Γιώργος Πίττας
ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΌ Γιώργος Πίττας
Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Από το 1980 ιδρυτικό μέλος του Νέου Κατοικείν, το 1995 δημιουργεί το Lefkes Village κι από 2010 ως μελος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) είναι επικεφαλής του “Ελληνικού πρωινού”, ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Συγγραφέας 6 βιβλίων, δημιουργεί το 2015 το greekgastronomyguide.gr όπου επιχειρεί να παρουσιάσει την ελληνική γαστρονομία στο όλον της.

Δημοσιεύσεις από Γιώργος Πίττας

Αυγά σαν τα μάτια σου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 22 Απρίλιος 2017 | 3:19 μμ

Ποιος από εμάς τους Ελληνες δεν θυμάται την παρηγορητική γεύση του αγαπημένου πιάτου της παιδικής μας ηλικίας; Ποιoς από μας ξεχνά τη γευστική συγκίνηση των «αυγών μάτι στο τηγάνι» και της τηγανιτής πατάτας; Και πώς να αποδεσμευθείς από τη γλύκα της ανάμνησης των στιγμών εκείνων που βύθιζες με το πηρούνι...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Το ελληνικό πρωινό της Κεφαλονιάς

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 18 Απρίλιος 2017 | 2:40 μμ

Κατά τη διάρκεια της 12ης HORECA, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Ελληνικού Πρωινού, η Κεφαλονιά παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.

Τη διοργάνωση ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Κεφαλονιάς - Mythos Group. Ο Πρόεδρος...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Ελλάδα: Η χώρα με τους περίπου 15.000 μελισσοκόμους

(2) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 16 Απρίλιος 2017 | 5:20 μμ

Οι Έλληνες τεκμηριωμένα ασχολούνται με τη μελισσοκομία από τα πολύ παλιά χρόνια (Κρήτη, Αττική, Κέα κ.ά.). Από τότε μέχρι σήμερα διατηρείται μία σημαντική παράδοση. Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 15.000 περίπου μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαχειρίζονται περίπου 1.200.000 κυψέλες, που είναι κατανεμημένες σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Από αυτούς, περίπου 3.000...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Το μέλι στη σύγχρονη μαγειρική και τα ελληνικά έθιμα που πρωταγωνιστεί

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 15 Απρίλιος 2017 | 3:15 μμ

Το μέλι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Χρησιμοποιήθηκε εμπλουτίζοντας με γλύκα και άρωμα δεκάδες εδέσματα. Σε γιορτές και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το μέλι χρησιμοποιούνταν είτε αυτούσιο, είτε σε παρασκευές γλυκών ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Μέλι με καρύδια αλλά και «παστέλια» (σουσάμι με...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Γκίκας Ξενάκης: Ένας ξεχωριστός Έλληνας σεφ

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Απρίλιος 2017 | 2:22 μμ

Ο Γκίκας Ξενάκης είναι ξεχωριστός. Αν και νέος, πολύ νέος, έγινε νωρίς γνωστός στους μαγειρικούς κύκλους και απέκτησε ένα πολύ πιστό κοινό. Λιγομίλητος, σεμνός, συνειδητοποιημένος, μακριά από τα φώτα της τηλεόρασης και της δημοσιότητας, κάνει απλώς την δουλειά του. Σεφ της ουσίας, δωρικός και όχι των αδικαιολόγητων υπερβολών και των...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πώς η Γαστρονομία του Σαν Σεμπαστιάν αναδεικνύει την υπεροχή της βασκικής κουζίνας

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 2 Απρίλιος 2017 | 3:32 μμ

Ένα ταξίδι στο Σαν Σεμπαστιάν καλεσμένος από έναν Γερμανό φίλο που βρήκε στην πόλη αυτή τον παράδεισο της ζωής του, εκτός των σημαντικών εμπειριών που μου χάρισε, με έκανε να κατανοήσω πως μια μικρή πόλη έγινε ο πρωταθλητής της παγκόσμιας γαστρονομίας. Γεγονός που δεν εξηγείται με το σημερινό...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στα κρυφά στέκια της Θεσσαλονίκης

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 12 Μάρτιος 2017 | 10:48 μμ

Η Θεσσαλονικη έχει μια ιδιαίτερη παράδοση στους διανοούμενους, που για τον καφέ ή το κρασί τους σύχναζαν σε στέκια περιθωριακά. Εκεί, ακόμη και σήμερα, κοντά στην εργατιά και τους ανθρώπους της βιοπάλης μοιράζονται στιγμές, απαραίτητες για την ισορροπία και το μέτρο της ζωής.

