Χρήστος Γιαννούκας

Όταν η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) γίνεται Λωρίδα Ελλιπούς Ανθρωπιάς

Χρήστος Γιαννούκας | 22 Απρίλιος 2017
Ακόμη ένα στοιχείο που μπορεί να σοκάρει: Η Λ.Ε.Α. δεν έχει κατασκευαστεί για να κάνουμε μια ευχάριστη στάση, να φωτογραφήσουμε το τοπίο, να ψάξουμε κάτι μέσα στο όχημά μας, να μιλήσουμε στο κινητό μας τηλέφωνο ή να ελέγξουμε τον οδικό χάρτη. Ο λόγος για τον οποίο έχει κατασκευαστεί η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι για να μπορέσει να σωθεί ένας συνάνθρωπός μας όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του ή -γιατί όχι- και η δική μας ζωή. Ο μοναδικός τρόπος έγκαιρης πρόσβασης ενός ασθενοφόρου είναι η Λ.Ε.Α., η οποία πολλές φορές είναι κατειλημμένη από οδηγούς που θεώρησαν πως είναι μεγαλύτερη ανάγκη το να προσπεράσουν όσα περισσότερα οχήματα μπορούσαν, απλώς και μόνο επειδή βαρέθηκαν την κίνηση.
Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Γαλλικές εκλογές, η τιμωρία του κατεστημένου

Κατερίνα Διαμαντοπούλου | 22 Απρίλιος 2017
Μία εξίσου ενδιαφέρουσα περίπτωση όμως είναι και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Φρανσουα Φιγιόν, αφού αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτικός παρά την πίεση από τα δεξιά του καθώς και τα πολλαπλά σκάνδαλα και τα σαφέστατα ερωτηματικά που τίθενται ως προς την ηθική του. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν κατάφερε να τον ρίξει ποτέ κάτω από το 18%, ποσοστό που τελικά αποτελεί μάλλον το σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της παραδοσιακής δεξιάς παράταξης της Γαλλίας. Ενδεχομένως και να φτάσει να ευνοηθεί τελικά από την κόπωση του εκλογικού σώματος από τη σκανδαλολογία!
Κατερίνα Νανοπούλου

Πώς είναι η ζωή όταν έχεις 4 χρόνια να φας ψωμί και ζάχαρη;

Κατερίνα Νανοπούλου | 22 Απρίλιος 2017
Διαβάστε Περισσότερα: Clean Eating, Life, Paleo, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΚΑΛΗ ΖΩΗ, Νέα
Είναι πραγματικά παράδοξο πως όταν αρνηθείς το κέρασμα στο γραφείο ή προτιμήσεις να μην φας πίτσα με τους φίλους σου όλοι θα σοκαριστούν και θα θεωρήσουν ότι είσαι υπερβολικό και πως «στην ζωή όλα χρειάζονται», αλλά κανείς δεν πρόκειται να χαρακτηρίσει ποτέ «υπερβολικό» το γεγονός ότι κάθε μέρα θέλεις να φας μία σοκολάτα από το περίπτερο.
Γιώργος Πίττας

Αυγά σαν τα μάτια σου

Γιώργος Πίττας | 22 Απρίλιος 2017
Ποιος από εμάς τους Ελληνες δεν θυμάται την παρηγορητική γεύση του αγαπημένου πιάτου της παιδικής μας ηλικίας; Ποιoς από μας ξεχνά τη γευστική συγκίνηση των «αυγών μάτι στο τηγάνι» και της τηγανιτής πατάτας; Και πώς να αποδεσμευθείς από τη γλύκα της ανάμνησης των στιγμών εκείνων που βύθιζες με το πηρούνι ως υποβρύχιο την πατάτα στον προκλητικά ολοστρόγγυλο κρόκο του αυγού και μετά όταν απολάμβανες την μπουκιά ως την απόλυτη απόλαυση.
Δημήτρης Μαχαιρίδης

