This vouliweek | 23 - 27 Νοεμβρίου 2015 | Η εβδομάδα που μας πέρασε στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Επί προσωπικού και με ιδιαίτερη ένταση η αντιπαράθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών,Νίκου Κοτζιά, και της βουλευτή της ΝΔ,Ντόρας Μπακογιάννη, επ' αφορμής της επιμονής της βουλευτού να απαντήσει ο Νίκος Κοτζιάς για το βιογραφικό του και το αν είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Αμβούργου και του Χάρβαρντ, όπως είχε ισχυριστεί στη δίκη κατά του εντύπου «Athens Review of Books».
sooc

Σε φόντο καταιγιστικών εξελίξεων, μετά το ξέσπασμα της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη υπό τον φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος αλλά και τη σύγχυση ως προς την κοινή αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα, ο πρωθυπουργός της χώρας ζητά τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να συζητηθούν κομβικά πολιτικά θέματα, εκτός από τα προαναφερθέντα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η συνταγματική αναθεώρηση.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 | Το love story Μπακογιάννη - Κοτζιά στη Βουλή

Επί προσωπικού και με ιδιαίτερη ένταση η αντιπαράθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, επ' αφορμής της επιμονής της βουλευτού να απαντήσει ο Νίκος Κοτζιάς για το βιογραφικό του και το αν είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Αμβούργου και του Χάρβαρντ, όπως είχε ισχυριστεί στη δίκη κατά του εντύπου «Athens Review of Books». Ο Νίκος Κοτζιάς καταλόγισε στην Ντόρα Μπακογιάννη ότι κάνει χρήση της δημοσιότητας στην επιτροπή λόγω της κατάστασης στη ΝΔ, ενώ υποστήριξε και ότι η εν λόγω βουλευτής είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 | Συνεδριάσεις χωρίς Πανούση και Μεϊμαράκη

Για τον συνεργάτη του Πάνο Λάμπρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μίλησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, επί των καταγγελιών του οποίου συνεδριάζει η επιτροπή, αλλά και ο νυν αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Τόσκας, δεν παρέστησαν στην ακρόαση στην Βουλή. Απών και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης. Ξεκίνησε λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, στη σκιά του εκλογικού φιάσκου της Κυριακής και με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κινδυνεύει να μείνει ακέφαλη, καθώς πολλοί βουλευτές αμφισβητούν τον ορισμό του Γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Πλακιωτάκη, ως Αναπληρωτή Προέδρου της ΝΔ, άρα και αυτού που αναλαμβάνει την προεδρία μετά την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 | Επιστρέφουν 43 συμβασιούχοι στη Βουλή | Στον Εισαγγελέα 15 μόνιμοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία | Παρασκευόπουλος: «Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι» | Επιστολή Τσακαλώτου στις τράπεζες για άρση αποκλεισμού Ελλήνων επενδυτών

