Οδοιπορικό στην Κοπεγχάγη: Βόλτες και καλό φαγητό

Υπάρχουν πόλεις που τις έχω στη λίστα μου καιρό και ανυπομονώ να τις επισκεφθώ και άλλες που ποτέ δε μου είχαν κάνει κλικ. Ε λοιπόν, η Κοπεγχάγη ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Μία πόλη που πίστευα πως και να μην την επισκεφθόμουν ποτέ, δε θα έχανα και τίποτα!
Zoonar RF

Υπάρχουν πόλεις που τις έχω στη λίστα μου καιρό και ανυπομονώ να τις επισκεφθώ και άλλες που ποτέ δε μου είχαν κάνει κλικ. Ε λοιπόν, η Κοπεγχάγη ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Μία πόλη που πίστευα πως και να μην την επισκεφθόμουν ποτέ, δε θα έχανα και τίποτα!

Μέχρι που ένας φίλος από τα παιδιά που είχα συνοδέψει το καλοκαίρι με τον Υπερσιβηρικό, ο chef της παρέας για την ακρίβεια, μου έστειλε μήνυμα για να μου πει πως είχε καταφέρει επιτέλους να κάνει κράτηση στο Noma της Κοπεγχάγης (για 4 χρόνια το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο) και πως μιας και θα βρισκόταν στην Ευρώπη σκέφτηκε να με ρωτήσει αν ήθελα να βρεθούμε εκεί!

Έτσι, χωρίς πολλά πολλά, έκλεισα εισιτήρια για την πρωτεύουσα της Δανίας! Η παρέα μεγάλωσε και λίγες εβδομάδες πριν, βρέθηκα και πάλι με τους αγαπημένους μου Πορτορικανούς στην κρύα αλλά υπέροχη

Κοπεγχάγη!

Οι ημέρες που είχαμε στη διάθεσή μας δεν ήταν πολλές και γι' αυτό το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να νοικιάσουμε ποδήλατο για να μειώσουμε τις αποστάσεις. Η ενοικίαση ενός ποδηλάτου για 24 ώρες στοίχισε 100 DKK (13,5 euros).

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν η εξής:

Πρώτη ημέρα

Ξεκινήσαμε πρώτα για μια γρήγορη βόλτα από την πλατεία του Δημαρχείου από την οποία ξεκινάει και ο κεντρικότερος/πιο εμπορικός δρόμος της πόλης, ο Strøget.

Στο τέλος αυτού υπάρχουν 2 πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, μια καντίνα με παραδοσιακά δανέζικα hotdog και ένας τεράστιος χρωματιστός τοίχος γεμάτος graffiti με έναν πράσινο... τροχό της τύχης ο οποίος δίνει στον επισκέπτη ιδέες για το τι να κάνει και τι να δει στην πόλη.

Discovering #Copenhagen is fun! @visitdenmark @visitcopenhagen #goprotravel #goprogirl #drakosdigital #dtmh

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Πίσω από τον τοίχο αυτό (γίνονται έργα) σε λιγότερο από 2 λεπτά περπάτημα, βρίσκεται το περίφημο κανάλι Nyhavn, το υπέροχο αυτό λιμάνι με τα χρωματιστά σπίτια-μπυραρίες/εστιατόρια που αν και πλέον τουριστικό, παραμένει πραγματικά ένα όμορφο σημείο που αφήνει τον επισκέπτη με το στόμα ανοιχτό. Όταν ο καιρός είναι καλός, οι ντόπιοι γεμίζουν τις αποβάθρες με μπουκάλια μπύρας, κουβέντα και πολλή μουσική.

Copenhagen you are so f perfect

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Αφήνοντας πίσω μας το Nyhavn, συνεχίσαμε με κατεύθυνση το κανάλι Christianhavn (εκεί βρίσκεται και το εστιατόριο Noma) και προχωρήσαμε μέχρι την freetown Christiana. Η Christiania είναι μια αυτόνομη γειτονιά την οποία δημιούργησαν τη δεκαετία του '70 χίπις, καλλιτέχνες και τύποι που θεωρούσαν ότι δε μπορούν να ζουν με τους νόμους του κράτους, έτσι δημιούργησαν μια δική τους "πόλη" με δικούς τους νόμους και τρόπο ζωής.

Το 2004, έγινε μια απόπειρα από την αστυνομία ώστε να κλείσει τη συγκεκριμένη περιοχή καθώς ήταν χώρος ελεύθερου εμπορίου ναρκωτικών, παρόλα αυτά όμως η Christiania εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Κοπεγχάγης. (Αν πας, να θυμάσαι πως δεν επιτρέπεται να βγάλεις φωτογραφίες και αν το κάνεις προσπάθησε να μη σε δουν οι κάτοικοι).

Αν φτάσεις μέχρι εκεί, πήγαινε μετά για φαγητό -όπως κάναμε και εμείς- στην απίστευτη κλειστή αγορά Street Food Market Papirøen, να θυμάσαι όμως πως στις 9 το βράδυ κλείνει! Όπως άλλωστε και τα περισσότερα εστιατόρια της πόλης! Συνέχισε για τις μπύρες σου στην τεράστια μπυραρία Warpigs!

Δεύτερη ημέρα

Η επόμενη ημέρα μας βρήκε στα ποδήλατα με κατεύθυνση αυτή τη φορά τη... μικρή Γοργόνα. Ομολογώ πως το συγκεκριμένο άγαλμα είναι υπερεκτιμημένο καθώς είναι πραγματικά πολύ μικρή αυτή η γοργόνα... αλλά όπως και να έχει μια βόλτα μέχρι εκεί αξίζει αρκεί να συνδυαστεί με μια ποδηλατάδα το Kastellet, το πάρκο - φρούριο με τις αχανείς εκτάσεις και το περίεργο σχήμα του.

