Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και Συμφωνία Αλήθειας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μια «Συμφωνία Αλήθειας» ήταν το κεντρικό μήνυμα της βραδιάς, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη σε θεσμούς και στους πολιτικούς, θα δομήσει την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη και θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία στην χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ένα τολμηρό άλμα στο μελλον με μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Χρησιμοποίησε ωστόσο, έναν επίφοβο συνδυασμό μέσων και προοπτικών, που σχεδιάζει το μέλλον με μηχανισμούς του παρελθόντος, τους ίδιους που εμπράγματα απέτυχαν και που κλώνισαν ανεπανόρθωτα (;) την εμπιστοσύνη στις μεγάλες παρατάξεις του δικομματισμού.
sooc

Όσα ειπώθηκαν το Σάββατο βράδυ, στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Μια «Συμφωνία Αλήθειας» ήταν το κεντρικό μήνυμα της βραδιάς, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη σε θεσμούς και στους πολιτικούς, θα δομήσει την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη και θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία στην χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ένα τολμηρό άλμα στο μελλον με μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Χρησιμοποίησε ωστόσο, έναν επίφοβο συνδυασμό μέσων και προοπτικών, που σχεδιάζει το μέλλον με μηχανισμούς του παρελθόντος, τους ίδιους που έμπρακτα απέτυχαν και που κλόνισαν ανεπανόρθωτα (;) την εμπιστοσύνη στις μεγάλες παρατάξεις του δικομματισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης με καθολικό κάλεσμα στον ελληνικό πληθυσμό, απηύθυνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανάγκης για αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Γνωρίζει πως το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις νεότερες ηλικίες, τις οποίες συχνά επικαλέστηκε στον λόγο του. Τόνισε την ανάγκη για ενότητα αλλά και για δόμηση σχέσης εμπιστοσύνης, με ειλικρίνεια ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς. Έκανε έκκληση για στήριξη από την επιχειρηματική ελίτ, τον επιστημονικό κόσμο αλλά και τους Έλληνες του εξωτερικού, σε μία προσπάθεια εθνικού συντονισμού, σε ένα κάλεσμα ευθύνης.

Απέδωσε την οικονομική ύφεση της χώρας σε τέσσερις βασικές αιτίες, την αντιμετώπιση των οποίων ανέπτυξε σύντομα στον λόγο του. Υπαίτιες θεωρεί την απουσία επενδύσεων, την έλλειψη ρευστότητας και κοινωνικής συνοχής καθώς και την παρακμή των θεσμών. Καταδίκασε τα κατεστημένα συμφέροντα, τις πελατειακές σχέσεις και την αναξιοκρατία, χαρακτηρίζοντας τα ως εμπόδιο στην εξυγίανση της χώρας.

Ως μόνη λύση θεωρεί την οικονομία της αγοράς, η οποία θα δώσει το πάτημα για νέες επενδύσεις, πλούτο και θέσεις εργασίας. Κύριο σημείο του λόγου του αποτέλεσε η σημασία των νέων επιχειρήσεων, μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μόνο από τον ιδιωτικό τομέα -και όχι από κρατικές προσλήψεις-, θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας που θα συνεισφέρουν στη μείωση της ανεργίας, ενώ δεσμεύτηκε να παράσχει τα κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Μέσα σε αυτά, ανέφερε τη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων στις επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες, σε ένα γενικότερο πλαίσιο απενοχοποίησης της έννοιας της επιχειρηματικότητας.

Σε μία πιο λεπτομερή παράθεση του πλάνου δράσης του κόμματός του, τη λεγόμενη «Δεκάδα των παρεμβάσεων», έκανε έντονο τον χαρακτήρα των φορολογικών κινήτρων, για αποκόμιση εσόδων ύψους 100 δισ., την πρώτη πενταετία. Προβλέπει, τολμηρές μεταρρυθμίσεις στις αγορές κεφαλαίου, τη μείωση χρήσης μετρητών και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για διαφάνεια, την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, την επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από το παρόν 24% και την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί. Επιπλέον, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά σε 2 έτη, του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από 29% σε 20% εντός 2 ετών, των μερισμάτων, από 15% σε 5% και την αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ, από τις 10,000 στις 25,000 ευρώ.

Σε πολύ συγκεκριμένες γραμμές, ανέφερε μεμονωμένες δράσεις οι οποίες αποτελούν προσωπική δέσμευση του ίδιου.

(i) Την παροχή κουπονιού 180 ευρώ μηνιαίως, με ισχύ 10 μηνών, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλόγης της οικογένειας, τονίζοντας την αξία του αγαθού της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

(ii) Την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε ρευστό, διάρκειας δύο ετών. Τα παραπάνω θα αποδίδονται αποκλειστικά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Ως προϋπόθεση επίτευξης αυτών αλλά και ως υποχρέωση, ζήτησε τη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, καθώς η παραοικονομία κοστίζει στην χώρα 40 δισ. τον χρόνο και οι πελατειακές σχέσεις συντελούν καταλυτικά στην οικονομική επιδείνωση της Ελλάδας.

Δεν άφησε βέβαια χωρίς αναφορά, τα δύο πιο μελανά σημεία δράσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούν την αναγνώριση και το σεβασμό προς την αριστεία, αλλά και την μη αδειοδότηση λειτουργίας στα ιδιωτικά κανάλια και στον περιορισμό της πολυφωνίας που αυτή επιφέρει. Ως αντίποινα, έβαλε στο στόχαστρο την ΕΡΤ, την οποία ζητά να υπαχθεί σε συνθήκες ανταγωνιστικές, με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια που θα την ανεξαρτητοποιήσουν από την λειτουργία της ως μηχανισμός κυβερνητικής προπαγάνδας.

Τέλος, υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση ΝΔ ως επόμενη κυβέρνηση, θα είναι ομοιογενής και θα είναι αυτή των καλύτερων και των πιο ικανών.

* Σε τέτοια περίπτωση, βέβαια, κύριε Μητσοτάκη, ξεκινήστε να διαγράφετε, γιατί η λίστα των «ικανών» είναι μεγάλη.

Δημοφιλή