Γιώργος Πίττας
ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΌ Γιώργος Πίττας
Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Από το 1980 ιδρυτικό μέλος του Νέου Κατοικείν, το 1995 δημιουργεί το Lefkes Village κι από 2010 ως μελος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) είναι επικεφαλής του “Ελληνικού πρωινού”, ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Συγγραφέας 6 βιβλίων, δημιουργεί το 2015 το greekgastronomyguide.gr όπου επιχειρεί να παρουσιάσει την ελληνική γαστρονομία στο όλον της.

Δημοσιεύσεις από Γιώργος Πίττας

Πανελλήνιον: Το ωραιότερο καφενείο της Ελλάδας

(6) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 14 Ιανουάριος 2017 | 3:18 μμ

Το καφενείον Πανελλήνιον στην Άμφισσα κουβαλάει απάνω του έναν βαρύ μύθο. Στο χώρο του γυρίστηκε το 1976 μια εξαίσια σκηνή του «Θίασου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012) που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις είκοσι καλύτερες ταινίες του 20ού αιώνα. Σ' αυτόν λοιπόν τον καφενέ ο μεγάλος σκηνοθέτης χρησιμοποίησε το φυσικό ντεκόρ...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Πώς να φτιάξετε κολοκυθόπιτα Χαλκιδικής

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 7 Ιανουάριος 2017 | 10:52 μμ

Στην περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή κολοκύθας. Φυσικό είναι οι κολοκύθες να συμμετέχουν στα εδέσματα του τόπου και ιδιαίτερα στις πίτες της περιοχής. Την Κολοκυθόπιτα Χαλκιδικής που θα παρακολουθήσουμε μάς την παρουσίασε η Θεανώ Παγώνη, η σύζυγος του Παύλου Παγώνη που έχει μια πρότυπη μονάδα παραγωγής ροδέλαιου...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Το σύγχρονο τυροκομείο Καραγιάννη

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 6 Ιανουάριος 2017 | 3:57 μμ

Στην περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής, σ' έναν τόπο γεμάτο καταπράσινες πλαγιές, λουλουδιασμένες πεδιάδες, πλούσιους κάμπους και κατάφυτα βουνά, εκεί όπου φύονται 404 φυτά και βότανα, είναι αυτονόητο να ανθεί η κτηνοτροφία και να χαρίζει υψηλής ποιότητας γάλα. Το γάλα αυτό αξιοποιούσε εδώ και πολλά χρόνια η Αγγελική Καραγιάννη,...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα στη γάστρα

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 31 Δεκέμβριος 2016 | 10:32 μμ

Το αγριογούρουνο είναι το αγαπημένο και το πιο δύσκολο κυνήγι των κυνηγών της βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα).

Το αγριογούρουνο είναι ένα παμφάγο ζώο, που ζει κατά μέσο όρο δέκα χρόνια στα πυκνά θαμνώδη δάση πλατύφυλλων - δρυός, καστανιάς και οξιάς - και σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Τα χριστουγεννιάτικα γιαπράκια Παλαιοχωρίου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 30 Δεκέμβριος 2016 | 2:08 μμ

Τα γιαπράκια είναι ένας χριστουγεννιάτικος μεζές της Μακεδονίας που φτιάχνεται κυρίως τις γιορτές των Χριστουγέννων, γιατί συμβολίζουν το φάσκιωμα του Χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά. Η ονομασία «γιαπράκια» προέρχεται από την τουρκική λέξη Υaprak που σημαίνει φύλλο, αν και η συνταγή έχει επιρροές από τις γειτονικές βαλκανικές...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην Αττική: Το οινοπαντοπωλείο «Ειδικόν» στα Ταμπούρια

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 28 Δεκέμβριος 2016 | 6:00 μμ

Στην οδό Σαλαμίνας και Ψαρών στα Ταμπούρια του Πειραιά, βρίσκεται - όπως γράφει η ταμπέλα - το «Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν, Απ. Παπακωνσταντίνου και Υιός, έτος ἱδρύσεως 1920».

