Λένα Παγώνη

Εραστές της Σκιάθου

Λένα Παγώνη | 25 Μάιος 2017
Η Σκιάθος, έχει βάλει πλώρη για να γίνει ένας πρότυπος προορισμός για yachting. Με όχημα την 5 αστέρων φιλοξενία από το ξενοδοχείο Skiathos Palace, όλο το νησί ζούσε στον ρυθμό του αγώνα για 3 μέρες. Ενδεικτικό είναι ότι ο Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου, μετά από μια σεζόν προετοιμασίας, εμφανίστηκε με διπλάσιες συμμετοχές φέτος από την περσινή έκδοση του αγώνα. Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών.
Σωτήρης Καμενόπουλος

Θρυμματισμένη γενιά

Σωτήρης Καμενόπουλος | 25 Μάιος 2017
Ας ξεκαθαριστεί: χωρίς την παρουσία της επιχειρηματικότητας κοινωνικός πλούτος δεν παράγεται. Η αποβιομηχάνιση της χώρας, λοιπόν, αποτέλεσε αυτονόητο επακόλουθο: η χειραφετημένη πρώτη-μετά-τη-μεταπολίτευση-γενιά είχε αποκτήσει τη δυνατότητα, μέσω των αντιπαραγωγικών επιδοτήσεων, να στέλνει σωρηδόν τα παιδιά της (τις δεύτερες και υστερότερες γενιές Ελλήνων μετά τη μεταπολίτευση) στο εξωτερικό να σπουδάσουν. Να αποκτήσουν ένα master από ξένο πανεπιστήμιο, όμως όχι γιατί πραγματικά ποθούσαν το αντικείμενο, αλλά για το κοινωνικό στάτους που θα αποκτούσαν. Για το image.
Καλλιόπη Κρητικού

«Το τελευταίο πάρτι της Λάουρα»: Κριτική του βιβλίου των J. K. Johansson

Καλλιόπη Κρητικού | 25 Μάιος 2017
«Το τελευταίο πάρτι της Λάουρα» αποτελεί ένα τολμηρό εγχείρημα, το οποίο κατορθώνει σε μεγάλο βαθμό να βρει τις σωστές αναλογίες αινιγματικής πλοκής, δράσης και γρήγορου ρυθμού. Η τριτοπρόσωπη γραφή προσδίδει μια τηλεοπτική αύρα και η πένα τους μοιάζει σαν να αποτυπώνει καρέ καρέ τις σκηνές μιας κάμερας που καταγράφει τις καταστάσεις που βιώνουν οι πρωταγωνιστές. Αυτή η προσέγγιση έχει κατορθώσει να προσδώσει αμείωτη ένταση στο κείμενο και μια συνεχή αδιόρατη αίσθηση κινδύνου σε κάθε κίνηση, σε κάθε νεύμα, σε κάθε θόρυβο που διαταράσσει την ηρεμία του σκηνικού.
Παναγιώτης Βεργούλης

Ναι ή όχι στην εξόρυξη των ελληνικών σπάνιων γαιών;

Παναγιώτης Βεργούλης | 25 Μάιος 2017
Το 2014 για πρώτη φορά στη χώρα μας διεξήχθη μια έρευνα σχετικά με την κοινωνική αποδοχή της εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών του Στρυμονικού Κόλπου. Στην έρευνα συμμετείχαν 500 άνθρωποι, που επιλέχθηκαν τυχαία από ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς έδειξαν ότι οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τις σπάνιες γαίες και μάλιστα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε καν περί τίνος πρόκειται.
Αγγελική Κοσμοπούλου

Πώς να αποτύχεις «σωστά»!

Αγγελική Κοσμοπούλου | 25 Μάιος 2017
Μια πασίγνωστη φράση του Winston Churchill λέει πως επιτυχία είναι η δυνατότητα να πηγαίνεις από τη μια αποτυχία στην άλλη χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου. Ειδωμένη υπό αυτό το πρίσμα, η αποτυχία είναι συχνά κάτι χρήσιμο, αν όχι θετικό. Σημαίνει πως δοκιμάζεις, τολμάς και πορεύεσαι προς τους στόχους που έχεις θέσει. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνον σε εσένα. Είναι, μάλλον, ο κανόνας -κι ας μην ακούμε συχνά γι΄αυτό. Όσο πιο γρήγορα ενστερνιστείς αυτήν τη θεώρηση, τόσο πιο λίγο θα σε επηρεάσει η δυσκολία.
Σωτήρης Βαλάρης

