Υψώνοντας το οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας

Το eHealth Forum festival ανοίγει τις πόρτες της καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία και δίνει για πρώτη φορά ελεύθερη πρόσβαση στις λαμπρές ιδέες δεκάδων startup και ερευνητικών ομάδων: μέσα στο πρωτότυπο Startup Garden, το ευρύ κοινό μπορεί να δει «από πρώτο χέρι» και να δοκιμάσει στη πράξη προϊόντα και εφαρμογές, να ακούσει, να ρωτήσει και να μάθει, στο πλαίσιο μιας διαδραστικής και άκρως διασκεδαστικής έκθεσης. Το όχημα για ΑΜΕΑ που ο χρήστης του μπορεί να ελέγξει μονάχα με τη δύναμη της σκέψης του, μια εφαρμογή που αν ο χρήστης της φωτογραφίσει με το κινητό την ταμπέλα σε ένα βαζάκι καλλυντικού ή μια συσκευασία τροφίμων μπορεί να του αποκαλύψει αν περιέχει κάτι τοξικό ή απαγορευμένο κι ένα ρομπότ που συντροφεύει και «φροντίζει» άτομα τρίτης ηλικίας, είναι μερικά χαρακτηριστικά δείγματα του πλούτου των ελληνικών λύσεων και προτάσεων.
Shannon Stapleton / Reuters

Η ψηφιακή τεχνολογία παίζει όλο και περισσότερο οριζόντιο και καταλυτικό ρόλο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα - ουσιαστικά δεν υπάρχει τομέας στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά και στο σπίτι, που να μην εξαρτάται από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, που να μην παίρνει χάρη σ' αυτές νέα δυναμική και να μην αποκτά νέες, συχνά ασύλληπτες ως τώρα δυνατότητες. Η υγεία είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τομείς, όπου η έρευνα αξιοποιεί πλέον την αιχμή της (ψηφιακής και όχι μόνο) τεχνολογίας, για να δώσει λύσεις σε μύρια όσα προβλήματα, τα οποία ταλάνιζαν επί αιώνες την ανθρωπότητα, και να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, απλούστερη, ευκολότερη.

Το μέλλον μας προδιαγράφεται πολύ διαφορετικό από το παρόν, στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς -παρά τη, μικρή σχετικά, ιστορία του ο κλάδος της ψηφιακής υγείας αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο και ραγδαίο ρυθμό! Μια γεύση από το μέλλον, που είναι πια εδώ, μπορούν να πάρουν οι Αθηναίοι στο eHealth Forum + festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα σε δυο χώρους-τοπόσημα της πρωτεύουσας, το πρώτο στο Μέγαρον Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και το δεύτερο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση.

Το eHealth Forum, με τον απολύτως δηλωτικό του περιεχομένου του τίτλο «eHealth: καταλύτης μεταρρύθμισης, μοχλός ανάπτυξης», θα γίνει αυτές τις δυο ημέρες το σημείο συνάντησης φορέων, επαγγελματιών υγείας, ερευνητών και φοιτητών με τη γνώση και την εξειδίκευση στην ηλεκτρονική υγεία. Περισσότεροι από 110 ομιλητές (οι μισοί από αυτούς έρχονται από το εξωτερικό, ειδικά για το Forum της Αθήνας) θα καταθέσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, παρουσιάζοντας πάνω από 15 ευρωπαϊκά project στο χώρο της υγείας, με πιο γνωστά το Smart Care και το eSense. Μέγα το δέλεαρ για τους τοπικούς άρχοντες απ' όλη την Ελλάδα, που ετοιμάζουν δομές ψηφιακής υγείας στις περιφέρειές τους: περισσότερα από 180 στελέχη ΟΤΑ θα βρίσκονται στο ακροατήριο, εκπροσωπώντας 15 δήμους της χώρας. Μαζί τους και πλήθος στελέχη ιδιωτικών εταιριών, που κινούνται στον ίδιο χώρο, ενώσεις και σύλλογοι ασθενών, στελέχη νοσοκομείων και οργανισμών παροχής υγείας.

