ΦΑΕΘΩΝ: Εντυπωσιακή πατέντα μαθητών της Καβάλας για εξοικονόμηση ενέργειας

Η εικονική εταιρεία ΦΑΕΘΩΝ επιδιώκει να διευρύνει και να εξατομικεύσει την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας δεδομένου ότι μία σημαντική πλειοψηφία ανθρώπων κατοικεί σε πολυκατοικίες στις οποίες εγκαθίστανται ηλιακοί συλλέκτες μόνο μετά από συλλογική απόφαση. Έτσι, επινοήσαμε ένα προϊόν που αναρτάται στον τοίχο έξω από οποιοδήποτε παράθυρο και φέρει έναν ανακλαστήρα χάρη στον οποίο οι ηλιακές ακτίνες συγκεντρώνονται στο εσωτερικό ενός χώρου.
archive

Η ετήσια διοργάνωση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece αποτέλεσε προτροπή για εμάς, μια ομάδα 28 μαθητών και μαθητριών του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, ώστε να οραματιστούμε, να συλλάβουμε αυθεντικές επιχειρηματικές ιδέες, να εξερευνήσουμε τα όρια του εφικτού αλλά και της ανθρώπινης φαντασίας. Αποδεχόμενοι την πρόκληση της συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», επιστρατεύσαμε την αστείρευτη δημιουργικότητά μας και ιδρύσαμε τη δική μας start-up επιχείρηση με την επωνυμία ΦΑΕΘΩΝ.

Μια μόνιμη ανάγκη του σύγχρονου κόσμου, η οποία βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων, είναι η ενέργεια. Πέρασαν αιώνες για να κατορθώσει ο άνθρωπος να αξιοποιήσει τους ορυκτούς πόρους της γης και να παραγάγει ενέργεια, αλλά η απειλή εξάντλησης των πόρων αυτών πυροδότησε νέες αναζητήσεις για εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μία από τις οποίες είναι ο ήλιος. Η εικονική εταιρεία ΦΑΕΘΩΝ επιδιώκει να διευρύνει και να εξατομικεύσει την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας δεδομένου ότι μία σημαντική πλειοψηφία ανθρώπων κατοικεί σε πολυκατοικίες στις οποίες εγκαθίστανται ηλιακοί συλλέκτες μόνο μετά από συλλογική απόφαση. Έτσι, επινοήσαμε ένα προϊόν που αναρτάται στον τοίχο έξω από οποιοδήποτε παράθυρο και φέρει έναν ανακλαστήρα χάρη στον οποίο οι ηλιακές ακτίνες συγκεντρώνονται στο εσωτερικό ενός χώρου. Προχωρήσαμε στο σχεδιασμό του προϊόντος, στη διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών του μηχανισμού και τέλος στην παραγωγή του έχοντας κατά νου το όραμα της επιχείρησής μας, που δεν είναι άλλο παρά η ένταξη στην καθημερινότητά μας της φιλικής στάσης προς το περιβάλλον και η κινητοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου να συντελέσει στη διαφύλαξη των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ανακλαστήρας της επιχείρησής μας -που πήρε το όνομά του από τον μυθικό γιο του θεού Ήλιου, Φαέθοντα- λειτουργεί με μπαταρία και ακολουθεί κατάλληλα τις ηλιακές ακτίνες οι οποίες ανακλώνται από αυτόν στο σημείο που επιθυμεί ο καταναλωτής. Στο σημείο αυτό, εύκολα μπορεί να εγκατασταθεί κάτοπτρο για «φυσικό» φωτισμό ή ακόμη και μικρός ηλιακός συλλέκτης (solar panel) για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Σύνθημά μας: Κλείσε το διακόπτη! Σε αυτό το πνεύμα δημιουργήσαμε ένα διαφημιστικό βίντεο.

Σε πρώτη φάση, ο ανακλαστήρας θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου μας αλλά είναι αναμφισβήτητα προσιτός σε νοικοκυριά καθώς και δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας ήταν πρωτόγνωρη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς και τα αποτέλεσματα αυτού του εγχειρήματος μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», μάθαμε πώς να μαθαίνουμε, εξοικειωθήκαμε με συνθήκες διαφορετικές από αυτές της παραδοσιακής μαθητικής τάξης και συνεργαστήκαμε παραγωγικά, αναπτύσσοντας έτσι πνεύμα συλλογικότητας, αμοιβαιότητας αλλά και δημοκρατίας.

Η επαφή μας με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας αποτέλεσε μία ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία. Συνειδητοποιήσαμε τις δυσκολίες στην οργάνωση μιας επιχείρησης, κληθήκαμε να φέρουμε εις πέρας ένα πλήθος απαραίτητων γραφειοκρατικών, οικονομικών, διοικητικών και εμπορικών διαδικασιών, αλλά ταυτόχρονα πλουτίσαμε σε γνώσεις και εμπειρίες. Η ομαδική φύση της επιχείρησης μας βοήθησε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, ενώ η συνεχής εμφάνιση νέων προκλήσεων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενίσχυσε την ευρηματικότητά μας και τον εναλλακτικό τρόπο σκέψης μας. Επίσης, αφουγκραστήκαμε τον παλμό της κοινωνίας και με τη δύναμη της θέλησής μας για επιτυχία και διάκριση ετοιμαστήκαμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που συνεπάγεται το στήσιμο μιας επιχείρησης.

Η εταιρεία του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας ΦΑΕΘΩΝ θα λάβει μέρος στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/JA Greece την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στην Θεσσαλονίκη.

Η ΦΑΕΘΩΝ ακολουθεί την οργανωτική δομή μιας τυπικής παραγωγικής επιχειρησης.

Συντονιστές:

Γενική Διεύθυνση: Παπαδόπουλος Θανάσης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χατζής Δημήτρης

Οικονομική Διεύθυνση: Χατζηκωνσταντίνου Νίκος

Εμπορική Διεύθυνση: Λινάκη Ελευθερία

Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων: Μούκου Λία

Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας: Στεφανίδου Ξένια

Τμήμα Διαχείρισης Ποιότητας: Βαλτά Κατιάννα, Κοσσίδου Καλλιόπη

Πληροφοριακά Συστήματα: Ανέστης Γιώργος, Βολιώτης Κωνσταντίνος

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο εκπαιδευτικός Μανόλης Μιχαηλίδης, Οικονομολόγος, και Σύμβουλος-εθελοντής ο Αθανάσιος Μπουδαλάκης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η διευθύντρια του σχολείου μας, κ. Ευαγγελία Τσεμπερλή, ο υποδιευθυντής κ. Κώστας Παπανικολάου και η καθηγήτρια κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Δημοφιλή