Ιωάννης Ιωαννίδης

Μπορούμε να αποφύγουμε την τραγική μοίρα του Κοριολανού;

Ιωάννης Ιωαννίδης | 24 Φεβρουάριος 2017
Άλλος ένας μεγάλος διωγμένος, ο Αχιλλέας Παπαπέτρου, από τους μεγαλύτερους Φυσικούς του εικοστού αιώνα, βρέθηκε αποκομμένος από την επιστημονική κοινότητα στην Αθήνα της γερμανικής κατοχής. Συνέχισε να διδάσκει και να κάνει έρευνα ολομόναχος. Τιμήθηκε με απόλυση από το Πολυτεχνείο το 1946 λόγω συμμετοχής στην αντίσταση. Έφυγε στο εξωτερικό αποδεχόμενος πρόσκληση του Σρέντιγκερ. Σταδιοδρόμησε εκτός Ελλάδας. Δουβλίνο, Μάντσεστερ, Βερολίνο, Παρίσι, Πρίνστον, Βιέννη, Βοστώνη. Τι έγιναν άραγε εκείνοι που τον απολύσανε και οι επίγονοί τους; Δεν το ψάχνω καν, υποθέτω πως μάλλον ακόμα θα διαπρέπουν σε κάποιον κομματικό ή αλλο δικτυωμένο τεκέ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος

Άγριος πόλεμος ενόψει;

Νίκος Θεοδωρόπουλος | 24 Φεβρουάριος 2017
Η λιτότητα, δυστυχώς, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2021. Και αυτό διότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά το 2018. Θα πρέπει λοιπόν να ψηφιστούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η βέβαιη επιτυχία τόσο φιλόδοξων στόχων (ακόμη και έαν προκύψει μια κρίση σε περιφερειακό ή παγκόσμιο επίπεδο). Επιπλέον, η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και μείωση του αφορολόγητου, δηλαδή μέτρα με τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Η μόνη εφικτή διέξοδος για το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα είναι η δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας, που θα ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ.
Βλάσης Αγτζίδης

Από τον Φρύνιχο στον Κούνδουρο

Βλάσης Αγτζίδης | 24 Φεβρουάριος 2017
Η ίδια συμπεριφορά με αυτή των ολιγαρχικών επαναλήφθηκε 2.500 χρόνια μετά, με αφορμή την ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου. Η ταινία αυτή γυρίστηκε το 1977-1978 με τη χρηματοδότηση του κρατικού Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Από την εποχή των γυρισμάτων (τρία μόλις χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο) η «Χουριέτ» είχε καταγγείλει την ταινία, υποστηρίζοντας ότι έτσι «υπονομεύονται» οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες. Φυσικά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους διαμαρτυρίας. Οι τουρκικές αντιδράσεις απέδωσαν!
Γεράσιμος Φεσσιάν

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει

Γεράσιμος Φεσσιάν | 24 Φεβρουάριος 2017
Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε επίμονα εκλογές για να σώσει την χώρα από τον Κώστα Καραμανλή και την Κυβέρνηση των ελλειμμάτων. Ο Κ. Καραμανλής ανταπαντούσε ότι: «εκλογές δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένα άλλο μείγμα πολιτικής». Βέβαια ο Κ. Καραμανλής όλη την αλήθεια την είπε το βράδυ, αφού είχε χάσει την εκλογική μάχη στο Ζάππειο. Ποιος τον άκουγε τότε. Το 2011 η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ζητούσε εκλογές από την Κυβέρνηση Παπανδρέου, για να σώσει την χώρα. Τελικά το μείγμα πολιτικής που επιλέχθηκε ήταν, για ολίγον, η Κυβέρνηση Παπαδήμου, και εκλογές το 2012.
Ελένη Σταύρου

Υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη;

Ελένη Σταύρου | 24 Φεβρουάριος 2017
Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως δομικές μεταρρυθμίσεις, που δεν θα συνεχίζουν όμως να στραγγαλίζουν τον συνταξιούχο, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον επιχειρηματία, αλλά θα οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της ανάπτυξης, προωθώντας τη διαφάνεια στο κράτος και στις οικονομικές συναλλαγές, καταπολεμώντας δραστικά - και όχι μόνο στα λόγια - το «μαύρο χρήμα» και τη φοροδιαφυγή, προωθώντας την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα δίνει ίσες ευκαιρίες για τους νέους, τις γυναίκες, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας, αδιακρίτως.
Δημήτρης Καλαντζής

Ψεύτικες ειδήσεις: Η κερδοφόρος παραπληροφόρηση της εποχής

Δημήτρης Καλαντζής | 24 Φεβρουάριος 2017
Οι ψεύτικες ειδήσεις μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου ψεύτικες ή εν μέρει, περίπτωση που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αναγνώρισή τους. Σκοπός των ψεύτικων ειδήσεων δεν είναι μόνο η χειραγώγηση του κοινού, αλλά εξίσου η αύξηση της «κίνησης» των λογαριασμών και των συνδεδεμένων site, ώστε να προσελκύονται διαφημίσεις, άρα και έσοδα. Διαδικτυακοί τόποι που «ποντάρουν» σε μαζική κίνηση και όχι σε ένα εκλεκτικό και μορφωμένο κοινό, είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσουν διαφημίσεις λαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών, που ούτως ή άλλως απευθύνονται σε «ευκολόπιστους» καταναλωτές.
Βαγγέλης Αυγουλάς

Τη χάσαμε τη φέτα πατριώτη. Και με ελληνική συναίνεση

Βαγγέλης Αυγουλάς | 23 Φεβρουάριος 2017
Για μιαν ακόμη φορά συνέβησαν πράγματα τα οποία τα γνώριζαν και τα συζητούσαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά οι Έλληνες πολίτες, ο λαός, το πήρε χαμπάρι αφού αποφασίστηκε. Και είναι ν' αναρωτιέται κανείς γιατί πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο μια δυσάρεστη και -για κάποιες ομάδες Ελλήνων- βλαπτική απόφαση και αφού εγκριθεί, να μάθουμε όλοι ότι εγκρίθηκε και να αρχίσουμε να ακούμε δικαιολογίες και αιτιολογίες για το πώς «Εγένετο "Καναδική" φέτα» με τη βούλα της CETA, της συμφωνίας δηλαδή οικονομικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά.
Καλλιόπη Κρητικού

«Σε λεπτό πάγο»: Κριτική του βιβλίου της Camilla Grebe

Καλλιόπη Κρητικού | 23 Φεβρουάριος 2017
Η Έμα, ο επιθεωρητής Πέτερ Λίντγκρεν και η ψυχολόγος Χάνε Λάγκερλιντ μπλέκονται σε μια ιστορία χωρίς λογική. Η πρώτη έχει μόλις αρραβωνιαστεί τον αγαπημένο της, χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να ανακοινώσει το όνομά του στις φίλες και τους οικείους της. Η εξαφάνισή του θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα στη ζωή της, ενώ η φριχτή δολοφονία που λαμβάνει χώρα στο σπίτι του θα μπερδέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο επιθεωρητής με την ομάδα του προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την ταυτότητα του θύματος και παράλληλα να βρουν την άκρη του νήματος. Το τούνελ όμως της εξιχνίασης μοιάζει ατελείωτο και τη μοναδική δέσμη φωτός ίσως μπορεί να την προσφέρει η Χάνα.
Γεωργία Γλεούδη