Κι αν το eHealth Forum εστιάζει κυρίως στην πληροφόρηση, το νομοθετικό πλαίσιο και την επιχειρηματικότητα, το eHealth Forum festival (που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, δίνοντας έμπρακτη απάντηση στο υπαρκτό έλλειμμα έγκυρης πληροφόρησης) έχει ως στόχο να επιδείξει στον απλό πολίτη άμεσα και κατανοητά τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για την υγεία και την ευζωία του, πώς η σωστή φροντίδα και η πρόληψη μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του τώρα, σήμερα!

Το eHealth Forum festival ανοίγει τις πόρτες της καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία και δίνει για πρώτη φορά ελεύθερη πρόσβαση στις λαμπρές ιδέες δεκάδων startup και ερευνητικών ομάδων: μέσα στο πρωτότυπο Startup Garden, το ευρύ κοινό μπορεί να δει «από πρώτο χέρι» και να δοκιμάσει στη πράξη προϊόντα και εφαρμογές, να ακούσει, να ρωτήσει και να μάθει, στο πλαίσιο μιας διαδραστικής και άκρως διασκεδαστικής έκθεσης. Το όχημα για ΑΜΕΑ που ο χρήστης του μπορεί να ελέγξει μονάχα με τη δύναμη της σκέψης του, μια εφαρμογή που αν ο χρήστης της φωτογραφίσει με το κινητό την ταμπέλα σε ένα βαζάκι καλλυντικού ή μια συσκευασία τροφίμων μπορεί να του αποκαλύψει αν περιέχει κάτι τοξικό ή απαγορευμένο κι ένα ρομπότ που συντροφεύει και «φροντίζει» άτομα τρίτης ηλικίας, είναι μερικά χαρακτηριστικά δείγματα του πλούτου των ελληνικών λύσεων και προτάσεων, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην Τεχνόπολη, τις δυο αυτές ημέρες από τις 13:00 ως τις 19:00.

Το eHealth Forum + festival είναι, λοιπόν, ένα συνέδριο και μια έκθεση; Ναι, αλλά όχι μόνο! Η μεγάλη ελληνική «συνάντηση κορυφής» για την προαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας έχει βάλει τον πήχη ψηλότερα: με τη συμπαράσταση και συνεργασία πλήθους συλλογικών φορέων, θέλει να κάνει την Αθήνα κόμβο επαγγελματικής συνεργασίας των φορέων της ηλεκτρονικής υγείας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι παρόντες στο eHealth Forum + festival εκπρόσωποι από 20 και πλέον χώρες, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Santé - DG Connect), πολλών διεθνών φορέων και των μεγαλύτερων ονομάτων της αγοράς, ενισχύοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Που, σαν συμπληρωματικό αλλά όχι δεύτερο, στόχο έχει να φέρει την πόλη και τους κατοίκους της στην πρώτη γραμμή του eHealth, παρουσιάζοντας τις αρχές και τις πρακτικές εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στους χρήστες, καταναλωτές και πολίτες της Αθήνας. Αυτό δε γίνεται, βέβαια, από τη μια μέρα στην άλλη... η ένταξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας μπορεί να ξεκινήσει από μια πρώτη προσέγγιση σε τοπικό επίπεδο, από τα νοσοκομεία και τους δήμους καθώς έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ευελιξία στις δομές των υπηρεσιών που σχεδιάζουν και υλοποιούν. Πολλοί έχουν ήδη ξεκινήσει, εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις, και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Με την τεχνολογία να λειτουργεί ως δραστικός καταλύτης, το οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας κτίζεται σιγά-σιγά και στη χώρα μας. Με τη βοήθεια «έξυπνων» φορετών (wearable) συσκευών, ο συνειδητοποιημένος χρήστης μπορεί να εστιάσει πλέον στην πρόληψη, αποκτά μια διαφορετική σχέση με τον γιατρό, έχει τον έλεγχο της δικής του υγείας και ευζωίας στα χέρια του. Κι αν έχει απορίες, εκδηλώσεις σαν το eHealth Forum + festival είναι εδώ για να βοηθήσουν...

Δημοφιλή