Ψάχνοντας για το θαύμα

Σωτήρης Βαλάρης | 25 Μάιος 2017
Σε αυτά τα εφτά χρόνια μείναμε ίδιοι. Οι ίδιοι Έλληνες. Η κρίση δε μας έκανε καλύτερους. Τουναντίον, μας συνεπήρε η άποψη ότι «κρίση είναι δε μπορούμε να κάνουμε κάτι». Γίναμε χειρότεροι, ο ένας προσπαθεί να ρίξει τα βαρίδια στον άλλον. Όλοι επιρρίπτουν ευθύνες, κανένας δεν τις παίρνει πάνω του. Και οι πολίτες έρμαια του κάθε Μεσσία, αριστερού ή δεξιού. Ήρθε η κάρα της Αγίας Ελένης. Όλοι έτρεξαν να προσκυνήσουν. Πολιτικά πρόσωπα, κυβερνώντες, πρόσωπα του παρασκηνίου. Όλοι περιμένουν να τους βοηθήσει το Θείο. Δε μπορούμε εμείς, μπορούν οι ανώτερες δυνάμεις, οι υπερφυσικές.
Χρήστος Ζιώγας

Politically (In)correct

Χρήστος Ζιώγας | 25 Μάιος 2017
Η χειροδικία μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου σε βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από «συνάδελφό» του, έστω και αν προέρχεται από κόμμα που διακηρυγμένα αντιτίθεται στον κοινοβουλευτισμό και τελώντας υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, δηλοί τον διευρυμένο ρόλο της βίας στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και μάλλον αποτελεί ένας από τους λόγους που εκπροσωπείται το συγκεκριμένο κόμμα στην Βουλή. Φυσικά ο δημόσιος λόγος ήταν διακηρυκτικά καταδικαστικός για τη συγκεκριμένη πράξη.
Μαρία Τσιάκα

13 Σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνδρας πάσχει από διατροφικές διαταραχές

Μαρία Τσιάκα | 25 Μάιος 2017
Περίπου το 25% - 40% των ατόμων που νοσούν είναι άντρες με το μεγαλύτερο ποσοστό να πάσχει από αδηφαγική διαταραχή (Binge Eating Disorder) και νευρική βουλιμία. Διάφορες επιδημιολογικές έρευνες αναφέρουν ότι το 0.2-0.3% του αντρικού πληθυσμού νοσεί από ανορεξία, αντίστοιχα 0.1-0.5% από νευρική βουλιμία ενώ 1.1-3.1% από αδηφαγική διαταραχή. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που ασχολείται συστηματικά με το body building πάσχει από σωματική δυσμορφία και ειδικότερα μυϊκή δυσμορφία.
Μάγδα Χατζηστρατή

"Sur(real)vivor";

Μάγδα Χατζηστρατή | 24 Μάιος 2017
Σ' ένα τέτοιο παιχνίδι, οι τηλεθεατές νιώθουν πως μπορούν να συγκρίνουν τις προσωπικότητές και τις αντιδράσεις τους με εκείνες των παικτών που εμπλέκονται σε περίπλοκες καταστάσεις, στις οποίες οι ίδιοι είτε θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν, είτε απεύχονται. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η τηλεοπτική κονσέρβα αναμασιέται ξανά και ξανά, έχοντας εξοστρακίσει οτιδήποτε αξιόλογο και πρωτότυπο, και εδραιώνοντας την επαναληψιμότητα των πολιτικών με την «ξύλινη» γλώσσα στις εκπομπές που πραγματεύονται την περίπλοκη ειδησεογραφική επικαιρότητα και το ανιαρό αναμάσημα της δυσμενούς οικονομικής μας κατάστασης.
Ζωή Διδίλη

Σκάνδαλο ετών 70, ονόματι ΟΑΣΘ

Ζωή Διδίλη | 24 Μάιος 2017
Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί; Να ανέβουν τα κόμιστρα σε ύψη δυσθεώρητα; Να γίνουν απρόσιτα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το μόνο αστικό (δημόσιο) μέσο που διαθέτουν οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης για να κινούνται; Αυτή ήταν η πρόταση του Υπουργού Υποδομών Χ. Σπίρτζη, που προέβλεπε τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 29% και την αύξηση της τιμής του κανονικού εισιτηρίου στα 1.30 ευρώ. Ποιο το νόημα όμως;
Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος

Ο Σόιμπλε δημιουργεί ιστορία, εμείς την γράφουμε

Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος | 24 Μάιος 2017
Σ' αυτή την κατάσταση η πολιτική μοιάζει συνέχεια να αποδυναμώνεται. Και το πολιτικό σύστημα αρέσκεται να βρίσκει ένα κοινό εχθρό παρά να βρίσκει βιώσιμες, πρακτικές κι αξιόπιστες λύσεις. Το πρόβλημα δεν είναι ο εχθρός. Ούτε καν ότι δεν υπάρχει συνειδητοποίηση ότι στην πράξη δεν υπάρχει εσωτερική κατανάλωση. Ό,τι λέμε μέσα (στην πατρίδα μας) το λέμε ταυτόχρονα κι έξω (στο παγκόσμιο χωριό). Το πρόβλημα είναι γιατί δεν υπάρχει κατανόηση ότι πρωτίστως αυτό που μας λένε οι σύμμαχοι, δανειστές, ο Σόιμπλε εάν θέλετε, είναι απλά «δεν σας εμπιστευόμαστε», «δεν σας πιστεύουμε».
Κώστας Θερμογιάννης

Ποιο είναι το σπουδαιότερο όπλο ενάντια στην τρομοκρατία;

Κώστας Θερμογιάννης | 24 Μάιος 2017
Θα μπορούσε κανείς επιχειρηματολογώντας να θεωρήσει πως η τρομοκρατία είναι κάτι πολύ μεγάλο και πολυσύνθετο για να μπορέσει γρήγορα κι αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί. Όμως, δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστούμε πως τούτο το πρόβλημα μπορεί να βρει τη λύση του και να εκκινηθεί η αντιμετώπισή του από κάτι θεμελιώδες σε κάθε κοινωνία, την Παιδεία. Με την αληθινή Παιδεία που διδάσκει το σεβασμό και όχι την επιβολή, την ελεύθερη βούληση και όχι την καταπίεση, τη δημιουργία και όχι την καταστροφή, την αγάπη για το συνάνθρωπο και όχι το μίσος, αυτά τα φαινόμενα είναι μοιραίο να εξαφανιστούν από μόνα τους χωρίς άλλη παρέμβαση από οποιονδήποτε θεσμό.
Jamie Oliver

Τα δυνατά και υγιή παιδιά χρειάζονται φαγητό!

Jamie Oliver | 24 Μάιος 2017
Μέσα στα τέσσερα χρόνια στα οποία πραγματοποιήθηκε η πολιτική των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία (Universal Infant Free School Meals) είχε σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 85% των παιδιών στα πρώτα τρία χρόνια δημοτικού σχολείου πλέον τρώνε ένα υγιεινό γεύμα σε σύγκριση με το 2013 που το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από 45%. Αυτό είναι κάτι για το οποίο άξιζε να είσαι περήφανος, γιατί αυτή η ξαφνική διακοπή;
Εύα Κουλουριώτη

Τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS: Μεθοδολογία και σκοπιμότητα

Εύα Κουλουριώτη | 23 Μάιος 2017
Πριν μερικές μέρες το ISIS δημοσίευσε νέο 45λεπτο βίντεο με τίτλο "We Will Surely Guide Them To Our Ways", στο οποίο περιγράφεται η ικανότητα της οργάνωσης να αναπτύξει όπλα και στρατιωτική τεχνολογία. Στο βίντεο χρησιμοποιούνται μη Άραβες μαχητές οι οποίοι μιλούν αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Ωστόσο, το εντυπωσιακό σε αυτό το βίντεο είναι ο επίλογος, ένα μήνυμα για όποιον θέλει να οργανώσει τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει, τι μέσα να χρησιμοποιήσει και πώς να επιλέξει τους στόχους του στους οποίους υποδεικνύονται εκκλησίες και συνωστισμένα μέρη.
Στέλιος Αγγελίδης

Η σωματική άσκηση ρυθμιστής του βάρους και της υγείας μας

Στέλιος Αγγελίδης | 23 Μάιος 2017
H σωματική άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, η μείωση του σωματικού βάρους δεν εξασφαλίζεται με τη σωματική άσκηση, αλλά με τη σωστή διατροφή. H σωματική άσκηση μπορεί εντούτοις να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στη διατήρηση του ιδανικού βάρους
Γιώργος Πανταγιάς

