Αφιέρωμα στη Μεσσηνιακή κουζίνα: Η παραδοσιακή γουρνοπούλα

Παίρνουμε ένα γουρουνόπουλο από το χασάπη βάρους 50-55 κιλά, το περνάμε στη σούβλα και ρίχνουμε αλάτι και μια χουφτίτσα ρίγανη στην κοιλιά. Κατόπιν ράβουμε την κοιλιά και τα μεσάνυχτα το βάζουμε απάνω στην ψησταριά σε δυνατή φωτιά αλλά από μακριά και στο πλάι όπου αργοψήνεται 9 με 10 ώρες. Όταν τελειώσει το ψήσιμο το γουρουνόπουλο θα έχει χάσει το μισό περίπου βάρος αλλά θα έχει γεύση λουκούμι!
giorgos pittas

Η γουρνοπούλα είναι το χαρακτηριστικό έδεσμα της Μεσσηνίας. Η δημοφιλέστατη παραδοσιακή «γουρνοπούλα» ψημένη στη σούβλα, εντυπωσιάζει µε το γλυκό κρεατάκι της και την τραγανή πέτσα.

Τη συναντά κανείς σε όλη την Μεσσηνία - και λιγότερο στην υπόλοιπη Πελοπόννησο -, σε ταβέρνες αλλά και από πλανόδιους. Το έθιμο στην Μεσσηνία έλκει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας γιατί η γουρουνοπούλα δεν κινδύνευε να φαγωθεί και να αρπαχθεί από τους κατακτητές, όπως οποιοδήποτε άλλο σφακτό, γιατί οι Τούρκοι, δεν τρώγαν τα χοιρινά λόγω θρησκείας.

Η διαδικασία της παραγωγής της είναι απλή.

Διαβαστε επίσης: Πώς να φτιάξετε παραδοσιακά λαλάγγια

Συνταγή για γουρνοπούλα

Παίρνουμε ένα γουρουνόπουλο από το χασάπη βάρους 50-55 κιλά, το περνάμε στη σούβλα και ρίχνουμε αλάτι και μια χουφτίτσα ρίγανη στην κοιλιά.

Κατόπιν ράβουμε την κοιλιά και τα μεσάνυχτα το βάζουμε απάνω στην ψησταριά σε δυνατή φωτιά αλλά από μακριά και στο πλάι όπου αργοψήνεται 9 με 10 ώρες.

Όταν τελειώσει το ψήσιμο το γουρουνόπουλο θα έχει χάσει το μισό περίπου βάρος αλλά θα έχει γεύση λουκούμι!

Δείτε περισσότερα στη σελίδα greekgastronomyguide.gr