Για τον Μίκη...

Ο Μίκης Θεοδωράκης πλάστηκε με τις διηγήσεις του πατέρα του, την ιστορία, τις επαναστάσεις και τους πολέμους. Σχηματίστηκε με τα όνειρα. Για να γίνει αυτός που ήταν έπρεπε να φτάσει στα όριά του. Και όριό του συχνά ήταν ο θάνατος. Θα μπορούσε ίσως να είχε ακολουθήσει μονοπάτια λιγότερο δύσβατα. Δε θα' ταν όμως αυτός.
Heinrich Klaffs/Flickr

«Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία στα οποία εκθέτω τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή μου, εδώ ίσως η ωριμότητα του χρόνου με οδήγησε σε μια ουσιαστική και πυκνή σύνθεση, μέσα από την οποία ο αναγνώστης ελπίζω ότι θα δει τους κυριότερους κρίκους που συνέθεσαν τη ζωή μου και που αποτέλεσαν τους δύο βασικούς πυλώνες της: τον ιδεολογικό και τον καλλιτεχνικό». Αυτή η φράση του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου ως συγγραφέα του «Μίκης Θεοδωράκης-Η ζωή μου» (εκδόσεις Πατάκη), ενός βιβλίου που γεννήθηκε μέσα από προσωπικές συνομιλίες με τον μεγάλο μας συνθέτη. Όχημα ο ίδιος ο λόγος του, γυμνός, να εκφράζει τις χαρές και τις θλίψεις του, τα οράματα και τους αγώνες του, τις σκέψεις και τα πάθη του, τη σχέση του με την κοινωνία, την Ιστορία και την Τέχνη.

Η μορφή του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική, πολιτική και πνευματική πορεία της Νεώτερης Ελλάδας και αποτελεί σταθερά της συλλογικής μας μυθολογίας. Η αναζήτηση του σταθερού πυρήνα της, καθώς και των στοιχείων εκείνων που της επέτρεψαν να εξελιχθεί μέσα στο χρόνο, αποτελεί μια ουσιαστική ανθρώπινη εμπειρία. Στόχος της η σκιαγράφηση της πορείας και της στάσης ζωής ενός ανθρώπου που για να ολοκληρώσει τη φιλοσοφία του έπρεπε ν' αναρωτηθεί : «Πού ζω; Πώς ζω; Είμαι μόνος μου; Είμαι ένα τέρας μοναξιάς; Ή ζω σε μία πατρίδα η οποία μ' έκανε αυτόν που είμαι;»

Ο Μίκης Θεοδωράκης πλάστηκε με τις διηγήσεις του πατέρα του, την ιστορία, τις επαναστάσεις και τους πολέμους. Σχηματίστηκε με τα όνειρα. Για να γίνει αυτός που ήταν έπρεπε να φτάσει στα όριά του. Και όριό του συχνά ήταν ο θάνατος. Θα μπορούσε ίσως να είχε ακολουθήσει μονοπάτια λιγότερο δύσβατα. Δε θα' ταν όμως αυτός. Κι αυτός που είναι, πέρα από πολεμικές και αντιπαραθέσεις, ενσάρκωσε τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού και δεν έπαψε να μας υπενθυμίζει πως κάθε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούμε να σκεπτόμαστε ελεύθερα, να τραγουδάμε και να ελπίζουμε.

Σε λίγες εβδομάδες ο Μίκης κλείνει τα 90 του χρόνια. 90 χρόνια ενός πεπρωμένου απόλυτα μυθιστορηματικού και ταυτόχρονα βαθιά ριζωμένου στην ιστορική πραγματικότητα. Με την ευκαιρία αυτή, την Παρασκευή 26 Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Jean Loup Kuhn-Delforge, η εμβληματική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του, Μαρία Φαραντούρη, η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, ο ιστορικός της μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης και ο γράφων, θα μιλήσουμε για τη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου μας συνθέτη που σφράγισε με το έργο του τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Μίκη, Χρόνια Πολλά!

Δημοφιλή