Βούρλα: Η ιστορία για το δημόσιο πορνείο της Δραπετσώνας γίνεται βιβλίο

Η έρευνα που πρωτοδημοσιεύτηκε στη HuffPost Greece και αναδημοσιεύτηκε στη «Μηχανή του Χρόνου», με προσθήκη αδημοσίευτου υλικού κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ars Libri με τίτλο «Κάτι να μείνει από μένα»-Πόρνες στα Βούρλα. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής στις βασανισμένες υπάρξεις που εγκλείστηκαν εκεί και που η διπλή αντίληψη της ηθικής καταδίκασε να ξεχάσουν ότι είναι ανθρώπινα πλάσματα.
archive

Πριν από λίγο καιρό, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχα τη χαρά και την τιμή να δημοσιευτεί η έρευνά μου για τα Βούρλα, συμπληρώνοντας έτσι έναν χρόνο δημιουργικής συνεργασίας με τη HuffPost Greece. Λόγω του μεγέθους της η έρευνα δημοσιεύτηκε σε τρία μέρη. Μα και το θέμα ήταν μεγάλο.

Τα Βούρλα ήταν ένα τεράστιο δηµόσιο µπορντέλο στη Δραπετσώνα, που έφτιαξε ο δήµος του Πειραιά το 1875. Λειτούργησε επί έξι δεκαετίες υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνοµίας. Ήταν περιφραγµένο µε ψηλό µαντρότοιχο, είχε πτέρυγες µε οµοιόµορφα κελιά κι έµοιαζε µε φυλακή. Τον καιρό της Κατοχής µετατράπηκε σε φυλακή και ως φυλακή τελείωσε τη σταδιοδροµία του το 1970 που κατεδαφίστηκε.

Τα Βούρλα, πασίγνωστα σε όλα λιμάνια της Μεσογείου, ήταν ο πάτος στην ιεραρχία του πληρωµένου έρωτα. Γύρω από τη μάντρα είχαν τα στέκια τους σωματέμποροι, νταβατζήδες, έμποροι ναρκωτικών, τεκετζήδες, χασισοπότες, νταήδες, αλήτες, κλέφτες, τζογαδόροι. Μέσα ζούσαν και δούλευαν οι πόρνες που δεν είχαν ούτε όνοµα ούτε µέλλον και δεν έβγαιναν παρά µόνον µε ειδική άδεια. Η ζωή στα Βούρλα ήταν σκληρή. Οι διαφορές λύνονταν με τα μαχαίρια. Καθημερινά ξεσπούσαν άγριοι καυγάδες και έπεφτε πολύ ξύλο, γι' αυτό και η μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης ήταν απαραίτητη.

Η φωνή των γυναικών πνιγόταν μέσα στον ψηλό μαντρότοιχο των Βούρλων και όλες μοιράζονταν την ίδια αγωνία: Να µείνει κάτι πίσω τους που να θυµίζει τη βασανισµένη τους ύπαρξη.

Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από τότε που έκλεισε το µπορντέλο-στρατώνας των Βούρλων. Οι γυναίκες αυτές εδώ και χρόνια δεν ζουν πια.

«Εγώ δεν θα γεράσω ποτέ. Μου είπε µια γύφτισσα πως θα µε σκοτώσει κάποιος. Τόσο το καλύτερο!»

Η έρευνα που πρωτοδημοσιεύτηκε στη HuffPost Greece και αναδημοσιεύτηκε στη «Μηχανή του Χρόνου», με προσθήκη αδημοσίευτου υλικού κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ars Libri με τίτλο «Κάτι να μείνει από μένα»-Πόρνες στα Βούρλα.

Είναι ένας μικρός φόρος τιμής στις βασανισμένες υπάρξεις που εγκλείστηκαν εκεί και που η διπλή αντίληψη της ηθικής καταδίκασε να ξεχάσουν ότι είναι ανθρώπινα πλάσματα.

*Απόψε το βράδυ στις 11 μ.μ. στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η Τέτη Σώλου και ο Άγγελος Σταθόπουλος, στην εκπομπή του «Στις αγορές του Δεύτερου-Στις αγορές του κόσμου», θα περάσουν τη μάντρα των Βούρλων και θα ζωντανέψουν έναν άγνωστο κόσμο.

Μπορείτε να δείτε τις δημοσιεύσεις για τα «Βούρλα» στους παρακάτω συνδέσμους:

Δημοφιλή