Οι «Γεύσεις Ελλάδας» είναι παραπάνω από ένα απλό βιβλίο

Η γνωριμία μου με το «Μπορούμε» και την Diana Farr Louis, γνωστή συγγραφέα και μετέπειτα συνεπιμελήτρια του βιβλίου, ήταν η απαρχή για τη μετουσίωση όλων όσα μας ενώνουν σε ένα βιβλίο, με την ανεκτίμητη συνεισφορά τριανταπέντε διεθνών προσωπικοτήτων που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την Ελλάδα. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2016, και χάρη στην αμέριστη βοήθεια του γερμανικού εκδοτικού οίκου teNeues, οι «Γεύσεις Ελλάδας» κυκλοφόρησαν σε τρεις γλώσσες και σε 72 χώρες. Η ανταπόκριση του διεθνούς κοινού ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και, σε μόλις τρεις μήνες, η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε. Σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που η ελληνική μετάφραση, από τις εκδόσεις Μίλητος, θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ιστορία πίσω από το βιβλίο «Γεύσεις Ελλάδας - Συνταγές & Αναμνήσεις» είναι μια ιστορία αγάπης για την Ελλάδα, τους ανθρώπους της, τις παραδόσεις και τα μαγικά της μέρη που άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου ένα χρόνο. Η ιδέα, όμως, για τη δημιουργία αυτού του συνονθυλεύματος συνταγών και αναμνήσεων, που στηρίζει τους σκοπούς της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», γεννήθηκε πριν αρκετό καιρό.

Για την ομάδα του «Μπορούμε», που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα από τον Ιανουάριο του 2012 στοχεύοντας στη μείωση της σπατάλης περισσευούμενου φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός βιβλίου συνταγών ήταν ένα όνειρο που είχε μείνει απραγματοποίητο. Για μένα, η μαγειρική υπήρξε ανέκαθεν μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες. Από τότε δε που η Ελλάδα έγινε το νέο μου σπίτι, το 2013, βρίσκομαι σε αναζήτηση τρόπων για να συνεισφέρω, αφενός, στην ανάδειξη των γαστρονομικών της θησαυρών και των εξαιρετικών της προϊόντων στο εξωτερικό και, αφετέρου, στη στήριξη τοπικών οργανώσεων που βοηθούν όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Η γνωριμία μου με το «Μπορούμε» και την Diana Farr Louis, γνωστή συγγραφέα και μετέπειτα συνεπιμελήτρια του βιβλίου, ήταν η απαρχή για τη μετουσίωση όλων όσα μας ενώνουν σε ένα βιβλίο, με την ανεκτίμητη συνεισφορά τριανταπέντε διεθνών προσωπικοτήτων που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την Ελλάδα. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2016, και χάρη στην αμέριστη βοήθεια του γερμανικού εκδοτικού οίκου teNeues, οι «Γεύσεις Ελλάδας» κυκλοφόρησαν σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) και σε 72 χώρες. Η ανταπόκριση του διεθνούς κοινού ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και, σε μόλις τρεις μήνες, η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε. Σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που η ελληνική μετάφραση, από τις εκδόσεις Μίλητος, θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Για όλους όσοι συνεισφέραμε σε αυτή την προσπάθεια, οι «Γεύσεις Ελλάδας» είναι παραπάνω από ένα απλό βιβλίο. Είναι το απαύγασμα της ομαδικής μας προσπάθειας να φωτίσουμε λίγη από τη μαγεία αυτής της υπέροχης χώρας και να την ταξιδέψουμε στο εξωτερικό. Παράλληλα, αποδεικνύει τη δύναμη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, όπως το «Μπορούμε», που άνθισαν τα τελευταία χρόνια με βάση τον εθελοντισμό και γνώμονα τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Τέλος, συνιστά ένα υπέροχο πορτραίτο τόσο της ανεπιτήδευτης και συνάμα συναρπαστικής ελληνικής γαστρονομίας όσο και της νοσταλγίας που εμπνέει η χώρα αυτή σε όλους όσοι τη γνωρίζουν από κοντά, έστω και μια φορά.

Όπως λένε, η αγάπη που μοιραζόμαστε μεγαλώνει. Ευχή μας είναι, μέσα από τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τα συναισθήματα που κρύβονται στις σελίδες του «Γεύσεις Ελλάδας», η αγάπη που νιώθουν και μοιράζονται οι συνεισφέροντες στην έκδοση να πολλαπλασιαστεί. Για μένα προσωπικά, αποτελεί τιμή να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας και ένα μικρό δείγμα της δικής μου αγάπης για την πατρίδα του συζύγου μου.

Δείτε περισσότερα στις ιστοσελίδες boroume.gr