Brexit: Εκτίμηση Γεωπολιτικού Κινδύνου

Ίσως αυτό προσπαθεί να πετύχει, με ριψοκίνδυνο τρόπο ομολογουμένως, η πλευρά που επιθυμεί Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως που δεν θα διορθώνεται με τίποτε είναι η καταστροφή που θα επέλθει από τη στιγμή που θα βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ... Η κατάσταση θα μετατραπεί σε lose-lose για όλους. Ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει τεράστιο έλλειμα ηγεσίας στην Ευρώπη με ταυτόχρονη απληστία από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτός ο κίνδυνος δεν έχει αναγνωρισθεί από όλους.
Christopher Furlong via Getty Images

Στις 30/4/2016, ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου ο γράφων είχε υποστηρίξει πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, τότε θα οδηγηθούμε σε Γ΄Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά από 10 ημέρες περίπου ο κ. Cameron υποστήριξε ακριβώςτο ίδιο.

Στη συνέχεια, οι υποστηρικτές του Brexit απήντησαν άμεσα με ένα άλλο επιχείρημα: υποστήριξαν πως η ειρήνη των τελευταίων 60 ετών στην Ευρώπη οφείλεται στο ΝΑΤΟ και όχι στην ΕΕ. Ωστόσο η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη συνάμα. Το διακύβευμα της ειρήνης στην Ευρώπη του 1950 ήταν - και παραμένει ακόμη - ο έλεγχος των ορυκτών πόρων και η απομείωση των σχετικών τριβών-συγκρούσεων. Γι' αυτό άλλωστε η ΕΕ ξεκίνησε με τη δημιουργία της European Coal and Steel Community. Οι Βρετανοί υποστηρικτές του Brexit ξεχνούν πως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ το 1911-Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου (First Lord of Admiralty)-πίστευε βαθιά στη χρήση του πετρελαίου στα πλοία του Ηνωμένου Βασιλείου και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρξε από τους βασικούς «παίκτες» στη γεωπολιτική του πετρελαίου και στη διαμόρφωση των τότε συνόρων της περιοχής. Με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το ΝΑΤΟ είναι μεν ο στρατιωτικός πυλώνας-εργαλείο υποστήριξης της ειρήνης στην Ευρώπη αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πολιτικός-οικονομικός πυλώνας-εργαλείο υποστήριξης της ειρήνης στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια οι υποστηρικτές του Brexit κατέφυγαν και αυτοί στον ηγέτη της νίκης όπως αποκαλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Οι υποστηρικτές του Brexit υποστήριξαν πως θέλουν να μετατρέψουν τους Βρετανούς σε ήρωες της Ευρώπης ώστε να τη σώσουν από τον κίνδυνο της επιβολής μίας Γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν προβλέψιμη η χρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ ως υπόδειγμα σε αυτό το επιχείρημα; Ίσως. Γι'αυτό άλλωστε προ-«χρησιμοποιήθηκε» ο Τσώρτσιλ ως υπόδειγμα εδώ. Οι υποστηρικτές του Brexit ξεχνούν ωστόσο πως ο Τσώρτσιλ ήταν από τους πρώτους που καλούσε για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Οι Βρετανοί, και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα ίσως θυμωμένοι με τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο των Βρυξελλών, τους υψηλότατους μισθούς κάποιων αξιωματούχων/υπαλλήλων της ΕΕ, των απίστευτων προνόμιων που απολαμβάνουν, τη μονολιθικότητά τους όσο αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις-παρότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί έναν μεγάλο κρατικοδίαιτο οργανισμό (από τους φόρους μας συντηρούνται οι μισθοί τους, γιατί δεν ιδιωτικοποιείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;)-και κυρίως από την άγαρμπη προσπάθεια της Γερμανίας να επιβάλει τις απόψεις της... Είναι γνωστό άλλωστε πως η Γερμανία ήταν η αιτία συρράξεων στην Ευρώπη είτε αυτή ήταν αδύνατη, είτε δυνατή. Όταν η Γερμανία ήταν δυνατή, οι υπόλοιποι λαοί συνασπίζονταν εναντίον της. Όταν η Γερμανία ήταν αδύνατη, οι υπόλοιποι λαοί έβρισκαν την ευκαιρία να της επιτεθούν. Ίσως κάποιοι πρέπει να θυμίσουν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λόγο που δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα όχι για να απολαμβάνουν ορισμένοι από αυτούς προκλητικά υψηλούς μισθούς...

Αυτά όλα διορθώνονται με πίεση από τους λαούς της Ευρώπης. Ίσως αυτό προσπαθεί να πετύχει, με ριψοκίνδυνο τρόπο ομολογουμένως, η πλευρά που επιθυμεί Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως που δεν θα διορθώνεται με τίποτε είναι η καταστροφή που θα επέλθει από τη στιγμή που θα βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ... Η κατάσταση θα μετατραπεί σε lose-lose για όλους. Ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει τεράστιο έλλειμα ηγεσίας στην Ευρώπη με ταυτόχρονη απληστία από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτός ο κίνδυνος δεν έχει αναγνωρισθεί από όλους.

Με όρους Διαχείρισης Κινδύνων η πιθανότητα ενός Brexit είναι ίσως σχετικά μικρή, αλλά η σοβαρότητα του κινδύνου, από την γεωπολιτική πλευρά, θα είναι καταστροφική. Η συνολική επικινδυνότητα ενός Brexit σχετίζεται άμεσα με τις γεωπολιτικές συνέπειες. Το ατύχημα ενός Brexit δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί και γι'αυτό το λόγο, εντελώς προσωπική εκτίμηση του αρθρογράφου είναι, πως όταν η κατάσταση κριθεί κρίσιμη, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν υπάρξει Υψηλότατη παρέμβαση για την αποσόβησή του...

ΥΓ. Αντίστοιχες σχετικές εκτιμήσεις κινδύνου για το Grexit μπορούν να διαβάσουν οι αναγνώστες εδώ, εδώ , εδώ και εδώ. Ο λόγος που παρατίθενται αυτές οι εκτιμήσεις είναι Α) για την καλύτερη κατανόηση των αναγνωστών της Εκτίμησης Κινδύνων (Risk Assessment) και Β) επειδή 4 φορές ΠΡΙΝ τα κρίσιμα Eurogroups είχε εκτιμηθεί με επιμονή πως Grexit δεν θα πραγματοποιούταν και παρά το γεγονός πως ορισμένοι με οικονομικές παρωπίδες κινδυνολογούσαν-μπλόφαραν ασυστόλως με μέγιστο γεωπολιτικό κίνδυνο για την πατρίδα μας.

Δημοφιλή