Ταξίδι στη Μάλτα και το Gozo: Δύο νησάκια παντός καιρού

Η Μάλτα ήρθε στη ζωή μου πολύ πριν πάω εγώ σε εκείνη. Τέσσερα χρόνια πριν, ο τότε φίλος μου μετακόμιζε για δύο μήνες στο συγκεκριμένο νησί για να κάνει μαθήματα αγγλικών. Ναι, πολλοί Ιταλοί προτιμούν τη Μάλτα αντί της Αγγλίας λόγω καλού καιρού αλλά και κοντινής απόστασης από την Ιταλία.
Ratstuben via Getty Images

Η Μάλτα ήρθε στη ζωή μου πολύ πριν πάω εγώ σε εκείνη. Τέσσερα χρόνια πριν, ο τότε φίλος μου μετακόμιζε για δύο μήνες στο συγκεκριμένο νησί για να κάνει μαθήματα αγγλικών. Ναι, πολλοί Ιταλοί προτιμούν τη Μάλτα αντί της Αγγλίας λόγω καλού καιρού αλλά και κοντινής απόστασης από την Ιταλία.

Τέσσερα χρόνια μετά, ήρθε η στιγμή να την επισκεφθώ και γω. Η επιλογή μου να ταξιδέψω στο νησί για Χριστούγεννα είχε να κάνει με το γεγονός ότι πολλές φορές επιλέγω να ταξιδεύω σε ένα μέρος στη low season του, όταν δηλαδή όλα είναι πιο οικονομικά και ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος άρα λιγότερες ουρές, καλύτερη εξυπηρέτηση, πιο φθηνή διαμονή και φυσικά οικονομικότερα αεροπορικά! 😉

Θα με ρωτήσεις τώρα, δεν είναι καλύτερα να ταξιδέψει κανείς καλοκαίρι στο νησί για να κάνει και μπάνιο; Ναι, φυσικά και είναι καλύτερα γιατί το χειμώνα πολλά μαγαζιά είναι κλειστά, η θάλασσα είναι παγωμένη, νυχτώνει νωρίς και χάνεις αρκετή από τη μαγεία του νησιού. Παρόλα αυτά, θα σου πω πως η Μάλτα λόγω της γεωγραφικής της θέσης ακόμα και τον Ιανουάριο απολαμβάνει θερμοκρασίες από 15 βαθμούς και πάνω και μοναδικές ηλιόλουστες ημέρες οπότε θεωρώ πως είναι ένας κοντινός προορισμός παντός καιρού που αξίζει να τον επιλέξεις όλες τις εποχές του χρόνου!

MALTA

Στη Μάλτα προσγειωθήκαμε με την κολλητή μου μεσημέρι Παραμονής Χριστουγέννων και αφού πήραμε το λεωφορείο X2 μετά από περίπου 40 λεπτά φτάσαμε στο St. Julians όπου είχαμε κλείσει το ξενοδοχείο μας.

St. Julian's

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο το οποίο παρόλο που δεν έχει τη μαγεία της πρωτεύουσας -της Vallettas, συγκεντρώνει όλη τη νυχτερινή ζωή του νησιού και συνεπώς και τις ηλικίες 20-35. Είναι το μέρος που θα κάνεις το πρωινό σου, θα χαζέψεις τις βάρκες στο λιμανάκι και θα πάρεις το λεωφορείο για να εξερευνήσεις το υπόλοιπο νησί μέχρι να βραδιάσει και να επιστρέψεις εδώ για να προετοιμαστείς για τη νυχτερινή ζωή.

Το βράδυ, το ήσυχο αυτό μέρος μετατρέπεται σε μια υπαίθρια μουσική σκηνή με bar, εστιατόρια, club και pub και μουσικές παντού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όλα αυτά θα τα βρεις στη γνωστή περιοχή Paceville. Τα δικά μου αγαπημένα, το Cork's bar για ζέσταμα και μετά για χορό μέχρι το πρωί το Fuego και το Native.

Αν θες να αποφύγεις όμως τη βαβούρα και δεν είσαι για ξενύχτια, τότε σου προτείνω:

  • Να πιεις τον καφέ σου στο Bocconcino Cafe
  • Να πιεις την πρώτη μπύρα της ημέρας στην pub The Dubliner
  • Να φας μεσημεριανό στο όμορφο και οικονομικό U Bistrot (George Borg Olivier St) και βραδινό, ακριβώς δίπλα στο Villa Brasserie (Main Street, Balluta Bay).
  • Να πιεις το ποτό σου αλλά και να τσιμπολογήσεις στο Cafe Cuba (Spinola Bay)

Sliema

Η Sliema βρίσκεται ανάμεσα στο St Julian's και τη Valletta. Για την ακρίβεια, αν δεν υπήρχε η ταμπέλα που γράφει ότι έχεις φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις. Περπατώντας τον παραλιακό δρόμο από το St Julian's με κατεύθυνση τη Valletta, θα δεις τη Sliema κάπου εκεί ανάμεσα.