Μια σειρά τέτοιων στεκιών ήταν στο Καλοχώρι,...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Η ιστορία του μελιού στην Ελλάδα και η αιγυπτιακή του «καταγωγή»

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 12 Φεβρουάριος 2017 | 2:46 μμ

Οι μελετητές αναφέρουν ότι το μέλι και η τέχνη της μελισσοκομίας ήλθαν στην Ελλάδα από την Αρχαία Αίγυπτο.

Στη Φαιστό, γνωστή πόλη του μινωικού πολιτισμού, εντοπίστηκαν κεραμικές κυψέλες που χρονολογούνται από το 3400 π.Χ. Την ίδια εποχή χρονολογείται και το εξαίσιο γνωστό χρυσό κόσμημα της Κνωσού, όπου δύο μέλισσες κρατούν...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Ελληνικά αποστάγματα: Μια τάση που συνεχώς εδραιώνεται

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Φεβρουάριος 2017 | 7:42 μμ

Τα επώνυμα ελληνικά αποστάγματα βρίσκονται σε φάση ποιοτικής αναβάθμισης και κερδίζουν μέρα με την ημέρα τον Έλληνα καταναλωτή, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν στην αγορά (απίστευτα υψηλή φορολόγηση, αθέμιτος ανταγωνισμό από το χύμα τσίπουρο και το λαθραίο οινόπνευμα). Τσίπουρα, τσικουδιές, ούζα, premium ούζα και τσίπουρα διπλής και...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Οδοιπορικό στη Μύκονο: Ο πλούτος, οι επισκέπτες και ο τρόπος ζωής

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 11 Φεβρουάριος 2017 | 12:13 πμ

Από όλα τα νησιά του Αιγαίου - και έχω επισκεφθεί τα περισσότερα - σ' αυτό που η καρδιά μου σκιρτά, όταν πατώ το χώμα του, είναι η Μύκονος. Δεν καταλαβαίνω πώς και γιατί, μετά από τόσες καταστροφές που έχει υποστεί και μετά από τόσες απογοητεύσεις που έχω νιώσει...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στο «μαύρο χρυσό» της Κορινθίας

(3) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 5 Φεβρουάριος 2017 | 3:24 μμ

Ο αποξηραμένος καρπός της σταφιδάμπελου, η περίφημη κορινθιακή σταφίδα, ήταν ο «μαύρος χρυσός» για την Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Στην αρχαία Ελλάδα, σταφίδα ονόμαζαν τον αποξηραμένο καρπό της σταφιδαμπέλου όπως και την ίδια τη σταφιδάμπελο. Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα πιο ιστορικά προϊόντα της Ελλάδας. Καλλιεργείται σε...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Νεμέα: Αφιέρωμα στην ελληνική «Τοσκάνη»

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 4 Φεβρουάριος 2017 | 7:18 μμ

Η Νεμέα, η ιστορική πόλη της Αρχαιότητας, που ευλόγως χαρακτηρίζεται «ελληνική Τοσκάνη», βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που την περιτριγυρίζουν και σχεδόν την κρύβουν. Εδώ απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός ελληνικός αμπελώνας έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία, το αγιωργίτικο. Η εικόνα...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Τι μας άρεσε στην Εξποτρόφ 2017

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 31 Ιανουάριος 2017 | 1:49 μμ

Έχουν πληθύνει οι εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτέλεσμα της κινητικότητας ενός από τους πιo δυναμικούς κλάδους της eλληνικής Οικονομίας. Ο Αγροδιατροφικός τομέας εκτός του όγκου του έχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς. Τοπικά ελληνικά προϊόντα μπορεί να παράξει κάθε τόπος, αρκεί να...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην αθηναϊκή ταβέρνα: Η διασκέδαση, η ατμόσφαιρα και τα φαγητά

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 22 Ιανουάριος 2017 | 3:09 μμ

