"Μπορούμε": H οργάνωση που έχει μοιράσει 2.000.000 γεύματα σε τρία χρόνια

"Mπορούμε" να δώσουμε ένα πιάτο φαί στον συνάνθρωπο μας!
Aλέξανδρος Θεοδωρίδης,Ξένια Παπασταύρου, Αλεξία Μοάτσου
Aλέξανδρος Θεοδωρίδης,Ξένια Παπασταύρου, Αλεξία Μοάτσου
Periklis Merakos

Ένα βράδυ του 2011 η Ξένια Παπασταύρου, βρέθηκε σε ένα εστιατόριο στο Χαλάνδρι. Παρατήρησε πόσο από το φαγητό γύρω της περίσσευε, και θα κατέληγε αργά ή γρήγορα στα σκουπίδια. Έχοντας ήδη δουλέψει σε μια τράπεζα φαγητού στο παρελθόν αναρωτήθηκε τι γίνεται με όλο το άλλο φαγητό που πετιέται, από τους φούρνους και τα σουπερμάρκετ μέχρι τους γάμους και τις εκδηλώσεις.

Λίγους μήνες μετά, κι ενώ οι εικόνες από τις ουρές των συσσιτίων στην Ελλάδα έκαναν το γύρο των διεθνών μέσων, η Ξενια Παπασταύρου, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, και η Αλεξία Μοάτσου τρεις νέοι εργαζόμενοι με εμπειρία στον ιδωτικό τομέα, ίδρυσαν το "Μπορούμε". Σκοπός τους ήταν να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο μεταξύ αυτών που είχαν περισσευούμενο φαγητό και αυτών που το χρειαζόντουσαν, συντονίζοντας και δικτυώνοντας δωρητές με αυτούς που είχαν ανάγκη.

“Στην αρχή ξεκινήσαμε με μερικές τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο το Όσκαρ στους Αγίους Αναργύρους οι οποίες δόθηκαν σε ένα τοπικό συσσίτιο 2 δρόμους πιο κάτω. Σιγά -σιγά έγιναν πιο οργανωμένα τα πράγματα και τον Ιανουάριο του 2012 οι τρεις μας ιδρύσαμε το "Μπορούμε", λέει στη Huffpost Greece ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

Τρία χρόνια μετά έχουν δώσει συνολικά 2.000.000 μερίδες φαγητό και συνεργάζονται με πάνω από 800 φορείς, από ιδρύματα και συσσίτια μέχρι κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων.

Ο χάρτης της προσφοράς

Στο μικρό γραφείο του "Μπορούμε" στο κέντρο της Αθήνας, τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν. Ένας μεγάλος χάρτης της Ελλάδας σαν αυτούς που έχουν τα δημοτικά σχολεία,είναι γεμάτος με μικρά σημαιάκια που υποδεικνύουν κάθε σημείο που έχει γίνει κάποια δράση του "Μπορούμε". Ένας πολύ πιο αναλυτικός ψηφιακός χάρτης υπάρχει και στο site τους- μπορεί κανείς απλώς να εισάγει τον ταχυδρομικό κωδικό του ή την περιοχή του και να δει ποιο είναι το κοντινότερο ίδρυμα ή κοινωνικός φορέας. Πρόσφατα μάλιστα έφτιαξαν και ενα android application που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Κατά μέσο όρο το "Μπορούμε" δίνει 3000 μερίδες φαγητού καθημερινά. “Οι προσφορές κυμαίνονται από 5 μερίδες σπιτικό φαγητό, μέχρι 5 τόνους ανανά από την Chiquita, 35.000 μπιφτέκια από τα Goody's, 164.000 λίτρα αναψυκτικά από την ΕΨΑ, 17 τόνους τρόφιμα από ενα Τούρκο που προσπαθούσε να κάνει δωρεα στην Ελλάδα και δεν τα κατάφερνε – ο Τούρκος πρέσβης επικοινώνησε μαζί μας για να καταφέρει ο άνθρωπος να κάνει τη δωρεά”, διευκρινίζει ο κος Θεοδωρίδης. Η χρηματοδότηση τους είναι 100% ιδιωτική και προέρχεται από μεγάλα ιδρύματα μέχρι απλούς ιδιώτες που επιθυμούν να προσφέρουν το περισσευούμενο φαγητό τους. Καταστατικά, απολογισμοί καθώς και όλα τα αναγκαία στοιχεία βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των δωρητών έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη δουλειά τους.

