Ταξίδι στο Cinque Terre, ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη της Ιταλίας

Πριν προχωρήσω να σου δείξω και να σου μιλήσω για αυτή την πολύχρωμη γωνιά της Ιταλίας, θα ήθελα να σου πω πως οι Cinque Terre δεν είναι ένα μέρος αλλά -όπως το λέει και το όνομα, είναι 5 διαφορετικά χωριουδάκια της περιφέρειας Liguria. Οπότε αν αποφασίσεις να τα επισκεφθείς, προτείνω να έχεις επιλέξει από πριν ένα από τα 5 για τη διαμονή σου και τα υπόλοιπα 4 να τα δεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ιδανικά του 3ημέρου σου!
Serge Mouraret via Getty Images

Cinque terre, στα ελληνικά «5 γαίες» ή πιο εύκολα... πέντε χωριά! Ναι, καλά κατάλαβες, σήμερα θα σου μιλήσω για ένα από τα πιο ρομαντικά (και αγαπημένα μου) μέρη στην Ιταλία.

Πριν προχωρήσω να σου δείξω και να σου μιλήσω για αυτή την πολύχρωμη γωνιά της Ιταλίας, θα ήθελα να σου πω πως οι Cinque Terre δεν είναι ένα μέρος αλλά -όπως το λέει και το όνομα, είναι 5 διαφορετικά χωριουδάκια της περιφέρειας Liguria. Οπότε αν αποφασίσεις να τα επισκεφθείς, προτείνω να έχεις επιλέξει από πριν ένα από τα 5 για τη διαμονή σου και τα υπόλοιπα 4 να τα δεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ιδανικά του 3ημέρου σου!

Οι Cinque Terre λοιπόν αποτελούνται από τα χωριουδάκια Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola και Riomaggiore τα οποία έχουν ανακηρυχθεί ως το πρώτο προστατευόμενο πάρκο της Ιταλίας (Parco Nazionale delle Cinque Terre) και από το 1997 και προστατευόμενη περιοχή της UNESCO.

Παρόλο μου ζούσα στην Ιταλία για 3 χρόνια, ομολογώ πως δεν τα είχα επισκεφθεί όσο ήμουν εκεί. Μόλις πριν λίγους μήνες λοιπόν, αποφάσισα πως είχε έρθει η στιγμή να γνωρίσω αυτή την παραμυθένια πλευρά αυτού του τόσο αγαπημένου μου τόπου και έτσι ξεκίνησα από Αθήνα με πτήση για Μιλάνο και από εκεί με τρένα για την πόλη La Spezia. Από τη La Spezia πάλι με τρένο έφτασα στο Riomaggiore, το πρώτο από τα 5 χωριουδάκια (από νότο προς βορρά). Εκεί επέλεξα να νοικιάσω και δωμάτιο.

Riomaggiore

Το Riomaggiore ήταν το πρώτο χωριουδάκι που αντίκρισα και ίσως γι'αυτό το λόγο νιώθω πως το αγάπησα λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα! Καθώς όπως σου είπα και παραπάνω, διάλεξα να νοικιάσω εδώ, είχα την ευκαιρία να το δω και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας (και της νύχτας) και συνεπώς έχω μια πιο ολοκληρωμένη γνώμη σε σχέση με τα υπόλοιπα 4 χωριά τα οποία επισκέφθηκα κάνοντας μονοήμερες εκδρομές.

Αυτό το πολύχρωμο ψαροχώρι βρίσκεται καλά κρυμμένο στην αγκαλιά δύο απότομων βράχων που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, όπως και τα σπίτια του τόπου αυτού. Λέγεται πως οι πρώτες αναφορές στο Riomaggiore έγιναν κάπου στο 1251 και μιλάνε για κάποιους Έλληνες (παντού είμαστε) φυγάδες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν από τον Leone III Isaurico.

Περπατώντας στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο λιμανάκι, θα παρατηρήσεις πως τα σπίτια έχουν 3 με 4 πατώματα το καθένα καθώς επίσης και 2 διαφορετικές πόρτες, η πρώτη είσοδος βρίσκεται στο επίπεδο το βασικού δρόμου και η δεύτερη στον άνω δρόμο, μια τεχνική που μπορεί να φαντάζει περίεργη αλλά ήταν η λύση των κατοίκων για να διαφεύγουν γρήγορα σε περίπτωση εισβολής των Σαρακηνών πειρατών.

Πριν φτάσεις στη θάλασσα, κάνε μια στάση στη δεξιά πλευρά του δρόμου για focaccia με pesto ή για τηγανητά καλαμαράκια στο χέρι και αφού χορτάσεις και βρεθείς να φωτογραφίζεις τη θέα του λιμανιού, αν έχεις όρεξη για περπάτημα ανέβα μέχρι την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και συνέχισε για το κάστρο ώστε να απολαύσεις μια διαφορετική θέα του όμορφου αυτού χωριού.

