Συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο VouliWatch

Είμαι απαισιόδοξος. Θεωρώ ότι ΕΕ, προσπαθούσε να κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα των προσφύγων, το οποίο βασανίζει την Ελλάδα και την Ιταλία εδώ και πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή το πρόβλημα μεγάλωσε και δεν μπορούσε να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Όμως η ΕΕ, δεν θέλει να το λύσει επίσης. Και τι κάνει γι' αυτό; Αναλαμβάνει να δώσει το πρόβλημα σε κάποιον άλλο, να το βάλει κάτω από τον δικό του χαλί. Δεν γίνεται έτσι. Θεωρώ ότι, και σε αυτό το θέμα η Νονά Μέρκελ τα έχει κάνει θάλασσα.
vouliwatch

Αγαπητοί Vouliwatchers,

Στο πλαίσιο της αποστολής μας για ενδυνάμωση της δημοκρατίας και ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ εκλεγμένων αντιπροσώπων και των πολιτών, ξεκινάμε σήμερα μια σειρά συνεντεύξεων με τους έλληνες ευρωβουλευτές, «Γνωρίζουμε τους Ευρωβουλευτές», τις οποίες θα δημοσιεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να σας ενημερώσουμε για το έργο και τις δραστηριότητές τους στην ευρωβουλή. Η σειρά εγκαινιάζεται με την συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής ΑριστεράςΣτέλιος Κούλογλου, στην ανταποκρίτριά μας, Γεωργία Κιούλια, ανταποκρινόμενος πρώτος στην πρόσκλησή μας. Μας μίλησε για τις προτεραιότητές του, επικεντρώθηκε στην Διαντλαντική Εμπορική Συμφωνία ΕΕ- ΗΠΑ και τις επιπτώσεις της, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παρέθεσε τις δράσεις και τις απόψεις του για την ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης. Δήλωσε υποστηρικτής του έργου μας και αναμένει τις ερωτήσεις σας.

Καλή ανάγνωση:

Μιλήστε μας για τις δραστηριότητές σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την 8η Κοινοβουλευτική θητεία;

Η μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία TTIP- TiSA. Εγώ είμαι σκιώδης εισηγητής για την TiSA, εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η ΤiSΑ είναι η δίδυμη αδερφή της TTIP και εάν εφαρμοστεί, πρόκειται να αλλάξει όλη την Ευρώπη και τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων με καταστροφικά αποτελέσματα. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Εκεί επικεντρώνομαι σε αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι, τώρα, ξεκινάει και η μεγάλη συζήτηση.

Από εκεί και πέρα ασχολούμαι με θέματα ανάπτυξης, τόσο ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (DEVE) αλλά κι επειδή το θέμα μου είναι προσφιλές. Ως δημοσιογράφος έκανα αποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου, στις οποίες αφορά και ασχολείται κυρίως η Επιτροπή DEVE.

Πέραν όλων αυτών, ασχολούμαι και με διάφορες άλλες δραστηριότητες είτε γιατί μου αρέσουν ή διότι είχα δεσμευθεί προεκλογικά. Για παράδειγμα, ασχολούμαι με το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τα οποία είναι θέματα πολύ σημαντικά. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, είχα καλέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα μεγάλο γκρουπ από επιζώντες του Άουσβιτς και του ολοκαυτώματος και προβάλλαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης την ταινία μου «Νεοναζί- Το ολοκαύτωμα της μνήμης». Τα φιλμ είναι μια ακόμα δραστηριότητά μου. Συνεχίζω να κινηματογραφώ τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες που μου έχουν απομείνει, καθώς έχουμε πάρα πολύ δουλειά και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό.

Σχετικά με την αναφορά στις προτεραιότητές σας, ως μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ΕΕ- ΗΠΑ σχετικά με τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία αλλά την TISA; Ποιά τα οφέλη εάν κατά τη γνώμη σας υπάρχουν και πως πιστεύετε ότι μια τέτοια συμφωνία θα επηρεάσει τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών;

Ευχή μου θα ήταν να μη ψηφιστούν καθόλου αυτές οι συμφωνίες. Αυτό θα ήθελα καθώς δεν υπάρχει όφελος για τον πολίτη. Σύμφωνα με όσα λέγονται κι εάν κάποια πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με επιμέρους συμφωνίας και όχι με γενικότερες συμφωνίες, οι οποίες δεσμεύουν για πάρα πολλά χρόνια τα δύο μέρη και των οποίων, δεν ξέρουμε καν τις λεπτομέρειες καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές. Ακόμα κι εμείς, ως σκιώδεις εισηγητές, δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει. Λένε επίσης ότι τα πρακτικά, θα βγουν έπειτα από 30 χρόνια.

Σε ομιλία που έκανα προς τους συναδέλφους μου στην Ολομέλεια, τόνισα ότι εάν ψηφίσετε αυτή τη συμφωνία, να ξέρετε ότι έπειτα από 30 χρόνια, όταν βγουν τα πρακτικά, τα παιδιά σας μπορούν να σας ζητήσουν ευθύνες γι' αυτό που κάνατε.

Βέβαια, εάν ήμουν διευθύνων σύμβουλος ή μέτοχος μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας, θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος από την συμφωνία, γιατί, κυρίως, αυτές οι πολύ μεγάλες εταιρίες από την μία ή την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ευνοούνται από μια τέτοια συμφωνία.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων σας ως κινηματογραφιστής αλλά και της δημοσιογραφικής πορείας σας, μας είπατε πως διοργανώνετε ειδικές εκδηλώσεις στο ευρωκοινοβούλιο με προβολές ντοκιμαντέρ που αφορούν στην ενημέρωση για επίκαιρα θέματα αλλά και την ελληνική κρίση. Πείτε μας περισσότερα γι αυτή την πρωτοβουλία και τι άλλο ετοιμάζετε;

Θεωρώ ότι αυτή την εποχή που τα παραδοσιακά και σημαντικά μέσα ενημέρωσης πλήττονται από μεγάλη κρίση αξιοπιστίας, τα ντοκιμαντέρ αποτελούν μια καλή πηγή και παρέχουν ενημέρωση. Είναι η τάση των τελευταίων 10-15 χρόνων, όταν έγινε φανερό ότι τα μεγάλα συμφέροντα, έχουν φιμώσει τα σημαντικά μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με το παρελθόν. Εγώ αξιοποίησα την ευκαιρία που μου δίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πραγματοποίησα διάφορες προβολές. Έκανα την προβολή, ενός πολύ καλού ντοκιμαντέρ του Γερμανού δημοσιογράφου Harold Schuman για την Τρόικα και προέβαλα και την «Νονά», το δικό μου ντοκιμαντέρ που αφορά στην οικονομική κρίση, το οποίο και προβάλλεται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης αυτή την εποχή.

Ετοιμάζετε επίσης κάποια συνδιάσκεψη, με αντικείμενο τη νεανική επιχειρηματικότητα. Έχετε κάνει αρκετές εισηγήσεις και ερωτήσεις σχετικά με τις συνέπειες της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας και ιδιαίτερα σχετικά με τους νέους σε χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως και η Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση της Αρμόδιας Επιτρόπου για την Απασχόληση M. Thyssen, σε ερώτησή σας για την νεανική ανεργία, πιστεύετε ότι οι δράσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποτελεσματικές ή χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες;

Όχι νομίζω ότι ήταν ασπιρίνες αυτή η απάντηση. Επειδή η Ευρώπη δεν πλήττεται ομοιόμορφα από την ανεργία, δεν επιμερίζεται αντίστοιχα και το ανάλογο βάρος. Υπάρχουν χώρες που την έχουν πατήσει και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες ζητάνε ξένα εργατικά χέρια και δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, όσο μπορούν βέβαια και όσο το αντέχουν. Συνεπώς, πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, κάθε χώρα ξεχωριστά. Και γι' αυτό διοργανώνουμε κάποιες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την απασχόληση των νέων. Θεωρώ, ότι χωρίς να λύσουμε το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Γι αυτό το λόγο, ετοιμάζω διάφορες δράσεις, οι οποίες θα συνδράμουν σε αυτό το σκοπό. Η μία αφορά στη νεανική επιχειρηματικότητα, όπου θα δοθούν οδηγίες σε νέους για το πώς μπορούν να αναπτύξουν επιχειρήσεις και πως μπορούν να αξιοποιήσουν προγράμματα της ΕΕ ενώ συγχρόνως θα παρουσιαστούν και επιτυχημένες ως τώρα επιχειρηματικές δραστηριότητες Ελλήνων, που εάν και βρίσκονται στην αρχή, έχουν μεγάλες προοπτικές για το μέλλον. Ως δεύτερη πρωτοβουλία, ετοιμάζω μία ακόμα εκδήλωση για την κοινωνική οικονομία τον Ιανουάριο του 2016, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας και πώς τέτοιου είδους συνέργειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, αλλάζοντας την σημερινή κατάσταση.

