Χρήστος Ζιώγας

Οδεύοντας προς την 16η Απριλίου

Χρήστος Ζιώγας | 24 Μάρτιος 2017
Στα πλαίσια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας ο Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε συνεχείς και κλιμακούμενες φραστικές επιθέσεις προς τις δυτικές πρωτεύουσες, ιδίως εκείνες που απαγόρευσαν την τέλεση προεκλογικών συγκεντρώσεων στο έδαφός τους. Η αντι-δυτική ρητορική, η οποία αντιτίθεται των παγιωμένων διπλωματικών πρακτικών, σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης δεν δύναται να λογίζεται μόνο με ψηφοθηρικούς όρους.
ΣΕΝ/JA Greece

LART: Πρωτοποριακή ιδέα καλλιτεχνικού τουρισμού από μαθήτριες Λυκείου

ΣΕΝ/JA Greece | 24 Μάρτιος 2017
Σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας στην Ελλάδα; Είσαστε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, επαγγελματίες, ακόμη και ερασιτέχνες στο χώρο των τεχνών; Έχετε κάνει κράτηση εισιτηρίων και οι αποσκευές σας είναι έτοιμες; Ήρθε η ώρα να ζήσετε (Live), να γνωρίσετε (Learn) και να αγαπήσετε (Love) την Ελλάδα, μέσα από τις συναρπαστικές καλλιτεχνικές - δημιουργικές εμπειρίες και αισθητικές συγκινήσεις που σας προσφέρει απλόχερα η LART.
Κωστής Παπαϊωάννου

Γαλλικές εκλογές, η Ευρώπη στον καθρέφτη

Κωστής Παπαϊωάννου | 24 Μάρτιος 2017
"Au nom du peuple. Et maintenant la France". Αυτό λέει η Λεπέν. Γιατί εκείνη κατάλαβε πως δεν μακιγιάρονταν οι βαθιές πολιτικές ρυτίδες της Χίλαρι Κλίντον με τη λάμψη των αστέρων του Χόλυγουντ και το πολιτικό glam της οικογένειας Μπους. Εκείνη κατάλαβε πως η οργή για τις Χίλαρι είναι δυνατότερη, γεννάει Brexit και Τραμπ. Γιατί, αντίστροφα, δε φτάνει η απέχθεια για τους Τραμπ για να κερδίζουν οι Χίλαρι. Εκεί είμαστε σήμερα. Το σκιάχτρο της Λεπέν φοβίζει όλο κι λιγότερο όσο το κραδαίνουν οι διαχειριστές του Ευρωπαϊκού αδιεξόδου.
Λένα Παγώνη

Κοσμοπολίτικο Βερολίνο

Λένα Παγώνη | 24 Μάρτιος 2017
Φεύγοντας, λοιπόν, από τους Δελφούς «πετάξαμε» για το Βερολίνο, με αφορμή την ΙΤΒ, Διεθνή Τουριστική Έκθεση, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, που πραγματοποιείται τέτοια εποχή, στην γερμανική πρωτεύουσα. Η ελληνική παρουσία ήταν πραγματικά έντονη, πολυπληθής. Δικαιολογημένα, άλλωστε, αφού η χώρα μας είναι από τις ωραιότερες του κόσμου, πόλος έλξης τουριστών απ' όλον τον Πλανήτη.
Ιωάννης Κουτρούδης

Κεντρική Ασία: Από την ανεξαρτησία στο ISIS

Ιωάννης Κουτρούδης | 24 Μάρτιος 2017
Η ευρύτερη «γειτονιά» των κρατών της Κεντρικής Ασίας δεν είναι ιδιαίτερα σταθερή. Πρώτος παράγοντας αστάθειας είναι το Αφγανιστάν. Η χώρα έχει πάψει να βρίσκεται εν ειρήνη εδώ και 30 χρόνια και δεν έχει σταθερή κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκε και διαδόθηκε η ισλαμιστική τρομοκρατία. Τέτοιοι πυρήνες διαδόθηκαν και στα κράτη της Κεντρικής Ασίας. Η εδραίωση του σαλαφισμού στην περιοχή ευνοήθηκε από την οικονομική δυσπραγία των κεντροασιατικών κρατών. Άλλωστε, είχε εκφραστεί και η υπόνοια ότι μαχητές των Taliban έβρισκαν καταφύγιο στα κράτη της Κεντρικής Ασίας.
Ιωάννα Φωτοπούλου

