Εντυπωσιακή καινοτομία μαθητών της Πάτρας: Δημιουργούν αντικείμενα από φύκια!

Είμαστε μαθητές της Β' Λυκείου του Αρσακείου Πατρών και ιδρύσαμε τη δική μας Εικονική Επιχείρηση στο πλαίσιο Project του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων - ΣΕΝ - Junior Achievement Greece. Πρόκειται για την εταιρεία Algae-Pro, μία εταιρεία παραγωγής χρηστικών αντικειμένων από φυσικό καπλαμά από νεκρά φύκια, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στις ελληνικές ακτές και αποτελούν στερεό απόβλητο. Η επωνυμία Algae-Pro της επιχείρησής μας προέκυψε από την άλγη που είναι η επιστημονική λατινική ονομασία των φυκιών, και το pro που αποτελεί το πρώτο συνθετικό των αγγλικών λέξεων Progressive, Production, Procedure.
archive

Είμαστε μαθητές της Β' Λυκείου του Αρσακείου Πατρών και ιδρύσαμε τη δική μας Εικονική Επιχείρηση στο πλαίσιο Project του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων - ΣΕΝ - Junior Achievement Greece. Πρόκειται για την εταιρεία Algae-Pro, μία εταιρεία παραγωγής χρηστικών αντικειμένων από φυσικό καπλαμά από νεκρά φύκια, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στις ελληνικές ακτές και αποτελούν στερεό απόβλητο. Η επωνυμία Algae-Pro της επιχείρησής μας προέκυψε από την άλγη που είναι η επιστημονική λατινική ονομασία των φυκιών, και το pro που αποτελεί το πρώτο συνθετικό των αγγλικών λέξεων Progressive, Production, Procedure, οι οποίες εκφράζουν την καινοτόμο διαδικασία επεξεργασίας των φυκιών που χρησιμοποιούμε. Το λογότυπό μας το δανειστήκαμε από το έργο του γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς, «Φύκινο Δάσος».

Τα φύκια ξεβράζονται από τη θάλασσα και συσσωρεύονται δημιουργώντας

ρύπανση. Η διαδικασία απομάκρυνσής τους από τους αρμόδιους Δήμους είναι δύσκολη και έχει μεγάλο κόστος.

Η Algae-Pro, λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Phee, και:

- Καθαρίζει τις ακτές από τα νεκρά φύκια,

- Eπεξεργάζεται και παρασκευάζει φυσικό καπλαμά.

- Σχεδιάζει και κατασκευάζει χρηστικά αντικείμενα από αυτόν.

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:

Στρώνουμε τα φύκια που έχουμε συλλέξει πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια. Τα

περνάμε με μία ειδική οικολογική κόλλα. Τα υποβάλλουμε στις κατάλληλεςσυνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, και μετά από λίγες ώρες το προϊόν στερεοποιείται δίνοντάς μας το φύκινο καπλαμά. Στη συνέχεια τον κόβουμε και δημιουργούμε τα διάφορα προϊόντα μας. Δεδομένου ότι ο φυσικός καπλαμάς μας είναι υψηλής αντοχής, συχνά απαιτείται κοπή με λέιζερ.

Η Algae-Pro συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης των ελληνικών ακτών, χωρίς κόστος για τους Δήμους.

- Πιστεύουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας η λύση βρίσκεται στην αξιοποίηση των ελληνικών φυσικών πόρων.

- Πρέπει να στραφούμε όλοι σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην ποιότητα, ένα μοντέλο παραγωγής, ανταγωνιστικό, με στόχο την εξωστρέφεια, ένα μοντέλο στηριγμένο στη γνώση, τη μόρφωση και την καινοτομία.

- Προσπαθούμε με τους όποιους πόρους μπορούμε να εξοικονομήσουμε, να προωθήσουμε το επιχειρείν συμβάλλοντας δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

- Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τόπος μας, και σε συνδυασμό με το μεράκι των Ελλήνων και τις προοπτικές της τεχνολογίας, να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά με έδρα την Ελλάδα αλλά και να επεκταθούμε σε όλο τον κόσμο.

Το όραμά μας είναι η μέγιστη δυνατή συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη σε αρμονία με τη φύση. Στόχος μας είναι η οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Η παραγωγή ήδη έχει ξεκινήσει. Αφού ενημερωθήκαμε για τη δυνατότητα

συγκόλλησης φυσικών υλικών και αποκτήσαμε τη σχετική τεχνογνωσία πιάσαμε δουλειά και παρασκευάσαμε τα πρώτα φύλλα φυσικού καπλαμά από φύκια για την παραγωγή της πρώτης παρτίδας προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά τα προωθήσαμε στην τριήμερη Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εορταγορά του Συλλόγου Παιδιών με Νοητική Στέρηση, «Μαχητές» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας 8-10 Δεκεμβρίου καθώς και στα Χριστουγεννιάτικα παζάρια των Αρσακείων Σχολείων Πατρών (Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου).

Η επιλογή των προϊόντων προέκυψε ύστερα από έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε. Ο σχεδιασμός των προϊόντων ήταν 100% προϊόν της δημιουργικής μας φαντασίας.Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε: επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια, χρηστικά αντικείμενα και έπεται συνέχεια.

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους μαθητές:

Πρόεδρος: Θούα Ηλιοστάλακτη

Αντιπρόεδρος: Αθανασοπούλου Ιουλίτα

Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων: Μπουζούκα Παναγιώτα

Γραμματέας: Ανδρουτσέλη Θεανώ

Δ/ντρια Επικοινωνίας: Ηλιάδη Μυρτώ

Δ/ντρια Έρευνας & Ανάπτυξης: Καραθανάση Κατερίνα

Δ/ντης Οικονομικών: Σαμούτ-Μπατίστας Αλέξης-Απόλλων

Δ/ντης Πωλήσεων: Καμπέρος Βύρων

Δ/ντρια Μάρκετινγκ: Ταξιάρχη Ελπίδα

Δ/ντρια Παραγωγής: Θεοφιλά Όλγα

Υποδ/ντρια Παραγωγής: Θεοδωροπούλου Σοφία

Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού: Αγαλιώτη Σοφία

Χρυσός χορηγός της εταιρείας μας είναι η Εθνική Τράπεζα. Άλλοι χορηγοί είναι οι: Επιμελητήριο Αχαΐας, Λουξ-Μαρλαφέκας Α.Ε., Αρτοβιομηχανία Δερβίση.

Στα θέματα που αφορούν την καλή διαχείριση της εταιρείας μας, μας συμβουλεύει εθελοντικά η κ. Χριστίνα Ταβλά από την Εθνική Τράπεζα. Στο πλευρό μας στέκεται από την πρώτη στιγμή και μας καθοδηγεί, η καθηγήτρια πληροφορικής του Σχολείου και υπεύθυνη για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου.

Προκειμένου να επικοινωνήσουμε τους στόχους και το όραμα της εταιρείας μας, δημιουργήσαμε ένα μικρό διαφημιστικό φιλμάκι.

Δημοφιλή