Οι οπαδοί του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Δημήτρης Μαχαιρίδης | 22 Απρίλιος 2017
Γνωριστήκαμε με την Ελληνίδα σύζυγό μου στην Ολλανδία, όπου ζούσα εκεί επί ένδεκα συναπτά έτη. Εφόσον, λοιπόν, παντρεύτηκα Ελληνίδα, το 2012 αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στην Αθήνα, στην Νέα Ιωνία, ένα λαϊκό, όχι ιδιαίτερα πλούσιο προάστιο και κάποτε γειτονιά προσφύγων» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ζαν Μπατίστ Περέν. «Ήρθαμε μεσούσης της οικονομικής κρίσης και αυτό που με σοκάρισε ήταν δύο πράγματα: η μιζέρια από τα δεκάδες κλειστά καταστήματα αλλά και η αλληλεγγύη που επικρατεί μέσα στην ελληνική οικογένεια». Παρά τα λίγα χρόνια στην Ελλάδα, ο Ζαν Μπατίστ Περέν γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.
Νίκος Ανδρουλάκης

Το δημοψήφισμα πέρασε, τα προβλήματα παραμένουν

Νίκος Ανδρουλάκης | 22 Απρίλιος 2017
Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, η μορφή που θα έχει η Τουρκία, όταν οι συνταγματικές προβλέψεις ενεργοποιηθούν πλήρως, θα είναι μιας «περιορισμένης δημοκρατίας». Ειδικότερα, ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του άρθρου 116 που παρέχει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να διαλύει την Εθνοσυνέλευση αποκλίνοντας από το προεδρικό μοντέλο και τη σύμφυτη με αυτό διάκριση των εξουσιών. Προβληματισμό επίσης προκαλεί το ενδεχόμενο σκόπιμης χρήσης του συγκεκριμένου άρθρου ώστε να εξασφαλίζει ιδεολογικοπολιτική ομοιογένεια ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.
Ροβήρος Μανθούλης

Γαλλικές εκλογές: Ποιος θα κερδίσει αυτή την πρωτότυπη επαρχιώτικη εκλογική αναμέτρηση;

Ροβήρος Μανθούλης | 22 Απρίλιος 2017
Οι δημοσιογράφοι-εξεταστές που τοποθετούσαν σε αυστηρά χρονικά περιθώρια τις απαντήσεις των κουρασμένων από την ορθοστασία και την φλυαρία των υποψηφίων έμοιαζαν πολύ πιο κατάλληλοι για το αξίωμα του Προέδρου μιας μεγάλης χώρας σαν την Γαλλία των 70 εκατομμυρίων κατοίκων, με εκλογικά τμήματα στην Νότιο Αμερική και στον Ινδικό Ωκεανό. Θα μπορούσε ο Σαρλ Ντεγκόλ ή ο Φρανσουά Μιτεράν να περιμένει στη σειρά για να πείσει τους τηλεθεατές ότι είναι κατάλληλος να διοικήσει τη Γαλλία διατηρώντας όλες τις εξουσίες στα χέρια του; Στα χέρια του γιατί όπως όλοι γνωρίζουν, η 5η Δημοκρατία επιτρέπει στην κυβέρνηση του Προέδρου να περάσει νόμους χωρίς να ζητήσει την ψἠφο των Κοινοβουλίου.
the CODE mag

Ο Μάγος του Detox

the CODE mag | 21 Απρίλιος 2017
Ο κόσμος χρησιμοποιεί την αποτοξίνωση για να βελτιώσει την υγεία του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από την 5.000 ετών ινδική φιλοσοφία της Αγιουρβέδας μέχρι τα κινέζικα γιατροσόφια και τα τελετουργικά των αυτόχθονων λαών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, η ιδέα του καθαρισμού του οργανισμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις ΗΠΑ η αποτοξίνωση «ανδρώθηκε» εδώ και 15 χρόνια όταν αυξήθηκε η γνώση και η ενημέρωσή μας γύρω από τις τοξίνες που μας περιβάλλουν. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκαν 80.000 νέα χημικά.
Αλέξανδρος Νίκλαν