Η μάχη με το ορθόδοξο Ισλάμ

Γεωργία Γλεούδη | 23 Φεβρουάριος 2017
Σε πολλά σημεία του Ισλαμικού Κόσμου, οι σούφι βρίσκονται υπό διωγμό και υπό πλήρη καχυποψία. Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε σημαντικά μνημεία του Σουφισμού στην επαρχία Deir al-Zor της Ανατολικής Συρίας. Οι «προδότες» Σούφι δεν ακολουθούν κατά γράμμα το Κοράνι ή τα χαντίθ (προφορικές παραδόσεις για τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ) και επιπλέον πιστεύουν στην Αγία Τριάδα αλλά και σε ορισμένους Αγίους όπως ο Άγιος Γεώργιος. Ο τρόπος ζωής τους δεν αγγίζει τον τρόπο ζωής ενός συντηρητικού Μουσουλμάνου.
Μαρία Κομνηνού

Νίκος Κούνδουρος: Η ζωή και τα έργα του

Μαρία Κομνηνού | 23 Φεβρουάριος 2017
Από χθες το μεσημέρι ο Νίκος χορεύει ζεμπέκικο με τον άκοντα εκόντα Ντίνο Ηλιόπουλο. Περιμένει τη βάρκα που δεν έρχεται μαζί με τους παράνομους, Τίτο Βανδή, Ανέστη Βλάχο, Πέτρο Φυσσούν, Νέλλη Αγγελίδη. Διασχίζει το ναρκοπέδιο μαζί με τον Γιώργο Εμιρζά. Αιχμαλωτίζεται, στέλνεται σε τάγματα αφελείας, βασανίζεται, βιάζεται, μαζί με την Αντιγόνη Αμανίτου, την Ελεονόρα Σταθοπούλου, τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Βασίλη Κολοβό. Βασανίζεται με τονΧρήστο Ρεκλέίτη στο μπουντρούμι της Μπουμπουλίνας, τραγουδά τα τραγούδια της φωτιάς με τον Θεοδωράκη, την Φαραντούρη, τον Ξυλούρη, την Μελίνα.
Γιώργος Θεοχάρης

Τι δουλειά έχουν οι γυναίκες στις επιστήμες; (Μέρος Β΄)

Γιώργος Θεοχάρης | 22 Φεβρουάριος 2017
Οι γυναίκες (στις επιστήμες και στην κοινωνία γενικότερα) πρέπει ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύουν ότι είναι «αντράκια». Αυτή η πρακτική δεν έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Είτε «αντράκια» είτε «γυναικούλες», εξακολουθούν να πέφτουν θύματα σεξισμού, υποτίμησης, διακρίσεων, λαθροχειριών, παρενοχλήσεων· εξακολουθούν να συναντούν δυσκολίες που τις εμποδίζουν να κάνουν αυτό που μπορούν. Και τι μπορούν να κάνουν; Προφανής η απάντηση, αλλά ας την δώσω καλού-κακού: τα πάντα! Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν έχουν υπάρξει και άντρες που έχουν υποστεί παρόμοιες ταλαιπωρίες (με την εξαίρεση του σεξισμού). Έχουν υπάρξει, υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλοι στο μέλλον.
ΣΕΝ/JA Greece

Red Arrow 67: Μαθητές κατασκεύασαν τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο που δεν ανατρέπεται

ΣΕΝ/JA Greece | 22 Φεβρουάριος 2017
Σαν πρώτο βήμα έπρεπε να οργανωθούμε σαν ομάδα, κάθε ένας από εμάς ανέλαβε έναν ρόλο. Άλλος θα ήταν μηχανικός, άλλος ο διαφημιστής, άλλος ο σχεδιαστής, άλλος ανέλαβε την εύρεση χορηγών, άλλος την κατασκευή του αμαξώματος και άλλος την καταγραφή εργασιών, καθώς και του σχεδιασμού business plan. Οι ρόλοι μας δύσκολοι και απαιτητικοί: η συνάντηση των μελών της ομάδας γινόταν μια φορά την εβδομάδα με τη βοήθεια της καθηγήτριάς μας κ. Κουτσιμπού. Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να δώσουμε στην επιχείρηση μας ένα όνομα το οποίο εδόθη: «Μηχανολογικό εργαστήρι ερευνών» και το προϊόν θα είχε το όνομα Red Arrow 67.
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Ιερά Μονή Εσφιγμένου: Μια άδικη και σκληρή δικαστική απόφαση

