Step: Βήμα στην τοπική ανάπτυξη απο το ΕΠΑΛ Σιάτιστας

Είμαστε οκτώ μαθητές της Β' τάξης του τομέα οικονομίας του ΕΠΑ.Λ. Σιάτιστας του Ν. Κοζάνης που, μετά από ενημέρωση του καθηγητή μας για τη δυνατότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, προχωρήσαμε στην ίδρυση της επιχείρησής μας.Η Step είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που κάναμε ως ομάδα, σχετικά με το πρόβλημα της ανεργίας και την σημασία της ανάδειξης του τόπου μας και των τοπικών κοινωνιών γενικότερα.
DEA / ARCHIVIO J. LANGE via Getty Images

Η εικονική επιχείρηση Step Α.Ε. ιδρύθηκε το 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Είμαστε οκτώ μαθητές της Β' τάξης του τομέα οικονομίας του ΕΠΑ.Λ. Σιάτιστας του Ν. Κοζάνης που, μετά από ενημέρωση του καθηγητή μας για τη δυνατότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, προχωρήσαμε στην ίδρυση της επιχείρησής μας.Η Step είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που κάναμε ως ομάδα, σχετικά με το πρόβλημα της ανεργίας και την σημασία της ανάδειξης του τόπου μας και των τοπικών κοινωνιών γενικότερα.

Έτσι η Step δημιουργήθηκε με σκοπό:

α) να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα / υπηρεσίες του νομού μας και στη συνέχεια τα αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες και άλλων περιοχών και

β) να δημιουργηθεί απασχόληση, μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε τομείς που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα η Step απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί τοπικό προϊόν ή υπηρεσία και να τους βοηθήσει να προχωρήσουν στη δημιουργία επιχείρησης. Δίνει λοιπόν Βήμα - Step στην τοπική ανάπτυξη.

Απευθύνεται επίσης σε επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών με σκοπό τη συνεργασία και πώληση των προϊόντων τους. Η επιχείρησή μας αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα δημιουργώντας νέα προϊόντα και επίσης συνδέει τους επισκέπτες της περιοχής με τις τοπικές επιχειρήσεις. Tο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και το τμήμα πωλήσεων αναλαμβάνουν να διερευνήσουν τρόπους ανάδειξης των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής με σκοπό τις επιτυχημένες συνεργασίες.

Η Step μέχρι τώρα έχει κάνει τις εξής συνεργασίες:

1. Με μια επιχείρηση παραγωγής του τοπικού προϊόντος «Σαλιάρια», ενός παραδοσιακού γλυκού της περιοχής μας.

2. Με κάτοικο της περιοχής η οποία προσπαθεί να προχωρήσει σε επιχειρηματική δραστηριότητα την ικανότητά της να δημιουργεί χρηστικά μικροαντικείμενα όπως μπρελόκ κ.α. από δέρμα, μαλλί από πρόβατο ή γούνα.

Έτσι, όσον αφορά τα παραδοσιακά Σαλιάρια προχωρήσαμε στην τυποποίηση και πώληση του προϊόντος. Το προϊόν συσκευάστηκε έπειτα από δικό μας σχεδιασμό και δόθηκε ονομασία προϊόντος. Από την άλλη αναφορικά με τα μπρελόκ η επιχείρησή μας ξεκίνησε τις πωλήσεις του προϊόντος και συνεχίζει τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από την δημιουργό τους. Για τη δημιουργία της επιχείρησης, την υλοποίηση των ιδεών μας και την πώληση των προϊόντων, μας βοήθησαν ο καθηγητής μας κ. Γιώργος Παπαγιάννης, Οικονομολόγος, τον οποίο ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε επίσης τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων, με τους οποίους συναντηθήκαμε σε εκδήλωση της επιχείρησής μας, για την υποστήριξή τους. Τέλος, ευχαριστούμε τον κ. Κατσορίδα για τις εμπειρίες του, τις οποίες μας μετέφερε, ως απόφοιτος του προγράμματος των εικονικών επιχειρήσεων.

Για την ίδρυση της επιχείρησής μας δουλέψαμε με ενθουσιασμό και αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες που είχαμε με υπομονή. Η Step είναι για εμάς μια εμπειρία από την οποία είμαστε κερδισμένοι αφού μάθαμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, να γνωρίσουμε διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης τις οποίες δεν γνωρίζαμε και να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη. Επίσης αναπτύξαμε την αυτοπεποίθησή μας και την ομαδικότητά μας. Η Step ήταν για μας μια πραγματική εμπειρία.

Διευθύνουσα Σύμβουλος: Μαρία Μητροτάσιου

Διευθύντρια Διοίκησης: Γιωργία Τσότσου

Διευθύντρια Οικονομικού Τμήματος: Bαλάντω Κωτσοπούλου

Διευθύντρια Τμήματος Πωλήσεων: Καλλιόπη Τσιότσιου

Διευθύντρια Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης: Ελευθερία Καλαμπούκα

Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων: Φωτεινή Μυλωνά

Διευθυντής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού: Στέργιος Πατσάκας

Διευθυντής Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων: Στέλιος Ταγάρας

Καθηγητής: Γιώργος Παπαγιάννης, Καθ. Οικονομικών

Δημοφιλή