Ο Νικήτας Μαρίνος από την Κάλυμνο έγινε επιχειρηματίας στα 15 και άλλαξε η ζωή του

Όλα ξεκινούν αρχές Οκτώβρη 2014, στην Α' Λυκείου, στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας με την καθηγήτρια κ. Νότα Φράγκου. Στα μέσα της ώρας, διακόπτει το μάθημα και παρουσιάζει αδρομερώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece καλώντας όλους όσους την παρακολουθούσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι δημιουργικότητας, συνεργασίας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. «Ακριβώς αυτό που ήθελα!», σκέφτηκα. Ενθουσιάζομαι μόνο από την ιδέα ότι μπορώ να κάνω ένα από τα όνειρά μου ως μαθητής πραγματικότητα. Μια εβδομάδα αργότερα, είμαι στην πρώτη επίσημη συνάντηση της ομάδας.
archive

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, αποτελεί αναμφίβολα ένα καινοτόμο, δημιουργικό και υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό πρόγραμμα· η πιο ουσιαστική και ζωντανή εμπειρία για εμάς τους μαθητές να ανακαλύψουμε τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, τις ικανότητες μας, ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Το απίστευτο αυτό ταξίδι ζωής χάρηκα και εγώ, το σχολικό έτος 2014-2015 με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης».

Όλα ξεκινούν αρχές Οκτώβρη 2014, στην Α' Λυκείου, στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας με την καθηγήτρια κα Νότα Φράγκου. Στα μέσα της ώρας, διακόπτει το μάθημα και παρουσιάζει αδρομερώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece καλώντας όλους όσους την παρακολουθούσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι δημιουργικότητας, συνεργασίας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. «Ακριβώς αυτό που ήθελα!», σκέφτηκα. Ενθουσιάζομαι μόνο από την ιδέα ότι μπορώ να κάνω ένα από τα όνειρά μου ως μαθητής πραγματικότητα. Μια εβδομάδα αργότερα, είμαι στην πρώτη επίσημη συνάντηση της ομάδας. Αντιμέτωπος με μια έμπειρη καθηγήτρια με τρομερό πάθος, παρέα μια υπέροχη ομάδα, οι εργασίες ξεκινούν! Λίγο μετά, η νεοσύστατη Kalymnos Climbing Escape (KCE), η εικονική επιχείρηση του σχολείου μας, 1ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου, είναι πανέτοιμη να «σαρώσει» στη συνέχεια...

«Το νησί της Καλύμνου αποτελεί τα τελευταία χρόνια 1ο αναρριχητικό προορισμό παγκοσμίως!!»

Σκοπός της εταιρίας, ένας: η πλήρης ενημέρωση αναρριχητών -και εν δυνάμει-καθώς και όλων των ενδεχόμενων επισκεπτών του γραφικού μας νησιού ως προς τις εφικτές και ουσιώδεις δραστηριότητες που θα χαρίσουν μία αξέχαστη διαμονή στην Κάλυμνο, με βάση βέβαια την αναρρίχηση.

Πράγματι, η KCE πετυχαίνει πολλά. Συμμετοχή στο Trade Fair 2015 τον Φεβρουάριο του '15 στο «Athens Mall» και κατάκτηση του 2ου Βραβείου, αυτό του Καλύτερου Περιπτέρου, κατάθεση του Business Plan της εταιρίας και πρόκριση στον Τελικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2015», συμμετοχή σε αυτόν, κατάκτηση του Βραβείου Start-Up επιχείρησης, νίκη και κατάκτηση του 1ου Βραβείου Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης 2015, πρόκριση, συμμετοχή και κατάκτηση 10ης θέσης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company of the Year Competition 2015» στο Βερολίνο της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2015. Μία πολλαπλή επιτυχία· γόνος αφοσίωσης και πάθους, πολύωρης εργασίας που απέδωσε τα μέγιστα.

Τα εφόδια της πανέμορφης αυτής πορείας είναι αμέτρητα. Πέρα από τα προφανή, που αποτελούν πρωταρχικό στόχο του ΣΕΝ, όπως επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές γνώσεις, γνώσεις στην ίδρυση και λειτουργία μίας εταιρίας, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» μού προσφέρει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, απαραίτητα για τις κρίσιμες για τη ζωή μου επικείμενες αποφάσεις.

