Υποσημειώσεις: Η φανερή γοητεία του κυνισμού

Λόγω ασθενούς λήθης λοιπόν, θυμάμαι όλες αυτές τις απέραντες ανοησίες του Σύριζα πριν τις εκλογές -που πολλοί είχαμε επισημάνει, που έλεγε πως θ' αλλάξει την Ευρώπη, πως θα μεταπείσει τους ευρωπαίους με ηθικά επιχειρήματα, πως με τη λογική και την ευαισθησία, θ' αλλάξει οικονομικές συμφωνίες και παγιωμένα χρέη. Αναρωτιόμουνα αν οι Συριζαίοι έλεγαν ψέματα ή αν όντως πίστευαν σε τέτοιες μεταφυσικές φαντασμαγορίες και τι απ' τα δύο είναι πιο επικίνδυνο.
Anadolu Agency via Getty Images

Οι καταπατήσεις των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία υπό το ισλαμοσυντηρητικό κι αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, είναι πάμπολλες και καταγεγραμμένες.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δύο δημοσιογράφοι της (αντιπολιτευόμενης) εφημερίδας Cumhuriyet, προφυλακίσθηκαν από την τουρκική δικαιοσύνη για «στρατιωτική κατασκοπεία» κι «αποκάλυψη απορρήτων εγγράφων» για ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ τους σχετικά με τις παραδόσεις όπλων από την Τουρκία σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία, που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Στην πραγματικότητα δηλαδή, συνελήφθησαν γιατί απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Άλλωστε εδώ και δεκαετίες, η δημοσιογραφία στην Τουρκία, αποτελεί μια επικίνδυνη εργασία αν την ασκείς σοβαρά.

Το Σάββατο, ο Ταχίρ Ελτσί, ένας γνωστός Κούρδος δικηγόρος, επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ, δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου, σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην αστυνομία και Κούρδους.

Σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων για θρησκευτικές διακρίσεις (ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και του θρησκεύεσθαι), φυλετικές αλλά και γενικότερα καταδίκες απ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τουρκία έχει σοβαρά κι άλυτα προβλήματα με το κράτος δικαίου, τα μέσα ενημέρωσης, με τους Κούρδους.

Η ειρωνεία είναι, ίσως όχι για όλους, πως η Τουρκία παραβιάζει φανερά, πολλές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες έχει υπογράψει. Δείγμα της μεγάλης διαφοράς που έχει η αντίληψη της επίφασης και του προσχήματος με την ουσιαστική επιθυμία και βούληση, στην εφαρμοσμένη πολιτική. (Πάσα ομοιότητα με κυβερνήσεις που ψηφίζουν νόμους, ώστε να μην τους εφαρμόσουν, είναι εντελώς συμπτωματική. Ή όχι;)

Μ' αυτό το βεβαρημένο μητρώο, κανονικά η Τουρκία, έπρεπε να προσέλθει ως ικέτιδα κι όχι ως ισότιμη συνομιλήτρια. Ωστόσο ο Νταβούτογλου, ήρθε στη σύνοδο με την ΕΕ, έλαβε τα τρία δισ. και την υπόσχεση για επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, με αντάλλαγμα τη διακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Αιώνες τώρα, έτσι ξεκάθαρα, κρυστάλλινα, κυνικά και απλά, ασκείται η πολιτική γενικά αλλά και η εξωτερική πολιτική ειδικότερα, μεταξύ των κρατών σ' όλο τον κόσμο. «Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα» έλεγε ο Λένιν με περίσσεια διαύγεια ενώ «η πολιτική είναι μια πάλη συμφερόντων μεταμφιεσμένη σε αγώνα αρχών» συμπλήρωνε ο Ambrose Bierce.

Εδώ και δεκαετίες, η δημοσιογραφία στην Τουρκία, αποτελεί μια επικίνδυνη εργασία αν την ασκείς σοβαρά.

Λόγω ασθενούς λήθης λοιπόν, θυμάμαι όλες αυτές τις απέραντες ανοησίες του Σύριζα πριν τις εκλογές -που πολλοί είχαμε επισημάνει, που έλεγε πως θ' αλλάξει την Ευρώπη, πως θα μεταπείσει τους ευρωπαίους με ηθικά επιχειρήματα, πως με τη λογική και την ευαισθησία, θ' αλλάξει οικονομικές συμφωνίες και παγιωμένα χρέη. Αναρωτιόμουνα αν οι Συριζαίοι έλεγαν ψέματα ή αν όντως πίστευαν σε τέτοιες μεταφυσικές φαντασμαγορίες και τι απ' τα δύο είναι πιο επικίνδυνο. Είχε διαπιστώσει βέβαια ο Χίτλερ πως «αν θέλετε την εύνοια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα» αλλά δεν ξέρω πόσοι πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να «κυνικοποιηθούν» απ' την αρχή της καριέρας τους* και πόσοι αλλάζουν προσκρούοντας στην ανελαστική πραγματικότητα.

Είμαι φαν του κυνισμού** διότι σε γλιτώνει απ την ταλαιπωρία της αυταπάτης, ενώ παράλληλα κόβει δρόμο, φτάνοντας ταχύτερα στο δια ταύτα. Επίσης μην έχοντας ανάγκη να υποσχεθεί, δεν απογοητεύει κανέναν. Ένα ωριμότερο εκλογικό σώμα, θα απαιτούσε ρεαλιστές πολιτικούς, θα εξοβέλιζε το λαϊκισμό και δε θα ξανάβγαινε οργισμένο σε κανένα Σύνταγμα. Δε θα ήταν όλα ρόδινα κι ανέφελα, αντιθέτως θα ήταν δυσάρεστα και δύσκολα, όμως η αγανάκτηση δεν προκύπτει απ' τις προβλεπόμενες δυσχέρειες αλλά απ' τις απατηλές, ψευδείς κι ανέφικτες υποσχέσεις.

Μετά τη συνάντηση, αμήχανα, ενοχικά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε: «αυτή η συνάντηση κορυφής, δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται με την Τουρκία στα ανθρώπινα δικαιώματα ή την ελευθερία του Τύπου, θα επανέλθουμε σ' αυτά».

Σωστά. Μην ξεχνιόμαστε.

*Ο κυνισμός συνίσταται στο να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι. Oscar Wilde

**Ο κυνισμός είναι ένας δυσάρεστος τρόπος να λες την αλήθεια. Lilian Hellman

Ο Σίλας Σεραφείμ παρουσιάζει την παράσταση «20 χρόνια stand-up comedy», κάθε Σάββατο βράδυ στο Tin Pan Alley.

Δημοφιλή