Επίθεση τρομοκρατών στο Παρίσι: Σημεία αναφοράς

Αλέξανδρος Νίκλαν | 21 Απρίλιος 2017
Η δράση του συγκεκριμένου έγινε και πάλι προς αστυνομικούς. Το σκηνικό της πράξης δεν δείχνει να είχε κάποιο προσχέδιο καθώς έγινε σε δημόσια θέα σε κάποιους αστυνομικούς που έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή. Αντίθετα μοιάζει να είχε προσχεδιαστεί η μέρα του χτυπήματος λόγω του προεδρικού debate έτσι ώστε να βρει πιο εύκολα στόχο. Ο ίδιος δεν φαίνεται να ήταν αποφασισμένος να αυτοκτονήσει, αφού προσπάθησε να διαφύγει αλλά τον σκότωσαν με ανταπόδοση πυρών.
Ελένη Κεχαγιόγλου

15.000 ευρώ κι ένα βιβλίο στα σκουπίδια

Ελένη Κεχαγιόγλου | 21 Απρίλιος 2017
Φανταστείτε τώρα την έκπληξη των εργαζομένων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, όταν κατά την εργασία ρουτίνας τους, όπου διαχώριζαν ανά υλικό ό,τι είχαν παραλάβει, ανακάλυψαν ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου χαρτονομίσματα ύψους 15.000 ευρώ. Το ρεπορτάζ, δυστυχώς, δεν αναφέρει για ποιο βιβλίο επρόκειτο, και έτσι χάνουμε την ευκαιρία να φανταστούμε τα χέρια στα οποία βρισκόταν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εικάζεται πως ανήκε σε άνθρωπο ο οποίος πέθανε, ίσως αιφνιδίως, και οι κληρονόμοι του (ή όποιοι μπήκαν στο σπίτι του) πέταξαν τα βιβλία του στα σκουπίδια.
Μιχάλης Μουσσού

Η Ηρώδου Αττικού τις πρώτες ώρες τις 21ης Απριλίου

Μιχάλης Μουσσού | 21 Απρίλιος 2017
Μην έχοντας τι να κάνω, χάζευα από το παράθυρο τον κόσμο να φτάνει στη γωνία της Ηρώδου Αττικού και να κάνει μεταβολή παραιτημένος. Κάποια στιγμή διέκρινα μια συζήτηση σε υψηλότερους τόνους. Μια κοπέλα του Λυκείου προσπαθούσε να πείσει τους στρατιώτες να την αφήσουν να περάσει. Επέμενε ότι οι επικείμενές της εξετάσεις της επέβαλαν να μη χάσει ούτε μια μέρα φροντιστηρίου, ώστε να τη δεχτούν τα πανεπιστήμια στην Μεγάλη Βρετανία. Τονίζω το μαθήτρια Λυκείου διότι σε αντίθεση με μας τα μικρά -που κουβαλούσαμε τα υπάρχοντά μας μέσα στη σάκα- η κοπέλα κρατούσε τα βιβλία της στο χέρι δεμένα με έναν ιμάντα.
Ροβήρος Μανθούλης

21 Απριλίου 1967: Αποφράς ημέρα

Ροβήρος Μανθούλης | 21 Απρίλιος 2017
Πολλά θα ειπωθούν για την καταραμένη 21η Απριλίου του 1967, σήμερα 50 χρόνια μετά. Πολλοί είναι οι Έλληνες που δεν την γνώρισαν γιατί δεν είχαν ακόμα γεννηθεί. Άγνωστο αν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό της οφείλουν την ταυτότητά τους. Σε πολλούς, όπως σε μένα, η 21η Απριλίου έφερε τη ζωή μου τ' απάνω-κάτω. Όχι για τους συγγενείς και τους φίλους μου που φυλακίστηκαν, αλλά γιατί άλλαξα χώρα και πραχτική γλώσσα, γιατί τα παιδιά μου που ήταν μικρά άλλαξαν μητρική γλώσσα και δεν μπορούν να διαβάζουν αυτό το άρθρο που είναι γραμμένο ελληνικά. Η ζωή μου είναι γεμάτη από συμπτώσεις, αλλά στην 21η Απριλίου του 1967 βρέθηκα μπροστά στη μεγαλύτερη σύμπτωση που μπορεί να βρεθεί άνθρωπος.
Νίκος Σταθάς