Το συγκεκριμένο μέρος το προτιμούν κυρίως όσοι ξένοι θέλουν να μετακομίσουν στη Μάλτα, γιατί είναι το λιγότερο τουριστικό σημείο της Μάλτας και παράλληλα δίπλα στην γραφική πρωτεύουσα και στη νυχτερινή ζωή του St Julian's. Εσύ να πας αν θες να κάνεις ψώνια στο mall The Point. Συμπαθητική περιοχή αλλά δεν βρήκα κάτι άλλο να μου τραβήξει την προσοχή.

Rabat and Mdina

Έχοντας σα βάση το St Julian's η επόμενη σκέψη είναι να πάρεις λεωφορείο και να κατευθυνθείς προς την πρώτη πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Mdina και τη νέα πόλη της τη Rabat. Από τη στάση Balluta λοιπόν παίρνεις το λεωφορείο 202 και περίπου σε μισή ώρα βρίσκεσαι στο τέρμα του σταθμού.

I'm getting obsessed with the small alleys of the villages of #Malta🇲🇹 . This one reminds me of Rome though 🇮🇹

A photo posted by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Πριν κάνεις τη βόλτα σου στη Mdina κάνε μια βόλτα στη Rabat (είναι ακριβώς δίπλα). Αυτή η μικρή πόλη έχει το ίδιο όνομα με την πρωτεύουσα του Μαρόκο, καθόλου τυχαίο άλλωστε καθώς το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στην Αφρική και αν έχεις επισκεφθεί το Μαρόκο θα αντιληφθείς και συ κατευθείαν τις ομοιότητες.

Περπάτησε χαζεύοντας τα χαρακτηριστικά ξύλινα μπαλκονάκια, χάσου για λίγο στα στενάκια, φωτογραφήσου μπροστά σε χρωματιστές πόρτες, κάτσε για ένα καφέ στο ένα από τα 2 μοναδικά καφέ της πόλης και πήγαινε για μεσημεριανό στο Bottegin Palazzo Xara (St Paul Str). Εκεί είναι τόπος συνάντησης των κατοίκων της περιοχής. Το hot spot τους. Έχει πολύυυ ενδιαφέρον, μπιλιάρδο και καλό φαγητό!

Η Μντίνα λοιπόν ή αλλιώς η Città Vecchia ή Città Notabile είναι η πρώην πρωτεύουσα της Μάλτας. Πρωτοκατοικήθηκε το 700 π.Χ πριν οι Ιωαννίτες Ιππότες χτίσουν το οχυρό τους εκεί και ονομάζεται και «σιωπηλή πόλη» (πρέπει να την επισκεφθείς για να καταλάβεις το γιατί) ενώ αν έπρεπε να τη χαρακτηρίσω θα έλεγα πως έχει μεσαιωνικό χαρακτήρα οχυρωμένης μεντίνας με στενά δρομάκια.

Στη Μντίνα κατοικούν ελάχιστες οικογένειες αρκετές εκ των οποίων είναι απόγονοι ευγενών Νορμανδών, Σικελών και Ισπανών. Κάνε τη βόλτα σου στη μικρή αυτή πόλη, χάζεψε για λίγο τη θέα πατώντας στις μύτες των ποδιών σου κοιτώντας πάνω από τα τείχη και χαλάρωσε στο όμορφο παρκάκι που κάποτε ήταν η τάφρος του φρουρίου.

Valletta

Ναι, την πρωτεύουσα προτίμησα να σου την αφήσω προς το τέλος γιατί ήταν το αγαπημένο μου μέρος στο νησί.

Φτάσαμε στην πόλη απογευματάκι, την ώρα που ο ήλιος είχε αρχίσει να ντύνει τα πάντα με ένα πορτακαλί -ροζ χρώμα! Λόγω Χριστουγέννων τα χρωματιστά φωτάκια είχαν μόλις αρχίσει να ανάβουν και ο κεντρικός δρόμος, η οδός Δημοκρατίας ήταν σαν από παραμύθι!

Παρόλο που είχα σημειώσει στο σημειωματάριό μου τα βασικά αξιοθέατα, τον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ένα κτίριο του 1580, σήμερα έδρα του προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής, καταλήξαμε να περπατάμε χωρίς χάρτη στα απίστευτα στενάκια της πόλης με τα πολύ χαρακτηριστικά ξύλινα παράθυρα και τις εμπορικές επιγραφές.

