Θάνος Μαντζάνας

To ανησυχητικό φαινόμενο της αποχώρησης του Ακροατηρίου

Θάνος Μαντζάνας | 16 Οκτώβριος 2017
Υπήρξαν συναυλίες - και μάλιστα με αρκετά υψηλή τιμή εισιτηρίου - στις οποίες είδα αρκετούς θεατές να μην φεύγουν στο διάλειμμα, αν φυσικά αυτό υπήρχε, αλλά στη διάρκεια της παράστασης, σε ορισμένες περιπτώσεις πριν καν συμπληρωθεί μισή ώρα από την έναρξη της. Για τα διεθνή συναυλιακά δεδομένα αυτό είναι απλά εξωφρενικό. Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου που το μουσικό γίγνεσθαι αντιμετωπίζεται με την σοβαρότητα η οποία του αρμόζει η αποχώρηση του κοινού πριν το τέλος μιας συναυλίας γίνεται μόνο στο διάλειμμα, αν υπάρχει.
Εύα Κουλουριώτη

Ο Εφιάλτης της Δαμασκού

Εύα Κουλουριώτη | 16 Οκτώβριος 2017
Είναι ο Άσαντ νικητής ή μετατρέπει τη Συρία σε διεθνή και περιφερειακή πολεμική αρένα; Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ο Εφιάλτης, ο προδότης της Δαμασκού. Η ύπαρξή του δίνει μόνο στην ρωσική και ιρανική παρουσία κάποια νομιμότητα για να μην φαίνεται η πικρή πραγματικότητα ότι η Ρωσία, το Ιράν και άλλες δυνάμεις στο συριακό έδαφος είναι κατοχικές χώρες που υπάρχουν εκεί για να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους και να αυξήσουν το επίπεδο επιρροής τους στην περιοχή.
Κέλλυ Ιωάννου

«Ταΐζοντας» την εμμονή μας για το έγκλημα

Κέλλυ Ιωάννου | 16 Οκτώβριος 2017
Με αφορμή λοιπόν την τραγική εξέλιξη στο Μαρκόπουλο αξίζει να αναρωτηθούμε: Έγιναν οι σωστές συνδέσεις και οι συσχετισμοί ώστε να γίνουν κατανοητά τα κίνητρα της αυτόχειρος; Αναφέρθηκαν οι λόγοι και οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν μια μητέρα να αφαιρέσει τη ζωή του παιδιού της και στη συνέχεια τη δική της; Πού εξυπηρετούσε η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών της άτυχης ανήλικης; Γιατί κάθε φορά που διαπράττεται ένα έγκλημα, οι δημοσιογράφοι εμμένουν στην ψυχική υγεία του δράστη; Κάθε άνθρωπος με πνευματική διαταραχή είναι εν δυνάμει εγκληματίας;
Γιώργος Πανταγιάς

Όλα στον αστερισμό των εκλογών

Γιώργος Πανταγιάς | 16 Οκτώβριος 2017
Στην πολιτική ατζέντα της Κύπρου κυριαρχούν ο εθνολαϊκισμός, η δημοκοπία και η μικροπολιτική. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αυτά καλλιεργούν μένει ίδια και απαράλλαχτη. Παρά τις μεταβολές που έχουν κατά καιρούς συντελεστεί, οι παθογένειες δεν μπορούν να ιαθούν. Εξ ου και το Κυπριακό διαιωνίζεται. Η επίλυση του μετακυλύεται συνεχώς στο διηνεκές. Η εθνική αυτή εκκρεμότητα δεν υφίσταται μόνο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ούτε οφείλεται αποκλειστικά στις παλινωδίες της Τουρκίας. Η αναμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι πολιτεύονται με σωστό και εύστοχο τρόπο. Δεν απαλείφει τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα που προέκυψαν στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα.
Κύρα Αλεξάκου

Πολύχρωμα και θρεπτικά φθινοπωρινά superfoods που πρέπει να προσθέσεις στη λίστα σου

Κύρα Αλεξάκου | 16 Οκτώβριος 2017
Οι γλυκοπατάτες οφείλουν και αυτές το πορτοκαλί τους χρώμα στη βήτα καροτίνη, η ποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Μαζί με τις βιταμίνες C και E που περιέχουν, οι γλυκοπατάτες συνεισφέρουν στην καλή όραση και μπορούν έτσι να αποτρέψουν εκφυλιστικές βλάβες του ματιού. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια καλή πηγή χολίνης, ενός μικροθρεπτικού συστατικού της οικογένεια των Β βιταμινών.
bubbles & avocados

Ινδική κολοκυθόσουπα βελουτέ με κάρυ

bubbles & avocados | 15 Οκτώβριος 2017
Διαβάστε Περισσότερα: Life, ΓΕΥΣΗ, ΚΑΡΥ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΣΟΥΠΑ, Νέα
Ο καιρός δεν λέει να μας κάνει την χάρη να κρυώσει για να αρχίσουμε να τρώμε σούπες, αλλά η εποχή της κολοκύθας έχει φτάσει και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Η σούπα αυτή συνδυάζει την γλυκιά γεύση της κολοκύθας με την έντονη γεύση που έχει το κάρυ. Αν θέλετε βάζετε και λίγο γάλα καρύδας μέσα και οι ακόμα πιο τολμηροί, μία πιπεριά τσίλι!
Ιωάννα Φωτοπούλου

Πώς να ζήσετε και να δουλέψετε στο εξωτερικό

Ιωάννα Φωτοπούλου | 14 Οκτώβριος 2017
Διαβάστε Περισσότερα: Brain Drain, Life, Εργασία, εξωτερικό, Νέα
Πολλές φορές μας δίνεται η ευκαιρία μέσω του Role Model for a Cause να συναντάμε νέα άτομα που με λίγα λόγια κάνουν όλους εμάς να νιώθουμε ότι τελικά δεν έχουμε κάνει όσα θέλαμε μέχρι τώρα στην ζωή μας. Όταν λοιπόν συμβαίνει αυτό, τότε ναι πρέπει να τους ρωτήσουμε τα πάντα...
Γεωργία Γλεούδη

Η τιμή της Φαντιμέ Σαχιντάλ

Γεωργία Γλεούδη | 14 Οκτώβριος 2017
Το όνομα της πλατείας ήταν Fadimes plats, δηλαδή η πλατεία της Fadime. Η σύντομη ιστορία της Φαντιμέ άνοιξε μία μακρυά και έντονη συζήτηση εκείνο το βράδυ στο τραπέζι μας όπως ακριβώς εκείνη που άνοιξε πριν 15 χρόνια στη Σουηδία και εξακολουθεί να τη στοιχειώνει ως μία ιστορία ντροπής και φόβου.
Τένη Βαλεριάνου

Top 10 εργασίες που ζητούν οι Έλληνες για το σπίτι τους

Τένη Βαλεριάνου | 14 Οκτώβριος 2017
Όσο δύσκολες εποχές και αν διανύουμε, υπάρχουν ορισμένες εργασίες στο σπίτι που είναι σχεδόν αδύνατο να αμελήσει κανείς. Μία διαρροή στις υδραυλικές σωληνώσεις, μία καμμένη ασφάλεια ή ένα πλυντήριο που σταμάτησε να λειτουργεί είναι μόνο μερικές από αυτές. Εκτός, όμως, από τις επείγουσες εργασίες υπάρχουν και εκείνες που ονειρευόμαστε να πραγματοποιήσουμε είτε γιατί ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας είτε γιατί βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.
Γιώργος Λαγαρίας

Αγορές: Αλλάζουν ή Πεθαίνουν

Γιώργος Λαγαρίας | 12 Οκτώβριος 2017
Οι δυσλειτουργικές αγορές περιέπλεξαν την πολιτική, καταργώντας τους νόμους της και ανοίγοντας διάπλατα τους ασκούς του λαϊκισμού. Οι αγορές εξακολουθούν να αγνοούν ότι όσο παραμένουν δυσλειτουργικές, όσο οι πολλοί θα παλεύουν για αυτό που δίνεται τόσο εύκολα στους λίγους, τόσο θα βρισκόμαστε κοντά στην κατάλυση της δημοκρατίας και τελικά της λειτουργίας τους. Όταν μπουν κανόνες που θα κάνουν πιο δίκαιο το παιχνίδι των αγορών, τότε οι πόροι θα κατανέμονται δικαιότερα, οι αντιδράσεις θα καταλαγιάσουν και η δημιουργία νέων κοινωνικών συμβολαίων θα καταστεί δυνατή.
Νίκος Σύκας

Ο Αντίκτυπος των Mεταρρυθμίσεων στην Πορεία Ανάκαμψης

Νίκος Σύκας | 12 Οκτώβριος 2017
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον κόσμο των πεποιθήσεων και των βραχυπρόθεσμων λύσεων και να μπούμε αποφασιστικά στον κόσμο των μετρήσεων και των αξιολογήσεων, με άμεση προτεραιότητα σε ό,τι έχει σχέση με τις δημόσιες πολιτικές. Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά σημαντική. Η λειτουργία των αγορών εξαρτάται απόλυτα από τη λειτουργία των κυβερνήσεων και αντίστροφα. Κύριο ζητούμενο οι σωστοί συνδυασμοί και συνεργασίες ανάμεσα στις αγορές και την κυβέρνηση.
Ιωάννα Φωτοπούλου

