Δέκα λάθη που κάνουμε όλοι στη διακόσμηση

Υπερφόρτωση: Αγαπάμε τα αξεσουάρ, αλλά μία από τις μεγαλύτερες δεξιότητες στη διακόσμηση είναι η ισορροπία. Ακόμα κι αν έχεις τα πιο όμορφα κομμάτια του πλανήτη, βγάζοντας τα όλα έξω στη φόρα θα κάνει το χώρο σου φορτωμένο και βαρύ. Σκέψου και ζύγισε ποια αξεσουάρ ταιριάζουν μεταξύ τους και γίνε επιλεκτικός/-ή.
vicnt via Getty Images

Ακόμα κι αν έχεις μεγαλώσει ανάμεσα σε διακοσμητές, σίγουρα έχεις υποπέσει σε ένα από αυτά τα λάθη που κάνει κάθε πρωτάρης στη διακόσμηση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο, στην προσπάθειά σου να ομορφύνεις το σπίτι σου, να έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα επειδή δε γνωρίζεις τα βασικά μυστικά σωστής διαρρύθμισης.

Δες τα παρακάτω «λάθη» που πρέπει να αποφύγεις και ακολούθησε τις συμβουλές για να αναδείξεις με τον καλύτερο τρόπο το χώρο σου!

1. Κρεμάς τους πίνακες πολύ ψηλά

Τα έργα τέχνης πρέπει πάντα να βρίσκονται στο ύψος των ματιών. Πολλές φορές κρεμάμε τους πίνακες προς το ταβάνι ή ακριβώς πάνω από το τραπεζάκι στον τοίχο, αλλά αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών ενός ανθρώπου με μέσο ύψος.

2. Κρεμάς τα φωτιστικά πολύ χαμηλά

Πολύ συχνό φαινόμενο, είναι η τοποθέτηση των φωτιστικών πολύ χαμηλά. Δίνεται η ψευδαίσθηση της ζεστασιάς όμως κάνει το χώρο αποπνικτικό ενώ υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει κάποιος το κεφάλι του! Δικαιολογείται μόνο αν κρέμεται πάνω από το κέντρο ενός μεγάλου τραπεζιού ή ενός κομοδίνου.

3. Το βάψιμο χωρίς σχέδιο

Αν έχεις την ευκαιρία, σίγουρα θα πρέπει να βάψεις πρώτα ένα δωμάτιο πριν το γεμίσεις με έπιπλα, φωτιστικά και χαλιά. Θα πρέπει όμως να έχεις ήδη αποφασίσει τα έπιπλα που θα μπουν ώστε να επιλέξεις ανάλογα το χρώμα των τοίχων. Αν σκοπεύεις να αλλάξεις καλύμματα, χαλιά, υφάσματα, τότε καλύτερα να διαλέξεις στο τέλος το χρώμα. Είναι πολύ πιο εύκολο να ταιριάξεις μια μπογιά με το χώρο παρά ένα-ένα τα αξεσουάρ του δωματίου με το χρώμα του τοίχου.

4. Ένα μετέωρο χαλί

Ένα χαλί που βρίσκεται ξεκάρφωτο στη μέση ενός δωματίου μοιάζει λίγο πολύ με το χαλάκι του μπάνιου, ακόμα κι αν είναι πανάκριβο και χειροποίητο. Οι διακοσμητές συμβουλεύουν συνήθως να το τοποθετείς κάτω από ένα τραπέζι ή από τα πόδια του καναπέ. Αν δεν είναι αρκετά μεγάλο για να «πιάσει» όλο το καθιστικό, δοκίμασε να το συνδυάσεις με ένα ακόμα χαλί ή να φέρεις πιο κοντά τα έπιπλα.

5. Δε μετράς

Κανείς δεν περιμένει να κάνεις σχεδιάγραμμα του σπιτιού σου στον υπολογιστή πριν πάρεις έπιπλα, αλλά τουλάχιστον κάνε κάποιες απλές μετρήσεις. Τα έργα τέχνης ή οι καθρέφτες στον τοίχο θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα για να μην πνίγουν το χώρο και ο καναπές που παρήγγειλες online να χωράει να περάσει από την πόρτα.

6. Οι κουρτίνες είναι κοντές

Πολλοί συμβουλεύουν να τοποθετείς το κουρτινόξυλο όσο πιο ψηλά μπορείς για να δημιουργείται η αίσθηση της ψηλής οροφής, αλλά αυτό πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχα μακριές κουρτίνες. Το μήκος της κουρτίνας θα πρέπει να φτάνει το πάτωμα. Το λάθος που πρέπει να αποφύγουμε, είναι ότι μετράμε συνήθως μέχρι το τέλος του παραθύρου ή ενδιάμεσα από το περβάζι και το πάτωμα.

7. Υπερφόρτωση

Αγαπάμε τα αξεσουάρ, αλλά μία από τις μεγαλύτερες δεξιότητες στη διακόσμηση είναι η ισορροπία. Ακόμα κι αν έχεις τα πιο όμορφα κομμάτια του πλανήτη, βγάζοντας τα όλα έξω στη φόρα θα κάνει το χώρο σου φορτωμένο και βαρύ. Σκέψου και ζύγισε ποια αξεσουάρ ταιριάζουν μεταξύ τους και γίνε επιλεκτικός/-ή.

8. Κλείνεις το δρόμο

Ένας τρόπος να καταστρέψεις αμέσως την ενέργεια ενός σπιτιού είναι να κλείσεις τη ροή κυκλοφορίας ανάμεσα στους χώρους του. Προσπάθησε να δημιουργήσεις μία γραμμή που ενώνει όλο το σπίτι με τις πόρτες των δωματίων και το σαλόνι, και μην τοποθετείς τα έπιπλα πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

9. Παραμελείς τους τοίχους

Όταν ένας χώρος έχει κενούς τοίχους, μοιάζει σαν να μην έχει μετακομίσει ακόμη ο ένοικος. Δε χρειάζεται να κρεμάσεις κάτι ακριβό, απλώς φρόντισε να παίξεις με πίνακες, φωτογραφίες ή vintage πινακίδες.

10. Σετάρεις τα έπιπλα

Αγοράζοντας τα έπιπλα σε σετ μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία της αίσθησης εκθεσιακού χώρου. Αν δε θέλεις ο χώρος σου να θυμίζει κατάλογο καταστήματος, αφού ταιριάξεις τις καρέκλες με την τραπεζαρία ή τα κομοδίνα με το κρεβάτι, εμπλούτισε τη διακόσμησή σου με ποικιλία αξεσουάρ που θα δώσει βάθος στο σπίτι σου.

Αναδημοσίευση από spitogatos.gr