Αφιέρωμα στην Πάτμο: Η παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα

Η κουζίνα της Πάτμου, όπως και κάθε τόπου εξαρτάται από τα τοπικά της προϊόντα, που δεν διαφέρουν και πολύ από τα προϊόντα των γύρω νησιών. Λίγη κτηνοτροφία με αποτέλεσμα κάποια τυράκια και κατσικάκια (έρχονται βοήθειες κι από τα πέριξ νησάκια τα οποία αν και ακατοίκητα από ανθρώπους κατοικούνται από κοπάδια αμνοεριφίων), μποστάνια με ζαρζαβατικά, μέλι ντόπιο και φρέσκα ψάρια.
giorgos pittas

Η κουζίνα της Πάτμου, όπως και κάθε τόπου εξαρτάται από τα τοπικά της προϊόντα, που δεν διαφέρουν και πολύ από τα προϊόντα των γύρω νησιών. Λίγη κτηνοτροφία με αποτέλεσμα κάποια τυράκια και κατσικάκια (έρχονται βοήθειες κι από τα πέριξ νησάκια τα οποία αν και ακατοίκητα από ανθρώπους κατοικούνται από κοπάδια αμνοεριφίων), μποστάνια με ζαρζαβατικά, μέλι ντόπιο και φρέσκα ψάρια.

Από τα άγρια χόρτα οι κάτοικοι αρέσκονται στα «στιφοράδικα» (σταμναγκάθια) και στα κρίταμα, από τα κολοκυθάκια χρησιμοποιούν και τους κολοκυθοανθούς και φτιάχνουν τις «γεμιστές φούντες» (ανθοί γεμιστοί με ρύζι ή με φέτα).

Με ρύζι σταφίδες και κουκουνάρια γεμίζουν και τις πιπεριές αλλά και τα καλαμάρια. Τις μελιτζάνες τις τρώνε μαγειρευτές, τηγανητές αλλά μαγειρεμένες στη ρεβιθάδα (πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο έδεσμα).

Τα ψάρια ψήνονται στη σκάρα ή γίνονται μαρινάτα με σκόρδο και δεντρολίβανο, το χταπόδι ψήνεται στα κάρβουνα αλλά μαγειρεύεται και στιφάδο. Για τους φίλους του κρέατος υπάρχουν το λεμονάτο κατσικάκι, το κρασάτο χοιρινό, το γεμιστό κουνέλι (από ντόπια κρέατα) και το ρολό στο φούρνο με ανάμειξη χοιρινού και μοσχαρίσιου κυμά και 20 ακόμα υλικών και μπαχαρικών.

Στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί το κατσικάκι σε διάφορες εκδοχές: το κατσικάκι καπαμά με ντομάτα, τηγανητές πατάτες και κανέλα, το κατσικάκι καπαμά με χοντρά μακαρόνια, σάλτσα και τριμμένο ντόπιο τυρί.

Εκεί που πατινιώτικη κουζίνα ξεχωρίζει είναι στα γλυκά.

Η τυρόπιτα η πατινιώτικη είναι μιά πληθωρική τυρόπιτα που διαφέρει των άλλων νησιών σαν μέγεθος, σχήμα και γεύση με αλμυρές νότες λόγω των τυριών αλλά και γλυκές λόγω της κανέλας και της λίγης ζάχαρης.

Τα πουγκιά είναι ζύμες που γίνονται τηγανητές ή ψητές με καρύδι και μέλι, τα αχλαδάκια ένα είδος αμυγδαλωτού και οι σβίγγοι, τα ξεροτήγανα και οι λουκουμάδες είναι οι γνωστές τηγανητές ζύμες με μέλι που αφίχθησαν από τις απέναντι ακτές. Τέλος το δασόαλο είναι ένας χυλός-ρόφημα που τον πίνουν τη Μ. Παρασκευή από αμύγδαλα, ανθόνερο και άρτο ενώ ένα άλλο παραδοσιακό αρτοσκεύασμα είναι το σχοινόψωμο και η σχινόπιτα που φτιάχνονται από τους καρπούς των σχοίνων, με ζάχαρη, κανέλα και αλάτι.

Διαβάστε περισσότερα στο greekgastronomyguide.gr

Δημοφιλή