Κινητά made in USA; Με ποιες σπάνιες γαίες;

Κάθε συσκευή κινητού τηλεφώνου υπολογίζεται πως περιέχει περίπου 0.1 gr Νεοδύμιου, δηλαδή, για την κάλυψη της ζήτησης κινητών του συγκεκριμένου μοντέλου απαιτούνται συνολικά περίπου 12.5 τόνοι Νεοδύμιου. Κάθε κινητό περιέχει και άλλες σπάνιες γαίες. Ο συνολικός τζίρος από τις πωλήσεις των 125 εκατ. συγκεκριμένων μοντέλων το 2012 με μέση τιμή πώλησης τα 400 ευρώ ήταν περίπου 50 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 65 δισ. δολάρια (σε τιμές 2012). Η μέση τιμή του Νεοδύμιου (FOB σε $) το 2012 ήταν $135,000/τόνο. Ο συνολικός τζίρος των ορυχείων νεοδύμιου που χρησιμοποιήθηκε για τα συγκεκριμένα κινητά θα ήταν της τάξης των $135,000 Χ 12.5 τόνοι = $1,687,500.
Bloomberg via Getty Images

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από το άρθρο εδώ στη HuffPost Greece, σχετικά με την εκλογή Τραμπ και τις σπάνιες γαίες και φαίνεται πως έρχονται οι πρώτες αντίστοιχες επιβεβαιωτικές(;) γνώμες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα από το έγκριτο site του Forbes.

Τι υποστηρίξε ο αρθρογράφος του Forbes (5 ημέρες μετά το άρθρο μου);

"...There have been a number of articles written about why tariffs would have bad economic consequences to the US but I believe there is another reason that Trump won't impose tariffs on China: Rare Earth Elements.They are important to the US Defense and technology products. (...) While the Chinese President brought up some retaliatory threats in his recent phone call with Donald Trump the ability of China to cut or stop exporting Rare Earth Elements would be devastating to US manufacturing and its overall economy. Hopefully when Trump understands that complexity of trade relationships beyond his campaign rhetoric he will come to his senses..."

Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω σχόλιο πέραν από το ότι αυτές οι εκτιμήσεις είχαν προηγηθεί εδώ, στην Ελλάδα...

Ήδη ακούγεται πως αρκετά γνωστή εταιρεία κινητών τηλεφώνων υποτίθεται πως σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή της από την Κίνα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας-πολύ γνωστής- εταιρείας κινητών τηλεφώνων το 2012 είχαν πουληθεί περισσότερες από 125 εκατομμύρια συσκευές συγκεκριμένου πολύ γνωστού μοντέλου.

Ας εξετάσουμε τo θέμα από την πλευρά των σπάνιων γαιών.

Κάθε συσκευή κινητού τηλεφώνου υπολογίζεται πως περιέχει περίπου 0.1 gr Νεοδύμιου, δηλαδή, για την κάλυψη της ζήτησης κινητών του συγκεκριμένου μοντέλου απαιτούνται συνολικά περίπου 12.5 τόνοι Νεοδύμιου. Κάθε κινητό περιέχει και άλλες σπάνιες γαίες .

Ο συνολικός τζίρος από τις πωλήσεις των 125 εκατ. συγκεκριμένων μοντέλων το 2012 με μέση τιμή πώλησης τα 400 ευρώ ήταν περίπου 50 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 65 δισ. δολάρια (σε τιμές 2012). Η μέση τιμή του Νεοδύμιου (FOB σε $) το 2012 ήταν $135,000/τόνο. Ο συνολικός τζίρος των ορυχείων νεοδύμιου που χρησιμοποιήθηκε για τα συγκεκριμένα κινητά θα ήταν της τάξης των $135,000 Χ 12.5 τόνοι = $1,687,500.

