Αφιέρωμα στην Αστυπάλαια: Το καφενείο του Μουγγού με τις δεκάδες φωτογραφίες που θυμίζει μουσείο

Το καφενείο του Μουγγού, από τότε που απεβίωσε ο καφετζής, πέρασε στα χέρια του ιδιοκτήτη του κτιρίου, του Νικόλα, του επονομαζόμενου για αδιευκρίνιστους λόγους «Μουγγού», οικοδόμου και παράλληλα εργαζόμενου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αστυπάλαιας. Το καφενείο προσφέρει τα πάντα, έρχεται ο ξένος, πίνει τον καφέ του, τρώει ένα μεζέ, ρωτά πληροφορίες για το νησί, για ευκαιρίες αγοράς σπιτιών και σε κανά-δυό χρόνια, παραλαμβάνει το σπίτι του με το κλειδί στο χέρι. Πού να τρέχεις!
giorgos pittas

Κάτω από τον πανέμορφο οικισμό της Χώρας της Αστυπαλιάς, που αναρριχάται ως το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο, στην πλατεία δίπλα στους ανεμόμυλους, εκεί όπου το καλοκαίρι σφίζει η ζωή από κόσμο και γεμάτα μαγαζιά, τον χειμώνα επικρατεί ερημιά και συνήθως ο βοριάς με τον αγέρα θερίζει.

«Πηγαίντε στο καφενείο του Μουγγού, εκεί θα αποζημιωθείτε. Απέναντι ακριβώς από το Δημαρχείο», προτείνουν οι ντόπιοι στους τυχόν ξενομερίτες που περιφέρονται ψάχνοντας να βρουν καταφύγιο.

To καφενείο, πράγματι, είναι σκέτο μουσείο. Δάπεδο παλιό μωσαϊκό, οι διακοσμητικές επιλογές στα κουφώματα και στα ντουλάπια της κουζίνας - ένα σκούρο βεραμάν που συνδυάζεται με το μπλέ - τολμηρές και ενδιαφέρουσες, ενώ οι τοίχοι πνιγμένοι απο δεκάδες φωτογραφίες και παλιές ρεκλάμες. Φωτογραφίες τραβηγμένες μέσα στο μαγαζί από απίθανα γλέντια και ευχάριστες στιγμές, αλλά και φωτογραφίες ιστορικές από τον Τσε Γκεβάρα μέχρι τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τον Κώστα Καραμανλη. Ο κλασικός χάρτης των πρωθυπουργών της χώρας και βέβαια οι εικονογραφημένες παροιμίες για την χαρτοπαιξία και ο "πωλών τοις μετρητοίς και πωλών επί πιστώσει".

Το καφενείο του Μουγγού, από τότε που απεβίωσε ο καφετζής, πέρασε στα χέρια του ιδιοκτήτη του κτιρίου, του Νικόλα, του επονομαζόμενου για αδιευκρίνιστους λόγους «Μουγγού», οικοδόμου και παράλληλα εργαζόμενου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αστυπάλαιας. Το καφενείο προσφέρει τα πάντα, έρχεται ο ξένος, πίνει τον καφέ του, τρώει ένα μεζέ, ρωτά πληροφορίες για το νησί, για ευκαιρίες αγοράς σπιτιών και σε κανά-δυό χρόνια, παραλαμβάνει το σπίτι του με το κλειδί στο χέρι. Πού να τρέχεις! Βίος και πολιτεία η ζωή του Νικόλα, οι απίστευτες διηγήσεις του με τις ατελείωτες ιστορίες του, αλλά και η αγάπη και η εμπιστοσύνη που του τρέφουν φίλοι, γνωστοί και οι επίδοξοι πελάτες του το επιβεβαιώνουν.

Στον καφενέ σερβίρονται καφέδες, ροφήματα από βότανα, ούζα, και ουίσκια, αλλά δεν λείπουν, ειδικά το καλοκαίρι, στο παρακείμενο βεραντάκι οι ολόφρεσκοι ουζομεζέδες και το ψητό χταποδάκι.

Κατάμεστο το καφενείο του Μουγγού, όμως το χειμώνα έχει τις δόξες του, καθότι τα περισσότερα «τουριστικά» λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι. Ντόπιοι, συγγενείς από την Αθήνα, αλλά και κάποιοι ξέμπαρκοι τουρίστες που έχουν ξεμείνει στην Ελλάδα, γύρω από την ξυλόσομπα, παίζουν χαρτιά, ρίχνουν κανένα τάβλι, πίνουν το ρακόμελό τους και συζητούν για έρωτες, για δουλειές, για κάποιο πανηγύρι, και βέβαια για πολιτική. Αφού για όλα υπήρχει χρόνος, καθώς οι χειμώνες στο νησί είναι ατελείωτοι...

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε περισσότερα στο www.greekgastronomyguide.gr

Δημοφιλή