Πιστεύετε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ή ανασταλτικά δημιουργώντας μια Ευρώπη-φρούριο, η οποία απομακρύνεται από το στόχο για ολιστική προσέγγιση στην μετανάστευση;

Είμαι απαισιόδοξος. Θεωρώ ότι ΕΕ, προσπαθούσε να κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα των προσφύγων, το οποίο βασανίζει την Ελλάδα και την Ιταλία εδώ και πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή το πρόβλημα μεγάλωσε και δεν μπορούσε να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Όμως η ΕΕ, δεν θέλει να το λύσει επίσης. Και τι κάνει γι' αυτό; Αναλαμβάνει να δώσει το πρόβλημα σε κάποιον άλλο, να το βάλει κάτω από τον δικό του χαλί. Δεν γίνεται έτσι. Θεωρώ ότι, και σε αυτό το θέμα η Νονά Μέρκελ τα έχει κάνει θάλασσα. Στην αρχή προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα της, η οποία είχε αμαυρωθεί από τη στάση που κράτησε το καλοκαίρι και απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας σε όλους τους πρόσφυγες «ελάτε στη Γερμανία». Αυτό είχε και άλλες αιτίες. Αφενός μεν το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία και αφετέρου, την ανάγκη που για φθηνά εργατικά χέρια. Έπειτα από λίγο όμως, το πρόβλημα άρχισε να παίρνει εσωτερικές προεκτάσεις. Τόσο και μέσα στον συνασπισμό της αλλά και εκτός υπάρχουν αντιδράσεις ρατσιστικές και ξενοφοβικές. Στη Γερμανία, έχουν γίνει έως τώρα 300 εμπρηστικές επιθέσεις, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Δηλαδή περισσότερα από ένα την ημέρα. Κι αυτό, με μια κοινωνία που λειτουργεί κανονικά, δεν έχει κρίση, έχει ανάγκη ξένους κτλ. Δηλαδή, εάν η Γερμανία ήταν στην θέση της Ελλάδας, θα είχαμε κρεμασμένους πρόσφυγες από φανοστάτες.

Η κα. Μέρκελ κάλεσε τους πρόσφυγες χωρίς να έχει καμία στρατηγική απλώς για λόγους επικοινωνιακούς. Όπως συνήθως. Έπειτα, όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα, έκλεισε τα σύνορα, τα ξανάνοιξε και στράφηκε προς τον κ. Ερτογάν.

Τώρα, προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα μέσω του Ερτογάν, παρέχοντάς του διάφορα οφέλη μεταξύ των οποίων, και τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά να μπει για τους σωστούς λόγους όχι για τους λάθος, όπως συμβαίνει τώρα. Επιπλέον, αυτή η πολιτική είναι καταδικασμένη σε αποτυχία διότι, οι πρόσφυγες αυτοί που φεύγουν από τη Συρία και άλλες περιοχές δεν θέλουν να μείνουν σε στρατόπεδα στην Τουρκία. Θέλουν να πάνε στη Γερμανία όπου τους κάλεσε η κα. Μέρκελ. Και τρίτον, διότι ο ίδιος ο κ. Ερτογάν, έχει ακολουθήσει μια πολιτική που γίνεται όλο και πιο αντιδημοκρατική και αυταρχική. Επομένως, η Τουρκία θα μπει σε μια μεγάλη περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία και δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος. Σε αυτούς τους λόγους, έγκειται και η απαισιοδοξία μου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε την άποψή σας για την ψηφιακή πλατφόρμα Vouliwatch και να δώσετε ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες.

Η ψηφιακή πλατφόρμα Vouliwatch είναι μια πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα για τα θέματα που συζητούνται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπάρχει τεράστια απόσταση. Οι πολίτες, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν τις δραστηριότητες των ευρωβουλευτών. Τι ψηφίζουν και τι καταψηφίζουν. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που γνωρίζουν, δεν υπάρχει αρκετή διαδραστικότητα. Το Vouliwatch, εξασφαλίζει και τα δύο. Είμαι υπέρ της ανοιχτής διακυβέρνησης καθώς αποτελεί μια σαφή προσπάθεια να μειωθεί το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις από τους πολίτες. Συνεπώς εύχομαι να συνεχίσετε την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια και εγώ είμαι διατεθειμένος να λάβω μέρος σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Συνέντευξη: Γεωργία Κιούλια

Δημοφιλή