Γιώργος Πίττας
ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΌ Γιώργος Πίττας
Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Από το 1980 ιδρυτικό μέλος του Νέου Κατοικείν, το 1995 δημιουργεί το Lefkes Village κι από 2010 ως μελος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) είναι επικεφαλής του “Ελληνικού πρωινού”, ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Συγγραφέας 6 βιβλίων, δημιουργεί το 2015 το greekgastronomyguide.gr όπου επιχειρεί να παρουσιάσει την ελληνική γαστρονομία στο όλον της.

Δημοσιεύσεις από Γιώργος Πίττας

Ο οίνος από την Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο και τη Μοναστηριακή διατροφή

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Σεπτέμβριος 2017 | 2:27 πμ

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, έχω τη χαρά και την τιμή να σας μιλήσω σήμερα, εδώ, σ΄αυτή την πανέμορφη τοποθεσία, στη Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας, για το Αμπέλι και το Κρασί, για τα ευλογημένα δώρα που έδωσε η Φύση στον άνθρωπο, κι εκείνος με τη σειρά του τα μετέτρεψε σε χαρά,...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Το ελληνικό πρωινό της Πρέβεζας: Ένα αφιέρωμα στην πόλη

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 3 Σεπτέμβριος 2017 | 3:35 μμ

Το 37ο Ελληνικό πρωινό της Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3-4-2017 χάρη στη συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας/Παράρτημα Πρέβεζας. Δεν παράλειψα κατά την παραμονή μου, να κάνω μιά επίσκεψη γνωριμίας στην πόλη, η οποία παρ' ότι μικρή, ήταν αρκετή για να...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Η ομορφότερη διαδρομή της Ελλάδας

(14) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 2 Σεπτέμβριος 2017 | 3:22 μμ

Στα Καλάβρυτα έφτασα βράδυ οδικώς από την Πάτρα, οδηγώντας 20′ στην Ολυμπία οδό και μια ώρα στη δημοσιά Διακοφτό-Καλάβρυτα. Πρωί-πρωί ήμουν πρώτος στον σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων για να ξανακάνω την διαδρομή (κάθοδο και ανάβαση συνεχόμενα για να την εμπεδώσω) που είχα κάνει, μικρός, στα νειάτα μου και μου είχε...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Οι ξερολιθιές της Κύθνου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 13 Αύγουστος 2017 | 8:51 μμ

Ένα από τα ιδιαιτέρως χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τοπίου της Kύθνου, των Κυκλάδων και γενικότερα των νησιών του Αιγαίου είναι οι εντυπωσιακοί δαντελένιοι σχηματισμοί της ημιορεινής γης, οι λεγόμενες πεζούλες, (αιμασίες, λουρίδες).

Πρόκειται για το άγριας ομορφιάς δημιούργημα του ανθρώπινου αγώνα, προκειμένου να δαμάσει τις δυνάμεις της φύσης, να μετατρέψει τις...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Ποιο είναι το σπήλαιο Φράγχθι, που άλλαξε την ιστορία... της γαστρονομίας!

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 30 Ιούλιος 2017 | 7:33 μμ

Ένα προϊστορικό μνημείο που μας έδωσε, εκτός των άλλων, σπουδαίες πληροφορίες για τη διατροφή του προϊστορικού ανθρώπου. Με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «το ταξίδι της τροφής» όπου υπήρχε αναλυτική αναφορά στο σπήλαιο Φράγχθι.

Το σπήλαιο Φράγχθι, στη βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας Ερμιονίδας στην Πελοπόννησο είναι μία...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Οι 10 διαλεχτές ταβέρνες της Τήνου

(2) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 16 Ιούλιος 2017 | 3:24 μμ

Η Τήνος μέσα σε τρία χρόνια έγινε από τους πρώτους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Την σπίθα την άναψαν 5-6 νέοι μαγείροι του νησιού με οράματα, ήθος, πίστη και όρεξη για συλλογική δουλειά.

