Τοποθετείτε το πρόσωπον που θέλετε να τιμήσετε εις τα δεξιά σας

Ο κύριος επ' ουδενί λόγω θα σταματήση μίαν κυρίαν καθ' οδόν, αυτή όμως μπορεί να τον σταματήση, και τότε ο κύριος μένει ασκεπής έως ότου η κυρία του πη να φορέση το καπέλλο του. Ένα ζήτημα το οποίον απαιτεί μεγάλην προσοχήν είναι και το ζήτημα των συστάσεων αφού εις αυτό παθαίνουν η περισσότερες κυρίες. Δηλαδή δεν ξεύρουν πως όταν συνιστούν πρέπει να λέγουν πάντοτε πρώτο το όνομα του κυρίου και έπειτα της κυρίας και τούτο διότι παρουσιάζομε τον κύριο εις την κυρία, γι' αυτό και το σωστό είναι να λέμε:«Επιτρέψατε μου να σας παρουσιάσω τον κύριο τάδε».
archive

Η καλή συμπεριφορά στο δρόμο

Οι πρόγονοί μας έδιναν ιδιαίτερη σημασία στους καλούς τρόπους. Υπήρχε μια ετικέτα συμπεριφοράς που έπρεπε να εφαρμοστεί τουλάχιστον από την αριστοκρατική και μεσαία τάξη.

Όλες οι εφημερίδες είχαν ιδιαίτερη στήλη με οδηγίες, που τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούσαν την γαλλική έκφραση savoir vivre. Εδώ αντιγράφουμε τις παραινέσεις από την εφημερίδα «Εβδομάς» του 1928.

Θυμίζουμε πάντα στους αναγνώστες, ότι τηρούμε την ορθογραφία της δημοσίευσης χωρίς δική μας επέμβαση.

«Όταν περπατάτε στο δρόμο προσέχετε να μη σπρώχνετε ποτέ σας κανένα, και αν το κάμετε, χωρίς να το θέλετε, ζητήσετε αμέσως συγγνώμην αδιάφορον εάν πρόκειται και περί κατωτέρου σας.

Μη κόπτετε ποτέ τον δρόμον κανενός, όσον βιαστικός και εάν είσθε, και προτιμήσατε να κατεβήτε από το πεζοδρόμιον, αν είσθε αναγκασμένος να προσπεράσετε κάποιον. Είναι ο νόμος που επιβάλλει εις τον βιαστικόν να ενοχλήται, και όχι να ενοχλή τον φιλήσυχον περιπατητήν, απαράλλακτα όπως το ατμόπλοιον που συναντά ιστιοφόρον αναγκάζεται να λοξοδρομήση προς χάριν του.

Το καλόν μέρος του πεζοδρομίου θεωρείται το μέρος των σπιτιών και όχι του δρόμου, αν συνοδεύετε λοιπόν κάποιον που εκτιμάτε και υπολήπτεστε να τον τοποθετείτε πάντοτε από την καλήν πλευράν δια να είναι προστατευμένος.

Όταν πρόκειται περί λεωφόρου, ή ευρίσκεσθε μέσα εις πάρκον, κήπον κλπ. τοποθετείτε το πρόσωπον που θέλετε να τιμήσετε εις τα δεξιά σας.

Εις όλην την Ευρώπην αμάξια αυτοκίνητα και πεζοί βαδίζουν πάντοτε δεξιά και μόνον η Αγγλία αποτελεί εξαίρεσι του κανόνος: Εκεί όλοι βαδίζουν αριστερά.

Εις τον δρόμον δεν σταματά κανείς παρά τους πολύ οικείους του, και αυτό αν τους δεί μόνους. Αν συνοδεύονται αποφεύγει να τους σταματήση.

Ο κύριος επ' ουδενί λόγω θα σταματήση μίαν κυρίαν καθ' οδόν, αυτή όμως μπορεί να τον σταματήση, και τότε ο κύριος μένει ασκεπής έως ότου η κυρία του πη να φορέση το καπέλλο του.

Ένα ζήτημα το οποίον απαιτεί μεγάλην προσοχήν είναι και το ζήτημα των συστάσεων αφού εις αυτό παθαίνουν η περισσότερες κυρίες. Δηλαδή δεν ξεύρουν πως όταν συνιστούν πρέπει να λέγουν πάντοτε πρώτο το όνομα του κυρίου και έπειτα της κυρίας και τούτο διότι παρουσιάζομε τον κύριο εις την κυρία, γι' αυτό και το σωστό είναι να λέμε:

«Επιτρέψατε μου να σας παρουσιάσω τον κύριο τάδε».

Το ίδιο όταν πρόκειται περί δύο κυριών μικροτέρας και μεγαλειτέρας, της μικροτέρας το όνομα θα λεχθή πρώτον, επίσης πρώτον θα λεχθή το όνομα μιας δεσποινίδος και ούτω καθ' εξής. Αυτό είναι ζήτημα πολύ σπουδαίον και έχει πολλάκις παρατηρηθή ότι πολλαί κυρίαι συνιστούν ανάποδα».

«Τα ανάλεκτα της Παλιάς Αθήνας» του Θωμά Σιταρά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.