Περί Spark Movement - Impact Greece ο λόγος

Ιωάννα Φωτοπούλου | 24 Μάρτιος 2017
Είχα λοιπόν 10 λεπτά περίπου για την ομιλία μου. Και αποφάσισα να μιλήσω στους συμμετέχοντες για τα λεφτά.Ναι! Να ξεκινήσω το συνέδριο κάνοντάς τους να αναρωτηθούν πώς θέλουν να βγάζουν λεφτά. Τι είναι τα λεφτά, ποια η σημασία τους. Να καταλάβουν γιατί άνθρωποι σαν αυτούς που 8 η ώρα το πρωί ήταν ήδη στον χώρο του συνεδρίου, (αντί να κοιμούνται ή να πίνουν καφέ), άνθρωποι διψασμένοι να μάθουν από όλους εμάς ό,τι μπορούσαμε να τους μεταδώσουμε, περίεργοι να ανακαλύψουν νέα μονοπάτια ζωής και να μοιραστούν μοναδικές εμπειρίες με νέους ανθρώπους.
Σωτήρης Μητραλέξης

Ρώσοι χάκερς, γενοκτονίες Χαλεπίου και άλλα fake news

Σωτήρης Μητραλέξης | 24 Μάρτιος 2017
Ναι, είμαστε στην εποχή των fake news -- τα οποία όμως εκπορεύονται ακριβώς από αυτούς που τα καταγγέλλουν. Η όλη κουβέντα περί «μετα-αλήθειας» δεν συνίσταται στην ανάδυση ενός καινούργιου φαινομένου, αλλά ακριβώς στη διαπίστωση πως η μόνη μας αλήθεια μέχρι τώρα ήταν η μηντιακώς προσφερόμενη «μετα-αλήθεια». Εντελώς ενδεικτικά θα επικεντρωθούμε εδώ σε δύο παραλογισμούς: στην παραφιλολογία περί «Ρώσων χάκερς» στις αμερικανικές εκλογές, και στον (καίρια υπονομευμένο) φοβερό θρήνο/κοπετό της μηντιακής Δύσης για την ήττα των τζιχαντιστών στο Χαλέπι της Συρίας.
Βασίλης Πάικος

Ας μην προκαλούν τη μνήμη

Βασίλης Πάικος | 24 Μάρτιος 2017
Για την ίδια την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, δεν μπορεί να πει κανείς πολλά. Αν δεν έχει εξειδικευμένη νομική κατάρτιση και, βεβαίως, πρόσβαση στους σχετικούς φακέλους. Αν δεν είναι σε θέση να πει τι ακριβώς αδιάσειστα τεκμήρια ενοχής απαιτούνται για τυχόν καταδίκη, πώς ανιχνεύεται η ύπαρξη «υποκειμενικού δόλου», πώς προσδιορίζονται οι «αμφιβολίες», τι ακριβώς ορίζει, εντέλει, η σχετική νομοθεσία. Και πώς αυτή καθοδηγεί ή και δεσμεύει την τελική απόφαση.
Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα!

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη | 23 Μάρτιος 2017
Τα παιδιά απάγγειλαν στα ελληνικά από μια στροφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού το καθένα. Με σπασμένη προφορά και με προσπάθεια πολλή να αποστηθίσουν τα λόγια του μεγάλου ποιητή. Αλλά στέκονταν εκεί περήφανα με τα χεράκια απλωμένα υπακούοντας στους δασκάλους και στους γονείς που κάνουν ένα τεράστιο αγώνα να διαπλάσουν την εθνική τους συνείδηση. Να τους μεταγγίσουν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας και την ιστορία μας.
Γιώργος Κασιμέρης

Το πρόβλημα με τέτοιου είδους επιθέσεις είναι ότι δεν μπορείς να προφυλαχθείς

Γιώργος Κασιμέρης | 23 Μάρτιος 2017
Όμως, χθες, ο μοναχικός και αποφασισμένος να πεθάνει τρομοκράτης απέδειξε οτι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μιαν αρρωστημένη επίθεση αυτοκτονίας. Όσους δρόμους κι αν κλείσεις και όσους αστυνομικούς κι αν ρίξεις στους δρόμους, ο φανατικός τζιχαντιστής τρομοκράτης που μισεί αυτό που είσαι και αυτό που εκπροσωπείς, θα βρει τον τρόπο να σου κάνει κακό. Και μπορεί η πρωθυπουργός Μέι να δηλώνει (γιατί έτσι πρέπει να κάνει) ότι αυτές οι επιθέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όμως η ωμή αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που αθώες ανθρώπινες ζωές χάνονται, η πίστη μας στους τωρινούς θεσμούς κλυδωνίζεται.
Καλλιόπη Κρητικού

«Μέσα από τις σκιές»: Κριτική του βιβλίου Χουάν Χοσέ Μιγιάς

Καλλιόπη Κρητικού | 23 Μάρτιος 2017
Η χαρισματική φιγούρα του Δαμιάν συναρπάζει: η παιδική αφέλεια που τον χαρακτηρίζει πηγάζει από την ανάγκη του να μοιραστεί με κάποιον όσα νιώθει και από την εναγώνια επιθυμία του για αποδοχή και ζεστασιά. Η μοναχική του ζωή ταλανίζεται επικίνδυνα από την απρόσμενη απόλυσή του, αντικατοπτρίζοντας τις φοβίες, τα άγχη, τις ανασφάλειες εκατοντάδων ανθρώπων στον πλανήτη. Μέσα από τους φανταστικούς του διαλόγους, ο συγγραφέας αποτυπώνει την αποξένωση, τον καταλυτικό ρόλο της τηλεόρασης στον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα που καλύπτονται περίτεχνα ακολουθώντας τα στερεότυπα της εκάστοτε κοινωνίας.
Αλέξανδρος Νίκλαν

Τρομοκρατία, Μεταναστευτικό, Ισλαμισμός και η αδυναμία αντίληψης της σχέσης τους

Αλέξανδρος Νίκλαν | 23 Μάρτιος 2017
Η συζήτηση της σύνδεσης του προσφυγικού/μεταναστευτικού με την ισλαμική τρομοκρατία είναι θέμα που βασανίζει αρκετούς ειδικούς επί των θεμάτων αυτών. Η έστω και παραμικρή αναφορά μιας τέτοιας θεωρίας αποφεύγεται μετά βδελυγμίας από τα ΜΜΕ αλλά και πολιτικούς κύκλους της Δύσης έτσι ώστε να μην υπάρξει άμεση δαιμονοποίηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Μια τακτική που, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί μια λογική στρουθοκαμήλου, καθώς το πρόβλημα δεν θα σταματήσει να υφίσταται αν δεν αντιμετωπιστεί στην ωμή του κατάσταση.
Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος

Ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει μέσα στην αρένα

Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος | 23 Μάρτιος 2017
Οι προεκλογικές φωνές περί αλλαγής δρόμου, περί μιας άλλης Ευρώπης που εμείς θα κληθούμε να διαμορφώσουμε, δεν ήταν τελικά προεκλογικές υπερβολές. Ολοένα και περισσότερο φαίνεται να είναι πίστη του Πρωθυπουργού. Ότι η χώρα θα αλλάξει όταν αλλάξει ο δυτικός κόσμος, κι ότι η αλλαγή του δυτικού κόσμου θα ξεκινήσει από την Ελλάδα. Υπερβολικός ή όχι στην ανάγνωσή μου, δε σας κρύβω ότι εκεί πιστεύω πλέον ότι κρύβεται η αλήθεια. Σημειολογικά, οι Σύμμαχοί μας δεν άναψαν κόκκινο φως στον Πρωθυπουργό. Και ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανάψει πράσινο, όσον αφορά στην οικονομική εφαρμογή.
Κώστας Θερμογιάννης

Περί ευθύνης

Κώστας Θερμογιάννης | 23 Μάρτιος 2017
Στους αρχαίους Έλληνες, ειδικά κατά την περίοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ευθύνη (εύθυνα: ισιώνω κυριολεκτικά, τιμωρώ μεταφορικά) ήταν η θεσμοθετημένη λογοδοσία των αξιωματούχων (σ.σ.: Οι επιφορτισμένοι με την «ευθυγράμμιση» σε περίπτωση παρεκτροπής ήταν οι «Εύθυνοι» ενώ οι ελεγχόμενοι ήταν οι «υπεύθυνοι». Όσοι εξαιρούνταν από τη διαδικασία ήταν οι «ανυπεύθυνοι» ή «ανεύθυνοι»). Πέραν όμως από αυτή, τη θεσμοθετημένη λογοδοσία, η οποία αφορούσε κυρίως ζητήματα οικονομικά, κάθε πολίτης την περίοδο εκείνη είχε μέσα του βαθιά ριζωμένη την έννοια και το καθήκον της πολιτικής ευθύνης.
Ανδρέας Αποστόλου

Φυσικό Αέριο και Κυπριακή Δημοκρατία: Σενάρια και εκτιμήσεις

Ανδρέας Αποστόλου | 23 Μάρτιος 2017
Ένας επίγειος τερματικός σταθμός υγροποίησης (LNG) στην Κύπρο αποτελεί μακράν την καλύτερη επιλογή από οικονομική, γεωπολιτική και στρατηγική άποψη. Τόσο στον τομέα της αυτονομίας, όσο της ασφάλειας και της ευελιξίας (μεταφοράς και αγορών) - εν συγκρίσει με πλωτό σταθμό ή αγωγό/δίκτυο αγωγών - ένα τέτοιο σενάριο θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία (θέσεις εργασίας, βιοτικό επίπεδο, χαμηλότερες τιμές, ενεργειακή αυτάρκεια) και στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
Μανώλης Αναστόπουλος

