρομή. Για να μοιραστεί μαζί μας την ιδέα του πως μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, θα ζητήσω από τον Jochen Zeitz (Co Chairman στην ομάδα μου στη B Team), να μας μιλήσει και να μας παρουσιάσει τις θέσεις του για το ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffingtonPost.com και μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Ο Richard Branson είναι ιδρυτής του Virgin Group και Co Chairman του Β Team. Μπορείτε να διαβάσετε το blog του στο virgin.com/richardbranson.

Αυτό το άρθρο είναι μέρος της σειράς "Businesses for Climate" που ξεκίνησε ο Michael Bloomberg και η Huffington Post, από κοινού με το LinkedIn. Η σειρά αυτή σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή στο ρόλο των επιχειρήσεων να ανοίξουν το δρόμο όσον αφορά το κομμάτι της δράσης για την κλιματική αλλαγή, πριν από τη Σύνοδο COP21 που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Για να διαβάσετε όλη τη σειρά, μπείτε εδώ.

Δημοφιλή