Πως μια 16χρονη Ελληνίδα βοηθάει τα παιδιά των προσφύγων

Ιωάννα Φωτοπούλου | 12 Οκτώβριος 2017
Ένα κορίτσι 16 μόλις χρονών, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα και η οποία πηγαίνει 2α Λυκείου στο Κολλέγιο Αθηνών έχει αποφασίσει πως θέλει να βοηθήσει τα παιδιά πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα να ενταχθούν ομαλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Η Μαρία δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, την XeniusNet, η οποία βοηθά να έρθουν σε επαφή παιδιά πρόσφυγες με έλληνες μαθητές, κυρίως Γυμνασίου και Λυκείου. Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για όλους και απολύτως δωρεάν. Βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, αλλά κάποιοι χρήστες έχουν αρχίσει ήδη να εγγράφονται.
Κατερίνα Παναγοπούλου

Χρειαζόμαστε «τον εθνικό πολλαπλασιασμό»

Κατερίνα Παναγοπούλου | 11 Οκτώβριος 2017
Δεν είναι δυνατόν, να συνεχίσουμε, να ανακυκλώνουμε το μύθο,ότι η Ελλάδα, θα συνεχίσει να εξαρτάται από τη βαριά της βιομηχανία, τον τουρισμό. Δεν έχει μέλλον μία χώρα, σήμερα, όταν εξαντλεί την αναπτυξιακή της φιλοδοξία στον τουρισμό. Πόσο, μάλλον, όταν, δεν αναπτύσσει την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες, που θα της επιτρέψουν, να αναβαθμίσει «το τουριστικό της προϊόν»και να αυξήσει την αξία του. Οι προστιθέμενες αξίες, που δημιουργούν υπεραξίες και μετατρέπουν, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε ανταγωνιστικά, βρίσκονται στη γνώση, στην τεχνογνωσία, στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία. Μόνο, με τη γνώση, μπορούμε να κάνουμε τα αναπτυξιακά άλματα, που χρειαζόμαστε και να δημιουργήσουμε πολλαπλασιαστές ανάπτυξης.
Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Άγγελε, Καλώς Ήρθες Πίσω στη Λευκάδα!

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη | 11 Οκτώβριος 2017
Βρήκα παλιούς ψαράδες του νησιού και τους έβαλα να μου αφηγηθούν λεπτομέρειες από τη ζωή του ζευγαριού που αναβίωνε ξέφρενα την αρχαίο ζην, φορώντας αρχαίους ελληνικούς μανδύες και σανδάλια. Κι επισκέφθηκα πολλάκις το νησί του Αη Νικόλα, που οι δυό τους είχαν ορίσει ως καταφύγιο της αρχαιοελληνικής τους αίρεσης και ως ορμητήριο της ιδέας τους για την αναβίωση των Δελφικών Γιορτών.Τον λάτρεψα τον ποιητή και τον ένιωσα βαθιά δικό μου. Διάβασα τα μακρόσυρτα έργα του με την ελεύθερη ρίμα, ανακάλυψα τις μνήμες που είχαν άρωμα αρχαίου κάλλους και υπαρξιακής αναζήτησης. Μπήκα στο είναι του και τον θαύμασα, οδηγώντας τα βήματά μου στο δρόμο της γραφής.
Robert Bednarski

5 χρόνια Facebook στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Robert Bednarski | 11 Οκτώβριος 2017
Ενδέχεται να αναρωτιέστε: γιατί το Facebook αναφέρεται σε κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα σε βάθος δεκαετιών, ενώ η εταιρεία διαθέτει παρουσία στην περιοχή μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια; Με ποιο δικαίωμα υποστηρίζει κάτι τέτοιο; Προφανώς, με όρους κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, μία πενταετία δεν σημαίνει πολλά. Αυτό όμως δεν ισχύει στον κόσμο της τεχνολογίας και του μάρκετινγκ. Οι αλλαγές που επήλθαν σε αυτά τα πεδία την τελευταία πενταετία είναι θεμελιώδεις.
Γιώργος Πανταγιάς

Σημάδια κορεσμού και σήψης

Γιώργος Πανταγιάς | 11 Οκτώβριος 2017
Η πολιτική ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά ζοφερή. Η αίσθηση του τέλματος είναι διάχυτη σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Το ίδιο και η απαισιοδοξία. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης εμφανίζεται αδιάφορη για το όσα διαμείβονται εν γνώσει της ή και ερήμην της. Η κρίση έπληξε δραστικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Όλες οι δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώνουν. Το κλίμα που διαμορφώθηκε είναι απότοκο των προβλημάτων και των αδιεξόδων της χώρας. Κυρίαρχη τάση καθίσταται η αποστροφή για τις ακολουθούμενες πολιτικές, καθώς και η απαξίωση του κομματικού συστήματος. Έτσι εξηγείται η βύθιση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η δυστοκία της αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια.
Σωτήρης Βαλάρης

