Η Γυμνή Αλήθεια (Μέρος Α΄)

Όταν ήμουν 13 ετών, έγινα αντικείμενο επιθέσεων και εκφοβισμών επειδή ήμουν εξυπνότερος από αυτούς. Δεν ήταν το καναδικό σύστημα εκπαίδευσης που προέβη σε διάσωσή μου... δεν ήταν η «προηγμένη» τους αίσθηση ευγένειας και συνείδησης που έσπευσαν να με βοηθήσουν. Ήταν η αρχαία ελληνική σκέψη και δράση που προέβη σε διάσωσή μου καθεμία φορά. Έχω δεκάδες άλλες ιστορίες όπου υπερέβην κάθε είδους εμπόδια μόνος και αβοήθητος. Ίσως είναι καιρός για εμένα να τις δημοσιεύσω μία-μία.
Stef. Papachristou via Getty Images

Κάποιοι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα με κατηγορούν πως είμαι Ελληνοκεντρικός. Το εκλαμβάνω ως φιλοφρόνηση, αλλά αυτοί το λένε σαν κάτι το υποτιμητικό. Αυτή η αντίληψη της Ελληνοκεντρικότητας ως κάτι αρνητικό αποκαλύπτει την έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές τους ρίζες. Αυτό είναι το πρόβλημα πολλών Ελλήνων που περνούν τις ζωές τους στην Ελλάδα κοιτάζοντας το δυτικό κόσμο όπως ένας κατάδικος που κοιτά έξω από το παράθυρο του κελιού του. Λαχταρούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, όπου οι άνθρωποι είναι πιο πολιτισμένοι και οι ευκαιρίες περισσότερο διαθέσιμες. Κάποιοι τα κατάφεραν να πάνε έξω να σπουδάσουν και επέστρεψαν να διδάξουν. Κρούουν τον κώδωνα να ξυπνήσουν τους συμπατριώτες τους σχετικά με το πώς να κάνουν το ελαιόλαδο να έχει γεύση και να μυρίζει όπως τα ισπανικά και τα ιταλικά. Αυτό είναι σαν να βλέπουν το ελληνικό ως κάτι που χρειάζεται να βελτιωθεί. Εγώ βλέπω το ελληνικό ως τελειότητα. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εμού και αυτών. Κοιτούν προς τα έξω για καθοδήγηση, αντιλαμβάνονται τις άλλες δυτικές ή ανατολικές χώρες ως ανώτερες ή τις κοινωνίες τους καλύτερα οργανωμένες ή ευκολότερες στο να διαπρέψει κανείς σε αυτές. Επιστρέφουν με τη νεοευρεθείσα τους γνώση και αποπειρώνται να διδάξουν τους ντόπιους Έλληνες να παίζουν με τους κανόνες αυτών των άλλων χωρών που επιτυγχάνουν οικονομικά...

Νομίζουν πως με το να είμαστε σαν και αυτούς θα επιτύχουμε. Πιστεύουν το ίδιο ακόμη και όταν πρόκειται για το ελαιόλαδο. Νομίζουν πως αντιγράφοντάς τις ιταλικές, τις ισπανικές ή τις μαροκινές μεθόδους συγκομιδής και τεχνικές κλαδέματος, αυτό θα μας κερδίσει περισσότερα χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου... έχουν αποτύχει. Τα ελληνικά ελαιόλαδα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις το 2016 στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης (NYIOOC) από όλα τα ελαιόλαδα του κόσμου. Αντί να ντρέπονται όμως, αυτοί ψάχνουν ανθρώπους να εκφοβίσουν. Όπως οι νταήδες στην αυλή του σχολείου, επιτίθενται σε εκείνους που μιλούν διαφορετικά, που προσφέρουν μια άλλη προοπτική. Αλλά το χειρότερο είναι πως προσπαθούν να σταματήσουν εκείνους που σημειώνουν επιτυχία. Προσπαθούν να σταματήσουν εκείνους που δεν ταιριάζουν με το μοντέλο της αποτυχίας τους.

Αυτό το απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο μου είναι αφιερωμένο σε αυτούς. Εγώ από την άλλη είχα μια πολύ διαφορετική εμπειρία και έζησα μια πολύ διαφορετική εκδοχή του τι εστί να είσαι Έλληνας. Έφυγα από την Ελλάδα όταν ήμουν 9 ετών και πήγα στον Καναδά, ένα παράξενο μέρος.

Όταν ήμουν 13 ετών, έγινα αντικείμενο επιθέσεων και εκφοβισμών επειδή ήμουν εξυπνότερος από αυτούς. Δεν ήταν το καναδικό σύστημα εκπαίδευσης που προέβη σε διάσωσή μου... δεν ήταν η «προηγμένη» τους αίσθηση ευγένειας και συνείδησης που έσπευσαν να με βοηθήσουν. Ήταν η αρχαία ελληνική σκέψη και δράση που προέβη σε διάσωσή μου καθεμία φορά. Έχω δεκάδες άλλες ιστορίες όπου υπερέβην κάθε είδους εμπόδια μόνος και αβοήθητος. Ίσως είναι καιρός για εμένα να τις δημοσιεύσω μία-μία.

Ναι, είμαι Ελληνοκεντρικός και να γιατί: ήρθε η ώρα όλοι Έλληνες να γίνουν επίσης Ελληνοκεντρικοί. Το μυστικό είναι πως όλος ο κόσμος είναι ελληνοκεντρικός εκτός από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία ακόμη φωνή εκτός αυτών που γίνονται πρωτοσέλιδα και προσπαθούν να σταματήσουν την αναβίωση του ελληνικού πνεύματος και του ελαιολάδου που ξεπροβάλλει. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε περίπου την ίδια θέση όπου βρέθηκα εγώ 48 χρόνια πριν σε μια σχολική αυλή περιτριγυρισμένος από νταήδες που με χλεύαζαν και με εκφόβιζαν.

Οι σύγχρονοι Έλληνες νταήδες δε θα με σταματήσουν από το να υποστηρίζω την καινοτομία και να δημιουργώ νέα πρότυπα αριστείας. Μόλις μέσα στα 3 τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ανέβει στην κορυφή της έρευνας για το ελαιόλαδο και του κόσμου της καινοτομίας. Αυτό δεν συνέβη επειδή φέραμε γνώση από έξω. Η Ελλάδα καινοτομεί και πάλι και διαδίδει τη γνώση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της διατροφής και του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο. Αυτή η επιστημονική έρευνα του Προκοπίου Μαγιάτη και της Ελένη Μέλλιου επιβεβαιώνει τη σοφία του αρχαίου μας πολιτισμού. Αυτός είναι ο αληθινός μας πλούτος: η σοφία. Αναβιώνει και θα μας βοηθήσει να νικήσουμε τους εχθρούς μας, ξένους και εγχώριους. Παραδόξως αυτό ενοχλεί πολλούς Έλληνες ακαδημαϊκούς, αντί να τους ευχαριστεί τους βάζουν εμπόδια. Αυτό είναι τραγικό και καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ξεμπλέξει τον γόρδιο δεσμό της διαφθοράς στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Αρκετά όμως με αυτούς, ιδού η ιστορία μου*.

*Θα ακολουθήσει δημοσίευση με μέρος Β' και Γ'.