Συνέχεια είχε ο Round Tower όπου απολαύσαμε από ψηλά τη θέα στην πόλη ενώ κάναμε στάση για καφέ ακριβώς απέναντι, στο Resso cafe. Καθώς ο καιρός ήταν με το μέρος μας, αποφασίσουμε να κάνουμε και μια βόλτα στους κήπους του αναγεννησιακού κάστρου Rosenborg. Ομολογώ πως εκεί περάσαμε αρκετή ώρα βγάζοντας φωτογραφίες και απολαμβάνοντας τον ήλιο!

Η υπόλοιπη ημέρα είχε πολύ, μα πάρα πολύ φαγητό, άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κοπεγχάγη έχει μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο!

Η τρίτη ημέρα μας βρήκε στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο Μάλμε (πάρε ιδέες για τη δική σου μονοήμερη) ενώ η τέταρτη και τελευταία ημέρα στην Κοπεγχάγη, με βρήκε μόνη μου να αναζητάω τις καλύτερες καφετέριες της πόλης καθώς και μικρά διαμαντάκια street art. Η βόλτα μου ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και μερικά ψώνια στην οδό Stroget!

Πού να φας και πού να πιεις

Λοιπόν, να βρεις το BROD για πρωινό με σφολιάτες (διεύθυνση) ενώ για καλό καφέ να πας στο Resso δίπλα από τον Roundtower (διεύθυνση) και στο Central Hotel and Cafe, το πιο μικρό ξενοδοχείο του κόσμου (διεύθυνση).

Για μπύρα το βράδυ στο warpigs ενώ ακριβώς απέναντι θα δοκιμάσεις τα καλύτερα tacos στο Hija de Sanchez. Αν πάλι είσαι των light φαγητών τότε πρέπει να δοκιμάσεις ριζότο στο GROD!

Μη χάσεις:

- Το μετρό χωρίς μηχανοδηγό! Ναι, τα τρένα εδώ πάνε μόνα τους 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα

- Το ηλιοβασίλεμα από τον κρυμμένο λόφο στην Christiania

- Να δεις από κοντά τη γέφυρα Øresund, τη γέφυρα που ενώνει Δανία με Σουηδία, συνδύασέ το με μονοήμερη εκδρομή στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο Μάλμε.

- Μια επίσκεψη στο απίθανο πάρκο ψυχαγωγίας Tivoli. (Ανοιχτά Μάρτιο μέχρι Ιανουάριο)

Πού να μείνεις:

Περιοχή Vesterbro, κοντά στο σταθμό των τρένων και στο πάρκο Tivoli. Μια από τις πιο μοντέρνες και καλλιτεχνικές περιοχές της πρωτεύουσας. Δοκίμασε να μείνεις στο Urban House Hostel, τα δωμάτια ανταγωνίζονται πολλά ελληνικά ξενοδοχεία!

Πώς να μετακινηθείς:

Με ποδήλατο φυσικά! Το βράδυ που η θερμοκρασία πέφτει προτίμησε μετρό. Αν πάλι θες οπωσδήποτε να κινηθείς με ποδήλατο, θυμήσου πως υπάρχει και το Uber Bike, φορτώνει εσένα και το ποδήλατό σου και σας πάει σπίτι (δεν κάνω πλάκα)!

Today was a beautiful day

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Πώς να φτάσεις:

- Με μετρό, το εισιτήριο κοστίζει 36 κορώνες και σε 15 θα βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης (στάση Kongens Nytorv)

- Με τρένο (αν το ξενοδοχείο σου είναι κοντά στον κεντρικό σταθμό των τρένων) από το αεροδρόμιο στον Copenhagen Central Station σε 20 λεπτά και με 36 κορώνες εισιτήριο (περίπου 5 ευρώ).

Αν δεν έχεις κέρματα στα χέρια σου (κορώνες) και δεν χρησιμοποιείς ούτε πιστωτική κάρτα πήγαινε κατευθείαν στον γκισέ για να σε εξυπηρετήσουν. Τα περισσότερα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων απαιτούν χρήση πιστωτικής κάρτας για την αγορά του εισιτηρίου σου, μην παλεύεις λοιπόν άδικα!Κατευθείαν στον γκισέ!

Και κάποια τελευταία SOS:

- Να θυμάσαι πως η Κοπεγχάγη είναι αρκετά ακριβή. Για έναν καφέ και ένα κρουασάν θα πληρώσεις περίπου δέκα ευρώ

- Σε πολλά μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων αλλά και σε εστιατόρια και καφετέριες, προτιμάται η χρήση πιστωτικής κάρτας. Να είσαι προετοιμασμένος/η!

- Οι Δανοί δε ζουν για να δουλεύουν. Τα περισσότερα εστιατόρια, γύρω στις 9 το βράδυ κλείνουν, οπότε φρόντισε να πηγαίνεις για φαγητό γύρω στις 7μμ

- Τις Κυριακές, οι περισσότερες καφετέριες αλλά και μαγαζιά ανοίγουν αυστηρά στις 10πμ, όχι νωρίτερα

- Προσοχή στα ποδήλατα και τους ποδηλατόδρομους! Αν για παράδειγμα βγεις από το ταξί, πρώτα θα πατήσεις στο πρώτο κράσπεδο/ποδηλατόδρομο και μετά στο πεζοδρόμιο, οπότε με το που βγάλεις το πόδι σου και πατήσεις κοίτα αμέσως δεξιά και αριστερά γιατί οι ποδηλάτες δεν αστειεύονται!

Καλό ταξίδι! Ελπίζω ο οδηγός μου να σου φανεί χρήσιμος!

Δες επίσης τους travel guides μου για:

Μάλτα

Μάλμε

Σόφια

Μπουράνο