Παραμύθι χωρίς δράκο, αλλά με εξωγήινο

Σωτήρης Βαλάρης | 11 Οκτώβριος 2017
Αυτό το νομοσχέδιο είναι αφορμή για αυτοκριτική. Αρχικά, αξίζει να είμαστε τόσο μεροληπτικοί στο διαφορετικό; Έπειτα, τι παραπάνω έχουμε προσφέρει στην κοινωνία από αυτούς τους ανθρώπους που δεν αισθάνονταν οικεία με το φύλο τους και σκέφτηκαν να πάρουν αυτή τη δύσκολη απόφαση για τη ζωή τους; Και τέλος-και πιο συλλογικό- αξίζει να είμαστε μέλη της Ευρώπης; Το τελευταίο ερώτημα μοιάζει να μη συνδέεται με τα άνωθι, αλλά είναι το πιο σημαντικό. Διότι, Ευρώπη δε σημαίνει μόνο οικονομική εξάρτηση, καταπίεση κι εξάρτηση όπως φαίνεται επιφανειακά. Ευρώπη, σημαίνει πρόοδος, πολυπολιτισμικότητα, σεβασμός στον άνθρωπο και τις αξίες του.
Δημήτρης Φλαμούρης

Δε θα έπρεπε να νιώθω έτσι

Δημήτρης Φλαμούρης | 11 Οκτώβριος 2017
Πόσες φορές σου έχει τύχει να πεις «Δε θα έπρεπε να νιώθω έτσι τώρα». «Δεν είναι σωστό να του θυμώσω». «Έχει κάνει τόσα για μένα». «Δεν πρέπει να νιώθω απογοήτευση. Αφού έχω τα πάντα στη ζωή μου. Μα, είμαι τόσο αχάριστος;» Κι όμως το συναίσθημα είναι εκεί. Δίνει το παρών αγνοώντας την εκλογίκευση που επιχειρείς. Τι συμβαίνει σε αυτές τις καταστάσεις; Πώς πρέπει να τις χειριζόμαστε αν θέλουμε να εξελιχθούμε;
Χάρης Φιλιππάκης

Στο σύμπλεγμα της κατωτερότητας

Χάρης Φιλιππάκης | 10 Οκτώβριος 2017
H συλλογική ψυχολογία χαμηλής αυτοεκτίμησης κατατρώει τα σωθικά των Ελλήνων σε όλο τον 19ο αιώνα. Οτιδήποτε περιστρέφεται γύρω και μέσα στο μικρό μας βασίλειο είναι από τη φύση του ταπεινό και άδοξο για τους ίδιους τους κατοίκους του βασιλείου αυτού. Κάπως λοιπόν θα έπρεπε να βρεθεί μία ισορροπία σε όλο αυτό, κάποιος έπρεπε να δώσει στους νεοέλληνες ένα εχέγγυο υπερηφάνειας. Ποιος κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του ψυχολόγου; Οι αρχαίοι Έλληνες. 
Λεωνίδας Αργυρός

Η Clio Muse ανεβαίνει στους Δελφούς για να λύσει τις απορίες της στην καλύτερη μηχανή αναζήτησης

Λεωνίδας Αργυρός | 10 Οκτώβριος 2017
Τα πλούσια δώρα δεν προφύλαξαν τον Κροίσο από τη συμφορά. Μπροστά στην απειλή των Περσών ο Κροίσος απευθύνθηκε στον Απόλλωνα για βοήθεια και ο θεός απάντησε πως αν επιτεθεί «θα καταστρέψει μία αυτοκρατορία». Ο Κροίσος ερμήνευσε το χρησμό όπως τον συνέφερε, επιτέθηκε και γνώρισε συντριπτική ήττα. Απογοητευμένος από την απώλεια του θρόνου, έστειλε νέα πρεσβεία στους Δελφούς για να μάθει το λόγο που ο θεός δεν τον προστάτευσε, παρά τα πλούσια δώρα του. Το μαντείο βρέθηκε σε δύσκολη θέση, η Πυθία όμως ξεκαθάρισε πως ο Κροίσος όφειλε να ζητήσει δεύτερο χρησμό για το ακριβές νόημα του πρώτου.
Ολες οι δημοσιεύσεις από 16.10.2017 < 15.10.2017