Γιώργος Πίττας

Τα ζωγραφιστά πλακόστρωτα της Κύθνου

Γιώργος Πίττας | 24 Ιούνιος 2017
Ευρεία χρήση του ασβέστη έγινε στα πλακόστρωτα στο σημείο που υπήρχαν οι αρμοί των πλακών, και έτσι σχηματίζονταν πανέμορφα σχέδια. Η ζωγραφική πάνω στα πλακόστρωτα είναι αλήθεια πως δεν συνηθίζεται ως έθιμο... εκεί που τα εντόπισα σε έκταση ήταν στα Θολάρια της Αμοργού και στη Χώρα και την Δρυοπίδα της Κύθνου.
Μαρία Άννα Τανάγια

Γιώργος Ν. Ευγενειάδης: «Θα ήθελα ν' αφήσω το δικό μου στίγμα στην Ειδική Εκπαίδευση»

Μαρία Άννα Τανάγια | 24 Ιούνιος 2017
Τα τελευταία χρόνια έχουν όντως γίνει αρκετά βήματα στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης και της προσέγγισης των ατόμων με αναπηρία. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, το οφείλω στους μαθητές μου. Απλά, θα πρέπει η ειδική αγωγή να πλαισιώνεται από άτομα με πραγματική αγάπη και ψυχή γι' αυτήν. Όσο για την ύπαρξη δομών, εδώ έρχεται το οικονομικό κομμάτι και βαδίζουμε σ' άλλα μονοπάτια.
Θωμάς Καραγκιοζόπουλος

Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη στη Ρωσία: Οι δυσκολίες και οι ελπίδες

Θωμάς Καραγκιοζόπουλος | 24 Ιούνιος 2017
Στα ταξίδια στη Σοβιετική Ένωση ο Καζαντζάκης συμμετέχει σε πολιτικά και λογοτεχνικά συνέδρια, γνωρίζει τους πρωτοπόρους της σοβιετικής λογοτεχνίας. Έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους τόπους, να ερευνήσει σε βάθος τον ίδιο το ρώσικο λαό και να μελετήσει ποιητές και συγγραφείς, ιστορικούς και φιλοσόφους. Τα ταξίδια του Καζαντζάκη στη Ρωσία δεν έχουν μόνο αφήγηση ταξιδιωτική, όσο ιστορική και πολιτισμική ανάλυση. Προσπαθεί να γνωρίσει τον τόπο και να κατανοήσει τους ανθρώπους μέσα από την ιστορία και τα δρώμενα της εποχής.
Αναστάσης Περράκης

Άσυλο ιδεών

Αναστάσης Περράκης | 24 Ιούνιος 2017
Ο κ. Κ. Γεωργουσόπουλος σε ένα εξαιρετικό του άρθρο το εξηγεί πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε απόπειρα θα μπορούσα να κάνω εγώ: «Όταν ιδρύθηκαν τα πρώτα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και άρχισε η έρευνα να θεωρείται από το Βατικανό εχθρός της πίστης, τα πανεπιστήμια κήρυξαν τους χώρους τους άσυλα, ώστε να προστατεύσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την απρόσκοπτη έρευνα, τις νέες ιδέες και τις τολμηρές νέες αξίες ζωής που οδήγησαν στην Αναγέννηση και στον Διαφωτισμό και εν συνεχεία στην Αστική Επανάσταση στη Γαλλία».
Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Η συλλογική μνήμη στο Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη | 23 Ιούνιος 2017
Ο άντρας με την τραγιάσκα κρατάει από τη μέση τη γυναίκα του που στέκεται βουβά δυνατή στην περιπέτεια της ξενιτιάς. Αυτό το σύμπλεγμα του ελληνικού ανδρόγυνου εκείνης της εποχής είναι ένα μάθημα για τη δική μας γενιά. Σφιχτοδεμένοι στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Και το μικρό κοριτσάκι απορημένο ακουμπάει στις δικές τους πλάτες. Περίπου ξέγνοιαστο, περίπου πονεμένο, περίπου γελαστό, χαμένο στις καινούριες εικόνες, που θα πλάσουν το πλαίσιο της ζωής της.
Μάνος Χατζημαλωνάς

Kι όμως μεταφράζεται

Μάνος Χατζημαλωνάς | 23 Ιούνιος 2017
Στο πρόσφατο άρθρο της εξαιρετικής Ελληνίδας δημοσιογράφου Stav Dimitropoulos στην ιστοσελίδα του BBC Travel με τίτλο «Φιλότιμο: Η ελληνική λέξη που δεν μεταφράζεται», η προσοχή επικεντρώθηκε στο αμετάφραστο και μοναδικό της λέξης και των εννοιών που την διακρίνουν. Και ορθώς εκεί επικεντρώθηκε, αφού σκοπός του αφιερώματος ήταν να διαδώσει το θελκτικότερο κύτταρο της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας στην καρδιά της ελληνικής φιλοξενίας. Προσέγγιση που τελευταία διαφαίνεται να οικειοποιείται δυναμικά και το Υπουργείο Τουρισμού.
Άννα Γαντερί

Οι δύο πιο συχνές ερωτήσεις σε συνεντεύξεις εργασίας και πώς να απαντήσετε

Άννα Γαντερί | 23 Ιούνιος 2017
Είναι φυσιολογικό ανάλογα με το χαρακτήρα που έχετε να νιώθετε άβολα απαντώντας στην ερώτηση «Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς». Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να απαντήσετε, είναι σκεπτόμενοι ότι η απάντηση αυτή, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσαρμοστεί στο βιογραφικό που έχετε αποστείλει στον recruiter. Δεν εννοούμε να δώσετε μια μακροσκελή απάντηση περιγράφοντας αναλυτικά το βιογραφικό σας. Η ιδανική απάντηση βρίσκεται στο σωστό συνδυασμό της περιγραφής του βιογραφικού σας και των στοιχείων του χαρακτήρα σας που σας κάνουν ξεχωριστούς.
Γιώργος Κίσσας

Όλη η Ελλάδα σε μία άνω τελεία

Γιώργος Κίσσας | 23 Ιούνιος 2017
Η Κική Δημουλά γράφει στη δική της «Άνω Τελεία» ότι «οι λέξεις φταίνε/ αν όχι για όλα/ πάντως για τ' αξεπέραστα». Η μουσική, με την οποία επένδυσε ο Θεοδωράκης τις λέξεις, κατέστησε τους ανθρώπους αιχμάλωτους μίας παραγωγικής διαδικασίας διεκδίκησης των αιτημάτων των λέξεων, που φέρνει «τ' αξεπέραστα» πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση.
Βαγγέλης Γεωργίου

Yulin 2017, Φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος: Η δίαιτα της θρησκείας σου, η αμαρτία της δικής μου

Βαγγέλης Γεωργίου | 23 Ιούνιος 2017
Από το 2009 και κάθε χρόνο, μεταξύ 21 μέχρι 30 Ιουνίου, διεξάγεται στο Yulin της Κίνας το περίφημο Φεστιβάλ κατανάλωσης σκυλίσιου κρέατος. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θανατώνονται περισσότεροι από 10.000 σκύλοι με απεχθή τρόπο: είτε ψήνονται ζωντανοί είτε βράζονται... πάλι ζωντανοί. Φιλοζωϊκές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί επιχειρώντας να σταματήσουν το βάρβαρο καθ' ημάς έθιμο. Αν και η ιστορία του Φεστιβάλ κρατάει από το 2009, είχαν διαρρεύσει φήμες ότι φέτος θα ακυρωνόταν λόγω και της διεθνούς κατακραυγής. Ωστόσο, οι φήμες αυτές ενδεχομένως να μην ευσταθούν, όπως αναφέρεται και στο περιοδικό Forbes.
Νίκος Λυσιγάκης

Οι 26.000 πόρτες και οι καθημερινοί άνθρωποι του Μακρόν

Νίκος Λυσιγάκης | 23 Ιούνιος 2017
Από την πρώτη στιγμή, στο επιτελείο του Γάλλου πολιτικού πάτησαν πάνω σε αμερικανικά πρότυπα πολιτικής εκστρατείας. Χρησιμοποίησαν τη λογική του Canvassing, μιας μεθόδου - συνώνυμης με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία, η οποία έχει στόχο την καταγραφή των ψηφοφόρων πόρτα - πόρτα. Με τη χρήση αλγοριθμικών προγραμμάτων πια, οι αναλυτές μιας καμπάνιας μπορούν να κατηγοριοποιήσουν το προφίλ των υποστηρικτών ή των αναποφάσιστων κάθε γειτονιάς και να ξεχωρίσουν τις αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες στις οποίες η εκστρατεία έχει σημαντικά ερείσματα ή υστερεί.
Αθηνά Σοκόλη