Beyond the Beyond Hackathon

Νίκος Σταθάς | 20 Απρίλιος 2017
Το βασικό πρόβλημα με την ανάπτυξη μιας νέας ιδέας όμως είναι η έλλειψη ενός άμεσου κινήτρου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το αντιμετωπίσεις. Ένας είναι να πας σε ένα hackathon. Δεν είναι απαραίτητο να πας για να κερδίσεις. Στο Beyond Hackathon η συμμετοχή της ομάδας μου ήταν αυτοσκοπός. Για να είμαι ειλικρινής, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως όντας ανήλικοι, δεν μπορούσαμε νόμιμα να κερδίσουμε, πέρασα πολύ καλύτερα χωρίς να ανησυχώ αν θα καταφέρουμε να ετοιμάσουμε ένα minimum viable product. Οι φίλοι μου και εγώ πήγαμε εκεί απλά για να φτιάξουμε κάτι και να το κάνουμε γρήγορα. Δοκίμασέ το κάποτε.
Κωνσταντίνος Ρόντος

Η αποποίηση κληρονομιάς και οι κοινωνικές-οικονομικές της συνέπειες

Κωνσταντίνος Ρόντος | 20 Απρίλιος 2017
Επιπλέον, καθώς η αποδοχή της κληρονομιάς είναι η δήλωση ευρύτερης βούλησης του/της απογόνου να γίνει οριστικός κληρονόμος των γονέων ή άλλων συγγενών του/της, η μη αποδοχή αυτής επιφέρει, εκτός της οικονομικής απώλειας, και την συναισθηματική απομάκρυνση από τους προγόνους, την απώλεια της αίσθησης της συνέχειας των γενεών. Με την απώλεια του ακινήτου χάνεται η ιστορική σύνδεση με τους προγόνους και συνεπώς η οικογενειακή συνέχεια, ειδικά όταν πρόκειται για το «πατρικό σπίτι» που αποτελεί σημείο αναφοράς της οικογένειας. Την ιστορική συνέχεια των οικογενειών και τη μνήμη διαδέχονται η ανωνυμία, η εγκατάλειψη και τελικά η λησμονιά. Και άνθρωποι χωρίς ατομική μνήμη και κοινωνίες χωρίς συλλογική μνήμη δεν έχουν μέλλον.
Καλλιόπη Κρητικού

«Η Δίψα»: Κριτική του νέου βιβλίου του Jo Nesbo

Καλλιόπη Κρητικού | 20 Απρίλιος 2017
Αυτό που πραγματικά αγαπώ στη γραφή του Nesbo είναι η ικανότητά του να δημιουργεί χαρακτήρες που σου προκαλούν έντονα και αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο αυτοκαταστροφικός Χόλε είναι φυσικά ο πιο σημαντικός από όλους. Οι αντιφατικές εκφάνσεις του χαρακτήρα του, οι ανασφάλειές του, η βαθιά του αγάπη για την Ράκελ και τον Όλεγκ, οι αδυναμίες που τον ταλανίζουν, οι προσωπικοί του δαίμονες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μόνο να το αγαπήσεις απόλυτα μπορείς.
Σωτήρης Καμενόπουλος

4η Βιομηχανική Επανάσταση και εξορυκτικός τομέας: Θα αδράξουμε την ευκαιρία;

Σωτήρης Καμενόπουλος | 20 Απρίλιος 2017
Μετά από τόσες δεκαετίες, τελικά ποιoς νομίζετε ότι τα κατάφερε πιο καλά; Η Ελλάδα ή η Αυστραλία; Καταρχήν οι δύσπιστοι αναγνώστες μπορούν να καταφύγουν στη σύγκριση ορισμένων δεικτών. Το ΑΕΠ της Αυστραλίας είναι 1.34 τρισεκατομμύρια δολάρια, της Ελλάδας είναι 195 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Αυστραλία η ανεργία είναι περίπου 6%, στην Ελλάδα 23%. Στην Αυστραλία το κατακεφαλήν εισόδημα το 2012 ήταν περίπου στα 67 χιλιάδες δoλάρια, στην Ελλάδα ήταν περίπου στα 21 χιλιάδες δολάρια. Στην Αυστραλία υπάρχουν 150 βουλευτές, στην Ελλάδα 300.
Μανώλης Αναστόπουλος

Μήπως στο «υπέρ» βρίσκεται το λάθος μας;

Μανώλης Αναστόπουλος | 20 Απρίλιος 2017
Όταν μου βγαίνει το πάθος για την επιστήμη μου - και αυτό συμβαίνει συχνά, προσπαθώ να «πείσω» τους συνομιλητές μου ότι πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές καθοδηγούνται από μια «αόρατη» οικονομική μεθοδολογία! Οι έχοντες βασικές οικονομικές γνώσεις - σαν πρώτο άκουσμα - θεωρούν την άποψή μου μάλλον υπερβολική και προερχόμενη από τη θετική προδιάθεση που έχω προς τον επιστημονικό χώρο που ανήκω. Άλλοι, μη γνώστες της συγκεκριμένης επιστήμης, περιορίζονται σε μια επιφανειακή κριτική (για τους κακούς οικονομολόγους που μας κατέστρεψαν), με αποτέλεσμα να αμφισβητούν εντελώς τη συμβολή της στην εξήγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, είτε σε μικρο- είτε σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Ιωάννης Νεονάκης

Εθνικισμός, μια στρεβλή παράδοση δύο αιώνων

Ιωάννης Νεονάκης | 20 Απρίλιος 2017
Δυστυχώς ο εθνικισμός βρήκε βάση και έδαφος στη μεγάλη αγάπη του λαού μας για τα κοινά του, το δήμο του, το Γένος του και αυτήν την αγάπη τη μετέστρεψε, τη μεταμόρφωσε, τη διαστρέβλωσε πλήρως. Δυστυχώς επίσης μετά από δύο αιώνες το ρεύμα αυτό απέκτησε ρίζες και διαμόρφωσε παράδοση. Στρεβλή παράδοση που όμως διατηρείται μέχρι τις μέρες μας και στα χρόνια της κρίσης ίσως ενισχύεται και πάλι.
Σοφία Ιωάννου

Εγκλωβισμένοι στη Χίο

Σοφία Ιωάννου | 20 Απρίλιος 2017
Έχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος που υπογράφτηκε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει εγκαταλειφθεί στα ελληνικά νησιά. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ζώντας κάτω από κακές και συχνά επισφαλείς για την υγεία τους συνθήκες. Επίσημα, εκτιµάται ότι περισσότεροι από 62.000 άνθρωποι βρίσκονται στην Ελλάδα - 48.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 14.400 στα νησιά. Στη διάρκεια των τελευταίων µηνών, έχουν υπάρξει αρκετοί θάνατοι, καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση παιδιών στους χώρους υποδοχής, ενώ µετανάστες και πρόσφυγες έχουν δεχθεί επιθέσεις από οµάδες Ελλήνων ακροδεξιών.
Κώστας Θερμογιάννης

Δύση και Ανατολή

Κώστας Θερμογιάννης | 19 Απρίλιος 2017
Τούτος ο τόπος έχει την ευχή και την κατάρα συνάμα, να βρίσκεται στα σύνορα της Ανατολής και της Δύσης, στο μεταίχμιο δυο κοσμοθεωριών που εδώ και αιώνες προσπαθούν να επιβάλουν η μια την κουλτούρα της στην άλλη. Οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να αφουγκραστούν τα σημάδια του αύριο, οι οιωνοί είναι ολοφάνεροι μπροστά στα μάτια τους, και να αφήσουν τη μικροπολιτική κατά μέρος. Η Ελλάδα ήρθε η ώρα να ανασκουμπωθεί, να μεταμορφωθεί το συντομότερο από αδύναμος κρίκος του παγκόσμιου πολιτικού στερεώματος σε μια δύναμη με λόγο και ισχυρή παρουσία στην περιοχή.
Ολες οι δημοσιεύσεις από 22.04.2017 < 21.04.2017