Τρία χρόνια αργότερα, τα Tinosfoodpaths φούντωσαν κυρίευσαν το νησί και κατέκαψαν τις καρδιές των...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Τα ζωγραφιστά πλακόστρωτα της Κύθνου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 24 Ιούνιος 2017 | 5:27 μμ

Τα ζωγραφιστά πλακόστρωτα της Κύθνου μού πήραν την καρδιά. Αυτά τα λουλουδάκια ζωγραφισμένα με ασβέστη πάνω στις πλάκες, από τα χέρια ταπεινών νοικοκυρών, έχουν μια αφαιρετικότητα και συνάμα μια εκφραστικότητα μοναδική. Με συνεπήραν και έψαξα να βρω και να γνωρίσω τις γυναίκες που τα δημιούργησαν.

Είναι αλήθεια ότι οι Κυκλάδες...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αυγά σαν τα μάτια σου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 22 Απρίλιος 2017 | 3:19 μμ

Ποιος από εμάς τους Ελληνες δεν θυμάται την παρηγορητική γεύση του αγαπημένου πιάτου της παιδικής μας ηλικίας; Ποιoς από μας ξεχνά τη γευστική συγκίνηση των «αυγών μάτι στο τηγάνι» και της τηγανιτής πατάτας; Και πώς να αποδεσμευθείς από τη γλύκα της ανάμνησης των στιγμών εκείνων που βύθιζες με το πηρούνι...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Το ελληνικό πρωινό της Κεφαλονιάς

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 18 Απρίλιος 2017 | 2:40 μμ

Κατά τη διάρκεια της 12ης HORECA, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Ελληνικού Πρωινού, η Κεφαλονιά παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.

Τη διοργάνωση ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Κεφαλονιάς - Mythos Group. Ο Πρόεδρος...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Ελλάδα: Η χώρα με τους περίπου 15.000 μελισσοκόμους

(2) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 16 Απρίλιος 2017 | 5:20 μμ

Οι Έλληνες τεκμηριωμένα ασχολούνται με τη μελισσοκομία από τα πολύ παλιά χρόνια (Κρήτη, Αττική, Κέα κ.ά.). Από τότε μέχρι σήμερα διατηρείται μία σημαντική παράδοση. Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 15.000 περίπου μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαχειρίζονται περίπου 1.200.000 κυψέλες, που είναι κατανεμημένες σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Από αυτούς, περίπου 3.000...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Το μέλι στη σύγχρονη μαγειρική και τα ελληνικά έθιμα που πρωταγωνιστεί

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 15 Απρίλιος 2017 | 3:15 μμ

Το μέλι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Χρησιμοποιήθηκε εμπλουτίζοντας με γλύκα και άρωμα δεκάδες εδέσματα. Σε γιορτές και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το μέλι χρησιμοποιούνταν είτε αυτούσιο, είτε σε παρασκευές γλυκών ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Μέλι με καρύδια αλλά και «παστέλια» (σουσάμι με...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Γκίκας Ξενάκης: Ένας ξεχωριστός Έλληνας σεφ

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Απρίλιος 2017 | 2:22 μμ

Ο Γκίκας Ξενάκης είναι ξεχωριστός. Αν και νέος, πολύ νέος, έγινε νωρίς γνωστός στους μαγειρικούς κύκλους και απέκτησε ένα πολύ πιστό κοινό. Λιγομίλητος, σεμνός, συνειδητοποιημένος, μακριά από τα φώτα της τηλεόρασης και της δημοσιότητας, κάνει απλώς την δουλειά του. Σεφ της ουσίας, δωρικός και όχι των αδικαιολόγητων υπερβολών και των...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πώς η Γαστρονομία του Σαν Σεμπαστιάν αναδεικνύει την υπεροχή της βασκικής κουζίνας

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 2 Απρίλιος 2017 | 3:32 μμ

Ένα ταξίδι στο Σαν Σεμπαστιάν καλεσμένος από έναν Γερμανό φίλο που βρήκε στην πόλη αυτή τον παράδεισο της ζωής του, εκτός των σημαντικών εμπειριών που μου χάρισε, με έκανε να κατανοήσω πως μια μικρή πόλη έγινε ο πρωταθλητής της παγκόσμιας γαστρονομίας. Γεγονός που δεν εξηγείται με το σημερινό...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στα κρυφά στέκια της Θεσσαλονίκης

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 12 Μάρτιος 2017 | 10:48 μμ

Η Θεσσαλονικη έχει μια ιδιαίτερη παράδοση στους διανοούμενους, που για τον καφέ ή το κρασί τους σύχναζαν σε στέκια περιθωριακά. Εκεί, ακόμη και σήμερα, κοντά στην εργατιά και τους ανθρώπους της βιοπάλης μοιράζονται στιγμές, απαραίτητες για την ισορροπία και το μέτρο της ζωής.

