Huffpost Greece
TO BLOG

Απόψεις και ανάλυση της επικαιρότητας από τους bloggers της HuffPost

Γιώργος Πίττας Headshot

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Η παραδοσιακή κουζίνα με την τεράστια ποικιλία γεύσεων

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
PHOTO
giorgos pittas
Εκτύπωση

Τα τριακόσια χιλιόμετρα ακτογραμμής που παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία αλιευμάτων και θαλασσινών, η γειτονία με το Άγιον Όρος και τους 2500 μοναχούς και με το διαιτολόγιό τους που στηρίζεται στην χορτοφαγία και την ψαροφαγία, η παρουσία των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου με τις ανατολίτικες γεύσεις των ιδιαιτέρων τους πατρίδων, αλλά και ο πλούτος της μάνας γης με τα δεκάδες προϊόντα, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η προ του Άθω περιοχή της Χαλκιδικής να καυχιέται για τη γαστρονομική της ποικιλία, σε ποσότητα και ποιότητα.

Σπάνιες πρώτες ύλες από τη γενναιόδωρη φύση, κόπος και μόχθος των παραγωγών και η απαράμιλλη νοικοκυροσύνη και κιμπαροσύνη των κατοίκων, προσκαλούν σε ένα μοναδικό παιγνίδι μυρωδιών, χρωμάτων και γεύσεων.

Η πλούσια βλάστηση του Άγιου Όρους, του Χολωμόντα και του Αριστοτελικού βουνού καλύπτεται από μια χλωρίδα με φυτά και βότανα που οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούν για ροφήματα και αφεψήματα, ενώ παράλληλα προσφέρει τους χυμούς της για να φτιαχθούν σπάνια μέλια από έλατο, πεύκο, καστανιά, ρείκια, άνθη, σούσουρα. Στις ίδιες περιοχές, μέσα στα δάση της καστανιάς, της βελανιδιάς, της οξιάς, του πεύκου και του έλατου θα συναντήσει κανείς μια μεγάλη ποικιλία από μανιτάρια που φυτρώνουν μανιωδώς στους μανιταρότοπους (πορτσίνι, τρούφα, σκουρόχρωμα καλογεράκια, κιτρινωπά αυγομηλάκια κλπ) και τροφοδοτούν τους μαγείρους και τις νοικοκυρές που δημιουργούν μανιταρόπιτες, μανιταροκεφτέδες και άλλες σπεσιαλιτέ. Στα ίδια μέρη χειμώνα-καλοκαίρι συναντά κανείς τον βασιλιά του κυνηγιού, τον αγριόχοιρο, που κι αυτός μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους.

photo

Γαλακτοκομικά προϊόντα με κύρια το γιαούρτι και τη φέτα από κοπάδια αμνοεριφίων και γελάδων που τρώνε την πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Τα τυριά αυτά νοστιμεύουν τις πίτες, τις ζύμες και τα περίφημα τηγανόψωμα που φτιάγνονται από τα σιτηρά των κάμπων της Μαραθούσας και των Νέων Ρόδων.

Κρασί ευλογημένο από τα αμπέλια των μοναχών του Αγίου όρους, με σημαντικότερα την οινοποιία της Claudia Παπαγιάννη στην Αρναία και το οινοποιείο του μετοχιού Χρωμίτσα, που αξιοποίησε ο Ευάγγελος Κουρτάκης και που σήμερα παράγει, μεταξύ άλλων, και την Κormilitsa, τον επίσημο οίνο του Κρεμλίνου της Μόσχας ενώ από τα στέμφυλα φτιάχνεται το τσίπουρο.

Στην περιοχή της Ολυμπιάδας υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες μυδοκαλλιέργειες της χώρας, ενώ σε επτά παραδοσιακά ψαρολίμανα ένας στόλος ψαράδων προμηθεύει τον τόπο με φρέσκα ψάρια.

photo

Οι πιο χαρακτηριστικές συνταγές της περιοχής προ του Άθω είναι τα γιαπράκια, οι κορφές (ανθοί κολοκυθιών) τηγανητοί ή στον φούρνο.

Από γλυκά εκτός των μαρμελάδων και των γλυκών κουταλιού που παράγονται από τα καρποφόρα δέντρα της περιοχής, συνηθίζονται οι λουκουμάδες με μέλι, τα αμυγδαλωτά λουλούδια της Αμμουλιανής, η πορτοκαλόπιτα και η γλυκιά φυλλωτή της Νέας Ρόδας.


Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr