Μαθητές Λυκείου σώζουν ζωές με καινοτόμα συσκευή εκτάκτου ανάγκης

Συστήσαμε την κοινωνική επιχείρηση "beLIVE" και δημιουργήσαμε ένα προϊόν τεχνολογίας που λειτουργεί ως ασπίδα στον κίνδυνο, που μπορεί να νοιώσει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του και θέλει να εκπέμψει σήμα SOS για να προστατευτεί αλλά ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, κωφάλαλοι, τυφλοί, άνθρωποι με αναπηρίες ή ασθένειες. Το προϊόν μας είναι μία καινοτόμος εφαρμογή, διαθέσιμη σε λογισμικό Android (εκδόσεις 4.4.1 +), μέσω της οποίας μπορείς να στείλεις μήνυμα SOS σε περίπτωση κινδύνου, σε 10 παραλήπτες με την χρήση ειδικής συσκευής. Η εφαρμογή μας ονομάζεται "exodus" και συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα «ξ».
archive

beLIVE: Μία κοινωνική επιχείρηση και ένα προϊόν ασπίδα στον κίνδυνο! Είσαι σε κίνδυνο και εκπέμπεις SOS; έχουμε τη λύση! ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ!

Είμαστε 20 νέοι μαθητές-επιχειρηματίες στη β΄λυκείου του Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, του «Επιχειρηματικού Σχολείου» του Junior Achievement Europe.

Γεμίζουμε τον «ταξιδιωτικό μας σάκο» με επιχειρηματικές δεξιότητες και ακονίζουμε το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο συμμετέχοντας για 8η συνεχή χρονιά, στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», το οποίο διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτριά μας κ. Αγγελική Ζήση, Υπεύθυνη επιχειρηματικότητας των Αρσακείων Σχολείων και National Trainer του Junior Achievement.

Συστήσαμε την κοινωνική επιχείρηση «beLIVE» και δημιουργήσαμε ένα προϊόν τεχνολογίας που λειτουργεί ως ασπίδα στον κίνδυνο, που μπορεί να νοιώσει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του και θέλει να εκπέμψει σήμα SOS για να προστατευτεί αλλά ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, κωφάλαλοι, τυφλοί, άνθρωποι με αναπηρίες ή ασθένειες.

Το προϊόν μας είναι μία καινοτόμος εφαρμογή, διαθέσιμη σε λογισμικό Android (εκδόσεις 4.4.1 +), μέσω της οποίας μπορείς να στείλεις μήνυμα SOS σε περίπτωση κινδύνου, σε 10 παραλήπτες με την χρήση ειδικής συσκευής. Η εφαρμογή μας ονομάζεται "exodus" και συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα «ξ».

Ποια είναι η προεργασία: Αφού εγκαταστήσεις την εφαρμογή στο κινητό σου, κάνεις "pair", δηλαδή συνδέεις την εφαρμογή με την ειδική συσκευή. Στη συνέχεια, καταχωρείς α) το μήνυμα εκτάκτου ανάγκης και β) τα 10 κινητά τηλέφωνα στα οποία αυτό θα σταλθεί.

«Αν αισθανθείς ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο και θέλεις να καλέσεις βοήθεια, απλά πάτα το κουμπί της ειδικής συσκευής! Η εφαρμογή ενεργοποιείται αμέσως και το μήνυμα SOS στέλνεται στους 10 παραλήπτες που έχεις επιλέξει. Οι παραλήπτες λαμβάνουν το μήνυμα SOS αλλά και τις γεωγραφικές συντεταγμένες, στις οποίες βρίσκεσαι και σπεύδουν προς βοήθειά σου», εξηγεί η Κατερίνα Σταθακάρου, Δ/ντρια Παραγωγής.