Θέλαμε απλά να περιπλανηθούμε στην πόλη και να περπατήσουμε δίπλα στα τείχη της αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα. Τίποτα άλλο. Η βραδιά βέβαια εξελίχθηκε να έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον καθώς μπήκαμε για έναν καφέ στο όμορφο ιταλικό Restaurant-cafe Storie e Sapori και καταλήξαμε να δοκιμάζουμε τον παραδοσιακό ναπολιτάνικο μπαμπα βουτηγμένο σε limoncello.

Αν εσύ μείνεις και το βράδυ στη Valletta, να πιεις το κρασάκι σου στο La vita de la Valette και να συνεχίσεις στο bar-café Jubilee στην οδό Santa Lucia. Μην περιμένεις όμως να βρεις πολλά άλλα μαγαζάκια ανοιχτά μετά τις 12 το βράδυ. Αυτά τα είπαμε, πρέπει να κατευθυνθείς προς το St. Julian's!

GOZO

Στο νησάκι Gozo πρέπει να πας μονοήμερη ακόμα και αν έχεις στη διάθεσή σου μόνο 3 ημέρες για να δεις τη Μάλτα. Θα πληρώσεις 5 ευρώ και σε 20-30 λεπτά θα βρίσκεσαι εκεί!

Για το νησάκι αυτό σου ετοιμάζω άλλο blog post στο οποίο θα σου πω τι μπορείς να δεις μέσα σε μία μόλις ημέρα! Πάρε μια μικρή γεύση από το νησί στο παρακάτω video:

Gozo island in less than 60 seconds #Malta🇲🇹 @visitmalta #Tstories2016 #travelblogger #tstories #maltagozo

A video posted by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Τι να μη χάσεις

Αν βρεθείς στο νησί Κυριακή πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το ψαροχώρι Marsaxlokk για να χαζέψεις τις παραδοσιακές βαρκούλες Luzzu και φυσικά να διαλέξεις το ψαράκι σου από την υπαίθρια αγορά. Αν έχεις χρόνο, να πας και στο Popeye Village, γραφικό ψαροχώρι που δημιουργήθηκε το 1979 για τις ανάγκες της ταινίας «Ποπάυ», με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Α ναι, μιας και θα είσαι στη Valletta μην παραλείψεις να επισκεφθείς και τις 3 πόλεις (The 3 cities - Vittoriosa, Cospicua και Senglea).

Εφόσον πας καλοκαίρι πρέπει να επισκεφθείς ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και το νησάκι Comino, εκεί θα βρεις την απίστευτη Blue Lagoon! ❤

Πώς να φτάσεις στη Μάλτα

Στη Μάλτα θα πας με απευθείας πτήση που διαρκεί μόλις μία ώρα (έχουμε μια ώρα διαφορά να θυμάσαι).

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο αν επιλέξεις να πάρεις ταξί, το κόστος είναι περίπου 20 ευρώ και αν δεν έχει κίνηση στο δρόμο, σε ένα τέταρτο θα έχεις φτάσει στον προορισμό σου. Αντίστοιχα, αν πάρεις λεωφορείο θα πληρώσεις μεν μόνο 1,5 ευρώ αλλά οπλίσου με υπομονή γιατί μια απόσταση 15 λεπτών θα την κάνεις σε μία ολόκληρη ώρα!

Σε ποια περιοχή να μείνεις

Αν σε ενδιαφέρει η νυχτερινή ζωή τότε πρέπει να μείνεις σίγουρα στο St. Julian's. Εναλλακτικά, στη λιγότερο τουριστική γειτονιά, στη Sliema. Σε προειδοποιώ όμως πως το μέρος δεν έχει τίποτα wow από ομορφιά ή αξιοθέατα. Αυτά θα τα βρεις στην υπέροχη Valletta. Οπότε αν δε σκοπεύεις να βγαίνεις τα βράδια, τότε σου προτείνω οπωσδήποτε να διανυκτερεύσεις στην πρωτεύουσα!

Πώς να φτάσεις στο Gozo

Για να φτάσεις στο όμορφο αυτό νησάκι θα πρέπει να πας οδικώς μέχρι το βορειότερο σημείο της Μάλτας το λιμάνι Cirkewwa, και από εκεί να μπεις στο ferry για Gozo.

Από τη Valletta φεύγουν τα λεωφορεία 41 και 42 ενώ από το St Julian's περνάει το 222. Υπολόγιζε ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον μία ώρα μέχρι το λιμάνι και 20 λεπτά με το ferry boat για να φτάσεις στο Gozo. Εναλλακτικά μπορείς να κλείσεις και μονοήμερο tour με κάποια από τις διάφορες εταιρείες που θα σου προτείνει το ξενοδοχείο σου.

Καλά να περάσεις! Και περιμένω φωτογραφίες σου!