Γιώργος Πίττας
ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΌ Γιώργος Πίττας
Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Από το 1980 ιδρυτικό μέλος του Νέου Κατοικείν, το 1995 δημιουργεί το Lefkes Village κι από 2010 ως μελος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) είναι επικεφαλής του “Ελληνικού πρωινού”, ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Συγγραφέας 6 βιβλίων, δημιουργεί το 2015 το greekgastronomyguide.gr όπου επιχειρεί να παρουσιάσει την ελληνική γαστρονομία στο όλον της.

Δημοσιεύσεις από Γιώργος Πίττας

Αφιέρωμα στα κρυφά στέκια της Θεσσαλονίκης

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 12 Μάρτιος 2017 | 10:48 μμ

Η Θεσσαλονικη έχει μια ιδιαίτερη παράδοση στους διανοούμενους, που για τον καφέ ή το κρασί τους σύχναζαν σε στέκια περιθωριακά. Εκεί, ακόμη και σήμερα, κοντά στην εργατιά και τους ανθρώπους της βιοπάλης μοιράζονται στιγμές, απαραίτητες για την ισορροπία και το μέτρο της ζωής.

Μια σειρά τέτοιων στεκιών ήταν στο Καλοχώρι,...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Η ιστορία του μελιού στην Ελλάδα και η αιγυπτιακή του «καταγωγή»

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 12 Φεβρουάριος 2017 | 2:46 μμ

Οι μελετητές αναφέρουν ότι το μέλι και η τέχνη της μελισσοκομίας ήλθαν στην Ελλάδα από την Αρχαία Αίγυπτο.

Στη Φαιστό, γνωστή πόλη του μινωικού πολιτισμού, εντοπίστηκαν κεραμικές κυψέλες που χρονολογούνται από το 3400 π.Χ. Την ίδια εποχή χρονολογείται και το εξαίσιο γνωστό χρυσό κόσμημα της Κνωσού, όπου δύο μέλισσες κρατούν...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Ελληνικά αποστάγματα: Μια τάση που συνεχώς εδραιώνεται

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Φεβρουάριος 2017 | 7:42 μμ

Τα επώνυμα ελληνικά αποστάγματα βρίσκονται σε φάση ποιοτικής αναβάθμισης και κερδίζουν μέρα με την ημέρα τον Έλληνα καταναλωτή, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν στην αγορά (απίστευτα υψηλή φορολόγηση, αθέμιτος ανταγωνισμό από το χύμα τσίπουρο και το λαθραίο οινόπνευμα). Τσίπουρα, τσικουδιές, ούζα, premium ούζα και τσίπουρα διπλής και...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Οδοιπορικό στη Μύκονο: Ο πλούτος, οι επισκέπτες και ο τρόπος ζωής

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Φεβρουάριος 2017 | 12:13 πμ

Από όλα τα νησιά του Αιγαίου - και έχω επισκεφθεί τα περισσότερα - σ' αυτό που η καρδιά μου σκιρτά, όταν πατώ το χώμα του, είναι η Μύκονος. Δεν καταλαβαίνω πώς και γιατί, μετά από τόσες καταστροφές που έχει υποστεί και μετά από τόσες απογοητεύσεις που έχω νιώσει...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στο «μαύρο χρυσό» της Κορινθίας

(3) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 5 Φεβρουάριος 2017 | 3:24 μμ

Ο αποξηραμένος καρπός της σταφιδάμπελου, η περίφημη κορινθιακή σταφίδα, ήταν ο «μαύρος χρυσός» για την Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Στην αρχαία Ελλάδα, σταφίδα ονόμαζαν τον αποξηραμένο καρπό της σταφιδαμπέλου όπως και την ίδια τη σταφιδάμπελο. Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα πιο ιστορικά προϊόντα της Ελλάδας. Καλλιεργείται σε...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Νεμέα: Αφιέρωμα στην ελληνική «Τοσκάνη»

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 4 Φεβρουάριος 2017 | 7:18 μμ

Η Νεμέα, η ιστορική πόλη της Αρχαιότητας, που ευλόγως χαρακτηρίζεται «ελληνική Τοσκάνη», βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που την περιτριγυρίζουν και σχεδόν την κρύβουν. Εδώ απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός ελληνικός αμπελώνας έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία, το αγιωργίτικο. Η εικόνα...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Τι μας άρεσε στην Εξποτρόφ 2017

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 31 Ιανουάριος 2017 | 1:49 μμ

Έχουν πληθύνει οι εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτέλεσμα της κινητικότητας ενός από τους πιo δυναμικούς κλάδους της eλληνικής Οικονομίας. Ο Αγροδιατροφικός τομέας εκτός του όγκου του έχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς. Τοπικά ελληνικά προϊόντα μπορεί να παράξει κάθε τόπος, αρκεί να...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην αθηναϊκή ταβέρνα: Η διασκέδαση, η ατμόσφαιρα και τα φαγητά

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 22 Ιανουάριος 2017 | 3:09 μμ

Η Αθηναϊκή ταβέρνα σε μια ιστορική πορεία δύο αιώνων έθρεψε και ανέπτυξε τα πιο χαρακτηριστικά πολιτιστικά αγαθά του ελληνισμού. Εδώ άνθισε η καντάδα, ανδρώθηκε το ρεμπέτικο, τραγουδήθηκαν τα ανταρτικά, δοξάστηκαν οι αθηναϊκές καντάδες και παίχτηκαν τα δημοτικά τραγούδια για να συντροφεύσουν τους εσωτερικούς μετανάστες που ήρθαν στην πρωτεύουσα να βρουν...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πανελλήνιον: Το ωραιότερο καφενείο της Ελλάδας

(7) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 14 Ιανουάριος 2017 | 2:18 μμ

Το καφενείον Πανελλήνιον στην Άμφισσα κουβαλάει απάνω του έναν βαρύ μύθο. Στο χώρο του γυρίστηκε το 1976 μια εξαίσια σκηνή του «Θίασου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012) που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις είκοσι καλύτερες ταινίες του 20ού αιώνα. Σ' αυτόν λοιπόν τον καφενέ ο μεγάλος σκηνοθέτης χρησιμοποίησε το φυσικό ντεκόρ...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Πώς να φτιάξετε κολοκυθόπιτα Χαλκιδικής

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 7 Ιανουάριος 2017 | 9:52 μμ

Στην περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή κολοκύθας. Φυσικό είναι οι κολοκύθες να συμμετέχουν στα εδέσματα του τόπου και ιδιαίτερα στις πίτες της περιοχής. Την Κολοκυθόπιτα Χαλκιδικής που θα παρακολουθήσουμε μάς την παρουσίασε η Θεανώ Παγώνη, η σύζυγος του Παύλου Παγώνη που έχει μια πρότυπη μονάδα παραγωγής ροδέλαιου...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Το σύγχρονο τυροκομείο Καραγιάννη

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 6 Ιανουάριος 2017 | 2:57 μμ

Στην περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής, σ' έναν τόπο γεμάτο καταπράσινες πλαγιές, λουλουδιασμένες πεδιάδες, πλούσιους κάμπους και κατάφυτα βουνά, εκεί όπου φύονται 404 φυτά και βότανα, είναι αυτονόητο να ανθεί η κτηνοτροφία και να χαρίζει υψηλής ποιότητας γάλα. Το γάλα αυτό αξιοποιούσε εδώ και πολλά χρόνια η Αγγελική Καραγιάννη,...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα στη γάστρα

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 31 Δεκέμβριος 2016 | 9:32 μμ

Το αγριογούρουνο είναι το αγαπημένο και το πιο δύσκολο κυνήγι των κυνηγών της βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα).

Το αγριογούρουνο είναι ένα παμφάγο ζώο, που ζει κατά μέσο όρο δέκα χρόνια στα πυκνά θαμνώδη δάση πλατύφυλλων - δρυός, καστανιάς και οξιάς - και σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Τα χριστουγεννιάτικα γιαπράκια Παλαιοχωρίου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 30 Δεκέμβριος 2016 | 1:08 μμ

Τα γιαπράκια είναι ένας χριστουγεννιάτικος μεζές της Μακεδονίας που φτιάχνεται κυρίως τις γιορτές των Χριστουγέννων, γιατί συμβολίζουν το φάσκιωμα του Χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά. Η ονομασία «γιαπράκια» προέρχεται από την τουρκική λέξη Υaprak που σημαίνει φύλλο, αν και η συνταγή έχει επιρροές από τις γειτονικές βαλκανικές...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην Αττική: Το οινοπαντοπωλείο «Ειδικόν» στα Ταμπούρια

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 28 Δεκέμβριος 2016 | 5:00 μμ

Στην οδό Σαλαμίνας και Ψαρών στα Ταμπούρια του Πειραιά, βρίσκεται - όπως γράφει η ταμπέλα - το «Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν, Απ. Παπακωνσταντίνου και Υιός, έτος ἱδρύσεως 1920».