Από εκεί κατέβα και πάλι στο ιστορικό κέντρο και πάρε το τρένο για το επόμενο χωριό, τη Manarola. Μην ξεχαστείς, σε μόλις 3 λεπτά θα πρέπει να κατέβεις από το τρένο γιατί θα έχεις φτάσει! Εναλλακτικά μέχρι τον περασμένο Απρίλιο υπήρχε και το γνωστό μονοπάτι του έρωτα, Via d'amore, που σε οδηγούσε στη Manarola αλλά δυστυχώς έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων βράχων και δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν και πότε θα ξανα-ανοίξει!

Manarola

Μόλις 3 λεπτά μακριά από το Riomaggiore, η Manarola είναι ίσως το πιο αγαπημένο χωριουδάκι των περισσότερων τουριστών. Λίγο πιο δύσβατη και πιο απότομη από το Riomaggiore αλλά με απίστευτη θέα στη θάλασσα και ενδιαφέρουσα διαρρύθμιση που σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κάστρο. Δεν είναι τυχαίο όμως αυτό καθώς εκεί κάποτε υπήρχε ένα κάστρο και τείχη και κάποια από τα σπίτια του χωριού έχουν χτιστεί στα χαλάσματα των πύργων αυτού του κάστρου.

Κατευθύνσου προς το νεκροταφείο του χωριού καθώς εκεί θα έχεις θέα το χωριό από ψηλά ενώ καθώς οι περισσότεροι τουρίστες δεν μπαίνουν στο νεκροταφείο, θα καταφέρεις να βγάλεις φωτογραφίες ανενόχλητος/η. Πιες τον καφέ σου στο Aristide Café και πάρε το τρένο για το επόμενο χωριό.

Corniglia

Η Corniglia είναι το μόνο από τα 5 χωριουδάκια το οποίο δεν βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα αλλά είναι τοποθετημένο σε ένα βράχο ύψους 100 μέτρων . Κατεβαίνοντας από το τρένο θα χρειαστεί να ανέβεις μια σκάλα με 377 σκαλοπάτια και αφού περπατήσεις λιγάκι θα βρεθείς σε αυτό το καλά κρυμμένο χωριό.

H Corniglia ήταν το μοναδικό από τα 5 χωριά που σκέφτηκα πως θα μπορούσα να μείνω μια ολόκληρη εβδομάδα εδώ τρώγοντας, χαλαρώνοντας στον ήλιο και γράφοντας. Είναι ίσως το λιγότερο γνωστό χωριό και έτσι έχει ελάχιστους τουρίστες στα σοκάκια της. Κάθε δρομάκι της σου βγάζει μια απίστευτη ηρεμία και σε προκαλεί να καθίσεις και να απολαύσεις το aperitivo σου χωρίς βιασύνη και στρες.

Απόλαυσε λοιπόν το κρασί σου (η περιοχή έχει απίστευτα κρασία) στο Bar Nunzio και πάρε το τρένο για να προλάβεις το ηλιοβασίλεμα στο επόμενο χωριό, στην όμορφη Vernazza.

Vernazza

Το συγκεκριμένο χωριό διάβασα πως για πολλά χρόνια ήταν αυτό με την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη ενώ το 2011 λόγω μιας απίστευτης πλημμύρας καταστράφηκε το μεγαλύτερο τμήμα του και προκάλεσε πολλά προβλήματα στην περιοχή και φυσικά στους κατοίκους του.

Κατευθύνσου στο λιμανάκι, εκεί που κάποτε βρίσκονταν συγκεντρωμένες όλες οι βάρκες που προστάτευαν το Cinque Terre από τους Σαρακηνούς, και κάτσε στην αποβάθρα να χαζέψεις τους ψαράδες να κουβεντιάζουν και να γελούν δυνατά.

Ακριβώς απέναντι σου θα δεις και την όμορφη εκκλησία γοτθικού ρυθμού Santa Margherita της Αντιόχειας, μπες να ρίξεις μια ματιά, είναι πανέμορφη και κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα! Τέλος, αν θες πανοραμική θέα και έχεις όρεξη για περπάτημα ανέβα μέχρι το κάστρο Doria και τον κυλινδρικό πύργο Belforte.

Monterosso al Mare

Το Monterosso είναι το μοναδικό από τα 5 χωριά το οποίο έχει μια αμμώδη παραλία ιδανική για ηλιοθεραπεία και βουτιές στη θάλασσα, την περίφημη αμμουδιά Fegila. Το χωριό χωρίζεται σε δύο μέρη, την παλιά και τη νέα πλευρά και στη μέση βρίσκεται ο πύργος Aurora, ο μόνος από τους 13 πύργους του χωριού ο οποίος άντεξε στο πέρασμα των χρόνων.

