This vouliweek | 30 - 04 Δεκεμβρίου 2015 | Η εβδομάδα που μας πέρασε στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα που σε ευρωπαϊκά τραπέζια συζητείται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Schengen λόγω κωλυσιεργίας ως προς τη λήψη μέτρων για το προσφυγικό, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τέλος στα «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» για οικουμενικές κυβερνήσεις και διευρυμένες συνεργασίες και παράλληλα απευθύνει κάλεσμα συναίνεσης για τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
Alexander Gatsenko via Getty Images

Την ίδια ώρα που σε ευρωπαϊκά τραπέζια συζητείται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Schengen λόγω κωλυσιεργίας ως προς τη λήψη μέτρων για το προσφυγικό, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τέλος στα «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» για οικουμενικές κυβερνήσεις και διευρυμένες συνεργασίες και παράλληλα απευθύνει κάλεσμα συναίνεσης για τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Διαβάστε στη συνέχεια τι έγινε στο ελληνικό Κοινοβούλιο την εβδομάδα που μας πέρασε.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 | Ορισμός ορκωτών λογιστών | Αιχμές για ανακεφαλαιοποίηση αξίας πινακίου φακής από Δημοκρατική Συμπαράταξη | Νομοσχέδιο για βοσκήσιμες γαίες

Ορκωτούς λογιστές όρισε με απόφασή του ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης Γιώργος Βαρεμένος. Στην απόφαση που αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια, δημοσιεύονται τόσο τα ονόματα των 14 ορκωτών λογιστών και του ενός ειδικού επιστήμονα, όσο και τα καθήκοντά τους.

Για εξευτελιστική αξία της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κάνουν λόγο 16 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε επερώτησή τους στους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη. Η επερώτηση έχει θέμα την «κατάρρευση και το ξεπούλημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και τις ολέθριες επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία».

Συναίνεση στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες ζήτησε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. «Μην στερείτε τη χαρά στον εαυτό σας να συμπαρασταθεί σε ένα χώρο και να εξασφαλίσει ένα μεγάλο μέλλον», είπε ο υπουργός προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2015 | Ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ | Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία | Πρόταση για αλλαγή εκλογικού νόμου και γερμανικό σύστημα στη Βουλή

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η πενταήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2016, με τη συζήτηση επί των άρθρων και των 21 τροπολογιών - μετά τις τρεις που αποσύρθηκαν- στο νομοσχέδιο των βοσκήσιμων γαιών.

Με σοβαρά εμπόδια εκκινεί ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία που εγκαινίασε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, μετά από σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επάνω στο θέμα, ενώ απόσυρση όλων των διατάξεων που έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητά η αντιπολίτευση προκειμένου να συμμετέχει στον εν λόγω διάλογο προκειμένου «να έχει νόημα η συζήτηση».

Σε εκδήλωση στο Ζάππειο παρουσίασε την πρότασή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου το Ποτάμι, προτείνοντας ουσιαστικά νέο εκλογικό σύστημα. Την παρουσίαση της πρότασης, προανήγγειλε κατά τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών του Σαββάτου ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης. Η πρόταση παρουσιάστηκε σε πάνελ με τη συμμετοχή βουλευτών από αρκετά κόμματα, την οποία άνοιξε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2015 | Στο κενό το αίτημα του Πρωθυπουργού για συναίνεση | Συνέντευξη Μουζάλα | Ασυνεννοησία για εκλογή μελών Ανεξαρτήτων Αρχών | Άνοιγμα λογαριασμών Σταθάκη

Με το αίτημα του Πρωθυπουργού για συναίνεση να κατακρημνίζεται εν μέσω έντονων πολιτικών διαξιφισμών και αντιπαραθέσεων, συνεχίστηκε για τρίτη μέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Κράτους στην Ολομέλεια της Βουλής. Εφ' όλης της ύλης τοποθετήθηκεο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Απαντήσεις έδωσε για τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Schengen, για τις καθυστερήσεις στη δημιουργία των Hot Spotsαλλά και για την κατάσταση στην Ειδομένη.

Επανεκκίνηση στις διαβουλεύσεις για εκλογή μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών, μεταξύ των οποίων του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης,εξερχόμενοςαπό τη Διάσκεψη των Προέδρων, με όριο συνεννόησης μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε το τελεσίγραφο, τονίζοντας ότι δε δεσμεύεται για τίποτα μέχρι την εκλογή προέδρου του κόμματος, μεταφέροντας ουσιαστικά το ζήτημα για τον Ιανουάριο.

Μετά την τη διαπίστωση μεγάλων διαφοροποιήσεων και ανακριβειώναπό την αντιπαραβολή της χρήσης του έτους 2011 με την μετέπειτα εθελούσια διορθωτική δήλωση του υπουργού Οικονομίας,Γιώργου Σταθάκη, ηΕπιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής αποφάσισε οι αρμόδιοι ορκωτοί λογιστές να προχωρήσουνμέχρι και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 | Δήλωση αποκατάστασης Σταθάκη | Κάλεσμα Βούτση για συναίνεση | Βενιζέλος κατά Μάρδα | Ζήτημα κοινοβουλευτικής παρακμής από Ψαριανό

Σε δήλωση αποκατάστασης προέβη ο Γιώργος Σταθάκης, μετά τις διαρροές από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. «Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους εμένα και τον αδερφό μου. Το 2014 αποσύρθηκα από τους λογαριασμούς.Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη». «Τι περιμένετε, να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ; Άστα να πάνε στο διάολο!», δήλωσε ο Προέδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης,κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους ενώπιον της Ολομέλειας. Στην τοποθέτησή του κάλεσε την αντιπολίτευση να συναινέσει σε τέσσερα βασικά ζητήματα, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις, το χρέος και το προσφυγικό, ενώ τόνισε ότι ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης αφορά σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Κατά παντός ξιφούλκησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στήνει σκηνικό αποστασίας, «επαναφέροντας την ζοφερή εικόνα του 1965», τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «επιδίδεται σε μικροκομματικά παιχνίδια» και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας, ενώ αιτιάσεις εκτόξευσε και κατά του Δημήτρη Μάρδαγια παραπλάνηση της Βουλής σχετικά με το PSI και την ονομαστική μείωση του 2012. Λόγο για κοινοβουλευτική παρακμή έκανε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, ενθυμούμενος τις παλιές συζητήσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού όπου οι βουλευτές συνέρρεαν στο βήμα για να τοποθετηθούν μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ «σήμερα το προεδρείο ψάχνει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», με 35 βουλευτές από τους 178 εγγεγραμμένους να έχουν ήδη αποσυρθεί από τον κατάλογο.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κωστάκη

Σύνταξη: Μαίρη Καλαμπαλίκη - Παύλος Πανταζόπουλος

Δημοφιλή