Το όνειρο των 60's και η φτωχοποίηση του σήμερα

Μανώλης Αναστόπουλος | 23 Μάρτιος 2017
Και κάπου εκεί στη (μακρινή και ταραχώδη) δεκαετία του '60, οι ΗΠΑ εμπλέκονται στον πόλεμο του Βιετνάμ «σφραγίζοντας» την εποχή του ψυχρού πολέμου. Ο γαλλικός Μάης του '68 με τις κοινωνικές - πολιτικές αναταραχές δεν «επιτρέπει» στον όρο επανάσταση να χαθεί. Η δε Ελλάδα προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές της από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και να αποτινάξει τις οδυνηρές εμπειρίες του εμφυλίου, αρχίζει να ονειρεύεται!
Σωτήρης Καμενόπουλος

Από τι κινδυνεύουμε ως κοινωνία;

Σωτήρης Καμενόπουλος | 23 Μάρτιος 2017
Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα εμπεριέχει κινδύνους. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Θα πρέπει όμως επιτέλους ως πολίτες να αντιληφθούμε πως το πραγματικό διακύβευμα είναι η διαχείριση των κινδύνων με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κάθε κίνδυνος εμπεριέχει τις έννοιες της πιθανότητας και της σοβαρότητας. Σε όλα τα παραπάνω παίζει μεγάλο ρόλο η εκτίμηση κινδύνου που πραγματοποιεί, ως άτομο, ο καθένας μας.
Δρ. Ιωάννης Γκλίναβος

Grexit, Brexit και τα παραμύθια

Δρ. Ιωάννης Γκλίναβος | 23 Μάρτιος 2017
Ας ξεκινήσουμε από το Grexit. Λέγεται ότι μια καθολική διαγραφή του εξωτερικού χρέους θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζες και να δώσει ρευστότητα στην οικονομία μέσω δανείων από την (εκ νέου) ελεύθερη Τράπεζα της Ελλάδος (τυπώνοντας χρήμα). Ίσως και να είναι σωστή η αξίωση ότι αρχικά αυτό δεν θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις, καθώς η οικονομία βρίσκεται και θα βρίσκεται (μετά την έξοδο από το Ευρώ) σε απο-πληθωρισμό. Το πρόβλημα δεν είναι ο φοβούμενος υπερ-πληθωρισμός, αλλά κάτι άλλο.
Σταύρος Καλεντερίδης

Οι άθλιοι

Σταύρος Καλεντερίδης | 22 Μάρτιος 2017
«Ενότητα δε σημαίνει ομοιομορφία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο μετριοπαθής και μέτριος Ολάντ, ο αυτοπροσδιοριζόμενος μεταρρυθμιστής (λόγω λέει κάποιας αστείας ιδεολογίας που λέγεται «σοσιαλισμός» της οποίας είναι θιασώτης), δεν αρκέστηκε στο να συνεχίσει την πολιτικά ανεγκέφαλη πολιτική του προκατόχου του, αλλά προχώρησε σε αυτή τη βαθιά ανιστόρητη δήλωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ιδρύθηκε για να είμαστε απλά ενωμένοι. Αυτό μπορούσαμε να το πετύχουμε άλλωστε και με μια αμυντική συμφωνία ή με μια σειρά διμερών συμφωνιών.
Σταύρος Χριστοδούλου

Οι άριες της ιδιοσυστασίας

Σταύρος Χριστοδούλου | 22 Μάρτιος 2017
Κάπου στην Έφεσο, μία κοπέλα κοιτάει τις κολώνες της Διακοπής. Πεισμώνει. Πεθαίνει πριν σκοτεινιάσει, κατά το απομεσήμερο. Ένα αγόρι στην Σικελία βλέπει το φάντασμα του Αλκιβιάδη να πίνει με τους Θεούς. Λογική αντίφαση καθωσπρεπισμού ή αντικανονική φιλοσοφική οδήγηση; Μία άρια για το πρώτο συστατικό, της Αγάπης, έχει ανάγκη το επόμενο, αυτό του οίκτου, μα δεν θα έμενε ποτέ σε αυτόν, όπως και μία μέλισσα δεν χορταίνει με ένα μόνο άνθος.
Ολες οι δημοσιεύσεις από 24.03.2017 < 23.03.2017