Τέλος στην περιπέτεια για 43 από τους 45 συμβασιούχους αορίστου χρόνου της Βουλής κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κανονισμού. Δύο δημοσιογράφοι έμειναν εκτός, ο ένας εκ των οποίων με παραποιημένο πτυχίο ενώ ο άλλος είχε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου σε άλλο δημόσιο φορέα. Στον Εισαγγελέα απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, φάκελο με 15 περιπτώσεις μονίμων υπαλλήλων, οι οποίοι φέρεται να έχουν κάνει χρήση πλαστών πτυχίων και πιστοποιητικών για την εξέλιξη και την πρόσληψή τους. «Δεν υπάρχουν στις φυλακές πολιτικοί κρατούμενοι», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, σε ακρόαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την έννοια του «πολιτικού κρατούμενου» και ότι η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ των κρατουμένων. Κάλεσμα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτος, να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές, κάνοντας λόγο για ηθική παρά για νομική υποχρέωση. Παράλληλα εκτίμησε ότι η συμμετοχή των εγχωρίων επενδυτών θα είναι πολύ υψηλή δεδομένης της χαμηλής τιμής στην οποία γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 | Άρση ασυλίας Μιχαλολιάκου | Παραίτηση κυβέρνησης και επιστροφή Σαμαρά ζητά ο Μάκης Βορίδης | Συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Την άρση της ασυλίας του Νίκου Μιχαλολιάκου ο οποίος κατηγορείται για λόγο μίσους και απειλές κατά δημοσιογράφων προτείνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ενώ αρνητικά εισηγείται προς την Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση των πολεοδομικών παραβάσεων στο κτίριο που ενοικιάζει το κόμμα από τον πατέρα του. Απάντηση στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, έδωσε με ιδιαίτερο τρόπο ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ως αρχηγού οικουμενικής κυβέρνησης. Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2016, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι πρόκειται για έναν δύσκολο Προϋπολογισμό, ενώ υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Παράλληλα καυτηρίασε το ΔΝΤ ότι ήξερε αλλά απέκρυπτε πως το πρόγραμμα δεν ήταν βιώσιμο και το PSI δεν δούλεψε. Ο Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με τις ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑνΕλ.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 | Νομοθετικό χάος από τον διορισμό τριών επιπλέον μελών ΔΣ σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ | Σύλλογος Υπαλλήλων Βουλής κατά Κωνσταντοπούλου | Κατηγορίες για φωτογραφική διάταξη Κατρούγκαλου από Θεοχάρη | Απάντηση Θελερίτη | Αναταραχές στη ΝΔ για την επιλογή Γραμματέα της ΚΟ

Αναβολή προβληματικού διορισμού τριών επιπλέον μελών ΔΣ σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, καθώςδιαπιστώθηκε ότι στον ίδιο τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπονται τα μισά μέλη, ήγουν τρία αντί για έξι. Κυβέρνηση και Βουλή οδηγήθηκαν σε αναδίπλωση, ενώ το θέμα θα επιλυθεί με ορισμένη νομοθετική αλλαγή, ώστε να καταστεί σαφές ότι ο διορισμός αφορά διακριτά πρόσωπα απότους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους. Κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου φέρθηκε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής κατηγορώντας την για «έλλειμμα διοίκησης», ενώ έπλεξε το εγκώμιο του νυν πρόεδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και του ζήτησε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων υπαλλήλων. Με ερώτησή του στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Χάρης Θεοχάρηςτον κατηγόρησε ευθέως για φωτογραφική διάταξη που προβλέπει καταβολή 5.764 € υπερωριών σε βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στην επανεκλεγείσα εισηγήτρια του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης, Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Αποκατάσταση Αδικιών». Για σενάρια επιστημονικής φαντασίας έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, απαντώντας στην ερώτηση του Χάρη Θεοχάρη που την φωτογράφισε για τη διάταξη με τα 5.764€ υπερωριών, υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι μικρότερο και πωςόλοι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στα κόμματα σε όλη την Ελλάδα έλαβαν δεδουλευμένες υπερωρίες εκτός από την ίδια με την αιτιολογία ότι εργαζόταν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αναταραχή δημιούργησε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ η απόφαση του νεοφώτιστου υπηρεσιακού προέδρου, Γιάννη Πλακιωτάκη, να επιλέξει για τη θέση του Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας τη Μαρία Αντωνίου, μία εκ των αναπληρωτών Γραμματέων στις εκλογές της περασμένης κοινοβουλευτικής περιόδου.Οι Δημήτρης Κυριαζίδης και Σάββας Αναστασιάδης υπονόησαν σκοπιμότητα υποστήριξης στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κάλεσαν για πιστή τήρηση του κανονισμού και αναθεώρηση της απόφασής.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κωστάκη

Επιμέλεια Ανασκόπησης: Παύλος Πανταζόπουλος - Μαίρη Καλαμπαλίκη

Δημοφιλή