Το ιστορικό μιας πολύτιμης θεατρικής ανθολογίας στην Ελλάδα της κρίσης

Αθηνά Σοκόλη | 22 Ιούνιος 2017
Πώς η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης; Και δη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα, της οποίας η εμπορική δραστηριότητα είναι η έκδοση βιβλίων; Πώς ένας επιχειρηματίας, ακριβώς επειδή είναι Έλληνας, μπορεί να αντιπαρέλθει την υποβόσκουσα καχυποψία των ξένων συναδέλφων του όσον αφορά την αξιοπιστία του και τη συναλλακτική του συμπεριφορά; Και πώς ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός μπορεί να συνομιλήσει επάξια με τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό;
Βίλλυ Μανωλιά

Τo απέραντο γαλάζιο επιστρέφει στην Αμοργό

Βίλλυ Μανωλιά | 22 Ιούνιος 2017
Παραστάσεις στο φως και στα χρώματα καθημερινών ανθρώπων που γίνονται πρωταγωνιστές στον καμβά, εικόνες αυθεντικές, αληθινές, σε πλήρη αρμονία με τη φύση, την ελληνική γη και τη μεσογειακή ιδιοσυγκρασία. Ψαράδες που ψαρεύουν κάτω από το φως του φεγγαριού, βάρκες μοναχικές σε γαλανά νερά, το ηλιοβασίλεμα που υπόσχεται μια ακόμα ηλιόλουστη μέρα γεμάτη φως, ανεμόμυλοι που στέκονται αγέρωχοι ενάντια στον χρόνο και τον άνεμο.
Καλλιόπη Κρητικού

«Το θαύμα»: Κριτική του βιβλίου της Emma Donoghue

Καλλιόπη Κρητικού | 22 Ιούνιος 2017
Ευτυχώς το κείμενο δεν εγκλωβίζεται στον θρησκευτικό φανατισμό και τις ιερατικές τυμπανοκρουσίες, αλλά εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων και αφοσιώνεται με στοργή στη σχέση των δύο γυναικείων μορφών. Μια σχέση που χτίζεται σιγά και σταθερά, με διστακτικότητα και δυσπιστία, με χαμόγελα και αινίγματα, με κατανόηση και πάθος, με αληθινό ενδιαφέρον και ουσιαστική φροντίδα, και καταλήγει σε μια έκρηξη συναισθημάτων που συγκινούν.
Σοφία Ιωάννου

Εγκλωβισμένοι στη Σάμο

Σοφία Ιωάννου | 22 Ιούνιος 2017
Από τότε ζει στον καταυλισμό της Σάμου, μαζί με χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες που ζουν εγκλωβισμένοι. Εκεί ένιωσε η ίδια την ανάγκη να εξομολογηθεί τη ζωή της σε μία άλλη νεαρή γυναίκα και από τότε στιγματίστηκε για τη διαφορετικότητά της. «Όπου περνώ ακούω να μου λένε στα μούτρα "η λεσβία, η λεσβία" και όλες οι κοπέλες στον καταυλισμό με αποφεύγουν. Καμία δε μου μιλάει γιατί φοβούνται πως αν τις δουν μαζί μου θα βγάλουν κι αυτές κακό όνομα. Νιώθω μόνη και αβοήθητη. Κάθε βράδυ όταν πέφτω να κοιμηθώ κλαίω από απελπισία».
Κώστας Θεολόγου

Ο φόβος του θανάτου και ο οίστρος της ζωής

Κώστας Θεολόγου | 22 Ιούνιος 2017
Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές αποκαλύπτουν την ανθρώπινη ασημαντότητα και υποδεικνύουν σε αναθεώρηση της κοσμοθεωρίας μας, προτρέποντας σε επιλογές με αξιακό περιεχόμενο. Υπερβαίνουμε την ανθρώπινη θνητότητα συμφιλιωνόμενοι με το τέλος του χρόνου μας, που είναι απλώς... ισόβιος. Εντούτοις, δεν μπορούμε να διατελούμε διαρκώς υπό την επώδυνη και αβίωτη επίγνωση του καταληκτικού τέλους. Χρειάζονται δόσεις λήθης και ακηδίας, τολμώ να πω, ώστε να μην επέλθει θάνατος όχι βιολογικός, αλλά υπαρξιακός, που συμβαίνει όταν καταρρέουμε, όποτε μας εγκαταλείπουν οι σωματικές και ψυχικές αντοχές μας.
Γεωργία Γλεούδη