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | 22 Φεβρουάριος 2017
Αυτή είναι η είδηση όπως δόθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Και έκτοτε ουδέν νεότερο! Σχεδόν ένας μήνας από τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης και καμία (μα καμία απολύτως) άλλη αντίδραση από την κατά τα άλλα ευαισθητοποιημένη κοινωνία μας! Μόνο μια «χλιαρή» διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη προ ημερών από υποστηρικτές της κανονικής ιστορικής Μονής Εσφιγμένου. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης... Μεταδόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ της συμπρωτευουσας και από κάποια συστημικά ΜΜΕ και αυτό είναι όλο!
Δημήτρης Χρήστου

Η τυφλή αντιπολίτευση της ΝΔ την οδήγησε σε αδιέξοδο

Δημήτρης Χρήστου | 22 Φεβρουάριος 2017
Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Δευτέρας, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι σχεδόν δε συνέβη τίποτα! Για άλλη μια φορά, τονίζεται στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Άλλη μια ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία και μάλιστα με απροσδιόριστο χρόνο της ολοκλήρωσής της. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης! Πώς είναι δυνατόν να πιέζει κανείς την κυβέρνηση να κλείσει την συμφωνία, την οποιαδήποτε συμφωνία, εδώ και τώρα και μόλις γίνεται το προσύμφωνο, να βάζει τις φωνές ότι αυτό περιέχει επώδυνα μέτρα για τον λαό;
Αναστάσης Περράκης

Η φέτα και ο λειτουργικός αναλφαβητισμός

Αναστάσης Περράκης | 22 Φεβρουάριος 2017
Ένα παράδειγμα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα είναι ο δημοφιλής «χόακας» (hoax) ότι εάν μειώσουμε τις αποδοχές των βουλευτών στα 1,500 ευρώ και καταργήσουμε όλες τις παροχές προς αυτούς, καταργήσουμε τις παροχές προς όλους τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, και μειώσουμε τις συντάξεις πρώην εκλεγμένων πρωθυπουργών, Προέδρων της Δημοκρατίας και βουλευτών στο 50%, θα εξοικονομούμε περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων μηνιαίως. Το νούμερο αυτό θα έπρεπε να ακούγεται κωμικό σε οποιονδήποτε απόφοιτο δημοτικού, διαισθητικά και μόνο.
Χρήστος Ζιώγας

Περί βίας

Χρήστος Ζιώγας | 22 Φεβρουάριος 2017
Η απρόκλητη, επαίσχυντη και άνανδρη επίθεση στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, εντός πανεπιστημιακού χώρου, επειδή παρατήρησε τρεις νεαρούς για την πρόκληση φθοράς σε δημόσια περιουσία, αποτελεί μάλλον επίδειξη αδυναμίας παρά δύναμης. Αδυναμίας πολιτικής, να πείσουν το κοινωνικό και ακαδημαϊκό σώμα για το «δίκαιο» του αγώνα τους ώστε να συμπορευθεί μαζί τους. Για την Arendt Hannah, και όχι μόνο, η βία ασκείται εκεί όπου δεν δύναται να κυριαρχήσει ο λόγος και η πειθώ. Πιθανόν υπό αυτό το πρίσμα το εν λόγω θλιβερό γεγονός να καθίσταται πιο κατανοητό. Οι καθ' έξιν τιμητές της κρατικής βίας, αξιώνουν να την ασκούν κατ' αρέσκεια και ατιμωρητί κατά «δικαίων και «αδίκων».
Δημήτριος Γκιόκας