Η αξία μιας εμπειρίας σαν αυτή της «Εικονικής Επιχείρησης» δεν περιγράφεται με λόγια, διαφαίνεται στις επιλογές του μέλλοντος. Αυτή είναι άλλωστε η σπουδαιότητα του προγράμματος. Διευρύνει τους ορίζοντες σου σε σημείο που δεν μπορείς να αντιληφθείς, σου δίνει ώθηση να συνεχίσεις να δημιουργείς.

Σε μεταμορφώνει από απλό «λυκειόπαιδο» σε ώριμο άτομο, έτοιμο να αδράξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά του.

Θα τολμήσω να πω το εξής: αν είσαι ένας από τους πολλούς που πιστεύουν πως το πρόγραμμα απευθύνεται μονάχα στους μαθητές που επιθυμούν να ασχοληθούν με κάτι ανάλογο (λ.χ. Business, Οικονομικά, Marketing) κάνεις λάθος. Δεν υπάρχει πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός τρόπος στα πλαίσια της εκπαίδευσης σήμερα για να μάθεις να συνεργάζεσαι με ανθρώπους, να είσαι μέλος μιας ομάδας -ή ίσως και ένα είδος οικογένειας- με την οποία δημιουργείς πράγματα, να νιώσεις περήφανος για ό,τι έχεις καταφέρει, να ξεπερνάς δυσκολίες που σίγουρα κάποτε θα ξανασυναντήσεις και θα είσαι προετοιμασμένος, να αναπτύξεις την προσωπικότητα σου εκεί που όντως είσαι καλύτερος, να δεις τι σου επιφυλάσσει η ζωή στο μέλλον!!

Δυο χρόνια μετά τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, έχω συνειδητοποιήσει την αξία του στη ζωή μου. Είμαι πλέον ικανός να κάνω τις σωστές επιλογές με διορατικότητα και να είμαι σίγουρος πως αυτές θα μου αποδώσουν τα μέγιστα. Ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων, αυτό το ταξίδι του ΣΕΝ/JA Greece με βοηθά να έχω ένα και μόνο στόχο· την εισαγωγή μου στο τμήμα ΔΕΤ (Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) του ΟΠΑ (Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και την επιτυχία μου στις σημαντικές αυτές σχολικές εξετάσεις...

Έμαθα πως αρκετές φορές, η θυσία, η υποχώρηση είναι απαραίτητη και διδάχθηκα να αξιοποιώ τις ευκαιρίες που μου δίνονται για τις οποίες γνωρίζω την αξία και τα εφόδια που δύνανται να μου προσφέρουν για την ενήλικη μου ζωή, γνώρισα την πραγματική σημασία της περίφημης λατινικής φράσης «Carpe diem» στην καθημερινότητα μου.Παράδειγμα αποτελεί η συμμετοχή μου στην πρώτη πανελληνίως δίμηνη κινητικότητα μαθητών Λυκείου σε χώρα της Ευρώπης στα πλαίσια του προγράμματος "i-DEAL" του παγκόσμιου θεσμού «Erasmus +», με το οποίο ταξίδεψα και έζησα στην πόλη Mulhouse της Γαλλίας.

Απομένει ένα μόνο πράγμα, λοιπόν. Να ευχαριστήσω το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece για την προσφορά του στην εξέλιξη της ζωής μου, για τα 11 αυτά χρόνια που διαθέτει το σπουδαίο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» και τα μαθήματα ζωής που αυτό με τη σειρά του παρέχει σε όλους τους μικρούς επιχειρηματίες σαν και εμένα που παίρνουν μέρος στην «κούρσα» της καινοτομίας. Να ευχαριστήσω θερμά την υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου μου, κα. Νότα Φράγκου, χάρη στην οποία κατάφερα να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να δοκιμάσω τις δυνατότητες μου, την υπέροχη ομάδα μου, τα εφτά κορίτσια που στάθηκαν δίπλα μου και με τα οποία δημιουργήσαμε την KCE· μεγάλο ευχαριστώ στην εθελόντρια-σύμβουλο της ομάδας μας κα. Μαρία Τρικοίλη, στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, που πάντα μου έδειχνε το σωστό δρόμο, με συμβούλευε και με βοήθησε να δω τα πράγματα με άλλη οπτική, επιχειρηματική οπτική, το σχολείο μου, τους φίλους μου και τέλος την οικογένεια μου, η οποία είναι η βάση στην οποία χτίζω το μέλλον μου, είναι ο μεγαλύτερος σύμβουλος και υποστηρικτής μου.

Νικήτας Μαρίνος

Μαθητής Γ Λυκείου, 1ο ΓΕ.Λ. Καλύμνου

Δημοφιλή