Μια σειρά τέτοιων στεκιών ήταν στο Καλοχώρι,...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Η ιστορία του μελιού στην Ελλάδα και η αιγυπτιακή του «καταγωγή»

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 12 Φεβρουάριος 2017 | 2:46 μμ

Οι μελετητές αναφέρουν ότι το μέλι και η τέχνη της μελισσοκομίας ήλθαν στην Ελλάδα από την Αρχαία Αίγυπτο.

Στη Φαιστό, γνωστή πόλη του μινωικού πολιτισμού, εντοπίστηκαν κεραμικές κυψέλες που χρονολογούνται από το 3400 π.Χ. Την ίδια εποχή χρονολογείται και το εξαίσιο γνωστό χρυσό κόσμημα της Κνωσού, όπου δύο μέλισσες κρατούν...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Ελληνικά αποστάγματα: Μια τάση που συνεχώς εδραιώνεται

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Φεβρουάριος 2017 | 7:42 μμ

Τα επώνυμα ελληνικά αποστάγματα βρίσκονται σε φάση ποιοτικής αναβάθμισης και κερδίζουν μέρα με την ημέρα τον Έλληνα καταναλωτή, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν στην αγορά (απίστευτα υψηλή φορολόγηση, αθέμιτος ανταγωνισμό από το χύμα τσίπουρο και το λαθραίο οινόπνευμα). Τσίπουρα, τσικουδιές, ούζα, premium ούζα και τσίπουρα διπλής και...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Οδοιπορικό στη Μύκονο: Ο πλούτος, οι επισκέπτες και ο τρόπος ζωής

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Φεβρουάριος 2017 | 12:13 πμ

Από όλα τα νησιά του Αιγαίου - και έχω επισκεφθεί τα περισσότερα - σ' αυτό που η καρδιά μου σκιρτά, όταν πατώ το χώμα του, είναι η Μύκονος. Δεν καταλαβαίνω πώς και γιατί, μετά από τόσες καταστροφές που έχει υποστεί και μετά από τόσες απογοητεύσεις που έχω νιώσει...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στο «μαύρο χρυσό» της Κορινθίας

(3) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 5 Φεβρουάριος 2017 | 3:24 μμ

Ο αποξηραμένος καρπός της σταφιδάμπελου, η περίφημη κορινθιακή σταφίδα, ήταν ο «μαύρος χρυσός» για την Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Στην αρχαία Ελλάδα, σταφίδα ονόμαζαν τον αποξηραμένο καρπό της σταφιδαμπέλου όπως και την ίδια τη σταφιδάμπελο. Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα πιο ιστορικά προϊόντα της Ελλάδας. Καλλιεργείται σε...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Νεμέα: Αφιέρωμα στην ελληνική «Τοσκάνη»

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 4 Φεβρουάριος 2017 | 7:18 μμ

Η Νεμέα, η ιστορική πόλη της Αρχαιότητας, που ευλόγως χαρακτηρίζεται «ελληνική Τοσκάνη», βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που την περιτριγυρίζουν και σχεδόν την κρύβουν. Εδώ απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός ελληνικός αμπελώνας έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία, το αγιωργίτικο. Η εικόνα...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Τι μας άρεσε στην Εξποτρόφ 2017

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 31 Ιανουάριος 2017 | 1:49 μμ

Έχουν πληθύνει οι εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτέλεσμα της κινητικότητας ενός από τους πιo δυναμικούς κλάδους της eλληνικής Οικονομίας. Ο Αγροδιατροφικός τομέας εκτός του όγκου του έχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς. Τοπικά ελληνικά προϊόντα μπορεί να παράξει κάθε τόπος, αρκεί να...

Διαβάστε την Ανάρτηση