Αφιέρωμα στο Βόλο και το Πήλιο: Συνταγή για σπεντζοφάι

Το όνομά του το πήρε από τη σπέντζα, που στο πηλιορείτικο ιδίωμα σημαίνει καυτερή πιπεριά, ενώ σ' άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται η λέξη σπέτσιαι, προερχόμενη από το ιταλικό spezie (μπαχαρικά). Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.
Giorgos Pittas

Το σπεντζοφάι είναι το πιo χαρακτηριστικό έδεσμα του Πηλίου και φτιάχνεται από ντόπια λουκάνικα (από μείγμα μοσχαρίσιου, γίδινου και χοιρινού κρέατος), πιπεριές, και ντομάτα. Η γεύση του, παρότι πικάντικη (ο βαθμός εξαρτάται από την καυστικότητα της πιπεριάς) δεν εμποδίζει να συνηθίζεται τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι (άλλωστε τότε υπάρχουν οι φρέσκες ντομάτες και οι φρέσκες πιπεριές).

Το όνομά του το πήρε από τη σπέντζα, που στο πηλιορείτικο ιδίωμα σημαίνει καυτερή πιπεριά, ενώ σ' άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται η λέξη σπέτσιαι, προερχόμενη από το ιταλικό spezie (μπαχαρικά). Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.

%MTSlideshow-PHOTO--PHOTO-4808188%

Στις μέρες μας, το σπεντζοφάι φτιάχνεται σε διαφορετικές παραλλαγές, όπου εκτός των τριών βασικών υλικών προστίθενται το πράσο, το κρεμμύδι, το καρότο, η μελιτζάνα, πιπεριές Φλωρίνης και ενίοτε λίγες ροδέλες από πικάντικο σουτζούκι.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.

Συνταγή για Πηλιορείτικο Σπεντζοφάι

Υλικά για 4 άτομα

• 1 κιλό πηλιορείτικα λουκάνικα

• 1,5 κιλό ντομάτες για φαγητό (περασμένες στον τρίφτη)

• 1 κιλό πιπεριές κέρατο πράσινες

• 250 γραμμάρια ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε το λουκάνικο διαγώνια σε χονδρές ροδέλες και ανοίγουμε τις πιπεριές στη μέση, αφαιρώντας τα σπόρια και το κοτσάνι.

Σε λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε πρώτα ελαφριά για 5΄ το λουκάνικο και μετά βγάζοντας το, για άλλο τόσο χρόνο τις πιπεριές.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10΄ την τριμμένη ντομάτα και λίγο πριν δέσει η σάλτσα (αν ξυνίζει προσθέστε μισό κουταλάκι ζάχαρη) προσθέτουμε μισή κούπα λάδι, το λουκάνικο και προς το τέλος τις πιπεριές.

Σιγοβράζουν αυτά για 15′ και στο τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο.