Τι είπε ο Βαρουφάκης στο Λονδίνο

Στο τέλος Ιουνίου ο Βαρουφάκης ήξερε ότι η κυβέρνηση θα υποχωρούσε στους δανειστές και το δημοψήφισμα κηρύχθηκε με σκοπό ο Ελληνικός λαός να ψηφίσει ναι. Αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέπληξε τον Βαρουφάκη που χαρακτήρισε την κίνηση του λαού γενναία παρά τις πιέσεις από την Τρόικα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζονται οι πολιτικές της Τρόικα πριν να εφαρμοστούν στην Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία. Το μάθημα από την ελληνική κρίση, είπε ο Βαρουφάκης, είναι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο εκδημοκρατισμός της ΕΕ.
sylvia traganida

Γύρω στα 2,000 άτομα παραβρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Central Hall του Westminster, δίπλα στο κτίριο της Βρετανικής βουλής, για να ακούσουν την συνομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη με τον οικονομικό συντάκτη του Βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Channel 4 Paul Mason.

Αρχικά η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να γίνει μεταξύ του Βαρουφάκη και του ηγέτη των Podemos Pablo Iglesias, αλλά ο τελευταίος ακύρωσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Guardian ο πρώην Υπουργός Οικονομικών μίλησε για το τι πήγε στραβά στην Ελλάδα, για την Μεγάλη Βρετανία και το επερχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017 και τις εξελίξεις στο κίνημα των Εργατικών.

Προλογίζοντας τον Βαρουφάκη ο Mason είπε ότι είναι ένας πολιτικός που μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό στην Αγγλία από τον καινούριο ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn και ότι ο ίδιος εξεπλάγη όταν ανατέθηκε στον Βαρουφάκη το Υπουργείο Οικονομικών, αφού ήταν γνωστός ως οικονομολόγος και ακαδημαϊκός.

Ερωτηθείς τι πήγε στραβά στην Ελλάδα ο Βαρουφάκης είπε αστειευόμενος ότι όλα ξεκίνησαν με τον Πελοποννησιακό πόλεμο προσθέτοντας ότι όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της νομισματικής ένωσης, αφού ήταν το πιο αδύναμο μέλος της. Ο σκοπός της κυβέρνησης του, πρόσθεσε, ήταν να κοιτάξουν τους δανειστές στα μάτια και να τους πουν να σταματήσουν την επιμήκυνση του χρέους.

Ο Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές ότι είχαν κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας παρομοιάζοντας τον χαρακτηριστικά με δημοσιονομικά βασανιστήρια δια εικονικού πνιγμού και ο Σύριζα είχε όπλα στην διάθεση του που δεν τα χρησιμοποίησε και η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν ένα από αυτά (ένα εκ των οποίων ήταν τα ομόλογα 27 δισ. ευρώ).

Στο τέλος Ιουνίου ο Βαρουφάκης ήξερε ότι η κυβέρνηση θα υποχωρούσε στους δανειστές και το δημοψήφισμα κηρύχθηκε με σκοπό ο Ελληνικός λαός να ψηφίσει ναι. Αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέπληξε τον Βαρουφάκη που χαρακτήρισε την κίνηση του λαού γενναία παρά τις πιέσεις από την Τρόικα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζονται οι πολιτικές της Τρόικα πριν να εφαρμοστούν στην Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία. Το μάθημα από την ελληνική κρίση, είπε ο Βαρουφάκης, είναι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο εκδημοκρατισμός της ΕΕ, πράγμα που ο ίδιος ασκεί ως ακτιβιστής-πληροφοριοδότης (whistleblower) με ομιλίες στην Ευρώπη.

Επέκρινε επίσης το σύστημα οργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ανέφερε δεν κρατούνται πρακτικά στις συνεδριάσεις του Eurogroup, και πρόσθεσε επίσης ότι όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών είχε προσπαθήσει να στείλει τις προτάσεις του στους υπόλοιπους Ευρωπαίους Υπουργούς πριν το Eurogroup αλλά η κίνηση του αποθαρρύνθηκε ως casus belli.

Ο Βαρουφάκης πρότεινε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μετατρέψουν τον θυμό τους σε ένα κίνημα και να απαιτήσουν έλεγχο του Eurogroup, με τις συνεδριάσεις σε ζωντανή μετάδοση και τα πρακτικά διαθέσιμα στο ίντερνετ και την δημοσίευση όλης της Διατλαντικής Εταιρικής Εμπορικής Σχέσης (TTIP).

Στρέφοντας το βλέμμα του στην Αγγλία δήλωσε αισιόδοξος για την εκλογή του Corbyn στην ηγεσία των Εργατικών και τον συμβούλεψε να μην ψάχνει απαντήσεις στο παρελθόν αλλά να στραφεί στο μέλλον και τις νέες τεχνολογίες.

Επίσης δήλωσε σχετικά με την πιθανότητα ενός Brexit ότι αν η Βρετανία βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε δεν θα έχει λόγο σε Ευρωπαϊκές πολιτικές που την αφορούν σε οικονομικό, νομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Ο ίδιος προσωπικά θα καλωσόριζε την ανεξαρτησία της Σκοτίας σε μια ενωμένη Ευρώπη και είπε ότι αν η Βρετανία βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Σκοτία θα αποσχισθεί.

Στο τέλος ερωτήθηκε από τον Mason αν θα τον ενδιέφερε να πάρει την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και απάντησε ότι θα τον συμβούλευε ενάντια σ' αυτό. Ο ίδιος αν θα μπορούσε να διαλέξει τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα διάλεγε έναν Βρετανό συντηρητικό οικονομολόγο, αλλά θα έγραφε ο ίδιος το κατευθυντήριο πρόγραμμα.

Το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα αποτελούμενο από Έλληνες, Κύπριους, Άγγλους, Ισπανούς και άλλες εθνικότητας στο τέλος είχε την δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις και αφού ρωτήθηκε τι θα άλλαζε στην θητεία του ο Βαρουφάκης απάντησε ότι θα ήταν πιο προσεκτικός με τους ανθρώπους στην ομάδα του που τον πρόδωσαν.

*photo credits: Σύλβια Τραγγανίδα

Δημοφιλή