Αν και εξίσου όμορφο χωριό, ομολογώ πως μου άρεσε λίγο λιγότερο από τα υπόλοιπα τέσσερα γιατί λόγω της παραλίας του, οι τουρίστες το προτιμούν για τη διαμονή τους και καταλαβαίνεις πως τα σοκάκια είναι πάντα γεμάτα, το ίδιο και τα εστιατόρια και bar.

Με αυτό το χωριό ολοκληρώνεται και η βόλτα στην περιοχή Cinque Terre, ενώ αν έχεις όρεξη και για μεγαλύτερη βόλτα μπορείς να πάρεις το τρένο από εκεί και να κατευθυνθείς προς το Levante και το γνωστό PortoFino.

Πώς να φτάσεις στην περιοχή

Μπορείς να πετάξεις από Αθήνα είτε για Μιλάνο είτε για Γένοβα και από εκεί να φτάσεις με τρένο.

Αν φτάσεις Γένοβα, θα πρέπει να πάρεις το τρένο από το σταθμό Genova Brignole με κατεύθυνση το βορειότερο από τα χωρία, το Monterosso. Θα είσαι εκεί περίπου σε μία ώρα και κάτι εκεί με μόλις 7 ευρώ.

(Πρόσεξε, δεν υπάρχει απευθείας εισιτήριο για τη La Spezia από το αεροδρόμιο της Γένοβα. Αγόρασε με 6 ευρώ εισιτήριο για το λεωφορείο Volabus που θα σε μεταφέρει στο σταθμό των τρένων και από εκεί αγόρασε το εισιτήριο του τρένου σου!)

Αν επιλέξεις να πετάξεις για Μιλάνο, θα πρέπει να πάρεις το τρένο με κατεύθυνση τη La Spezia ενώ θα χρειαστεί να αλλάξεις τρένο είτε στην Πάρμα είτε στη Γένοβα ώστε να καταλήξεις στον τελικό σου προορισμό, τη La Spezia. Η διαδρομή είναι περίπου 3 ώρες (κόστος εισιτηρίου από 20 μέχρι 35 ευρώ). Από εκεί θα πάρεις το τρένο που θα σε πάει στα χωριά Cinque Terre.

Πώς να μετακινηθείς

Με τρένο φυσικά! Το εισιτήριο για την κάθε στάση είναι 2,10 ευρώ και η μία από τη άλλη στάση είναι από 3 μέχρι 4 λεπτά μακριά. Φυσικά, οι λάτρεις την πεζοπορίας μπορούν να μετακινούνται και περπατώντας στα περιπατητικά μονοπάτια της περιοχής. (7,5 ευρώ trail ticket)

Πού να φας και να πιεις

Προσωπικά μου άρεσαν τα παρακάτω τα οποία είναι λιγότερο τουριστικά από τα περισσότερα μέρη

Fuori Rotta, Riomaggiore

Nessun Dorma, Manarola

Caught in action

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Cantina dello Zio Bramante, Manarola

Gelateria Vernazza

Belforte, Vernazza

Da Eraldo, Monterosso

Πεζοπορία

Αν είσαι φίλος της πεζοπορίας άσε το τρένο μετά την Corniglia και συνέχισε μέσω των μονοπατιών. Όπως σου είπα και νωρίτερα, δυστυχώς το κομμάτι του μονοπατιού από το Riomaggiore μέχρι την Corniglia είναι πλέον κλειστό οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να συμβιβαστείς και να ξεκινήσεις το περπάτημα από την Corniglia μέχρι το Monterosso.

Corniglia - Vernazza: 90 λεπτά. (Trail No. 2)

Vernazza - Monterosso : 120 λεπτά. (Trail No. 2)

Πού αλλού να πας

Αν έχεις στη διάθεσή σου περισσότερες ημέρες, σου προτείνω να δεις τη La Spezia, στην οποία προτείνω και να μείνεις αν θέλεις πολύ πιο οικονομικές τιμές για διαμονή σε σχέση πάντα με τα 5 χωριά που λόγω τουρισμού έχουν πολύ υψηλότερες τιμές.

Ενώ αν έχεις όρεξη και για ένα ακόμα όμορφο λιμάνι/χωριό τότε πρέπει να επισκεφθείς το Porto Venere. Νομίζω πως μετά το Riomaggiore ήταν το δεύτερο αγαπημένο μου χωριουδάκι στην ευρύτερη περιοχή της Cinque Terre- La Spezia.

Oh, hello #PortoVenene!

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Υ.Γ: Μην πας solo. Είναι εντελώς ρομαντικός προορισμός 😉

Κάνε subscribe και στο κανάλι μου στο YouTube, δες το video και ξεκίνησε να οργανώνεις το ταξίδι σου σε αυτόν τον χρωματιστό παράδεισο! ❤

Δημοφιλή