Laylat al-Qadr, η Ιερή Νύχτα του Ραμαζανιού

Γεωργία Γλεούδη | 22 Ιούνιος 2017
Στις 22 Ιουνίου, τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο θα μείνουν ανοιχτά όλο το βράδυ για να υποδεχτούν τους πιστούς τους. Οι ιμάμηδες θα ψέλνουν όλη τη νύχτα προσευχές από το Κοράνι ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά θα προσεύχονται με τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι στον Αλλάχ τους. Η νύχτα της 22ας Ιουνίου είναι η πιο ιερή νύχτα του Ραμαζανιού, του μήνα της νηστείας των Μουσουλμάνων. Η Νύχτα της Δύναμης, η Νύχτα της Τιμής, η Νύχτα του Πεπρωμένου, η Νύχτα της Αξίας είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που της αποδίδουν σε όλο τον κόσμο για να τονίσουν τη σημασία της στη θρησκεία και στην πνευματικότητα.
Ιωάννης Πετρόπουλος

Το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδος

Ιωάννης Πετρόπουλος | 21 Ιούνιος 2017
Η Ελπίδα είναι χριστιανική αρετή με ειδωλολατρικό παρελθόν. Χωρίς αυτήν οι Αρχαίοι δεν μπορούσαν να προσευχηθούν, πολύ περισσότερο να αποδυθούν στον αγώνα του οικονομικού τους βίου, ως επί το πλείστον αγροτικού. Η ομιλία του Ν. Λογοθέτη μού θύμισε τον μύθο για το πιθάρι της Πανδώρας, τον οποίο μνημονεύει ο Ησίοδος, περίπου το 700 π.Χ., στα Έργα και Ημέραι, ένα ποίημα για την αναπόδραστη ανάγκη των θνητών να καλλιεργούν τη γη. Το μεγάλο δοχείο της Πανδώρας ήταν, κατά πάσαν πιθανότητα, χάλκινο. Περιέκλειε ερμητικά τη δυστυχία σε άπειρες ποικιλίες. Η γυναίκα αυτή, παρασυρμένη από περιέργεια, όπως η Εύα στον Κήπο της Εδέμ, άνοιξε το πιθάρι.
Στέλιος Αγγελίδης

Ακμή μετά τα 25: Διάγνωση, αντιμετώπιση και συμβουλές

Στέλιος Αγγελίδης | 21 Ιούνιος 2017
Η ακμή προκύπτει σαν αποτέλεσμα της συνδυασμένης δράσης τεσσάρων παραγόντων σε έδαφος γενετικά προδιατιθέμενων ατόμων. Υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, απόφραξη των αδένων που προκαλείται από την υπερκεράτωση (υπερβολική παραγωγή της κεράτινης στιβάδας), πολλαπλασιασμός των βακτηρίων της ακμής στους σμηγματογόνους αδένες, φλεγμονή της περιοχής γύρω από τους σμηγματογόνους αδένες.
Στέλιος Παπαθανασόπουλος

«YouGoCulture», μια καλή είδηση

Στέλιος Παπαθανασόπουλος | 21 Ιούνιος 2017
Η δομή της πλατφόρμας περιλαμβάνει εικονικές ξεναγήσεις προορισμών της επικράτειας, το περιεχόμενο των οποίων αναπτύσσεται με σημείο αναφοράς αρχαιολογικούς χώρους και τα επιμέρους μνημεία τους ή σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και των ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών ακτινωτά, με επιμέρους σημεία ενδιαφέροντος κυρίως πολιτιστικής και τουριστικής διάστασης. Μια ξεχωριστή αφήγηση και εμπειρία μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων και πληροφοριών αποτυπώνει σημεία οικουμενικού ενδιαφέροντος και προσφέρει πρόσβαση σε αυτά αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται από τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους.
Χρύσα Σπηλιώτη

Κριτική για τον «Βυθό» της Ναταλίας Κατσού

Χρύσα Σπηλιώτη | 21 Ιούνιος 2017
Δυο ζευγάρια με παράλληλες και άσχετες φαινομενικά μεταξύ τους ιστορίες. Όσο για τις πληροφορίες του τι τους απασχολεί, ποιο είναι το δια ταύτα και γιατί αυτό το διάχυτο μυστήριο, η συγγραφέας σκορπάει μια τράπουλα άτακτα στο πάτωμα. Κάθε χαρτί που σηκώνει ο κάθε ήρωας αντιλαμβανόμαστε πως είναι το κομματάκι ενός παζλ που αν δεν συμπληρωθεί όλη η εικόνα δεν καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται ακριβώς. Νομίζω πως το διασκεδάζει μάλιστα ο γραφιάς, καθώς ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται πως αντί να χάνουμε το ενδιαφέρον μας, η αναμονή μας επιτείνει το σασπένς.
Ολες οι δημοσιεύσεις από 24.06.2017 < 23.06.2017