OLEV:Η έξυπνη προώθηση του ελαιόλαδου απο μαθητές στην Πάτρα

«Του ήλιου η θυγατέρα, η πιο απ' όλες χαϊδευτή... η Ελιά η τιμημένη» του Κωστή Παλαμά, αποτέλεσε για εμάς πηγή έμπνευσης, ώστε να ιδρύσουμε μια εικονική επιχείρηση μέσω της οποίας να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας και παράλληλα να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη.Είμαστε μαθητές της Β' τάξης του Αρσακείου Λυκείου Πατρών.
Αρσάκειο Λύκειο Πατρών

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Τοπικά Προϊόντα Ελιάς & Τεχνολογία

από τους μαθητές του Αρσακείου Λυκείου Πατρών

«Του ήλιου η θυγατέρα, η πιο απ' όλες χαϊδευτή... η Ελιά η τιμημένη» του Κωστή Παλαμά, αποτέλεσε για εμάς πηγή έμπνευσης, ώστε να ιδρύσουμε μια εικονική επιχείρηση μέσω της οποίας να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας και παράλληλα να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Είμαστε μαθητές της Β' τάξης του Αρσακείου Λυκείου Πατρών. Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece", ιδρύσαμε για το σχ. έτος 2015-16, την ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΑΙΑΣ, «OLEV» - Olive Enterprise Volunteering.

Olive // Enterprise // Volunteering

Ελιά // Επιχείρηση // Εθελοντισμός

-Πιστεύουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας η λύση βρίσκεται στην αξιοποίηση των ελληνικών προϊόντων.

-Προσπαθούμε με τους όποιους πόρους μπορούμε να εξοικονομήσουμε, να προωθήσουμε το επιχειρείν συμβάλλοντας στην ανακούφιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

-Πρέπει να στραφούμε όλοι σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην ποιότητα, ένα μοντέλο παραγωγής ανταγωνιστικό με στόχο την εξωστρέφεια, ένα μοντέλο στηριγμένο στη γνώση, τη μόρφωση και την καινοτομία.

-Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τόπος μας, και σε συνδυασμό με το μεράκι των Ελλήνων και τις προοπτικές της τεχνολογίας, να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά με έδρα την Ελλάδα αλλά και να επεκταθούμε σε όλο τον κόσμο.

Αναγνωρίζοντας το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, θελήσαμε να συμβάλουμε δυναμικά, ιδρύοντας την Εικονική Κοινωνική Επιχείρηση «OLEV» η οποία παράγει και εμπορεύεται ντόπιο, εξαιρετικής ποιότητας αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το ελαιόλαδο, παρασκευάζουμε στο χημείο του σχολείου αγνό σαπούνι και κεραλοιφή για τα εγκαύματα και την ξηροδερμία, τα οποία και πωλούμε.

Το Όραμά μας

Κάθε άνθρωπος να έχει πρόσβαση και να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, τα οποία βελτιώνουν την προσωπική του υγιεινή, περιποίηση και διατροφή.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση OLEV είναι μία κερδοσκοπική επιχείρηση η οποία λειτουργεί με βάση το επιχειρηματικό μοντέλο «ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ». Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι μία νέα, εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας που στηρίζεται στην Κοινωνική Οικονομία, όπου το επιχειρείν και η φιλανθρωπία δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες έννοιες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πώληση των προϊόντων μας γίνεται με έναν πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο.

Ποιος είναι αυτός;

Όταν ο πελάτης αγοράζει ένα οποιοδήποτε προϊόν της OLEV, ταυτόχρονα εμείς αναλαμβάνουμε να προσφέρουμε ένα άλλο προϊόν μας δωρεάν, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πάτρας και την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών.

Εκπαίδευση

Με σκοπό να προσεγγίσουμε το μικρότερο σε ηλικία κοινό μας, κατασκευάσαμε ένα εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό παιχνίδι για την ελιά και το λάδι, το Oli-Space, με απώτερο στόχο να μυήσουμε τα παιδιά σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εμπνευστήκαμε το όνομα του παιχνιδιού από τον αναγραμματισμό της αγγλικής λέξης Oil που σημαίνει Λάδι.

Τεχνολογία

Το Τμήμα Μάρκετινγκ της Επιχείρησής μας, συνεργάστηκε με τον Όμιλο Ρομποτικής του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Πατρών που ήταν Πρωταθλητής Ελλάδος 2014 & 2015 και συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Έχει για κεφάλι ένα TabletΓια την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών στα περίπτερα πώλησης της OLEV, οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν το Robot-Oli, το οποίο κινείται στο χώρο και με τους αισθητήρες που διαθέτει, εντοπίζει τους πιθανούς πελάτες. Τους πλησιάζει και τους προσφέρει ελιές από σοκολάτα.Εχει για κεφάλι ένα tablet ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κατασκευάστηκαν με τα μοτέρ και τους αισθητήρες του Πακέτου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Lego. Σχεδιάστηκε από τους μαθητές του Ομίλου, στα πρότυπα του ρομπότ R2D2 της ταινίας StarWars και του ρομπότ Dalek της σειράς επιστημονικής φαντασίας Doctor Who. Το όνομα του ρομπότ προήλθε επίσης από τη λέξη Oil.

