Ο Μάγος του Detox

Ο κόσμος χρησιμοποιεί την αποτοξίνωση για να βελτιώσει την υγεία του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από την 5.000 ετών ινδική φιλοσοφία της Αγιουρβέδας μέχρι τα κινέζικα γιατροσόφια και τα τελετουργικά των αυτόχθονων λαών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, η ιδέα του καθαρισμού του οργανισμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις ΗΠΑ η αποτοξίνωση «ανδρώθηκε» εδώ και 15 χρόνια όταν αυξήθηκε η γνώση και η ενημέρωσή μας γύρω από τις τοξίνες που μας περιβάλλουν. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκαν 80.000 νέα χημικά.
FREDERIC J. BROWN via Getty Images

Η Gwyneth Paltrow ακολουθεί ευλαβικά τις οδηγίες του, ενώ διάσηµοι και µη υποστηρίζουν ότι το 21 ηµερών Clean Program είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος για να... καθαρίσουµε τον οργανισµό µας, και παράλληλα να χάσουµε κιλά κερδίζοντας πνευµατική διαύγεια. Ο Δρ. Alejandro Junger µας εξηγεί τη φιλοσοφία του και απαντά στο πώς µπορούµε να βελτιώσουµε την υγεία µας µε τη δύναµη της αποτοξίνωσης.

Δρ. Junger, είναι τελικά τα detox ευεργετικά ή απλά άλλο ένα περαστικό trend;

Ο κόσμος χρησιμοποιεί την αποτοξίνωση για να βελτιώσει την υγεία του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από την 5.000 ετών ινδική φιλοσοφία της Αγιουρβέδας μέχρι τα κινέζικα γιατροσόφια και τα τελετουργικά των αυτόχθονων λαών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, η ιδέα του καθαρισμού του οργανισμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις ΗΠΑ η αποτοξίνωση «ανδρώθηκε» εδώ και 15 χρόνια όταν αυξήθηκε η γνώση και η ενημέρωσή μας γύρω από τις τοξίνες που μας περιβάλλουν. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκαν 80.000 νέα χημικά. Και όσο πιο πολύ μαθαίνουμε για τις καταστροφικές συνέπειες των τοξινών στο ανθρώπινο σώμα, τόσο θα συνεχίζουμε να αναζητούμε προγράμματα αποτοξίνωσης που θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας. Η αποτοξίνωση δεν είναι «τάση» αλλά ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για καλύτερη υγεία.

Τι είναι το Clean Program και πώς μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και ευεξία;

Το πρόγραμμα 21 ημερών Clean Program είναι το αποτέλεσμα πολυετούς ιατρικής έρευνας από την πλευρά μου. Αφού ειδικεύτηκα στις τεχνικές της αποτοξίνωσης και του καθαρισμού που βασίζονται στην ιατρική, σχεδίασα αυτό το πρόγραμμα για τους ασθενείς μου προκειμένου να αποκτήσουν υγεία και ευεξία. Το Clean Program έκτοτε έγινε το πιο βασικό μου ιατρικό «εργαλείο» και έχει βοηθήσει εκατοντάδες άτομα σε όλο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα κυριολεκτικά σε μεταμορφώνει. Τα κλασικά του αποτελέσματα περιλαμβάνουν καλύτερο δέρμα, ύπνο, χώνεψη, περισσότερη ενέργεια και πνευματική διαύγεια, λιγότερο φούσκωμα, λιγότερους πονοκέφαλους και πόνο στις αρθρώσεις. Επιπλέον, βοηθά να αποκτήσει κανείς πιο «καθαρές» διατροφικές συνήθειες και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Το Clean Program παρέχει θρεπτικά συστατικά, κυρίως πρωτεΐνη και θερμίδες που βοηθούν στην αποτοξίνωση ενώ συνεχίζουμε τον έντονο τρόπο ζωής μας. Δεν είναι ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης με χυμούς ή μόνο με υγρά ή ένα πρόγραμμα περιορισμού των θερμίδων. Δουλεύει απομακρύνοντας στοιχεία που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα (επεξεργασμένα τρόφιμα, τοξικά προϊόντα) προσθέτοντας καθαρές τροφές και shakes παράλληλα με τη χρήση βοηθημάτων διατροφής.