Ένα καταπληκτικό κτίσμα με τεράστια παράθυρα και στο βάθος στους τοίχους να διακρίνεται ένα περίτεχνο εκθετήριο μπακάλικου και τρία μεγάλα παλιά ψυγεία γεμάτα...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Για μια νέα ηθική γαστρονομίας των σεφ

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 27 Δεκέμβριος 2016 | 1:23 μμ

(Σκέψεις με αφορμή μια συζήτηση για την ηθική γαστρονομίας στο Salone del Gusto τoυ Slow Food στις 22-26/9/2016 στο Τορίνο)

Τη στιγμή, που η Ελλάδα, παρ' όλη την κρίση συνεχίζει να κατακλύζεται από τα ξένα ντελικατέσεν, οι διεθνείς κουζίνες κυριαρχούν και το γαστρονομικό life-style υποστηριζόμενο από τα δεκάδες...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πέντε πανέμορφα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου

(2) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 26 Δεκέμβριος 2016 | 3:14 μμ

Μονότοξα, δίτοξα, πολύτοξα πέτρινα γεφύρια που μας θυμίζουν άλλες εποχές. Ανθρώπινη σοφία που δαμάζει, χωρίς να ταπεινώνει, περήφανα ποτάμια με ιστορία όπως ο Αχελώος, ο Άραχθος και ο Αώος.

Γεφύρια έργα περίτεχνα, που πλέον δεν έχουν καμία χρήση σήμερα, απλώς νιώθουν το χάδι της ανθρώπινης ματιάς και του έντονου θαυμασμού....

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Η ξεχωριστή γωνιά της Χαλκιδικής

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 24 Δεκέμβριος 2016 | 3:11 μμ

Η προ του Άθω περιοχή είναι ένας νέος τουριστικός προορισμός, στην μάλλον άγνωστη για τους περισσότερους ενδοχώρα της Χαλκιδικής, που ορίζεται από τρεις περιοχές Natura -τον ορεινό όγκο του Χολομώντα, το Αριστοτελικό βουνό και το Άγιο Όρος.

Από το 2009, οπόταν ιδρύθηκε ο Τουριστικός Οργανισμός της προ του...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Η παραδοσιακή κουζίνα με την τεράστια ποικιλία γεύσεων

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 23 Δεκέμβριος 2016 | 1:24 μμ

Τα τριακόσια χιλιόμετρα ακτογραμμής που παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία αλιευμάτων και θαλασσινών, η γειτονία με το Άγιον Όρος και τους 2500 μοναχούς και με το διαιτολόγιό τους που στηρίζεται στην χορτοφαγία και την ψαροφαγία, η παρουσία των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου με τις ανατολίτικες γεύσεις των ιδιαιτέρων...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην Ήπειρο: Το παμπάλαιο λαογραφικό μουσείο Μετσόβου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 19 Δεκέμβριος 2016 | 5:18 μμ

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας με τους πόρους του Ιδρύματος Μιχάλη Τοσίτσα το 1948 άλλαξε τελείως την εικόνα του Μετσόβου που την δεκαετία του 1950 ήταν αποκαρδιωτική. Φύτεψε εκατοντάδες χιλιάδες έλατα - τότε ο τόπος ήταν άδενδρος -, κατασκεύασε καινούργιο βουστάσιο, ένα υποδειγματικό τυροκομείο στέλνοντας μάλιστα τους τυροκόμους να μάθουν...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα σττην Ήπειρο: Το τυροκομείο Τοσίτσα στο Μέτσοβο που παράγει 170 τόνους τυριά ετησίως

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 18 Δεκέμβριος 2016 | 3:13 μμ

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας με τους πόρους του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα άλλαξε τελείως την εικόνα του Μετσόβου, που τη δεκαετία του 1950 ήταν αποκαρδιωτική. Μαζί με τα δεκάδες άλλα έργα, δημιούργησε ένα καινούργιο βουστάσιο και ένα υποδειγματικό τυροκομείο στέλνοντας μάλιστα νέους τυροκόμους να μάθουν τυροκομία στην Ιταλία. Κάποιοι απ' αυτούς...

Διαβάστε την Ανάρτηση