Μεσόγειος: Οι ιταλικές αρχές διέσωσαν 2.350 μετανάστες μέσα σε δύο ημέρες

Μεσόγειος: Οι ιταλικές αρχές διέσωσαν 2.350 μετανάστες μέσα σε δύο ημέρες
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
noborder network Flickr

Οι ιταλικές αρχές διέσωσαν 2.350 μετανάστες χθες Τετάρτη και σήμερα στη Μεσόγειο, απόδειξη ότι το τέλος του καλοκαιριού και η αναστολή της επιχείρησης Mare Nostrum δεν αποθαρρύνουν τους επίδοξους μετανάστες από το να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές το Σαββατοκύριακο στο ναυτικό διάδρομο μεταξύ της Λιβύης και της Σικελίας, σχεδόν χίλιοι χθες και τουλάχιστον 1.350 σήμερα.

«Είναι προφανές ότι αυτό θα συνεχιστεί. Πάντα παρατηρούμε μια μείωση όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι καλές, όμως αμέσως μόλις βελτιωθούν οι μετανάστες αναχωρούν μαζικά», σχολίασε ο Μάρτιν Σουέρεμπ, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Μάλτας, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά μετανάστες.

«Μέχρι τον Φεβρουάριο, αντί να έχουμε ένα ή δύο πλοιάρια κάθε φορά, ενδέχεται να φτάνουν τα 12 ή 15», πρόσθεσε, εκφράζοντας φόβους ότι ενδέχεται να επαναληφθούν τραγωδίες όπως αυτή πέρυσι στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Η ιταλική ακτοφυλακή ενημερώθηκε χθες Τετάρτη το πρωί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, ίσως και από τους ίδιους τους διακινητές, ότι στα ανοικτά της Λιβύης βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι μετανάστες σε ένα φουσκωτό. Στο δρόμο εντόπισαν δύο ακόμη πλοιάρια.

Κάθε ένα από αυτά μετέφερε περίπου 100 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άνδρες, όμως συχνά γυναίκες και παιδιά. Συνολικά διασώθηκαν 283 άνθρωποι.

Λίγο αργότερα ένα ψαροκάικο ενημέρωσε το λιμενικό ότι ένα πλοιάριο βρισκόταν στα ανοικτά της Σικελίας. Σε αυτό επέβαιναν 110 μετανάστες που δήλωσαν ότι έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, αλλά και τρεις Ουκρανοί που φέρονται να είναι οι διακινητές.

Παράλληλα το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό διέσωσε περισσότερους από 600 μετανάστες, μεταξύ αυτών και βρέφη λίγων μηνών, που επέβαιναν σε ένα εμπορικό πλοίο μήκους 100 μέτρων.

Σήμερα το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, ότι ένα από τα πλοία του αποβίβασε 442 μετανάστες στη Σικελία και ένα άλλο 914 στον Τάραντα.

Από το καλοκαίρι του 2013 η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα μαζικών αφίξεων μεταναστών: σχεδόν 8.000 το πρώτο εξάμηνο του 2013 και 35.000 το δεύτερο. Το 2014 κατά το πρώτο εξάμηνο έφτασαν στη χώρα 65.000 μετανάστες, ενώ συνολικά τη φετινή χρονιά αναμένονται 150.000 αφίξεις, δηλαδή 400 άνθρωποι ημερησίως.

Δημοφιλή