Πέντε πράγματα που θα έλεγα στον εαυτό μου πριν ξεκινήσω το Διδακτορικό

Βάλε πρόγραμμα και μείνε τυπικός σε αυτό. Στο διδακτορικό καλείται ο ίδιος ο φοιτητής να βάλει το πρόγραμμα ώστε να φέρει εις πέρας τους επιμέρους στόχους της έρευνας. Βγάλε ένα πρόγραμμα στα μέτρα σου και μείνει πιστός σε αυτό γιατί είναι πολύ λεπτή η γραμμή μεταξύ του «θα κάτσω μία μέρα» και «έχασα τελείως την μπάλα».
Rawpixel Ltd via Getty Images

Ακόμη θυμάμαι το άγχος που είχα όταν έκανα αίτηση για να μπω στο διδακτορικό πρόγραμμα του τμήματος Κινηματογράφου, ΑΠΘ. Ήμουν 22 χρονών και το μόνο που σκεφτόμουν είναι ότι δεν θα γινόμουν δεκτός, οπότε η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν έγινα δεκτός. Βέβαια, έχοντας πια περάσει τεσσεράμισι χρόνια με την ιδιότητα του υποψήφιου διδάκτορα, σκέφτομαι ότι αυτό που θα έπρεπε να με αγχώνει δεν ήταν το αν θα γίνω δεκτός ή όχι, αλλά το τι ακολουθεί μετά, μέχρι και την υποστήριξη της διατριβής. Έχοντας πια υποστηρίξει επιτυχώς την διατριβή μου αποφάσισα να αποχωριστώ την ιδιότητα του διδακτορικού φοιτητή μια και καλή με αυτό που έμαθα να κάνω καλύτερα αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια - να γράψω για αυτό!

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έμαθα αρκετά πράγματα που θα ευχόμουν να ήξερα από την πρώτη ημέρα στο διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών. Οπότε, ακολουθεί μία λίστα που θα ήθελα να πω στον εαυτό μου πριν ξεκινήσει το διδακτορικό.

1. Σκέψου σοβαρά πριν κάνεις την επιλογή του επιβλέποντα καθηγητή

Είναι μία κοινότυπη φράση που την ακούς, αλλά δεν της δίνεις σημασία. Η σχέση που θα αποκτήσεις με αυτόν τον καθηγητή θα κρατήσει αρκετά χρόνια και θα είναι πιο προσωπική από ό,τι έχεις συνηθίσει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Βρες κάποιον που να έχεις καλή επικοινωνία μαζί του και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις να είναι κοντά στο θέμα σου. Έπειτα, όλα θα κυλήσουν καλά.

2. Εκτός από τον επιβλέποντα καθηγητή υπάρχουν και άλλοι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν

Το διδακτορικό είναι μία αρκετά μοναχική διαδικασία. Μην μείνεις μόνο σε μία τυπική διαδικασία επικοινωνίας με τον επιβλέποντα, καθώς υπάρχουν πολλοί καθηγητές και φοιτητές στο τμήμα που θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην έρευνά σου. Ψάξε να βρεις τέτοιους ανθρώπους και μην ξεχνάς να τους λες ευχαριστώ για τη μεγάλη συμβολή τους.

3. Μην αγχώνεσαι!

Πολλές φορές το χαοτικό διάβασμα οδήγησε σε απελπισία και έπειτα σε άγχος. Να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους. Δεν υπάρχει λόγος άγχους, μείνε συγκεντρωμένος στον στόχο και όλα θα πάνε καλά.

4. Βάλε πρόγραμμα και μείνε τυπικός σε αυτό

Στο διδακτορικό καλείται ο ίδιος ο φοιτητής να βάλει το πρόγραμμα ώστε να φέρει εις πέρας τους επιμέρους στόχους της έρευνας. Βγάλε ένα πρόγραμμα στα μέτρα σου και μείνει πιστός σε αυτό γιατί είναι πολύ λεπτή η γραμμή μεταξύ του «θα κάτσω μία μέρα» και «έχασα τελείως την μπάλα».

5. Υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από το διδακτορικό

Θα περάσεις κάποιες φάσεις που θα εστιάσεις όλη σου τη ζωή γύρω από το διδακτορικό, αλλά πάντα να θυμάσαι ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός της ακαδημαϊκής ζωής. Βρες ενδιαφέροντα, να βγαίνεις με τους φίλους σου, να κάνεις πράγματα που θες και να μην νιώθεις τύψεις που άφησες για λίγες ώρες το διδακτορικό σου.