Συμφωνήσαμε το μείγμα πολιτικής που προτείνει το ΔΝΤ

Δημήτριος Γκιόκας | 21 Φεβρουάριος 2017
Τα προς ψήφιση μέτρα υπολογίζονται σε 3 με 3,5 δις, ενώ η φορολογική ελάφρυνση δεν μπορεί να ξεπεράσει στο ανώτατο επίπεδο το 1,5 δις. Σαφέστατα όμως οι μειώσεις φόρων, εφόσον πραγματοποιηθούν, θα δώσουν δυναμική στην ελληνική οικονομία και θα μειώσουν τη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας αλυσιδωτά οφέλη. Η ειρωνεία είναι ότι στην πρόσφατη έκθεση του το ΔΝΤ προτείνει ως μείγμα πολιτικής ακριβώς αυτό που καταρχήν συμφώνησαν χθες Ελλάδα και θεσμοί.
Αντώνης Καλής

Μια μέρα μόνο

Αντώνης Καλής | 21 Φεβρουάριος 2017
Σκεφτείτε το εξής απλό παράδειγμα: Να αφιερώναμε ο καθένας μία μέρα μόνο κάθε χρόνο για να ελέγχουμε ή να διαμορφώνουμε μια απόφαση. Μία μέρα μόνο στις 365. Πώς; Μα με τον ίδιο τρόπο που ήδη εδώ και αιώνες καλούμαστε να συμμετέχουμε σε σημαντικές αποφάσεις της μίας από τις τρεις εξουσίες: ήδη από τον 12ο αιώνα στον δυτικό κόσμο η δικαστική εξουσία καλεί απλούς πολίτες να αποφασίσουν για πολύπλοκα νομικά θέματα. Είναι τα γνωστά σε όλους μας σώματα ενόρκων. Γιατί να μην εφαρμόζαμε την ίδια μέθοδο και για τις υπόλοιπες εξουσίες;
Γιώργος Πανταγιάς

Θαλασσοδαρμένο σκάφος

Γιώργος Πανταγιάς | 21 Φεβρουάριος 2017
Το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του Αλ. Τσίπρα ήταν -το λιγότερο- περιπετειώδες. Τότε άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η πορεία που ακολουθούσε θα τον έριχνε σε ξέρες. Βλέποντας τον χάρο με τα μάτια του, πήρε την απόφαση να κάνει στροφή «360 μοίρες», όπως δήλωσε, συνειδητοποιώντας ότι τα παιχνίδια με το νόμισμα θα αποδειχθούν θανάσιμα και για τον ίδιο και για τη χώρα. Μεσοπέλαγα καθώς ήταν, ζήτησε τη ναυαγοσωστική συνδρομή της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χωρίς καμιά περίσκεψη ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο, ρυμουλκώντας τον σε πιο ασφαλή νερά.
Γιώργος Κασιμέρης

Αλήτες, Ρουφιάνοι, (Αμερικάνοι) δημοσιογράφοι!

Γιώργος Κασιμέρης | 21 Φεβρουάριος 2017
Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία ότι μετά την ανέλπιστη νίκη Τραμπ, το τζίνι έχει βγεί οριστικά έξω από το μπουκάλι και αυτή η διαβρωτική βεντέντα που εξελίσεται σε σχεδόν καθημερινή πλέον βάση ενσαρκώνει την πρόθεση του Λευκού Οίκου να συγκρουστεί μέχρι τελικής πτώσης με την κατεστημένη Τέταρτη εξουσία των ΗΠΑ. Και ο λόγος είναι τελικά πολύ απλός. Για τον Τραμπ και το επιτελείο του, έχοντας βγεί πολιτικά ζωντανοί απο μια τόσο λυσσαλέα προεκλογική καμπάνια, το κεντρικό ζητούμενο είναι -για να το πω σε φρασεολογία West Wing - πως θα φάει ο ένας τον άλλον, πρώτος.
Ολες οι δημοσιεύσεις από 24.02.2017 < 23.02.2017