Ένα καταπληκτικό κτίσμα με τεράστια παράθυρα και στο βάθος στους τοίχους να διακρίνεται ένα περίτεχνο εκθετήριο μπακάλικου και τρία μεγάλα παλιά ψυγεία γεμάτα...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Για μια νέα ηθική γαστρονομίας των σεφ

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 27 Δεκέμβριος 2016 | 2:23 μμ

(Σκέψεις με αφορμή μια συζήτηση για την ηθική γαστρονομίας στο Salone del Gusto τoυ Slow Food στις 22-26/9/2016 στο Τορίνο)

Τη στιγμή, που η Ελλάδα, παρ' όλη την κρίση συνεχίζει να κατακλύζεται από τα ξένα ντελικατέσεν, οι διεθνείς κουζίνες κυριαρχούν και το γαστρονομικό life-style υποστηριζόμενο από τα δεκάδες...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πέντε πανέμορφα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου

(2) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 26 Δεκέμβριος 2016 | 4:14 μμ

Μονότοξα, δίτοξα, πολύτοξα πέτρινα γεφύρια που μας θυμίζουν άλλες εποχές. Ανθρώπινη σοφία που δαμάζει, χωρίς να ταπεινώνει, περήφανα ποτάμια με ιστορία όπως ο Αχελώος, ο Άραχθος και ο Αώος.

Γεφύρια έργα περίτεχνα, που πλέον δεν έχουν καμία χρήση σήμερα, απλώς νιώθουν το χάδι της ανθρώπινης ματιάς και του έντονου θαυμασμού....

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Η ξεχωριστή γωνιά της Χαλκιδικής

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 24 Δεκέμβριος 2016 | 4:11 μμ

Η προ του Άθω περιοχή είναι ένας νέος τουριστικός προορισμός, στην μάλλον άγνωστη για τους περισσότερους ενδοχώρα της Χαλκιδικής, που ορίζεται από τρεις περιοχές Natura -τον ορεινό όγκο του Χολομώντα, το Αριστοτελικό βουνό και το Άγιο Όρος.

Από το 2009, οπόταν ιδρύθηκε ο Τουριστικός Οργανισμός της προ του...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Η παραδοσιακή κουζίνα με την τεράστια ποικιλία γεύσεων

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 23 Δεκέμβριος 2016 | 2:24 μμ

Τα τριακόσια χιλιόμετρα ακτογραμμής που παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία αλιευμάτων και θαλασσινών, η γειτονία με το Άγιον Όρος και τους 2500 μοναχούς και με το διαιτολόγιό τους που στηρίζεται στην χορτοφαγία και την ψαροφαγία, η παρουσία των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου με τις ανατολίτικες γεύσεις των ιδιαιτέρων...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στην Ήπειρο: Το παμπάλαιο λαογραφικό μουσείο Μετσόβου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 19 Δεκέμβριος 2016 | 6:18 μμ

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας με τους πόρους του Ιδρύματος Μιχάλη Τοσίτσα το 1948 άλλαξε τελείως την εικόνα του Μετσόβου που την δεκαετία του 1950 ήταν αποκαρδιωτική. Φύτεψε εκατοντάδες χιλιάδες έλατα - τότε ο τόπος ήταν άδενδρος -, κατασκεύασε καινούργιο βουστάσιο, ένα υποδειγματικό τυροκομείο στέλνοντας μάλιστα τους τυροκόμους να μάθουν...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα σττην Ήπειρο: Το τυροκομείο Τοσίτσα στο Μέτσοβο που παράγει 170 τόνους τυριά ετησίως

(1) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 18 Δεκέμβριος 2016 | 4:13 μμ

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας με τους πόρους του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα άλλαξε τελείως την εικόνα του Μετσόβου, που τη δεκαετία του 1950 ήταν αποκαρδιωτική. Μαζί με τα δεκάδες άλλα έργα, δημιούργησε ένα καινούργιο βουστάσιο και ένα υποδειγματικό τυροκομείο στέλνοντας μάλιστα νέους τυροκόμους να μάθουν τυροκομία στην Ιταλία. Κάποιοι απ' αυτούς...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στο Ζαγόρι: Ο τόπος και η ιστορία της περιοχής

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 12 Δεκέμβριος 2016 | 2:08 μμ

Το Ζαγόρι είναι μια περιοχή της Ηπείρου, όπου υπάρχουν 46 οικισμοί, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Με έκταση χιλίων περίπου τ.χλμ., ορίζεται δυτικά από τον δρόμο Ιωαννίνων-Κόνιτσας που είναι χαραγμένος δυτικά του όρους Μιτσικέλι, βόρεια από τον ποταμό Αώο, ανατολικά από τον ποταμό Βάρδα στο...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στο Ζαγόρι: Η παραδοσιακή κουζίνα με τις 178 συνταγές πίτας

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 10 Δεκέμβριος 2016 | 9:36 μμ

Η Ήπειρος, τόπος φτωχός, σκληρός, με άγρια ομορφιά, γέννησε τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια, και έδωσε στη γαστρονομία τις υπέροχες πίτες της.