Ποιος μπορεί να κάνει το πρόγραμμα; Θα αποτρέπατε κάποιους από το να το ακολουθήσουν και γιατί;

Σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι σε πιο πολλές τοξικές ουσίες από ποτέ. Οι τοξίνες βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, στο φαγητό που καταναλώνουμε. Βρίσκονται μέσα στα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησής μας, στα χρώματα και τα χαλιά μας, ακόμη και στα ρούχα ή τα στρώματά μας. Μία τοξική ουσία μπορεί να μην είναι πρόβλημα, αλλά όταν μία μείξη από χιλιάδες τοξικά μπαίνει στο σώμα μας, μπορεί, σιγά σιγά, να καταστρέψει την υγεία μας. Μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες, βλάβες, ασθένειες και πρόωρη γήρανση. Σχεδόν κάθε σύμπτωμα που παρουσιάζουμε πλέον μπορεί να συνδεθεί με τη δυνατότητα του σώματός μας να αποτοξινώνεται.

Τα αποτελέσματα της αύξησης της τοξικότητας στον οργανισμό εμφανίζονται στον καθένα μας και με διαφορετικό τρόπο. Συχνά προβλήματα που προκαλεί η δυσλειτουργία της διαδικασίας αποτοξίνωσης είναι οι πονοκέφαλοι, οι αλλεργίες, οι διακυμάνσεις στο βάρος, η κατάθλιψη, το άγχος και ο πόνος. Τις περισσότερες φορές το άτομο δείχνει γερασμένο, πιο κουρασμένο. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν και αρκετές φορές να εξαφανιστούν τελείως αν δώσουμε επιπλέον σημασία στον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Σχεδόν όλοι όσοι ζουν έναν σύγχρονο τρόπο ζωής και έχουν μια σύγχρονη διατροφή μπορούν να εφαρμόσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Φυσικά, το Clean Program δεν είναι κατάλληλο για ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίοι, ωστόσο, μπορούν να ακολουθήσουν το διατροφικό πρόγραμμα Clean Diet. Αυτοί είναι: οι έγκυες και οι γυναίκες ποy θηλάζουν, όσοι είναι κάτω των 18 ετών, οι ασθενείς με καρκίνο, ηπατήτιδα και άλλες ασθένειες που αφορούν στο συκώτι, όσοι υποφέρουν από διαβήτη τύπου Β, όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για διπολική διαταραχή.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του Clean Program, και πώς αυτές μεταφράζονται στην καθημερινή διατροφή;

Το Clean Program βοηθά να ξεκινήσουμε και πάλι να τρώμε μη-επεξεργασμένες τροφές. Μόλις ολοκληρώσει κάποιος τις 21 ημέρες του προγράμματος, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να τρώει αυτά τα είδη τροφών ή τουλάχιστον να τα προτιμά σε πολλές περιτώσεις. Επίσης, θα μπορεί να ενσωματώσει τις αρχές του Clean Program (π.χ. χρήση shakes, συμπληρώματα διατροφής, το περιθώριο των 12 ωρών) στην καθημερινότητά του.

Υπάρχουν κάποιες ειδικές τροφές (ή σουπερ-τροφές) που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας και οι οποίες θα μας βοηθήσουν να είμαστε υγιείς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου;

Όχι. Πρόκειται για κόλπο του μάρκετινγκ. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα μη-επεξεργασμένων τροφών που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας. Κάθε τροφή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ιδού μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε:

1. Καταναλώστε όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα, ιδιαίτερα την οικογένεια των μπλε-μοβ τροφών (μούρα, πατζάρια, κ.λπ.)

2. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε όταν καταναλώνετε γλουτένη και γαλακτοκομικά -συχνά δημιουργούν προβλήματα σε πολλούς από τους ασθενείς μου.

3. Κάποια συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα. Καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε προβιοτικά, πολυβιταμίνες και βιταμίνη D.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για detox;

Η καλύτερη εποχή για να κάνει κάποιος ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης είναι όταν δεν έχει να ταξιδέψει και έχει μια σταθερή καθημερινότητα, τουλάχιστον για 21 ημέρες. Η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ενδείκνυνται περισσότερο λόγω του πιο ζεστού καιρού. Τελικά, όμως, όποια εποχή και να επιλέξετε είναι καλή.

Δείτε περισσότερα εδώ