Βicycool: To έξυπνο σακίδιο ποδηλάτη που έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους

Η ιδέα μας, να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο σακίδιο ποδηλάτη με φωτεινές ενδείξεις φλάς δεξιά, αριστερά, στoπ -όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο- που λειτουργεί με πλήρως οικολογικό τρόπο ενώ φορτίζει και φορητές συσκευές (κινητά, tablets) μας οδήγησε στις 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, από 120 σχολεία που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece!
archive

Η ιδέα μας, να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο σακίδιο ποδηλάτη με φωτεινές ενδείξεις φλάς δεξιά, αριστερά, στoπ -όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο- που λειτουργεί με πλήρως οικολογικό τρόπο ενώ φορτίζει και φορητές συσκευές (κινητά, tablets) μας οδήγησε στις 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, από 120 σχολεία που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece! Νιώσαμε μεγάλη χαρά που η ιδέα μας άρεσε και διαγωνισθήκαμε στον Τελικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016-2017». Κερδίσαμε μια υπέροχη εμπειρία.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Εν αρχή είναι η ιδέα και κάθε ιδέα είναι μια σπίθα. Μια τέτοια σπίθα που ήθελε το σχολείο μας να συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣEN/JA Greece γεννήθηκε στο μυαλό δύο καθηγητών μας. Ήταν ζήτημα χρόνου η ιδέα αυτή να γίνει πυρκαγιά για εννέα (9) μαθητές της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής που έβαλαν στόχο όχι βέβαια να γίνουν επιχειρηματίες από τόσο μικρή ηλικία αλλά να επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι η πρωτοτυπία και η μεθοδικότητα δεν είναι προνόμιο των μεγάλων.

Η παρέα αυτή των εννέα μαθητών βρέθηκε μπροστά στην πρόκληση να επινοήσει κάτι πρωτότυπο που παράλληλα θα ήταν απλό και εύκολο στην υλοποίηση του αλλά και χρήσιμο ούτως ώστε να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο παραγωγικής διαδικασίας. Οι ιδέες άρχισαν να πέφτουν βροχή. Άλλες τρελές, άλλες δύσκολες να πραγματοποιηθούν και άλλες κοινότοπες. Στο τέλος επικράτησε αυτή που μπορούσε να αντέξει η πλάτη ενός εφήβου, ένα σακίδιο που φανερώνει τρεις απλές σκέψεις του: Πότε θέλει να πάει δεξιά, πότε αριστερά και πότε να σταματήσει. Μπορεί να φαίνονται απλοϊκές αλλά είναι τρεις σκέψεις που πρέπει πάντα να γίνονται φανερές από ένα ποδηλάτη.

Η κατασκευή του σακιδίου

Στο σακίδιο έχουν τοποθετηθεί 8 ταινίες LED τριών διαφορετικών χρωμάτων, λευκό (για τα φώτα πορείας), πορτοκαλί (για την φωτεινή ένδειξη φλας) και κόκκινο (για την φωτεινή ένδειξη Stop). Τα λευκά φωτάκια τροφοδοτούνται από δύο δυναμό που έχουν εγκατασταθεί στον πίσω τροχό, 12V και 6V. Τα φλας και το Stop λειτουργούν χάρη σε δύο διαφορετικές αυτόνομες μπαταρίες χωρητικότητας 10.000 mAh. Δώσαμε επίσης στο σακίδιο τη δυνατότητα να φορτίζει διάφορες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά, tablets, laptops με την βοήθεια της παραγόμενης κινητικής ενέργειας των δυναμό αλλά και της ηλιακής ως εναλλακτική πηγή. Για την πλήρη φόρτιση τον ηλεκτρονικών συσκευών χρειάζονται 90 λεπτά ποδηλασίας.

Τα 12V που παράγει το δυναμό τροφοδοτούν ένα φορητό, φτιαγμένο από εμάς, Power Bank 30.000 mAh, τα οποία με την βοήθεια ενός μετασχηματιστή μετατρέπονται στα κατάλληλα Watt. Για να λειτουργήσει ο μετασχηματιστής χρειάζεται σταθερή παροχή ενέργειας 8V μετατρέποντας την σε 5W. Για την κατασκευή του Power Bank χρησιμοποιήσαμε 12 μπαταρίες τύπου 18650 lipo, 3,7V και 2Ah η κάθε μία. Εάν για οποιονδήποτε λόγο θελήσει ο χρήστης να διακόψει την παροχή ενέργειας από το δυναμό, διαθέτεται ένα βύσμα το οποίο συνδέει τον μετασχηματιστή με το ηλιακό πάνελ του σακιδίου.

Προσφέρει:

1. αποθηκευτικούς χώρους (απαραίτητοι για κάθε ποδηλάτη)

2. ενεργητική ασφάλεια κατά την κίνηση μέσα στην πόλη (φώτα πορείας- φλας- Stop)

3.αυτονομία - ανεξαρτησία (από σταθερή πηγή ενέργειας) για την φόρτιση πολλών ηλεκτρονικών φορητών συσκευών. Μπορεί να φορτίσει πλήρως και ταυτόχρονα 4 κινητά 2 tablet και 2 laptop χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος από πρίζα, παρά μόνο με την κίνηση του ποδηλάτου. Παραδείγματος χάρη, ξεκινάει ο ποδηλάτης από το σπίτι του με άδειο κινητό, tablet και laptop, και μόλις φθάνει στο προορισμό του (ύστερα από μία ώρα) είναι πλήρως φορτισμένα.

Ακόμη και μετά τη μετακίνηση με το ποδήλατο (όταν ο χρήστης βρίσκεται στο γραφείο, στο μετρό κ.λπ.) το σακίδιο μέσω της μπαταρίας του συνεχίζει να φορτίζει όποια άλλη συσκευή χρειαστεί.

4. οικονομία (ελάχιστο ενεργειακό κόστος)

5.ευελιξία (δεν υπάρχει καμία εξάρτηση από συμβατική ηλεκτρική πηγή)

6. ασφάλεια (ακόμη και σε περίπτωση κλοπής του ποδηλάτου, η ζημιά ανέρχεται μόνο στα 2 δυναμό που είναι τοποθετημένα πάνω στο ποδήλατο. Ο χρήστης διατηρεί το σακίδιο, το οποίο είναι το σημαντικότερο.

Η ιδέα μας συμβάλλει στην ασφάλεια του ποδηλατικού κοινού και του δίνει την δυνατότητα να συνεχίσει την περιπέτεια που ξεκίνησε από μία ιδέα. Είμαστε υπερήφανοι που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece και πολύ χαρούμενοι που ανταμώσαμε χάρη σε μία ιδέα.

Γνωρίστε μας καλύτερα παρακολουθώντας το βιντεο της μαθητικής μας επιχείρησης.

Δημοφιλή