Μάρκετινγκ

Προκειμένου να επεκταθούμε πέραν των ελληνικών συνόρων, προωθήσαμε 60 πακέτα προϊόντων μας στις διεθνείς αποστολές των Προγραμμάτων Erasmus και MUN (Model United Nations).

Εκμεταλλευόμενοι τον ελληνικό τουρισμό προωθήσαμε τα προϊόντα μας σε ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να γίνουν γνωστά παγκοσμίως.

Σε συνεργασία με το Δίκτυο Αποφοίτων του ΣΕΝ JA-Greece, προωθήσαμε τα προϊόντα μας στο Imperial College London, όπου στήθηκε σημείο δωρεάν δοκιμής και πώλησής τους. Εντάξαμε την επιχείρηση OLEV στο Δίκτυο «Τοπικά Προϊόντα και Ανάπτυξη» του ΚΕΣΥΠ Πάτρας - Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας, προκειμένου να συμμετάσχουμε στις σχετικές εκδηλώσεις παρουσίασης και πώλησης των προϊόντων μας στην τοπική κοινωνία.

Τα Προϊόντα μας

1.Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο OLEV

Μας διατέθηκε από γνωστό ντόπιο ελαιοπαραγωγό ελαιώνας από τον οποίο μαζέψαμε εμείς τις ελιές, τις πήγαμε σε ελαιοτριβείο και πήραμε το λάδι τους, το οποίο στη συνέχεια εμφιαλώσαμε σύμφωνα με τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας προϊόντος ISO 9002 και 9004.

2.Κεραλοιφή OLEV

Την παρασκευάσαμε στο εργαστήριο χημείας του Σχολείου, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το ελαιόλαδο και μελισσοκέρι. Καινοτομία στη συνταγή μας αποτελεί η χρήση μαστίχας Χίου και του αιθέριου ελαίου λεβάντας για άρωμα, τα οποία είναι γνωστά εγχώρια προϊόντα με θεραπευτικές ιδιότητες.

3.Σαπούνι OLEV

Το παρασκευάσαμε στο εργαστήριο χημείας του Σχολείου, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το ελαιόλαδο.

4.Εκπαιδευτικό - ηλεκτρονικό παιχνίδι (Oli-Space)

Το κατασκευάσαμε στο μάθημα της Πληροφορικής. Περιλαμβάνει τρεις δοκιμασίες που αφορούν το μάζεμα της ελιάς, την παραγωγή λαδιού και τις χρήσεις του. Κάθε δοκιμασία παρουσιάζεται με ένα χιουμοριστικό σενάριο, χρησιμοποιώντας ως ήρωες τους πρωταγωνιστές γνωστών κινουμένων σχεδίων.

Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται από εμάς και είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής μας φαντασίας καθώς και εμπεριστατωμένης έρευνας - μαζέψαμε ακόμα και τις ελιές μόνοι μας!

Έτσι, το κόστος παραγωγής μειώνεται στο ελάχιστο και μεγιστοποιείται το καθαρό κέρδος από τις πωλήσεις.

Πωλήσεις

Η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση πραγματοποίησε έως τώρα πωλήσεις:

1.στο τριήμερο Φιλανθρωπικό Παζάρι του Συλλόγου ΜΑΧΗΤΕΣ,

2.στο 2ο Bazar του ΚΕΣΥΠ,

3.στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι των Αρσακείων Σχολείων Πατρών,

4.σε επιλεγμένα Super Market,

5.σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Το Δ.Σ. της OLEV:

Σώζος Γεώργιος, Πρόεδρος

Πατριαρχέα Μόνικα, Αντιπρόεδρος

Γιαπιτζή-Παπανδρέου Άννα, Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων

Παπαλεξοπούλου Ελπίδα, Γραμματέας

Βαζάκας Αλέξανδρος, Δ/ντής Επικοινωνίας

Κατσιμπέρη Ελισάβετ, Δ/ντρια Έρευνας & Ανάπτυξης

Λουκοπούλου Χριστίνα, Δ/ντρια Οικονομικών

Μαρούδα Αλεξάνδρα, Δ/ντρια Πωλήσεων

Πολίτη Αγγελική, Δ/ντρια Μάρκετινγκ

Γεωργιοπούλου Δήμητρα, Υποδ/ντρια Μάρκετινγκ

Φλισκανόπουλος Θεόδωρος, Δ/ντής Παραγωγής

Καλαμάρα Άννα-Μαρία, Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού

Λιανού Μαρία, Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός είναι η κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου, καθηγήτρια πληροφορικής.

Εθελόντρια Σύμβουλος είναι η κ. Χριστίνα Ταβλά, υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://olevblog.wordpress.com - www.facebook.com/OLEV

Επικοινωνία: olev.arsakeio@gmail.com

Δημοφιλή