«40 κύματα»: Η συγκινητική πρωτοβουλία μαθητών κατά του κοινωνικού αποκλεισμού

Στόχος της επιχείρησής μας είναι να δώσει από τη μία στην κοινωνία να καταλάβει τι είναι αυτό που φοβάται. Στην ουσία δεν είναι τίποτα διαφορετικό από εμάς. Είναι απλοί άνθρωποι που εξελίσσονται και αποζητούν μια επιβράβευση, για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, όπως ακριβώς ένα παιδί στα πρώτα του βήματα. Από την άλλη ανοίγεται μπροστά στους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες ένας νέος ορίζοντας γεμάτος ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο και για ένα μέλλον πολλά υποσχόμενο. Στόχος μας είναι να ξαναβρούν το νόημα στη ζωή τους και να αισθανθούν έμπρακτα ότι η κοινωνία τους αποδέχεται χωρίς να τους μέμφεται διαρκώς.
archive

Ο απρόσωπος χαρακτήρας των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, η αδιαφορία και η αυξανόμενη παραβατική συμπεριφορά των ανθρώπων αποτελούν σημεία των καιρών μας. Πρόκειται για μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα που έχει μεταμορφώσει και αλλοιώσει τις ανθρώπινες υπάρξεις. Καθημερινά ο ένας απομακρύνεται από τον άλλον ή στη χειρότερη περίπτωση ομάδες ανθρώπων περιθωριοποιούνται είτε γιατί έχουν ειδικές ικανότητες, είτε γιατί κάποια στιγμή της ζωής τους υπέπεσαν σε σφάλμα. Αυτές οι συμπεριφορές συνθέτουν το κάδρο της αλλοτρίωσης και της κοινωνικής αποσύνθεσης.

Είναι καιρός λοιπόν να αλλάξουμε! Ο κόσμος μας χρειάζεται μια αλλαγή για να ανακτήσει την χαμένη του ελπίδα και να μπορέσει ο άνθρωπος ως αξία να επανατοποθετηθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γι' αυτό και εμείς ΤΟΛΜΑΜΕ!

Είμαστε μαθητές της Α' Λυκείου από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, ένα σχολείο γνωστό, συν τοις άλλοις, για την κοινωνική του ευαισθησία και στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (Σ.Ε.Ν.)/ Junior Achievement Greece,ΤΟΛΜΑΜΕ να προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία, οφείλουμε στην κοινωνία εξάλλου να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την ευκαιρία στη ζωή χωρίς να τους στηλιτεύουμε και να τους στιγματίζουμε. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία και πολύ περισσότερο εκείνοι, η ζωή των οποίων έχει δαρθεί από 40 κύματα.

Εναντιωνόμαστε στην αδιαφορία των ημερών μας, επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε ανθρώπους που είτε δοκίμασαν την λαίλαπα των ναρκωτικών ουσιών, αλλά είχαν τελικά το σθένος να αντισταθούν σε αυτή, είτε η φύση τους έχει δώσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που τους διαφοροποιούν από εμάς τους υποτιθέμενα φυσιολογικούς είτε έζησαν τη «δύναμη» του σωφρονιστικού μας συστήματος. Για να πετύχουμε το παραπάνω, στηρίζουμε συνανθρώπους μας με κοινωνική ευαισθησία που θέλουν η φωνή τους να ακουστεί στα πέρατα της γης.

Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε μια πρωτοποριακή, πλωτή, μη κερδοσκοπική επιχείρηση που συνδυάζει το κοινωνικό έργο με την ψυχαγωγία. Πιο συγκεκριμένα δίνουμε εργασία σε ανθρώπους που η μοίρα τους έχει χτυπήσει και συγχρόνως φροντίζουμε για την κατάρτισή τους, ώστε να καταστούν ικανοί να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Αποτελούμε ένα σύγχρονο πλοίο αγάπης και αλληλεγγύης, στους χώρους του οποίου ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να θαυμάσει έργα εκπονημένα από αυτούς τους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να γευματίσει ή να πιει τον καφέ του απολαμβάνοντας τη γαλήνη της θάλασσας.

Στόχος της επιχείρησής μας είναι να δώσει από τη μία στην κοινωνία να καταλάβει τι είναι αυτό που φοβάται. Στην ουσία δεν είναι τίποτα διαφορετικό από εμάς. Είναι απλοί άνθρωποι που εξελίσσονται και αποζητούν μια επιβράβευση, για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, όπως ακριβώς ένα παιδί στα πρώτα του βήματα. Από την άλλη ανοίγεται μπροστά στους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες ένας νέος ορίζοντας γεμάτος ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο και για ένα μέλλον πολλά υποσχόμενο. Στόχος μας είναι να ξαναβρούν το νόημα στη ζωή τους και να αισθανθούν έμπρακτα ότι η κοινωνία τους αποδέχεται χωρίς να τους μέμφεται διαρκώς. Τα ταξίδια μας είναι ταξίδια ζωής και ανάσας στη σύγχρονη εποχή. Αποτελούν σταγόνες δροσιάς και αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει χαθεί μέσα σε μια μαζοποιημένη πραγματικότητα.

Γεύσεις και χρώματα από τη Μεσόγειο κατακλύζουν τον ουρανίσκο και του πιο απαιτητικού πελάτη, ενώ κάθε λιμάνι γίνεται για μας το εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα. Κάθε σταθμός μας αποτελεί ένα στοίχημα, το οποίο καλούμαστε να κερδίσουμε, αλλά και μια νέα δοκιμασία για να αντιμετωπίσουμε.

Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξη της κοινωνίας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Τα «40 κύματα» είναι μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση που ζητά την κοινωνική αποδοχή. Διαθέτουμε ήδη στους κόλπους μας ανθρώπους που υιοθετούν το όραμα αυτό. Ωστόσο επιθυμούμε να επιτύχουμε την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για να μπορέσουμε να αναμορφώσουμε την ταυτότητα της σύγχρονης κοινωνίας και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα έχουν ίσες ευκαιρίες στην ζωή, έναν επίγειο παράδεισο, όπου θα κυριαρχεί η αξία του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί:

«Ο παράδεισος δεν είναι μια νοσταλγία. Ούτε πολύ περισσότερο μια ανταμοιβή. Είναι δικαίωμα».

Σταμούλης Κωνσταντίνος - Ειρηναίος, μαθητής Α' Λυκείου του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων

Δημοφιλή