Συμφωνία με την Τρόικα ως την Κυριακή αλλιώς παράταση του Μνημονίου

Συμφωνία ως την Κυριακή αλλιώς παράταση του Μνημονίου
Menelaos Myrillas / SOOC

Την Κυριακή αδειάζει η κλεψύδρα για την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές και να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν «εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να δώσουν το “πράσινο φως” για την επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, τότε θεωρείται αδύνατο μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Η έλλειψη χρόνου δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να υποβάλλει η ίδια αίτημα παράτασης μερικών μηνών του υφιστάμενου μνημονίου, ώστε να μην βρεθεί χωρίς δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις αγορές.

Σε αυτό το κλίμα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι πλέον η επικοινωνία με τους δανειστές είναι συνεχής.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι «η ανταλλαγή εγγράφων συνεχίζεται, με στόχο να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών» προσθέτοντας παράλληλα, ότι ποτέ δεν υπήρξε το περίφημο mail με τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: «Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να δώσουν το “πράσινο φως” για την επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, τότε θεωρείται αδύνατο μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση»

Αναφορικά με το εάν εξαντλείται η διορία των 48 ωρών που έδωσε η Κομισιόν στην κυβέρνηση για να απαντήσει στα 19 σημεία, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζει ότι τέτοια διορία δεν υπήρξε ποτέ.

«Τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά και για αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια για ουτοπίες» λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι «στρατηγική συμφωνίας και όχι ρήξης».

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές παραμένουν ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους, βάζοντας ως κορυφαίο ζήτημα της διαπραγμάτευσης το δημοσιονομικό κενό. Πηγές του Οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι παρά το καλό κλίμα που υπήρξε κατά τη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης μεταξύ στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τρόικας, οι δανειστές παρέμειναν ανυποχώρητοι στο θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Η Τρόικα επιμένει ότι το ύψος του αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζει την «τρύπα» η οποία ενδεχομένως θα προκληθεί στα έσοδα από την εφαρμογή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Η απόκλιση αυτή σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ επιπλέον, εκτοξεύοντας το συνολικό κενό στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ήδη οι δανειστές, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό αρχικά των 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η τρόικα έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι θα παρακολουθεί την πορεία της ρύθμισης και σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να ενεργοποιηθούν αυτόματα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν σε αυτή την αξιολόγηση.

«Τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά και για αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια για ουτοπίες» αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αυτό μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του 2015, ο οποίος θα κατατεθεί την Παρασκευή, θα προβλέπει τη διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (μειωμένη κατά 30%) η οποία θα φέρει στα ταμεία 800 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση δαπάνης ύψους 200 εκατ. ευρώ, από το περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και το κλείσιμο φορέων.

Στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα η τρόικα επιμένει ανεξάρτητα του πότε θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, αυτές να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σίγουρα πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντίθετα η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη νέων παρεμβάσεων και προσπαθεί να μεταθέσει χρονικά τη συζήτηση για μετά την εκλογή του ΠτΔ.

Ανυποχώρητο εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικας για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ υπάρχει αναφορικά με τις προτάσεις των δανειστών για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι δεν αποδέχεται το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόταση της τρόικας.

Αντίθετα κοινή στάση υπάρχει για το θέμα στο δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία, καθώς τα κόμματα συγκυβέρνησης διαμηνύουν δεν θα φέρουν στη Βουλή τέτοια διάταξη.

Δημοφιλή