Αφιέρωμα στη Μεσσηνία: Πώς να φτιάξετε τραβηχτές πίτες Μάνης

Σήμερα, οι τραβηχτές πίτες μπορούν να συνοδευτούν με μέλι και τριμμένο καρύδι, με πετιμέζι, με γραβιέρα και μέλι, με σύγκλινο και με ό,τι άλλο σκεφτεί κανείς. Άλλωστε τη νοστιμιά τους την κέρδισαν μοναχές τους, πόσο μάλλον αν έχουν και υποστήριξη!
giorgos pittas

Η Μάνη, τόσο η Μεσσηνιακή όσο και η Λακωνική, δεν είναι πλούσιες στη χλωρίδα τους, άρα και στα προϊόντα τους. Λίγα ελαιόδεντρα και ίχνη από παλιές «πεζούλες», στενά ζωνάρια γης καμωμένα από τους ανθρώπους για να καλλιεργήσουν μια στάλα στάρι στα απότομα άγονα βουνά ώστε να έχουν το αλεύρι για να κάνουν το ψωμί τους.

Μ' αυτά τα ελάχιστα υλικά και με τον αφρό του αλατιού από τα βράχια της παραλίας, φτιάχνονταν οι τραβηχτές πίτες της Μάνης, οι πίτες της απόλυτης ένδειας, αυτές που θρέψαν γενιές και γενιές.

Σήμερα, οι τραβηχτές πίτες μπορούν να συνοδευτούν με μέλι και τριμμένο καρύδι, με πετιμέζι, με γραβιέρα και μέλι, με σύγκλινο και με ό,τι άλλο σκεφτεί κανείς. Άλλωστε τη νοστιμιά τους την κέρδισαν μοναχές τους, πόσο μάλλον αν έχουν και υποστήριξη!

Συνταγή για τραβηχτές πίτες

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι, 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά

προζύμι όσο ένα καρύδι, λίγο αλάτι

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε για να γίνει μια ζύμη ελαστική. Την σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Όταν η ζύμη ανέβει βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και τη ζυμώνουμε να καθίσει.

Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και μόλις κάψει καλά παίρνουμε ζύμη όσο ένα μικρό μήλο περίπου και τις τραβάμε απαλά-απαλά με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να πάρουν ένα οβάλ σχήμα.

Απ' αυτήν τη διαδικασία οι πίτες παίρνουν την ονομασία τραβηχτές. Τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr

Δημοφιλή