Γιατί μία κοινωνική επιχείρηση;

Γιατί είμαστε νέοι και θέλουμε ένα καλύτερο «σήμερα»! Αξία μας, η προστασία του ανθρώπου, η κοινωνική αλληλεγγύη λέει η Αναστασία Γεωργιάδου, Δ/ντρια Κοινωνικής Ευθύνης. Γιατί όπως λέει και ο Νίκος Καζαντζάκης «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ!» Πήραμε ρίσκα πολλά αλλά μάθαμε πώς τίποτα δεν γίνεται χωρίς τόλμη, λέει ο Ιάκωβος Παπαϊωάννου, δ/ντής Οικονομικών. Ρίσκα οικονομικά κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας και ακριβής παραγωγής. Διότι η εξασφάλιση χορηγών μεσούσης σκληρής οικονομικής κρίσης ήταν για μας μεγάλη πρόκληση αλλά τελικά τα καταφέραμε, συμπληρώνει η Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων Σοφία-Καλυψώ Σδράλη.

Δεν είναι απλό να ψάχνεις να βρεις το προϊόν που θα παραγάγεις, λέει η Δ/ντρια Έρευνας κι Ανάπτυξης Πηνελόπη Στεργίου. Τρεις μήνες βρίσκαμε ιδέες και τρείς μήνες παλεύαμε με τα κύματα, αλλά δεν καταθέσαμε τα όπλα. Αυτό είναι το Junior Achievement, μπαίνεις στην πραγματική ζωή, κι εκεί καταλαβαίνεις τι θα πει φουρτούνα και νηνεμία μαζί! Γιατί αυτό που μάθαμε και από την καθηγήτριά μας κ. Ζήση είναι ότι «δεν τα παρατάμε ποτέ ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες!»

Και το πιο σπουδαίο είναι ότι το προϊόν μας είναι μια εξ'ολοκλήρου δική μας ιδέα και είμαστε περήφανοι! Το πουλάμε στην τιμή των 10 ευρώ. Μία τιμή που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κοινωνικής μας εταιρίας αλλά ταυτόχρονα είναι προσιτή στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που περνάμε, λέει ο Μανώλης Παντελάκης, δ/ντής Πωλήσεων. Τα κέρδη μας θα τα δωρίσουμε με ευαισθησία και ευθύνη για 3η συνεχή χρονιά στο ίδρυμα «Φλόγα» για να αγκαλιάσουμε με αγάπη τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο αλλά και στο ίδρυμα «Λάρα» για την εκπαίδευση σκύλων για τυφλούς.

Και την εταιρία μας την προωθούμε με ενθουσιασμό γιατί την αγαπάμε

(Δείτε το promo video της εταιρίας μας υποτιτλισμένο στα αγγλικά σε 4.57)

συμπληρώνει η Μαργαρίτα Τόγια, δ/ντρια Marketing. Ένα σημαντικό πράγμα, που έμαθα είναι, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβούν ανατροπές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις γρήγορες και εναλλακτικές.

Δείτε πως λειτουργεί το προϊόν μας σε 52 δευτερόλεπτα!

Ταυτόχρονα δραστηριοποιούμαστε στο πρόγραμμα Enterprise without Borders του Junior Achievement για την επικοινωνία με άλλες εικονικές επιχειρήσεις από άλλα ευρωπαϊκά σχολεία λέει η δ/ντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Βασιλική Κουρή. Ήδη έχουμε επικοινωνία με σχολεία από την Πορτογαλία, το γαλλικό Βέλγιο, τις Φιλιππίνες και το Ηνωμένο Βασίλειο.Επίσης συμμετέχουμε στο πρόγραμμα social enterprise 360 και στο SIR (Social Innovation Relay) του Junior Achievement.

Για το SIR με πολλή χαρά σας ανακοινώνουμε ότι με το προϊόν μας exodus προκριθήκαμε στις 10 καλύτερες εταιρίες και περνάμε στη φάση του e-mentoring ατενίζοντας τον τελικό διαγωνισμό.

Kαι φυσικά όλοι μας περιμένουμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην πιστοποίηση των επιχειρηματικών μας δεξιοτήτων στο πρόγραμμα του Junior Achievement, «Entrepreneurial Skill Pass» και να το αποκτήσουμε. Αυτό θα είναι για μας ένα σημαντικό διαβατήριο για την επαγγελματική μας ζωή, λέει η Δανάη Νικολοπούλου δ/ντρια Προσωπικού και Υπεύθυνη πληροφοριακών συστημάτων.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, έχουμε και συμμαχικές δυνάμεις που μας στηρίζουν. Η Διευθύντριά μας κ. Αμαλία Μαυροειδή, η οποία διοικεί το «Επιχειρηματικό Σχολείο», όλη η σχολική κοινότητα και οι γονείς μας, οι οποίοι πιστεύουν στο όραμα της επιχειρηματικής εκπαίδευσης και στο Junior Achievement, η τοπική κοινωνία όπως πανεπιστήμια, οργανισμοί, εταιρίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ΜΜΕ και ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός πολιτισμού αθλητισμού και νεολαίας Δήμου Αθηναίων).

Αυτό που έμαθα από το πρόγραμμα αυτό συνοψίζει ο Σοφοκλής Τεντόμας, Γενικός Δ/ντής, είναι το πόσο σημαντική είναι η ομάδα! Να είναι ενωμένη ανεξάρτητα από διαφωνίες και αντιπαραθέσεις και πώς ο στόχος μας είναι ένας: Να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας, να αποκτήσουμε επιχειρηματικές δεξιότητες και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Η καθηγήτριά μας κ. Αγγελική Ζήση με φάρο το «Επιχειρηματικό Σχολείο», είναι για εμάς καθοδηγητής και συνοδοιπόρος. Πιστεύει στο ομαδικό πνεύμα, στην δυναμική επικοινωνία με τα μέλη της επιχείρησης και στην συνοχή της ομάδας. Παράλληλα αξιοποιεί τα ταλέντα του κάθε παιδιού έτσι ώστε να αναδειχθεί στον τομέα του και συνδυάζει τις δεξιότητες των μαθητών ώστε η ομάδα να ισχυροποιηθεί και να επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα!

Ευχαριστούμε τον σύμβολο εθελοντή μας, το κ. Βασίλειο Ζήση, Επίκουρο Καθηγητή Λογιστικής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων/Σχολή Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.

"Εικονική Επιχείρηση" beLIVE

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αγγελική Ζήση, νομικός, Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητας Αρσακείων Σχολείων, National Trainer προγραμμάτων επιχειρηματικότητας Junior Achievement.

Γενικός Διευθυντής: Σοφοκλής Τεντόμας

Διευθύντρια Παραγωγής: Κατερίνα Σταθακάρου

Υποδιευθυντής Παραγωγής: Σιμών Λεβή

Διευθυντής Οικονομικών: Ιάκωβος Παπαϊωάνννου

Υποδιευθύντρια Οικονομικών: Έλενα Τσιρίτα

Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης: Πηνελόπη Στεργίου

Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών σχέσεων: Βασιλική Κουρή

Διευθύντρια Κοινωνικής Ευθύνης: Αναστασία Γεωργιάδου

Διευθύντρια προσωπικού και Υπεύθυνη Πληροφοριακών Συστημάτων: Δανάη Νικολοπούλου -Τσατσαρώνη

Διευθυντής Πωλήσεων: Μανώλης Παντελάκης

Υποδιευθυντές Πωλήσεων: Βασίλης Κολιάκος, Νίκη Μαλακάση, Ελένη Πουλή, Κατερίνα Τσιτομενέα

Διευθύντρια Marketing: Μαργαρίτα Τόγια

Υποδιευθυντές Marketing: Ελευθερία Δημοπούλου, Γρηγόριος-Γεώργιος Σταματόπουλος, Δήμητρα Τσιτομενέα, Νίνα Στεργίου

Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων: Καλυψώ-Σοφία Σδράλη

Δημοφιλή