“Ένιωθα τόσο άσχημα που θα πετούσα φαγητό”

Τα περιστατικά προσφοράς είναι πολλά και όπως τονίζει ο κος Θεοδωρίδης η χαρά είναι μεγάλη για όλους. Και γι' αυτούς που δωρίζουν φαγητό, και γι' αυτούς που το παίρνουν αλλά και για την ίδια την ομάδα του Μπορούμε που νιώθουν πως η δουλειά τους πιάνει τόπο. Διηγήθηκαν στη Huff Post Greece δύο μόνο από τα εκατοντάδες αντίστοιχα περιστατικά των τελευταίων χρόνων.

“Ένα βράδυ μας τηλεφώνησε ένας κύριος από ένα φούρνο στο Χαϊδάρι και μας λέει “μου έχουν περισσέψει 60 φρατζόλες ψωμί”. Κάπως θυμηθήκαμε ότι από μια ομάδα που συνεργαζόμαστε που ονομάζεται “Δράσεις Πλησίον”, κάποιος έμενε κοντά τους. Τον παίρνουμε λοιπόν τηλέφωνο κι αυτός έπαθε σοκ. Μας είπε “δεν το πιστεύω ότι με πήρατε τώρα έχω ετοιμάσει τη σούπα που θα πάμε στους άστεγους απόψε και σκεφτόμουν ότι δεν έχω λεφτά να τους πάω ψωμί μαζί με τη σούπα". Τρελάθηκε από τη χαρά του. Αλλά και οι άνθρωποι από το φούρνο μας έγραψαν πόσο χάρηκαν που τους βοηθήσαμε τόσο άμεσα να δώσουν αυτά τα ψωμιά αντί να τα πετάξουν.” διηγείται ο κος Θεοδωρίδης.

“Μια άλλη φορά 11 η ώρα βράδυ του Σαββάτου, μας τηλεφώνησε ένας κύριος από ένα φούρνο Βενέτη στο Γαλάτσι. Είχαν 2 τεράστια κασόνια από σφολιατοειδή που θα τα πετούσαν. Ο ιδιοκτήτης μου είπε “Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθες γιατί ένιωθα τόσο άσχημα που θα πετούσα φαγητό” Οι πωλήτριες ήταν χαρούμενες γιατί τα φτιάχνουν κάθε πρωί και τους στεναχωρούσε η ιδέα του να πάει το φαγητό χαμενό. Τα πήγαμε στη Φλόγα (το Σύλλογο Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια) και ο υπεύθυνος μας είπε πόσο χαίρεται γιατί με αυτόν τον τρόπο είχε καλύψει το πρωϊνό για τα παιδιά για 2 μέρες. Και η δικιά μας η χαρά ήταν τεράστια. Κερδίσαμε όλοι”

Το καινούργιο πρόγραμμα "Μπορούμε στο χωράφι"

“Να φύγει ο κόσμος από τα συσσίτια”

Τα τελευταία σχέδια του “Μπορούμε” αφορούν την αξιοποίηση της χαμένης αγροτικής παραγωγής αλλά και ένα καινούργιο πρόγραμμα που ονομάζεται “Είμαστε οικογένεια”. Πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι της διασποράς ζητούσαν να βοηθήσουν μια συγκεκριμένη οικογένεια κάθε μήνα. Το "Μπορούμε" απευθύνθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Έτσι φτιάχτηκε ένα ειδικό πρόγραμμα για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Κάθε οικογένεια λαμβάνει μια δωροεπιταγή για τρόφιμα από τα σουπερμάρκετ Βασιλόπουλος ή Σκλαβενίτης “Οι κοινωνικές υπηρεσίες τις δίνουνε στους ωφελούμενους που έχουν επιλεχθεί και τους εξηγούν ρητά ότι με αυτές πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα. Όλες αυτές οι αποδείξεις σκανάρονται με mail και στέλνονται σε μας για να μπορεί άνα πάσα στιγμή να τις δει ο δωρητής. ”

“Το πιο σημαντικό είναι κάτι που μας είπαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες και εμείς δεν είχαμε καν σκεφτεί. Να φύγουν οι οικογένειες από την ουρά των συσσιτίων. Ενα συσσίτιο είναι σκληρό περιβάλλον. Τίποτα χειρότερο από το να είναι μια μάνα με ένα παιδί στην ουρά ενός συσσιτίου. Σκέψου πόσο πιο ωραίο είναι να βλέπει το παιδί τη μητέρα του σπίτι να μαγειρεύει. Όλα είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας”

Για να επικοινωνήσετε με το "Μπορούμε", τηλ. (+30) 210 3237805

Δημοφιλή