Η Αθηναϊκή ταβέρνα σε μια ιστορική πορεία δύο αιώνων έθρεψε και ανέπτυξε τα πιο χαρακτηριστικά πολιτιστικά αγαθά του ελληνισμού. Εδώ άνθισε η καντάδα, ανδρώθηκε το ρεμπέτικο, τραγουδήθηκαν τα ανταρτικά, δοξάστηκαν οι αθηναϊκές καντάδες και παίχτηκαν τα δημοτικά τραγούδια για να συντροφεύσουν τους εσωτερικούς μετανάστες που ήρθαν στην πρωτεύουσα να βρουν...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πανελλήνιον: Το ωραιότερο καφενείο της Ελλάδας

(7) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 14 Ιανουάριος 2017 | 2:18 μμ

Το καφενείον Πανελλήνιον στην Άμφισσα κουβαλάει απάνω του έναν βαρύ μύθο. Στο χώρο του γυρίστηκε το 1976 μια εξαίσια σκηνή του «Θίασου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012) που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις είκοσι καλύτερες ταινίες του 20ού αιώνα. Σ' αυτόν λοιπόν τον καφενέ ο μεγάλος σκηνοθέτης χρησιμοποίησε το φυσικό ντεκόρ...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Πώς να φτιάξετε κολοκυθόπιτα Χαλκιδικής

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 7 Ιανουάριος 2017 | 9:52 μμ

Στην περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή κολοκύθας. Φυσικό είναι οι κολοκύθες να συμμετέχουν στα εδέσματα του τόπου και ιδιαίτερα στις πίτες της περιοχής. Την Κολοκυθόπιτα Χαλκιδικής που θα παρακολουθήσουμε μάς την παρουσίασε η Θεανώ Παγώνη, η σύζυγος του Παύλου Παγώνη που έχει μια πρότυπη μονάδα παραγωγής ροδέλαιου...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Το σύγχρονο τυροκομείο Καραγιάννη

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 6 Ιανουάριος 2017 | 2:57 μμ

Στην περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής, σ' έναν τόπο γεμάτο καταπράσινες πλαγιές, λουλουδιασμένες πεδιάδες, πλούσιους κάμπους και κατάφυτα βουνά, εκεί όπου φύονται 404 φυτά και βότανα, είναι αυτονόητο να ανθεί η κτηνοτροφία και να χαρίζει υψηλής ποιότητας γάλα. Το γάλα αυτό αξιοποιούσε εδώ και πολλά χρόνια η Αγγελική Καραγιάννη,...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα στη γάστρα

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 31 Δεκέμβριος 2016 | 9:32 μμ

Το αγριογούρουνο είναι το αγαπημένο και το πιο δύσκολο κυνήγι των κυνηγών της βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα).

Το αγριογούρουνο είναι ένα παμφάγο ζώο, που ζει κατά μέσο όρο δέκα χρόνια στα πυκνά θαμνώδη δάση πλατύφυλλων - δρυός, καστανιάς και οξιάς - και σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Τα χριστουγεννιάτικα γιαπράκια Παλαιοχωρίου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 30 Δεκέμβριος 2016 | 1:08 μμ

Τα γιαπράκια είναι ένας χριστουγεννιάτικος μεζές της Μακεδονίας που φτιάχνεται κυρίως τις γιορτές των Χριστουγέννων, γιατί συμβολίζουν το φάσκιωμα του Χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά. Η ονομασία «γιαπράκια» προέρχεται από την τουρκική λέξη Υaprak που σημαίνει φύλλο, αν και η συνταγή έχει επιρροές από τις γειτονικές βαλκανικές...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην Αττική: Το οινοπαντοπωλείο «Ειδικόν» στα Ταμπούρια

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 28 Δεκέμβριος 2016 | 5:00 μμ

Στην οδό Σαλαμίνας και Ψαρών στα Ταμπούρια του Πειραιά, βρίσκεται - όπως γράφει η ταμπέλα - το «Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν, Απ. Παπακωνσταντίνου και Υιός, έτος ἱδρύσεως 1920».

Ένα καταπληκτικό κτίσμα με τεράστια παράθυρα και στο βάθος στους τοίχους να διακρίνεται ένα περίτεχνο εκθετήριο μπακάλικου και τρία μεγάλα παλιά ψυγεία γεμάτα...

Διαβάστε την Ανάρτηση