Τα εντυπωσιακά βουνά της οροσειράς της Πίνδου, τα δύσβατα βοσκοτόπια, τα άγρια ποτάμια και οι ήρεμες λίμνες διαμόρφωσαν τα ήθη και τα έθιμα...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Πέντε διαλεχτά καφενεία των Κυκλάδων

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 4 Δεκέμβριος 2016 | 3:52 μμ

Τελειώνει η χρονιά. Εραστής της μικροκλίμακας και του τοπικού και της θεωρίας «όσο πιο τοπικό τόσο πιο οικουμενικό», κάνω ανασκόπηση της χρονιάς και θέλω να τιμήσω τους πιο ζεστούς και ανθρώπινους χώρους, τα καφενεία των Κυκλάδων... Πέντε καφενεδάκια...Για τα καφενεία έχω κοπιάσει πολύ, 20 χρόνια έρευνα για να συμπληρωθούν τα...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στη Μεσσηνία: Ο τόπος και η ιστορία της

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 28 Νοέμβριος 2016 | 2:06 πμ

Η Μεσσηνία βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Περικλείεται στα βόρεια από τον ποταμό Νέδα και τα Αρκαδικά Όρη, ανατολικά από τον Ταΰγετο (2404 μ., κορυφή Προφήτης Ηλίας), - το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου - που την χωρίζει από τη Λακωνία, στα νότια από τον Μεσσηνιακό Κόλπο στα δυτικά από...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στη Μεσσηνία: Πώς να φτιάξετε τραβηχτές πίτες Μάνης

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 26 Νοέμβριος 2016 | 3:30 μμ

Η Μάνη, τόσο η Μεσσηνιακή όσο και η Λακωνική, δεν είναι πλούσιες στη χλωρίδα τους, άρα και στα προϊόντα τους. Λίγα ελαιόδεντρα και ίχνη από παλιές «πεζούλες», στενά ζωνάρια γης καμωμένα από τους ανθρώπους για να καλλιεργήσουν μια στάλα στάρι στα απότομα άγονα βουνά ώστε να έχουν το...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στη Μεσσηνιακή κουζίνα: Η παραδοσιακή γουρνοπούλα

(9) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 20 Νοέμβριος 2016 | 12:33 πμ

Η γουρνοπούλα είναι το χαρακτηριστικό έδεσμα της Μεσσηνίας. Η δημοφιλέστατη παραδοσιακή «γουρνοπούλα» ψημένη στη σούβλα, εντυπωσιάζει µε το γλυκό κρεατάκι της και την τραγανή πέτσα.

Τη συναντά κανείς σε όλη την Μεσσηνία - και λιγότερο στην υπόλοιπη Πελοπόννησο -, σε ταβέρνες αλλά και από πλανόδιους. Το...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στη Μεσσηνιακή κουζίνα: Πώς να φτιάξετε παραδοσιακά λαλάγγια

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 19 Νοέμβριος 2016 | 2:06 πμ

Τα λαλάγγια ή τηγανίτες αποτελούν για τη Μεσσηνία παράδοση και δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα στη Μεσσηνιακή κουζίνα: Η παραδοσιακή γουρνοπούλα

Την παραμονή των γιορτών παλιότερα όλες οι νοικοκυρές άφηναν κάθε άλλη ασχολία και έδιναν...

Διαβάστε την Ανάρτηση

Αφιέρωμα στο Βόλο και το Πήλιο: Ο παραδοσιακός χαλβάς Παπαγιαννόπουλου

(0) Σχόλια | Δημοσιεύθηκε 31 Οκτώβριος 2016 | 1:59 πμ

Γνωρίζοντας την τέχνη από την Κωνσταντινούπολη, ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, που θήτευσε σε σημαντικούς οίκους εμπορίου, έφτιαξε την χαλβαδοποιία στο Βόλο το 1919 κι από τότε, έναν αιώνα μετά, ο παραδοσιακός χαλβάς Παπαγιαννόπουλου εξακολουθεί να κλέβει τις εντυπώσεις.

Ο χαλβάς -από την αραβική λέξη halva που σημαίνει «γλυκό»- ήρθε...

Διαβάστε την Ανάρτηση