Γιατί η Ελλάδα είναι ακόμα ισχυρή

Οι περισσότερες Ελληνίδες και οι περισσότεροι Έλληνες, στη σημερινή εποχή πιστεύουν πως η Ελλάδα - και αναφέρομαι ως επί το πλείστον στις Ελλαδίτισες και στους Ελλαδίτες - είναι τουλάχιστον κατεστραμμένη. Αν μελετήσουμε όμως τα στοιχεία που συνθέτουν την Ελλάδα για τις ελίτ των κοινωνιών ανά τον κόσμο, κατανοούμε πως η χώρα μας όχι μόνο δεν είναι κατεστραμμένη αλλά μπορεί να παίξει και ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης στην περιοχή.
Ronen Zvulun / Reuters

Οι περισσότερες Ελληνίδες και οι περισσότεροι Έλληνες, στη σημερινή εποχή πιστεύουν πως η Ελλάδα - και αναφέρομαι ως επί το πλείστον στις Ελλαδίτισες και στους Ελλαδίτες - είναι τουλάχιστον κατεστραμμένη. Αν μελετήσουμε όμως τα στοιχεία που συνθέτουν την Ελλάδα για τις ελίτ των κοινωνιών ανά τον κόσμο, κατανοούμε πως η χώρα μας όχι μόνο δεν είναι κατεστραμμένη αλλά μπορεί να παίξει και ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης στην περιοχή. Αυτό φαίνεται και από τη βαρύτητα που δίνουν τα «γεράκια» της Άγκυρας στην εξωτερική τους πολιτική, σε σχέση με την Ελλάδα, όπου εδώ και δεκαετίες οι δύο χώρες συγκρούονται σε έναν ιδιότυπο ψυχρό πόλεμο, για την κυριαρχία στην περιοχή - σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο δεν θα έπρεπε να παραγνωρίζουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας, καθώς αυτή έχει τον ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης μόνο μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Ευτυχώς αυτό το κατανοούν τόσο οι κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς όσο και της αριστεράς. Αυτό έγινε φανερό και από την επίσκεψη του Ομπάμα και του Ολάντ στην Ελλάδα. Γίνεται φανερό όμως πως αυτή η εμπιστοσύνη συνεχίζει να υφίσταται, από την επίσκεψη του σημερινού προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες.

Ένα άλλο δείγμα της ισχύος της Ελλάδος, αλλά και του έτερου ελληνικού κράτους - της Κύπρου - που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των ισχυρών προς τις δύο χώρες του ελληνικού έθνους, είναι οι συμμαχίες Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Η Αίγυπτος είναι η χώρα που δέχεται την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από της ΗΠΑ, μετά το Ισραήλ, καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ σε μια τόσο ρευστή περιοχή όπως η Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με την Τουρκία του Ερντογάν, που συνεχώς χάνει στρατηγικούς συμμάχους ανά τον κόσμο και κερδίζει εχθρούς.

Μια άλλη μεγάλη παγκόσμια δύναμη που επίσης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι η Κίνα. Μέσω της COSCO και τη συνεργασία της με την Ελλάδα, για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, αναδεικνύει την Ελλάδα σε περιφερειακό εμπορευματικό κόμβο, μετατρέποντας σε μοχλό ανάπτυξής για την ελληνική οικονομία και ισχύ, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος ανά τον κόσμο ελληνική ναυτιλία. Κατά αυτόν τον τρόπο παράγει πλούτο και δίνει πόντους δύναμης στην Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που την ταλανίζει τα τελευταία χρόνια. Η απόδειξη της διεθνούς ισχύος που μας χαρίζει η παγκόσμια πρωτιά στη ναυτιλία φαίνεται μέσα από την διοργάνωση των Ποσειδωνίων κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα.

Επίσης δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως η θέση που έχει στις σκέψεις των ελίτ, ανά τον κόσμο η Ελλάδα, οφείλεται εν πολλοίς και στον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που κατέχει η χώρα μας σε όλους τους τομείς, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αυτή η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά συναρπάζει τους απανταχού ανθρώπους όλου του πλανήτη, που θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τούς πολίτες του κόσμου. Η πιστοποίηση της μάθησης της ελληνικής γλώσσας, για τους ξένους και για τους ομογενείς, αν και είναι ένα βήμα που έγινε καθυστερημένα, αποτελεί μια ουσιαστική πρόοδο για την προβολή της Ελλάδας και τη δημιουργία ευκαιριών για θέσης εργασίας, στον αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό, για τα δεδομένα της χώρας μας, τομέα του πολιτισμού.

Στο μέλλον αναμένεται πως ο πολιτισμός θα διοχετεύσει περισσότερα κέρδη στην οικονομία σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Αυτό μπορούμε να το υποστηρίξουμε χωρίς ίχνος υπερβολής. Ο τομέας του πολιτισμού σε συνδυασμό με αυτόν του ανεπτυγμένου τουρισμού - ο οποίος παρά την οικονομική κρίση εξακολουθεί να είναι προσοδοφόρος για την οικονομία της χώρας - θα μπορούσε να αποφέρει πολλές θέσεις εργασίας και εισροή συναλλάγματος, για τη χειμάζουσα ελληνική οικονομία, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει από ρευστότητα.

Δημοφιλή