Ατελέσφορα εργαλεία

Γιώργος Πανταγιάς | 23 Μάιος 2017
Η παραπάνω εμπειρία μάς υποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο των πρωταγωνιστών. Αν αυτοί στις κρίσιμες και οριακές στιγμές δεν αποδειχτούν αποφασισμένοι, ελλοχεύει ο κίνδυνος της παλινδρόμησης στο τέλμα και στη στασιμότητα. Οι δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό θέτουν καίρια ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις, επιδιώξεις και δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Θεωρούν ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός; Αδυνατούν να απεξαρτηθούν από την ατελέσφορη λογική «Τι δίνω; Τι παίρνω;» Πιστεύουν ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια; Προτάσσουν πολιτικούς και προσωπικούς υπολογισμούς; Φοβούνται την κρίση των πολιτών;
Αλέξανδρος Νίκλαν

ΕΜΕΑ και το παιδικό «παιχνίδι του τυφλοπόντικα»

Αλέξανδρος Νίκλαν | 23 Μάιος 2017
Η ιδεολογία της βίαιης Τζιχάντ, του ιερού πολέμου που εκφράζεται από θρησκευτικές ομάδες και επιδιώκει την κυριαρχία του Ισλάμ δεν είναι μια ψευδαίσθηση, ούτε φυσικά είναι μια ουτοπία. Οι εκφραστές της βρίσκονται ακόμα και σε θέσεις ισχυρών κρατών στην περιοχή της Μ. Ανατολής και στην ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σ. Αραβία) ενώ υπάρχουν και ομάδες χειραγώγησης κοσμικής εξουσίας με την ίδια σκέψη, αλλά με διαφορετική έκφραση (Ιράν, Πακιστάν).
Δημήτρης Καλαντζής

Οι «τσαμπουκάδες» της πλατείας Πρωτομαγιάς

Δημήτρης Καλαντζής | 23 Μάιος 2017
Τι πιο φασιστικό υπάρχει από το να κάνεις κατάληψη σε έναν δημόσιο χώρο που ανήκει σε όλους τους πολίτες και να επιβάλλεις με τσαμπουκά τον θόρυβό σου σε μία περιοχή που αρχίζει από τη Νεάπολη και την Πατησίων και πιάνει όλη την Κυψέλη και του Γκύζη; Τι πιο ρατσιστικό υπάρχει από το να θεωρείς τον εαυτό σου μέλος μίας «ανώτερης ομάδας» που έχει δικαίωμα να ταράζει τη ζωή χιλιάδων νέων, οικογενειών με μικρά παιδιά, άρρωστων, ηλικιωμένων, κουρασμένων ανθρώπων, που αναζητούν λίγη ηρεμία στα σπίτια τους στις 2 μετά τα μεσάνυχτα;
Θάνος Βερούσης

Η μάχη του Βατερλό, οι Rothchilds, η μάχη των μηχανών και άλλες ιστορίες υπολογιστικής χρηματοοικονομικής

Θάνος Βερούσης | 23 Μάιος 2017
Ένας πόλεμος: στη μάχη του Βατερλό, ο στρατός του Δούκα Wellington νίκησε τον γαλλικό στρατό βάζοντας τέλος στα σχέδια του Ναπολέοντα για κυριαρχία στη Ευρώπη. Ένας τραπεζίτης: στις ακτές της Νότιας Αγγλίας, ο Nathan Rothchild, χρησιμοποίησε ταχυδρομικά περιστέρια για να μάθει πιο πριν από όλους το αποτέλεσμα της μάχης. Μια μπλόφα: ο Rothchild, μαθαίνοντας τα νέα, άρχισε να πουλάει αγγλικά κρατικά ομόλογα, οδηγώντας και άλλους επενδυτές να τον ακολουθήσουν ρίχνοντας την τιμή των ομολόγων. Όταν έφτασαν τα νέα της ήττας του Ναπολέοντα, ο Rothchild άρχισε να αγοράζει ομόλογα που πια άλλαζαν χέρια σε πολύ χαμηλές τιμές.
Δημήτρης Μάρης

Το δίλημμα δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ παλιού και νέου

Δημήτρης Μάρης | 22 Μάιος 2017
Το ερώτημα που θα έπρεπε να κάνουμε σα λαός στους εαυτούς μας δεν είναι αν η χώρα θα επιτύχει να πάρει την επόμενη δόση, αλλά αν η Ελλάδα είναι ή δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται. Πέρα από την αύξηση της ανεργίας από την επίδραση της κρίσης, πέρα από τη δομική ανεργία των νέων, είναι προ των πυλών και η εκτόξευση της ανεργίας που θα συντελεστεί λόγω της τεχνολογικής αλλαγής, σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.
Ολες οι δημοσιεύσεις από 25.05.2017 < 24.05.2017