Δηλαδή ο συνολικός τζίρος της εταιρείας κινητών τηλεφώνων ήταν 38,518 (χιλιάδες) φορές μεγαλύτερη από το τζίρο των ορυχείων Νεοδύμιου. Δηλαδή, για κάθε $1 σπάνιων γαιών που τζιράρουν τα ορυχεία η εταιρεία κινητών τζιράρει $38,518 (χιλιάδες δολάρια)... Ποια εξορυκτική εταιρεία στη Δύση διατίθεται να συνεχιστεί αυτό όταν υπάρχουν τόσοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, γραφειοκρατία, και πόλεμος από τις διάφορες οικολογικές ΜΚΟ; Δεν θα ήταν μακριά από την πραγματικότητα αν υποστήριζε κανείς πως ουσιαστικά οι οικολογικές ΜΚΟ της Δύσης δουλεύουν... για την Κίνα.

Όμως η Κίνα τι έκανε; Καταρχήν δεν εφαρμόζει κανένα περιβαλλοντικό κανονισμό. Αυτό φυσικά είναι απαράδεκτο καθώς καταστρέφεται το περιβάλλον και ταυτόχρονα καθιστά όλα τα προϊόντα των Δυτικών χωρών μη ανταγωνιστικά σε σχέση με τα προϊόντα Made in China. Επίσης προσέφερε το νεοδύμιο (και άλλες σπάνιες γαίες) σε ακόμη πιο χαμηλή τιμή στις Δυτικές εταιρείες που αποφάσιζαν να κατασκευάζουν τα κινητά (και άλλα προϊόντα) στην Κίνα. Αντί για $135,000 (FOB σε $) τον τόνο, η μέση τιμή που προσέφερε η Κίνα ήταν 525,000 γουαν (=$76,335) δηλαδή περίπου στη μισή τιμή (1.7 φορές λιγότερο ή 43.4% πιο φτηνές).

Επίσης, από το κόστος παραγωγής μίας τέτοιας συσκευής μπορούμε να βγάλουμε και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Το κόστος του 0.1gr νεοδύμιου για μία τέτοια συσκευή είναι $0.0135, δηλαδή αποτελεί το 0.005% του συνολικού κόστους ενός κινητού... ουσιαστικά μηδαμινό. Όμως το κόστος μπαταρίας (= $4.5) αποτελεί το 1.98% του συνολικού κόστους ενός κινητού. Δηλαδή ως ποσοστό είναι 396 φορές πιο υψηλό από το συνολικό επί τοις εκατό κόστος του νεοδύμιου το οποίο είναι το κύριο συστατικό της μπαταρίας...Όμως χωρίς το νεοδύμιο μπαταρία δεν μπορεί να υπάρξει (εκτός και αν θέλετε να κρατά μόνο 1 λεπτό λειτουργίας)... Και πάλι δηλαδή, το ορυχείο είναι χαμένο.

Με λίγα λόγια: ο καπιταλισμός ναι μεν είναι καλός, αλλά οι εταιρείες ορυκτών ακριβώς γι'αυτό το λόγο ΔΕΝ ενδιαφέρονται-μέχρις στιγμής-να εξορύξουν τις σπάνιες γαίες, και γι'αυτό θα συνεχίσουν τα προβλήματα στη Δύση, εάν δε λειανθούν οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και η αγκυλωτική γραφειοκρατία, καθώς η Κίνα δε φαίνεται να υποχωρεί σε θέματα εφαρμογής περιβαλλοντικών κανονισμών, γιατί αυτό θα καθιστούσε τα προϊόντα της ακριβά και μη ανταγωνιστικά με της Δύσης... Αυτό σκoπεύει να κάνει λοιπόν η νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να παράξει κινητά στις ΗΠΑ: θα παρέμβει στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς των ΗΠΑ και θα πατάξει τη γραφειοκρατία.

Κάτι τελευταίο για να εξιτάρω τη φαντασία των αναγνωστών: ποια θα είναι η επόμενη πρόκληση; Η χρήση θόριου για παραγωγή ενέργειας... Αυτό σχετίζεται άμεσα και με τις σπάνιες γαίες (όπου υπάρχουν σπάνιες γαίες υπάρχει και θόριο) και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του κ. Τραμπ... Λεπτομέρεια: σπάνιες γαίες διαθέτει η Ελλάδα, άρα και θόριο.

Δημοφιλή