Moscow Road: Μια ελληνική γωνία στην καρδιά του Λονδίνου

Ταυτόχρονα όμως, η «παλιά Ελλάδα» διατηρεί τον χαρακτήρα της στην πόλη, με χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς την οδό Moscow, που βρίσκεται λίγα λεπτά από το Hyde Park, στην καρδιά του Bayswater. Ένα από τα πρώτα καταστήματα που συναντάει κάποιος καθώς προσεγγίζει την οδό από την Queensway Street είναι το εστιατόριο «Santorini». Σερβίροντας παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, μας μεταφέρει μερικές δεκαετίες πίσω στο χρόνο, με τον κυρίως χώρο του να χαρακτηρίζεται από ένα ντεκόρ αισθητικής του '70.
thegreekfoundation

Το Λονδίνο αποτελεί διαχρονικά μια δυναμική και πολυδιάστατη πόλη, που ελκύει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Παρέχοντας μεγάλες ευκαιρίες στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας, ενισχύει ολοένα και περισσότερο τον χαρακτήρα του ως διεθνής μητρόπολη. Η ελληνική κοινότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες στο Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο γενικότερα, αποτελούμενη από εργάτες, φοιτητές, διευθυντικά στελέχη κ.ά. Ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια, πολλοί φιλόδοξοι νέοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες επαναπροσδιορίζουν την εικόνα της Ελλάδας του σήμερα, μέσα από τις δραστηριότητές τους και τη συνολική τους παρουσία στην αγγλική πρωτεύουσα. Νέα εστιατόρια όπως το Ergon και το Mazi έχουν επαναφέρει την ελληνική κουζίνα στη μόδα, ενώ επιτυχημένοι Έλληνες σχεδιαστές όπως η Αφορδίτη Κρασσά και ο Μιχάλης Αναστασιάδης διακρίνονται στην δημιουργική σκηνή της πόλης.

Ταυτόχρονα όμως, η «παλιά Ελλάδα» διατηρεί τον χαρακτήρα της στην πόλη, με χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς την οδό Moscow, που βρίσκεται λίγα λεπτά από το Hyde Park, στην καρδιά του Bayswater. Ένα από τα πρώτα καταστήματα που συναντάει κάποιος καθώς προσεγγίζει την οδό από την Queensway Street είναι το εστιατόριο «Santorini». Σερβίροντας παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, μας μεταφέρει μερικές δεκαετίες πίσω στο χρόνο, με τον κυρίως χώρο του να χαρακτηρίζεται από ένα ντεκόρ αισθητικής του '70. Λίγο πιο κάτω, το «Athenian Grocery» είναι ένα μανάβικο και μίνι-μάρκετ που προσφέρει παραδοσιακά προϊόντα, από φρέσκα λαχανικά μέχρι κονσέρβες με σαρμαδάκια και ελληνικά σαπούνια. Οι επισκέπτες του αποτελούν κατά κύριο λόγο Έλληνες μετανάστες πρώτης γενιάς - άνω των 60 - αλλά και ξένους, που ελκύονται από τον γραφικό χαρακτήρας του καταστήματος.

Το καφέ «Byzantium» αποτελεί επίσης ένα χαρακτηριστικό ελληνικό στέκι της περιοχής, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη στο Λονδίνο όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει φραπέ ή ελληνικό καφέ, ενώ τα Σαββατοκύριακα γεμίζει με φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την τηλεόραση. Προς το τέλος του δρόμου βρίσκεται η περίφημη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Χτισμένη το 1879 από την ελληνική κοινότητα της πόλης, φιλοξενεί επιπλέον ένα μουσείο αλλά και ένα δημοτικό σχολείο στις εγκαταστάσεις της. Αποτελεί την αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων ορθοδόξων για την Κυριακάτικη λειτουργία, αλλά και για τις μεγάλες εκδηλώσεις του Χριστιανισμού, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ συχνά φιλοξενεί γάμους και βαφτίσια. Η τελευταία στάση στην οδό Moscow είναι η ταβέρνα «Kalamaras», με τον εντυπωσιακή είσοδο γεμάτη λουλούδια και φυτά, που θυμίζουν τα παραδοσιακά σπίτια στα χωριά της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα thegreekfoundation.com